Wednesday, 15 April 2015

Wanita terpengaruh untuk berjihad

Wanita terpengaruh untuk berjihad

SEJAK kumpulan militan IS mula muncul tahun lalu, lebih 550 wanita muda telah pun menjejakkan kaki mereka di Syria dan Iraq.

Setiap hari juga puluhan warga asing masuk ke kawasan jajahan IS di utara Syria, di mana kebanyakan adalah remaja perempuan dari Barat berusia antara 15 dan 19 tahun.

Kerajaan Barat dikatakan begitu terdesak untuk membendung masalah ini. Namun, tidak banyak yang boleh dilakukan melainkan tidak membenarkan remaja bawah umur ke luar negara seorang diri dan mereka tidak boleh didakwa menggunakan senjata tanpa bukti.

Berita kehilangan beberapa pelajar di United Kingdom (UK) sekali gus meningkatkan kebimbangan mengenai radikal wanita Islam di Britain. Selain UK, antara negara lain yang terlibat adalah Amerika Syarikat, Australia, Perancis, Belanda, Kanada, Norway dan Sweden.

Melalui pelbagai kisah remaja yang menyertai kumpulan itu, ia jelas menunjukkan bahawa pengaruh rangkaian media sosial adalah sangat besar.

Difahamkan, anggota IS akan menawarkan nasihat, sokongan, membantu perjalanan mereka selain merupakan sumber propaganda yang menyampaikan tanggapan unggul tentang kehidupan seorang Islam dan jihad.

Awal bulan lalu juga, Menteri Luar Australia Julie Bishop mengumumkan lebih 40 wanita negara itu telah menyertai IS. Mereka didakwa menyertai suami sebagai pejuang asing atau mencari suami dalam kalangan anggota kumpulan itu yang sekali gus mengekalkan mitos pengantin jihadi.

Sama seperti remaja lelaki yang sanggup menyertai IS, wanita muda juga terpedaya dengan janji sebuah masyarakat Islam dari segi politik dan agama.

Jihad matchmaker 'cara' nikah tentera IS

Jihad matchmaker 'cara' nikah tentera IS

SEBUAH akaun Twitter berbahasa Inggeris yang menggunakan nama Jihad Matchmaker didakwa berperanan mencari wanita untuk dikahwinkan dengan anggota IS.

Pengguna dikehendaki menghantar mesej  mengandungi latar belakang, status dan lokasi.

Selain itu, pengendali akaun itu juga memberi peluang pengguna untuk memilih anggota IS yang diingini berdasarkan gambar yang dimuat naik.
Melalui Tweet pertama bertarikh 4 September 2013, bertulis, ‘Bismillah. Akaun ini bertujuan membantu saudara yang tinggal di Syria mencari pasangan halal.”

Ia diikuti Tweet seterusnya empat hari kemudian berbunyi “Pastikan ia halal dan berkahwinlah”. Sehingga 17 September, akaun itu mempunyai 130 pengikut.

Pergi Syria niat jadi pengantin

Pergi Syria niat jadi pengantin

SEPASANG kembar Zahra dan Salma Halane, 17, dari Chorlton, Manchester, yang pergi ke Syria untuk menjadi pengantin jihadi memuat naik gambar mereka sedang menjalani latihan menembak di laman Twitter.

Mereka dilihat memakai pakaian berwarna hitam penuh, lengkap dengan niqab sambil memegang senapang Kalashnikov.

“Hari latihan yang seronok untuk mempertahankan diri bersama adik dan kakak yang lain,” menurut status akaun Twitter yang dipercayai milik Zahra.

Zahra dan Salma meninggalkan rumah mereka Jun lalu dan didakwa telah berkahwin dengan anggota IS di bandar Raqqa, Syria.

Mereka bagaimanapun memberitahu bahawa kedua-dua lelaki yang dikahwini telah mati syahid dalam peperangan di negara itu.

Pasangan yang mempunyai 28 Sijil Am Pelajaran Menengah (GCSE) dan merancang menjadi doktor itu baharu sahaja menamatkan tahun pertama di Connell Sixth Form College sebelum terpedaya dengan kumpulan terbabit melalui Internet.

Curi barang kemas biaya perjalanan ke Syria

Curi barang kemas biaya perjalanan ke Syria

TIGA pelajar sekolah di London yang melarikan diri untuk menyertai IS di Iraq dan Levant tidak akan menghadapi tuduhan keganasan jika mereka kembali pulang ke tanah air.

Shamima Begum dan Amira Abase, masing-masing berusia 15 tahun, dan Kadiza Sultana, 16, hilang dari rumah mereka di timur London bulan lalu, sebelum terbang ke Turki untuk menyeberangi sempadan ke negara bergolak Syria.

