Saturday, 7 September 2013

Somalia

 Somalia
2 anggota tentera kerajaan yang sebelum ini taat kepada arahan pemimpin mereka yang taghut telah bertaubat. Mereka berdua telah menyerahkan senjata mereka kepada mujahiddin as-Shabaab dan berikrar akan berjuang bersama-sama mujahiddin.

Idlib, Syria

 Idlib, Syria

Ahrar As-Syam menyerang kemj tentera yang terletak diantara Binnish dan Idlib. 30 anjing Bashar menjadi bangkai.

Darah seorang Muslim lebih berharga daripada Ka'bah

Maksud hadis Rasulullah : Darah seorang Muslim lebih berharga daripada Ka'bah.Hadis ini menerangkan kepada kita darah dan nyawa seorang muslim lebih berharga dan berat bagi Rasulullah daripada hancurnya Ka'bah. 

Hal ini jelas menunjukkan nilai darah Muslim. 

Namun lihatlah, bagaimana mudahnya rejim Syiah Assad membunuh ratusan ribu rakyatnya semenjak bemula revolusi. 

Link video di bawah menunjukkan kanak-kanak perempuan terbunuh oleh kekejaman rejim.

Laknat Allah ke atas Assad dan sekutu mereka.

LINK: http://youtu.be/-GecZ2FJf3Q

Pray Syria, Free Syria, Donate for Syria.

Aleppo, SyriaPerkembangan terbaru di Aleppo. Jika kita melihat peta Aleppo, kesemua laluan darat telah dikuasai oleh mujahiddin. Sebelum ini rejim hanya mempunyai satu jalan sahaja untuk menghantar bantuan kepada tentera mereka di Aleppo iaitu melalui jalan darat dari Hamah melalui Khan Asser, al-Safira dan masuk ke Aleppo.

Khan Asser adalah bandar penting yang menjadi pusat komunikasi antara Hamah dan Aleppo. Dalam minggu ini, mujahiddin telah membebaskan daerah Khan Asser. Kesemua kawasan kampung sekitar Khan Asser turut berjaya dibebaskan. Markas tentera, markas udara, 'military checkpoint' berjaya dibebaskan. Ramai tentera rejim yang menjadi bangkai dan ramai yang telah berundur.

Mujahiddin kemudian mara ke arah bandar al-Safira salah satu kubu kuat tentera rejim. Video selepas ini.

syria berdarah

setiap hari anak - anak disuriah tidak bisa bermain layaknya anak - anak, mereka setiap saat diintai kematian baik peluru, sayatan pisau, diterjunkan dari atap, gas kimia, pembakaran hidup2 hingga tertimpa reruntuhan dan terkena serpihan ledakan...... hal yang serupa juga dialami di rohingya, palestin, dan negara - negara dengan penduduk muslim yang terdiskriminasi lainnya
sementara kita disini hanya bisa berteriak , memukul2 dada, menangis, berdoa, memberi berita, atau mengumpulkan dana sebisanya,...... bahkan sebagian yang lain mencibir dan memusuhi dan bernada sinis terhadap yang peduli, sungguh ironis memang, apakah kita menunggu azab Allah,????
dimana HAM?
dimana demokrasi yang digembar - gemborkan barat?
dimana para feminis yang berteriak lantang tentang persamaan gender? kemana mereka yang berteriak pelanggaran ham ketika saudari muslimah kami menjaga auratnya? kemana mereka ketika saudari - saudari muslimah kami dibantai, diperkosa oleh orang2 kafir?
-----------------------------------------------------------
Hasbunallah wani'mal wakil...

Inilah mangsa-mangsa pengeboman kimia Syria.

Inilah mangsa-mangsa pengeboman kimia Syria. Seorang bayi, ibu, dan ayah. Syahid inshaAllah. Ya. Mereka adalah sebuah keluarga. Sebuah keluarga ahlu Sunnah. Kesalahan mereka adalah hanya kerana mereka mengungkapkan kalimah Syahadah.

Ya Allah..

Link Video : https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tMkD6KN5S4Y

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 56 victims, Friday 6/9/2013 all across Syria, including 9 children and tow fetuses, 4 ladies, 1 tortured to death. 

