Saturday, 14 May 2016

30 budak Syria didera seksual


Puluhan kanak-kanak lelaki didakwa menjadi mangsa penderaan seksual di kem pelarian Nizip di Turki.
ANKARA - SYRIA . Puluhan kanak-kanak Syria berumur antara 8 dan 12 tahun telah didera secara seksual di kem pelarian di wilayah tenggara Gaziantep di Turki selama beberapa bulan.
Kelmarin, akhbar berhaluan kiri, BirGun melaporkan seorang tukang cuci didakwa telah melakukan serangan seksual ke atas 30 budak lelaki di dalam bilik air di kem pelarian Nizip sejak September 2015 hingga awal tahun lalu. 
Lelaki berumur 29 tahun yang hanya dikenali sebagai E E itu telah membuat pengakuan melakukan perbuatan itu ke atas kesemua mangsa tanpa dikesan sistem kamera litar tertutup (CCTV) dan turut memberikan wang sebanyak AS$0.51-1.69 (RM2.06-6.80) kepada mereka.
Difahamkan, perbuatan tidak senonoh lelaki itu terbongkar selepas salah seorang mangsa dikenali sebagai H I mengadu kepada bapanya.
Berang dengan insiden itu, keluarga mangsa tampil membuat aduan manakala selebihnya enggan mengambil sebarang tindakan kerana bimbang dihantar pulang ke negara asal.
Susulan itu, suspek kini diletakkan dalam tahanan praperbicaraan dan jika disabit bersalah dia bakal berdepan hukuman penjara 289 tahun. - Press TV

Komander Hizbullah terbunuh di Syria

Beirut: Pergerakan Hizbullah di Lubnan berkabung semalam atas kematian seorang komander tentera kanannya, Mustafa Badreddine dalam satu letupan di Damsyik, Syria.
Kematian Mustafa, 55, dianggap satu tamparan hebat terhadap pergerakan Syiah berkenaan yang memainkan peranan penting dalam konflik di negara jiran itu.
Mustafa adalah perancang utama pembabitan Hizbullah dalam perang saudara di Syria sejak pejuangnya menyertai tentera negara itu bagi menentang kumpulan yang mahu menumbangkan Presiden Bashar Assad.
Hizbullah dan Iran adalah antara penyokong kuat Bashar.
Bagaimanapun, maklumat mengenai letupan yang membunuh Mustafa itu masih tidak jelas.
Hizbullah memberitahu, serangan itu berlaku berhampiran lapangan terbang Damsyik tetapi tidak memberi maklumat lanjut.
Lapangan terbang itu terletak berhampiran makam Sayida Zeinab yang dianggap suci oleh pengikut Syiah dan lokasi markas pejuang Hizbullah dan beberapa kedudukan tentera.
Menurut Hizbullah, beberapa lagi cedera dalam serangan itu dan ia menyiasat letupan itu sama ada ia berpunca daripada serangan udara, peluru berpandu atau meriam.
Bila letupan berlaku juga tidak dinyatakan dan pejabat media Hizbullah memberitahu, mereka juga tiada maklumat mengenai masa kejadian itu.
Pada malam Selasa lalu, Hizbullah menafikan laporan bahawa tentera udara Israel menyerang konvoi nya di sempadan Lubnan-Syria. - AP
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 14 Mei 2016 @ 5:03 AM

Kumpulan pemberontak guna senjata kimia


hell

DAMSYIK 13 MEI - Gambar fail AFP menunjukkan pemberontak menggunakan senjata yang dinamakan hell cannon ketika melakukan serangan terhadap tentera kerajaan Syria di Aleppo pada 24 Oktober 2014. - AFP/GETTY IMAGE
DAMSYIK 13 Mei - Kumpulan pemberontak Syria yang menguasai beberapa kawasan di bandar Aleppo didakwa menggunakan senjata kimia termasuk roket dinamakan `hell cannon’ yang diperbuat daripada kanister gas.
Amnesty International seperti dipetik laman berita Al Jazeera mendakwa, kumpulan tersebut, Jaish al-Fatah juga telah melakukan serangan secara sembarangan di daerah Sheikh Maqsoud.
Menurut kumpulan hak asasi manusia itu, kumpulan berkenaan menggunakan senjata kimia dan menyasarkan rumah-rumah penduduk tempatan, pasar dan masjid selain membunuh dan mencederakan orang awam.
“Antara senjata yang digunakan adalah mortar, roket buatan sendiri dan roket kanister gas,” dakwa kumpulan berkenaan. - AGENSI
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kumpulan-pemberontak-guna-senjata-kimia-1.325621#sthash.j9Zkevb3.dpuf