Difahamkan, ketiga-tiga mereka membiayai perjalanan dengan mencuri barang kemas dari saudara mara dan membayar lebih 1,000 pound (RM1,400) dalam bentuk wang tunai kepada sebuah agensi pelancongan tempatan bagi penerbangan ke Turki.

Shamima, Amira dan Kadiza keluar dari rumah mereka pada 17 Februari lalu dan menaiki penerbangan Turkish Airlines dari lapangan terbang Gatwick di London ke Istanbul.
Rakaman kamera litar tertutup kemudiannya menunjukkan mereka melalui stesen kereta api Istanbul untuk ke tenggara negara itu. Meskipun ciri wajah mereka tidak dapat dilihat dengan jelas, namun pihak berkuasa tempatan mengesahkan mereka adalah pelajar Bethnal Green Academy yang hilang.

6,000 militan warga Eropah di Syria
PARIS – Bilangan warga Eropah yang berjuang bersama kumpulan-kumpulan militan di Syria dipercayai melebihi 6,000 orang, kata seorang pegawai kanan Ke­satuan Eropah (EU) dalam wawancara bersama sebuah akhbar Perancis semalam.
“Di peringkat Eropah, kami menganggarkan bahawa antara 5,000 hingga 6,000 individu telah pergi ke Syria,” kata Komisioner Kehakiman EU, Vera Jouriva (gambar) dalam temu bual bersama akhbar Le Figaro.
Menurutnya, angka sebenar mereka dipercayai jauh lebih tinggi berikutan kesukaran untuk mengesan pejuang asing yang terlibat dalam konflik di Syria.
“Semasa serangan di Paris dan Copenhagen, kami memutuskan untuk tidak membiarkan diri kami dikuasai oleh ketakutan,” katanya yang merujuk kepada serangan berkembar kumpulan militan Islam ke atas ibu kota Pe­rancis dan kejadian tembakan di sebuah pusat kebudayaan di Denmark.
“Memberi tumpuan kepada mereka yang mahu pergi ke Syria untuk berjihad atau kumpulan yang kembali daripada konflik tersebut bermakna campur tangan kita sudah terlewat,” tambah Jouriva.
Menurutnya, kajian di Britain mengenal pasti beberapa ciri termasuk keinginan untuk merasai cabaran, kebosanan, ketidakpuasan dengan kehidupan sedia ada atau kurangnya harapan di dalam diri mereka yang memilih untuk meninggalkan keluarga dan pergi ke Syria.
Jelas Jouriva, EU mahu menggunakan kaedah pencegahan sebagai cara untuk mengekang warga EU daripada terus berjuang di Syria dengan meneliti pelbagai faktor selain agama.
Kumpulan militan Islamic State (IS) menubuhkan pemerintahan khalifah Islam selepas menguasai wilayah yang besar di Syria dan Iraq. Tindakan itu menarik minat beribu-ribu pejuang asing untuk menyertai IS dengan ramai antara mereka datang dari Barat.
Lebih 215,000 orang telah terbunuh dalam perang empat tahun di Syria yang semakin didominasi kumpulan-kumpulan militan. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0414&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3XM0VWxCS 
Hakcipta terpelihara 

Pejuang Oposisi Suriah Tutup Sekolah-sekolah di Aleppo

Pejuang Oposisi Suriah Tutup Sekolah-sekolah di Aleppo

ALEPPO, SURIAH (voa-islam.com) - Pejuang oposisi Suriah memutuskan untuk menutup sekolah-sekolah di wilayah Aleppo yang mereka kuasai karena khawatir para warga sipil khususnya anak-anak kembali tewas atau terluka akibat bom barel militer Assad yang dijatuhkan di sekolah mereka ditengah intensifnya serangan udara pasukan udara Suriah terhadap daerah opososi di kota itu.

Penutupan sekolah bersamaan dengan meningkatnya bentrokan antara pasukan pro-Bashar Al-Assad dan kelompok pejuang oposisi di kota dan pedesaan Aleppo di Suriah utara.

"Pasukan oposisi memutuskan untuk menutup sekolah-sekolah sebagai langkah protektif untuk menghindari lebih banyak korban di kalangan warga sipil, terutama anak-anak, yang paling menderita di bawah pemboman pesawat tempur pro-Assad," Sanaa Tayib, seorang guru sekolah, mengatakan kepada ARA News di Aleppo.

"Anak-anak menderita kondisi traumatis akibat pemboman terus menerus terhadap lingkungan mereka dan sekitar sekolah mereka, yang membuat penutupan sementara sekolah-sekolah diperlukan di Aleppo," katanya.

Lingkungan Maadi di Aleppo, yang berada di bawah kendali pasukan oposis, terkena pengeboman oleh angkatan udara Suriah pada hari Sabtu. Sumber-sumber lokal melaporkan bahwa lebih dari 20 orang warga sipil tewas dalam serangan udara itu dimana sebagian besar adalah anak-anak.