Damascus and countryside: 8 victims
Idlib: 11 victims
Daraa: 12 victims
Aleppo: 7 victims
Homs: 5 victims
Hama: 4 victims
Dier ez-Zoor: 5 victims
Raqqa: 5 victims

Idlib, Syria

Idlib, Syria
Mahkamah syariah yang ditubuhkan oleh ISIS untuk penduduk Idlib. Sama seperti negeri Aleppo, negeri Deir az-Zour, Mujahiddin kita telah menguasai 80% negeri Idlib

Pembebasan Khanasser ( Bahagian 4 )Konvoi rejim Bashar laknatullah dari Hama dan Damsyik yang dalam perjalanan menuju ke Aleppo, suka atau tidak, mereka terpaksa melalui highway al-Hamra (laluan berwarna merah) menuju ke Khanasser (Anasartha) kerana Khanasser merupakan bandar telekomunikasi rejim antara Hamah dan Aleppo.

Dari Khanasser pula, rejim akan meneruskan pengagihan bantuan samada ke al-Safirah atau ke bandar-bandar lain.

'O' adalah bukit dan perisik mujahiddin akan menyampaikan maklumat kepada 'X' jika konvoi rejim tiba. 'X' juga adalah kawasan berbukit dan disini lah mujahiddin menanti konvoi dan menyerang mereka dengan IED. Banyak video yang disebarkan menunjukkan mujahiddin kita menyerang konvoi-konvoi dari kawasan bukit ini.

Setelah mujahiddin menguasai Khanasser, tentera rejim yang berada di al-Safira telah terkepung. 'Supply line' telah terputus - lihat garisan kuning. Tidak ada tempat lagi untuk mereka melarikan diri. Cuba lihat peta. Tentera rejim laknat tidak boleh ke utara apatah lagi menuju ke selatan melainkan mereka beramai-ramai terjun ke tasik Sabkhat al-Jabbul. Mereka akan jadi bangkai tidak lama lagi.

Semasa berita ini ditulis, sebenarnya mujahiddin kita telah pun mara dan menyerang al-Safira.
 

Rakyat Malaysia bersama Revolusi IslamMasjid UTMKL, Jalan Semarak (Bahagian Akhir)
(Pertemuan khas admin dengan Sheikh Muhammad)

Admin sedang mengambil gambar Sheikh Muhammad. Di kiri kanan admin adalah 2 pemuda arab yang menjadi pembantu atau pengiring Sheikh Muhammad. Hanya kami ber-4 sahaja di dalam bilik berkenaan (mungkin bilik imam masjid)

Sejurus selesai menunaikan solat fardhu Jumaat, jemaah berkerumun menghampiri Sheikh Muhammad untuk mengambil gambar. Sheikh Muhammad duduk disebuah kerusi untuk memulakan syarahan dan sessi soal jawab. Admin ternampak ada ruang bersebelahan dengan Sheikh Muhammad dan hairan kenapa tidak ada jemaah yang duduk disitu. Alhamdulillah admin dapat duduk bersebelahan dengan Sheikh Muhammad. (Tadi baru admin terfikir mungkin Allah SWT sengaja mengosongkan tempat berkenaan. Ramai jemaah duduk mengelilingi Sheikh Muhammad dan ajaib ada satu tempat kosong yang tidak ada sesiapapun yang duduk disitu). Walaupun admin tidak fasih berbahasa arab, admin berasa amat gembira dan bahagia sekali dapat duduk disitu. Lidah tidak henti beristighfar. Gembira sungguh dapat duduk berhampiran ulama' besar ini. Airmata admin hampir mengalir dan mulut terus beristighfar. Ringan pula lidah beristighfar tanpa henti pada waktu itu sedangkan pada waktu lain tidak pula lidah ini ringan untuk beristighfar) Admin cuba kawal emosi sebab malu dan takut nanti jemaah lain nampak admin menangis.
Admin tidak berniat untuk bangun dan bertanya kan soalan. Duduk bersebelahan dengan Sheikh dan dapat melihat bentuk jari-jari tangan kirinya, melihat giginya yang putih bersih, melihat janggutnya yang terurus rapi dan misai nipisnya sudah dikira rahmat bagi admin.

Kemudian ada jemaah melayu bertanya dalam bahasa Arab dan tersangkut-sangkut dan Sheikh Muhammad menjawab 'nevermind you can ask your question in English" Dari situ admin sedar yang Sheikh Muhammad boleh berbahasa di dalam English.

