Tuesday, 23 April 2013

Tempat ulama Syria dibunuh

ALLAHU AKBAR!!!

Tak perlu diperkenalkan lagi. Anda semua tentu kenal susuk Singa-singa gagah ini. Semoga Allah menganugerahkan kejayaan dunia dan akhirat buat mereka. ALLAHU AKBAR!!!

Hari ini adalah hari paling sedih buat kita semua dan warga Syria.

Hari ini adalah hari paling sedih buat kita semua dan warga Syria.
Hanya di sebuah kampung, lebih dari 450 orang dibunuh tentera kafir Syiah Assad. Juga pengeboman di kawasan Binnish yang turut mengorbankan banyak nyawa. Jangan pernah lupa mendoakan mereka. 

 FREE SYRIA 

Tentera Syria bunuh 85 orangGambar diambil daripada sedutan video yang dimuat naik di laman media sosial, menunjukkan mayat-mayat penduduk Syria ditutup dengan kain hitam, selepas tentera kerajaan dikatakan menyerang Jdeidet al-Fadel, pinggir bandar Damsyik, kelmarin. - Reuters
AMMAN 22 April - Tentera Syria dan penyokong setia Presiden Bashar al-Assad dilaporkan membunuh sekurang-kurangnya 85 orang ketika menyerang pinggir bandar Damsyik selepas lima hari, menurut aktivis pembangkang semalam.
Namun, setakat ini belum ada pengesahan tentang dakwaan aktivis itu yang turut menyifatkan kejadian di Jdeidet al-Fadel itu sebagai 'pembunuhan beramai-ramai', termasuk kanak-kanak dan wanita.
Agensi berita Syria, SANA melaporkan, tentera 'menyebabkan kekalahan besar di pihak pemberontak' di Jdeidet al-Fadel dan telah memusnahkan senjata dan membunuh ramai pemberontak.
Jamal al-Golani, anggota kumpulan pemberontak daripada Majlis Kepemimpinan Revolusi berkata, angka korban mungkin melebihi 250 orang dengan kebanyakan mangsa ditembak dari jarak dekat.
"Jdeidet al-Fadel telah musnah akibat serangan tentera sejak hari pertama lagi ekoran kawasan itu telah dikepung oleh tentera.
"Boleh dikatakan hampir tidak ada kecederaan berlaku ekoran semua mangsa ditembak di tempat kejadian. Pembunuhan berlaku beberapa hari ketika tentera menyerang satu kawasan yang dipertahankan oleh 270 pemberontak.
"Mengikut pengiraan saya, sebanyak 98 mayat terbaring di jalan raya dengan 86 daripada mereka dibunuh di dalam klinik sementara, tempat mangsa dirawat akibat cedera," katanya.
Sementara itu, seorang aktivis di daerah berhampiran Jdeidet Artouz, Abu Ahmad al-Rabi berkata, mereka menemui 85 mayat, termasuk 28 daripadanya di dalam klinik sementara selepas tentera Assad memasuki Jdeidet al-Fadel.
"Kami bimbang angka korban mungkin lebih tinggi," ujarnya. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130423/lu_07/Tentera-Syria-bunuh-85-orang#ixzz2REsCaqh7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

85 terbunuh dalam pertempuran dengan tentera Syria
AMMAN 22 April - Tentera Syria dan penyokong setia kepada Presiden Bashar al-Assad dilaporkan membunuh sekurang-kurangnya 85 orang ketika menyerang pinggir bandar Damsyik selepas lima hari pertempuran, menurut aktivis pembangkang.

Namun setakat ini belum ada pengesahan tentang dakwaan aktivis yang menyifatkannya sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai itu’, termasuk kanak-kanak dan wanita di Jdeidet al-Fadel.

Pihak berkuasa Syria melarang kebanyakan media bebas memasuki negara itu sejak kebangkitan rakyat bermula pada 2011.

Agensi berita Syria, Sana melaporkan, tentera ‘menyebabkan kekalahan besar di pihak pemberontak di Jdeidet al-Fadel dan memusnahkan senjata serta peluru dan membunuh anggota pemberontak. - REUTERSArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130422/lu_14/85-terbunuh-dalam-pertempuran-dengan-tentera-Syria#ixzz2REs2EQ9Q
© Utusan Melayu (M) Bhd

Nasib rakyat Syria hari ini ...

## SYRIA
Nasib rakyat Syria hari ini ...
Sebahagian dari jenazah yang dijumpai di sungai Al-Queik di mana sekarang ini lebih dikenali sebagai Sungai Syuhada..
17 jenazah ditemui dengan kesan penderaan dan melecur yang teruk..

Fate of Syrian today...
Some of the martyrs who were found in Al Queik River, which is now known as the Martyrs’ river.
17 bodies were found barring torture and burning signs...


Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions:

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +6013-6177 0786 / +6013-222 6057

Syria, Homs- Al Qusair

(+18) Syria, Homs- Al Qusair
Tiga kanak-kanak dari satu keluarga termasuk seorang bayi terbunuh hari ini, manakala ibu, ayah dan seorang lagi anak berada dalam keadaan kritikal akibat serangan bom yang dilepaskan di Hamidiya di Al Qusair awal pagi oleh jet pejuang regim Asad.

Mangsa syuhada adalah :
amen Muwaffaq Al Ghanoum (kanak-kanak)
Omar Muwaffaq Al Ghanoum (kanak-kanak)
Abdulrahman Ahmed Al Ghanoum (bayi)

*****
Three young children from one family, including a baby, were killed and their mother and father and another child critically wounded in bombardment of the village of Hamidiya in Al Qusair earlier today by Assad's warplanes.

The martyrs have been named as:
Yamen Muwaffaq Al Ghanoum (child)
Omar Muwaffaq Al Ghanoum (child)
Abdulrahman Ahmed Al Ghanoum (baby)


Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions:

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: 03 -4141 6732 / +6013-222 6057