Kemudian pada hari Ahad, serangan udara serampangan tentara Suriah menargetkan sebuah sekolah di bagan timur kota itu yang dikuasai oposisi menewaskan lima anak, dan empat orang dewasa. Sembilan orang lainnya tewas dan puluhan luka-luka pada hari Ahad dalam satu serangan udara yang dilakukan oleh pesawat-pesawat tempur rezim Suriah di lingkungan Ansari di kota Aleppo, Suriah utara. (an/ara)
- See more at: http://www.voa-islam.com/read/international-jihad/2015/04/14/36375/pejuang-oposisi-suriah-tutup-sekolahsekolah-di-aleppo/#sthash.CJvN6X0K.dpuf

Akhnaf Bayt Al-Maqdis Kembali Terlibat Bentrok dengan Daulah Islam (IS) di Kamp Yarmouk

Akhnaf Bayt Al-Maqdis Kembali Terlibat Bentrok dengan Daulah Islam (IS) di Kamp Yarmouk

DAMASKUS, SURIAH (voa-islam.com) - Bentrokan antara pejuang Aknaf Bayt Al-Maqdis dan Daulah Islam (IS) kembali berlajut di Kamp Yarmouk untuk para pengungsi Palestina di Damaskus Selatan pada hari Senin (13/4/2015)

Aknaf Bayt Al-Maqdis dianggap sebagai milisi bersenjata Palestina terorganisir terbesar di dalam kamp pengungsi Yarmouk di Suriah. Namun, Aknaf Bayt al-Maqdis telah kehilangan bagian utama dari Kamp Yarmouk setelah anggota IS menyerbu distrik itu dan mengambil alih hampir 80% dari kamp tersebut, menurut sumber-sumber militer di Damaskus.

Menurut Kelompok Aksi untuk Palestina di Suriah, "brigade Aknaf Bayt Al-Maqdis melancarkan serangan terhadap wilayah masjid Shalahuddin yang dikuasai IS, yang mengarah ke bentrokan antara kedua belah pihak di daerah itu."

Kelompok Aksi Palestina memperingatkan bahwa situasi di kamp yang dikepung itu telah memburuk dengan kurannya distribusi makanan serta bantuan medis dan pemboman terus menerus rezim Suriah terhadap kamp tersebut.

Di Yarmouk, lebih dari 18.000 warga sipil - kebanyakan pengungsi Palestina telah menderita selama bertahun-tahun akibat pengeboman, pengepungan militer dan kontrol dari milisi.

Kontrol Daulah Islam atas Yarmouk memberi IS sebuah kehadiran utama di ibukota Suriah. Sebagai akibatnya, IS sekarang hanya beberapa kilometer dari tempat duduk Presiden Bashar Al-Assad berkuasa. (an/ara)
- See more at: http://www.voa-islam.com/read/world-news/2015/04/14/36382/akhnaf-bayt-almaqdis-kembali-terlibat-bentrok-dengan-daulah-islam-is-di-kamp-yarmouk/#sthash.KI78O2zF.dpuf

Human Rights Watch Publikasikan Bukti Penggunaan Bahan Kimia Beracun oleh Rezim Suriah


Human Rights Watch Publikasikan Bukti Penggunaan Bahan Kimia Beracun oleh Rezim SuriahAMERIKA SERIKAT (voa-islam.com) – Human Rights Watch mengumumkan pada hari Selasa (14/05/15) bahwa ia memiliki bukti-bukti yang kuat penggunaan bahan kimia beracun oleh pasukan rezim Suriah dalam serangan yang mereka lancarkan untuk menggembur propinsi Idlib bulan lalu.
Organisasi Hak Asasi Manusia yang bermarkas di New York itu mengatakan dalam laporan yang dipublikasikan pada hari Selasa, “Bukti-bukti kuat menunjukkan bahwa pasukan pemerintah menggunakan bahan kimia beracun dalam dalam beberapa serangan birmil di propinsi Idlib pada periode antara 16 dan 31 Maret lalu” ujarnya.
Ia menegaskan bahwa serangan-serangan tersebut merupakan pelanggaran terhadap kesepakatan Pelarangan Senjata Kimia dan Keputusan Dewan Keamanan PBB yang mengacu pada 2209 mengkriminalisasi penggunaan senjata kimia di Suriah.
Menurut laporan organisasi tersebut, serangan yang dilancarkan oleh rezim Suriah itu ke daerah-daerah yang tunduk di bawah kendali kelompok-kelompok oposisi.[hanif/dw]

- See more at: http://www.voa-islam.com/read/world-news/2015/04/14/36390/human-rights-watch-publikasikan-bukti-penggunaan-bahan-kimia-beracun-oleh-rezim-suriah/#sthash.gwg92mUl.dpuf