Admin bertanyakan soalan tentang "jihad, jabhat al-Nusra dan Hutang" . Sheikh Muhammad memberi jawapan lebih kurang 'Do you want to join Jabhat al-Nusra? Come and see me inside after this" Jemaah lain pasti terpaku dan hairan kenapa hanya admin seorang sahaja yang dijemput untuk bersama-sama beliau.

Selepas sessi soal jawab, jemaah bangun dan berebut untuk bersalam dengan Sheikh Muhammad. Sheikh Muhammad berjalan ke dalam biliknya. Jemaah seperti memberi laluan kepada admin untuk terus masuk ke dalam bilik bersama-sama Sheikh. Mereka tahu Sheikh Muhammad sedang menunggu admin.

Ketika di dalam bilik, Sheikh jemput admin duduk. Admin terus mengambil gambar Sheikh Muhammad tanpa meminta izin. Perkara berlaku tanpa diduga dan dirancang. Jika tidak sudah pasti admin akan merakam perbualan kami berdua ataupun admin bergambar bersama-sama Sheikh.

Sheikh bertanya nama admin, umur admin, sudah kahwin? "Kenapa belum kahwin?' Admin menjawab "saya belum bertemu dengan gadis-gadis di sini". Sheikh membalas sambil ketawa kecil "Kamu belum bertemu mana-mana gadis di Malaysia?" Admin tersenyum.
Kemudian Sheikh bertanyakan tentang pekerjaan admin dan tak silap admin beliau turut bertanya tentang ibu bapa dan keluarga.

Kemudian kami bercerita tentang jihad di Syria, tentang Jabhat al-Nusra, tentang Daulah Islamiyah fil Iraq wal Syam, Ahrar as-Syam, Liwa al-Islam. Sebenarnya admin yang banyak berbicara. Sheikh hanya mendengar. Admin menceritakan pengetahuan admin tentang segala operasi mujahiddin yang berlaku di setiap pelusuk Syria. Admin menceritakan pengetahuan admin tentang semua pasukan-pasukan mujahiddin di Dara'a, al-Raqqah, Idlib, Homs, damsyik, Halab (Aleppo), Deir az-Zour, Latakia, Tartus. Admin tunjukan page facebook 'Rakyat Malaysia bersama Revolusi Islam' kepada Sheikh Muhammad dan juga kepada 2 orang pembantunya.

Kemudian topik kami bertukar kepada masalah 'hutang'. Sheikh bertanya berapakah hutang admin. Berapa lama lagi kah yang diperlukan untuk admin menyelesaikan hutang berkenaan. Sheikh menasihatkan admin untuk selesaikan hutang berkenaan terlebih dahulu. Hutang adalah persoalan besar jika tidak kenapa Sheikh Muhammad bertanya berapakah hutang yang masih berbaki, bilakah akan selesai.. admin menjawab "12 months Sheikh". Sheikh Muhammad berkata "dalam tempoh 12 bulan ini, konflik di Syria akan selesai" "are you sure Sheikh?' Sheikh Muhammad menjawab "Insya Allah"

Sambil berbual dan bersoal jawab, Sheikh Muhammad dalam masa yang sama berbincang sesuatu dengan pembantunya mungkin sedang memperkatakan sesuatu tentang admin. Mereka mungkin mempunyai rancangan dan plan tetapi itu nanti kita fikirkan. Ulama' hebat seperti Sheikh sudah pasti mempunyai network dengan Jabhat al-nusra dan lain-lain briged mujahiddin. Ulama' hebat seperti Sheikh ini sudah tentu mengetahui cara dan jalan bagaimana untuk menghantar pejuang untuk berjihad di sana.

Selepas selesai berbual, Sheikh Muhammad bangun, admin turut bangun dan beliau memeluk admin sambil berbisik di dalam bahasa Arab "****** ya mujahid! ******ya mujahid ***** ya mujahid" admin kurang jelas apa yang diperkatakan berkemungkinan "Sabar ya mujahid" "teruskan ya mujahid". Maaf! tak berapa pasti. Semua berlaku sekelip mata. Sheikh Muhammad memeluk admin. Admin seperti terkaku. Otak beku!! admin cuma dapat mendengar 'ya mujahid' sahaja.

Sebelum admin melangkah keluar dari bilik berkenaan, pembantu Sheikh Muhammad memberi nombor telefonnnya kepada admin.
Itu sudah cukup untuk admin. Admin sebenarnya masih kurang sihat.. terdapat beberapa perkara lagi dalam pertemuan admin yang admin tidak dapat ceritakan di sini..

Kepada barisan mujahiddin dari Malaysia dan Indonesia, Brunei dan selatan Thailand. Kepada yang masih mempunyai hutang, berusaha lebih keras dan kuat untuk membayar hutang berkenaan dan sediakan wang secukupnya sebelum kita berangkat beramai-ramai ke Syria tahun hadapan. Kita akan ke Turki terlebih dahulu, kemudian mujahidin di sana akan menunggu kita di sana dan membawa kita menyeberangi sempadan dan masuk ke tanah yang penuh berkah.. tanah yang dinaungi sayap malaikat rahmat. Tanah para sahabat. Tanah panglima perang kita Jeneral Khalid al Walid r.a. Tanah as-Syam. Kita akan hentikan penderitaan kanak-kanak, para wanita dan orang tua di sana. Kita akan membantu mujahidin di sana menyediakan tapak pemerintahan khilafah Islamiyah dan menunggu kedatangan Amirul Mukminin kita iaitu Imam Mahdi.
Kita akan berjihad fisabilillah. Kita akan hapuskan musuh-musuh Allah. Matlamat kita bukan syurga kerana syurga tidaklah layak untuk kita yang daif dan penuh dosa ini. Matlamat kita menegakkan kalimah Laa ila ha illallah. Matlamat kita ialah menyahut seruan dan panggilan Allah. Jikalau kita terbunuh, berdoalah kepada Allah agar kita diberi keizinan untuk bangun semula dan dapat meneruskan jihad. Bukan kerana kita tidak cintakan syurga dan anugerahnya tetapi kita lebih mencintai Allah dan rasul-Nya. Takbir!!!
 

Antara kekuatan Liwa' al Islam ialah mereka diantara pasukan mujahiddin di Syria yang mempunyai kereta kebal paling banyak.

Antara kekuatan Liwa' al Islam ialah mereka diantara pasukan mujahiddin di Syria yang mempunyai kereta kebal paling banyak. 
Tuduhan mengatakan United Snakes of Amerika memberi bantuan kepada mujahiddin adalah tidak benar. Tidak ada senjata buatan Amerika yang berada di Syria. Kesemua senjata dan kereta kebal yang mereka perolehi adalah buatan Russia. Ghanimah perang.

Abdul Kareem Mustafa imam masjid Basra telah dibunuh oleh militia syiah laknatullah

Basrah, Iraq

Abdul Kareem Mustafa imam masjid Basra telah dibunuh oleh militia syiah laknatullah

Antara hadiah dari Allah SWT kepada mujahiddin kita selepas mereka mara ke Qalamoon utara Damsyik.

Damsyik, Syria

Antara hadiah dari Allah SWT kepada mujahiddin kita selepas mereka mara ke Qalamoon utara Damsyik.

Khattab Talbeesah juga dikenali dengan nama Majid Kashfah

Khattab Talbeesah juga dikenali dengan nama Majid Kashfah. Beliau adalah pemimpin mujahiddin Liwa' al-Iman Billah. Semoga Allah SWT membantu beliau dan pasukan bimbingannya

syria

Kelihatan beberapa orang penduduk sedang melewati sebuah jalan di El-Sadd, wilayah Hauwrani.

Gambar ini diambil beberapa hari yang lepas ketika waktu petang.

Subhanallah

Subhanallah 
Lihatlah senyumannya... Abu Muthanna, mujahid berasal dari Tunisia. Telah syahid (InsyaAllah) dalam satu pertempuran di Deir Ezzor. 

Rusia gelar AS penipu

Rusia gelar AS penipuKapal perang Rusia kini dalam perjalanan ke Syria.

MOSCOW - RUSSIA. Presiden Rusia Vladimir Putin mengkritik pegawai kanan Amerika Syarikat (AS) termasuk Setiausaha Negara John Kerry kerana berbohong secara terbuka mengenai status penggunaan senjata di Syria ketika negara itu di ambang perang.

Media tempatan melaporkan, kenyataan Putin merujuk kepada rancangan Presiden Barack Obama untuk mengambil tindakan ketenteraan ke atas Syria selepas Kerry memberitahu senator bahawa penggunaan senjata di Syria berada pada tahap tertinggi.

“Saya tidak boleh terima dakwaan ini. Ketika seluruh pemimpin sedang berbincang untuk mengelakkan peperangan di Syria, Kerry secara terbuka bercakap mengenai penggunaan senjata dan jumlah militan Al Qaeda di Syria,“ katanya.

Menurutnya, penilaian Kerry terhadap kapasiti penggunaan senjata itu dilihat bertentangan dengan sumber perisikan AS dan Eropah.

“Kami diberitahu kumpulan militan dari pelbagai sayap di mana salah satunya adalah Al Qaeda hanya dari kumpulan kecil dan jumlah mereka tidak seramai seperti didakwa,” katanya kepada Al- Jazeera.

Sementara itu, komander tentera laut AS berkata, negara itu bersedia sepenuhnya untuk melancarkan serang balas terhadap Syria.

Akhbar Britain melaporkan, Pentagon merancang meluaskan kapasiti serangan dengan menggunakan aset tentera udara termasuk pengebom B-52, B1s dan B-2 stealth yang boleh melancarkan peluru berpandu.

Sehingga kini, pentadbiran Obama sedang mempertimbangkan penggunaan pesawat AS dan Perancis untuk melakukan serangan dalam usaha menggulingkan Presiden Bashar Al Assad.

Kedutaan AS undur diplomat, kakitangan


Beirut: Kedutaan Amerika Syarikat semalam mengundurkan kakitangan kurang penting dan keluarga diplomat kerana ‘ancaman terhadap kemudahan dan anggota misinya di Beirut.’

Kedutaan itu bagaimanapun tidak menjelaskan secara terperinci ancaman berkenaan atau jumlah mereka yang diundurkan.


Langkah itu dibuat ketika Presiden Amerika Syarikat Barack Obama mendesak Kongres meluluskan serangan tentera terhadap Syria sebagai tindak balas terhadap serangan senjata kimia yang Washington dakwa dilakukan tentera Presiden Bashar al-Assad ke atas orang awam 21 Ogos lalu.

Potensi serangan yang hendak dilancarkan ke atas Syria meningkatkan ancaman tindak balas serantau, termasuk oleh pergerakan kumpulan Hizbullah di Lubnan yang menyokong Bashar. - AFP

Parlimen Syria gesa Kongres AS tolak serangan


Damsyik: Ketua Parlimen Syria semalam menggesa Kongres Amerika Syarikat agar mengundi menentang tindakan ketenteraan yang disasarkan ke atas rejim Bashar al-Assad.

“Kami menggesa anda agar tidak mengambil tindakan melulu kerana anda mempunyai kuasa untuk melencongkan Amerika Syarikat dari hala tuju peperangan kepada diplomasi,” kata agensi berita kerajaa SANA memetik kenytaan ketua Parlimen, Jihad al-Lahham sebagai berkata.


Mesej itu ditujukan kepada setiap anggota Kongres AS sebelum mereka mengundi terhadap permintaan Presiden Barack Obama untuk kelulusan menggunakan tindakan ketenteraan terhadap Syria. Obama mencadangkan serangan terbatas sebagai tindak balas kepada dakwaan serangan senjata kimia pada 21 Ogos lalu yang dikatakan Washington dijalankan rejim Syria walaupun dinafikan pihak terbabit. - AFP

Obama, Putin gagal sepakat


Saint Petersburg: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dan rakan sejawatannya dari Russia, Vladimir Puting semalam gagal mencapai kata sepakat mengenai perbezaan pendapat mereka berhubung rancangan Amerika untuk menyerang Syria.

Sehubungan itu, Washington memberi isyarat, ia tidak lagi akan berusaha mendapat sokongan Moscow di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai krisis itu.


Putin dan Obama berbincang kira-kira sejam di luar sidang kemuncak G20 tetapi kedua-duanya tidak dapat mengubah pendirian masing-masing.

“Kami berbincang. Perbincangan itu amat bermakna. Tetapi kami kekal dengan pendapat kami,” kata Putin kepada wartawan.


Ketua Dasar Luarnya, Yury Ushakov mengesahkan perbezaan pendapat antara kedua-dua pemimpin itu kekal walaupun selepas berbincang.


Putin muncul sebagai penentang utama rancangan Amerika untuk menyerang rejim Presiden Bashar al-Assad berhubung dakwaan tenteranya menggunakan senjata kimia pada 21 Ogos lalu dengan berkata, tindakan seperti itu tanpa restu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu boleh dianggap satu pencerobohan.

Kementerian Luar Russia juga memberi amaran keras kepada Amerika Syarikat supaya tidak menyasarkan stok simpanan senjata kimia Syria dalam sebarang serangan. - AFP

Empat lagi kapal tentera laut Russia belayar ke Mediterranean


Moscow: Empat lagi kapal tentera laut Russia belayar menuju ke laut di timur Mediterranean semalam. dan kapal keempat dalam perjalanan.

Agensi berita Interfax memetik sumber di ibu pejabat tentera laut bahawa Ketua kakitangan Kremlin, Sergei Ivanov kelmarin berkata, Russia meningkatkan kehadiran tentera lautnya di Laut Mediterranean, tetapi bagi mengendalikan pemindahan rakyatnya dari Syria. Dia tidak mengatakan berapa banyak kapal dihantar.


Prospek peningkatan kehadiran tentera laut Russia dekat Syria mencetuskan kebimbangan berlakunya konflik antarabangsa lebih besar jika Amerika Syarikat (AS) mengarahkan serangan udara ekoran insiden serangan senjata kimia pada 21 Ogos lalu di pinggir Damsyik. AS sudah pun menempatkan pelbagai kapal perang di Mediterranean. Dua kapal selam dan sebuah kapal peninjau Russia sudah melepasi Selat Dardanelles, menurut laporan Interfax, agensi persendirian yang dikenali mempunyai hubungan di kalangan anggota tentera Russia.

Tiga kapal perang Russia dilihat belayar menerusi Selat Bosporus di Istanbul, Turki kelmarin. Tidak diketahui sama ada mereka adalah kapal sama yang dilaporkan walaupun ia kelihatan serupa.


Interfax melaporkan bahawa sebuah lagi kapal meninggalkan Pelabuhan Sevastopol di Laut Hitam pagi semalam dan akan memunggah “kargo khas” di Novorossiysk sebelum belayar menuju ke timur Mediterranean. Agensi berita kerajaan RIA Novosti turut berkata, bahawa kapal Nikolai Filchenkov akan menuju ke Syria selepas memunggah kargo di Novorossiysk, yang dikatakan akan mengambil masa beberapa hari. Tiga kapal yang dilaporkan sudah melepasi Dardanelles ialah kapal pendarat Novocherkassk dan Minsk serta kapal peninjau Priazovye.


Kementerian Pertahanan Russia berkata, ia tidak dapat mengesahkan bila kapal berkenaan berlepas. - AP

Video kejam penentang Syria


Foto
ANGGOTA tentera Bashar diikat sebelum ditembak mati.
Foto
MAYAT mangsa dicampakkan ke dalam telaga.
New York: Satu rakaman video yang mula beredar di Internet semalam menunjukkan tentera Presiden Bashar al-Assad dibunuh di depan kamera oleh kumpulan penentang yang mahu menggulingkan rejim itu.

Anggota tentera itu dipaksa melucutkan pakaian seragam mereka, diikat dengan tangan ke belakang, dipaksa melutut dengan beberapa anggota pemberontak berdiri di belakang sambil mengacu senjata ke arah mereka.
Ada yang mempunyai kesan cedera di belakang dan lengan.

Sejurus sebelum mereka dibunuh, ketua kumpulan terbabit, Abdul Sammad Issa yang juga dikenali dengan panggilan ‘The Uncle,’ membacakan sajak, sebelum dia melepaskan tembakan pertama.“Selama 50 tahun mereka menjadi sahabat kepada rasuah. Kami bersumpah kepada Tuhan, ini ikrar kami. Kami akan membalas dendam,” kata lelaki itu.


Kejadian ngeri itu dirakam pada April dan video itu diseludup keluar dari Syria beberapa hari lalu oleh seorang bekas penentang Bashar yang berkata, dia kini menjadi semakin takut dengan taktik kejam anggota kumpulan yang dulu menjadi rakan seperjuangannya.

Dia menyerahkan video itu kepada New York Times.

Abdul Sammad dikenali sebagai ‘The Uncle’ kerana dua timbalannya adalah anak saudaranya.

Bekas pembantunya yang memiliki salinan rakaman berkenaan berkata, anggota tentera Syria yang ditangkap itu sebelum itu dirakam merogol wanita awam Syria dan menjarah, menyebabkan mereka dikenakan hukuman mati.

Abdul Sammad mengarahkan pembunuhan itu dirakam supaya dia boleh menunjukkannya kepada penderma untuk mendapatkan lebih banyak sumbangan.

Pada penghujung rakaman itu, mayat tentera berkenaan dicampakkan ke dalam telaga sementara seorang lelaki bersenjata melihat pada kamera dan tersenyum.

Abdul Sammad, 37, dipercayai mendapat sokongan kira-kira 300 orang yang bersedia melakukan pembunuhan tentera pro-Bashar itu.

Dia yang sebelum perang menjadi peniaga dan penternak haiwan membentuk pasukan penentangnya sendiri dengan mengguna wang peribadi untuk membeli senjata dan membayar gaji pengikutnya.

Bapanya menentang kerajaan Presiden Hafez al-Assad, bapa presiden Syria sekarang. Dia hilang pada 1982.

Abdul Sammad kercaya bapanya dibunuh ketika Hafez melancarkan keganasan selama 27 hari terhadap pergerakan Ikhwanul Muslimin pada tahun itu.

Tahun lalu, Abdul Sammad dipercayai menguruskan kem latihan di Turki dan mengumpul senjata.

Rakaman itu sudah pasti mencetuskan masalah kepada Amerika Syarikat yang menimbang untuk menyerang tentera Bashar yang didakwa mengguna senjata kimia terhadap orang awam.

Awal tahun ini, satu video lain menunjukkan seorang pemimpin penentang Bashar memakan jantung seorang tentera yang dibunuhnya. - Agensi

Kapal perang Russia belayar ke Syria

Kapal perang Russia  belayar ke SyriaKapal perang Russia Nikolai Filchenkov meninggalkan Sevastopol menuju Pelabuhan Novorossiisk sebelum belayar ke Syria. (Gambar kecil) kapal pemusnah Nastoichivy. 

Moscow: Kapal perang Russia, Nikolai Filchenkov semalam meninggalkan pelabuhan Sevastopol di Ukraine untuk membawa ‘kargo khas’ ke Syria, ketika Kremlin semakin meningkatkan kehadirannya di perairan Mediterranean.

Agensi berita Interfax yang memetik sumber pangkalan angkatan laut di Saint Petersburg melaporkan, kapal berkenaan akan menuju ke Pelabuhan Novorossiisk di Laut Hitam, sebelum belayar ke Syria.
Laporan juga menyatakan kehadiran angkatan laut Russia itu bertujuan mengimbangi peningkatan jumlah kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau itu ketika pemimpin dunia terus bertelagah mengenai langkah wajar yang patut diambil untuk menghentikan konflik di Syria.


Bawa kargo khas

“Nikolai Filchenkov akan singgah di Novorossiisk untuk mengambil kargo khas terbabit sebelum menuju ke tempat ia diarahkan bertugas di timur Mediterranean,” kata Interfax.

Sumber itu bagaimanapun tidak memberikan butiran terperinci kargo yang dihantar, tetapi mengesahkan bahawa Russia meningkatkan kehadiran angkatan lautnya di wilayah itu sejak krisis di Syria memuncak.

Interfax menyatakan kapal pemusnah Smetlivy akan menyertai Nikolai Filchenkov, selain kapal pemusnah Nastoichivy.
“Armada anti kapal selam Admiral Panteleyev sudah memasuki zon operasi bagi mengetuai pelayaran kumpulan kapal perang berkenaan di Mediterranean,” kata sumber angkatan tentera.

Kapal pengiring, Neustrashimy sudah pun berada di timur Mediterranean, begitu juga kapal pengangkut Alexander Shabalin, Admiral Nevelsky dan Peresvet.

Semua kapal terbabit dijangka menyertai sebuah lagi kapal pengangkut pesawat lebih besar Novocherkassk dan Minsk, selain kapal membawa peluru berpandu Moskva.

Kapal peninjau Priazovye juga sedang belayar untuk menyertai kumpulan itu.

Gagal capai sepakat

Sementara itu pemimpin dunia yang hadir pada sidang puncak G20 di Saints Petersburg, gagal mencapai kata sepakat membabitkan rancangan Amerika Syarikat untuk melancarkan tindakan ketenteraan ke Syria.

Majlis makan malan yang dihoskan Presiden Vladimir Putin gagal mencari penyelesaian mengenai bagaimana konflik Syria, yang sudah meragut lebih 100,000 nyawa patut dihentikan. - AFP