Monday, 3 June 2013

MUJAHIDAH QUSAIR
Jika ada yang menanyakan kami apa yang kami akan lakukan jika sekiranya tentera Hizbullat tetap berterusan menyerang Qusair, kami akan menjawab :

"Kami akan tetap thabat di Qusair sehingga ke titisan darah kami yang terakhir. Biarkan dunia tetap memerhati kami dari jauh, bumi Qusair tetap kami akan pertahankan bersama hero-hero (mujahidin) kami"

Doakan mereka.

TERKINI
Mujahidin melaporkan bahawa bilangan mujahidin daripada Liwa' At-Tawhid yang memasuki kota Qusair semakin meningkat hari ini.

Kemasukan mereka ke Qusair berikutan kejayaan pasukan pertama memecahkan sebahagian kubu sekatan Hizbu Syaitan di Qusair.

Mereka mara.. Mara untuk menjadikan bumi Qusair kuburan buat Hizbu Syaitan. Doakan mereka.

TERKINI
Mujahidin melaporkan bahawa bilangan mujahidin daripada Liwa' At-Tawhid yang memasuki kota Qusair semakin meningkat hari ini.

Kemasukan mereka ke Qusair berikutan kejayaan pasukan pertama memecahkan sebahagian kubu sekatan Hizbu Syaitan di Qusair.

Mereka mara.. Mara untuk menjadikan bumi Qusair kuburan buat Hizbu Syaitan. Doakan mereka.

TERKINI
Mujahidin daripada Liwa' Abdullah Bin Salam berjaya merampas kereta kebal milik rejim Basyar selepas berlaku pertempuran sengit di pinggir Dimasyq sebentar tadi.

Doakan mereka.

HERO UMMAHBeliau adalah Komander Abdul Qadir Soleh yang merupakan ketua Komander Liwa' At-Tawhid yang merupakan antara mujahidin yang digeruni rejim.

Sebelum daripada ini, Liwa' At-Tawhid telah berjaya membebaskan Halab daripada cengkaman rejim. Kini, Komander Abdul Qadir Soleh sedang berada di Qusair bersama ribuan mujahidin di bawah pimpinan beliau untuk berhadapan dengan tentera Hizbu Syaitan.

Selamat datang Hizbu Syaitan ke bumi Qusair, ia akan menjadi kuburan buat kamu. Dengan izin Allah.

SEHINGGA DUNIA MENGERTI
Anak kecil ini terpaksa meminum air di jalanan Halab kerana rejim telah menyekat bekalan air dan juga elektrik di wilayah yang dikuasai oleh mujahidin.

Dilaporkan, Basyar juga telah mengarahkan tenteranya menyekat bekalan air, elektrik dan membakar tanaman masharakat awam di kawasan yang menyokong mujahidin.

Tambahan pula, Syria telah memasuki musim panas yang sangat memerlukan bekalan-bekalan tersebut. Doakan mereka.

Her face and body carry the last things she witnessed before going to heaven..Stiffed and afraid she was before dying.. Imagine what can a Scud missile do to tiny bodies like her's. Kafr Hamrah massacre. June 2, 2013

TERKINI
Alhamdulillah, dilaporkan sebentar tadi mujahidin Liwa' Rijālullah daripada wilayah Qolamoun telah tiba di Qusair untuk bersama mujahidin lain dalam operasi pertahankan Qusair.

Doakan mereka.

HANYA DI SYRIA
Kami solat fardhu lima kali sehari dan kami juga solat jenazah 100 kali sehari.

Dimana masharakat dunia?

DISEBALIK SENYUMAN..

Disebalik luka dan duka, anak kecil ini masih mampu mengukirkan senyuman yang manis.

Tahulah kita mengapa baginda nabi begitu memuji ummatnya yang berada di bumi Sham.

SELAMAT PAGI SYRIA
Sekarang tepat jam 6.42 pagi (waktu Syria) dengan cuaca pagi ini yang agak sejuk sedikit berbanding semalam iaitu 18 darjah celcius.

Mohon doa seluruh rakyat Malaysia dan juga Nusantara agar semua operasi mujahidin mendapat pertolongan Allah pada hari ini.

LAPORAN AKHBAR TENTANG ISU SYRIATerima kasih pengunjung yang mengirim kepada admin keratan akhbar tempatan.

METRO AHAD 2 Jun 2013 menyiarkan ucapan Presiden Kesatuan Ulama' Dunia Prof.Dr.Yusuf Qaradawi menggesa umat Islam bangkit menentang rejim Bashar.

Tahniah admin ucapkan kepada akhbar METRO. Media lain bila lagi?
 

KENYATAAN PARTI POLITIK TENTANG ISU SYRIAPost sebelum ini kami telah menyiarkan laporan akhbar tanah air yang menyiarkan ucapan Syaikh Qaradhawi tentang kutukan terhadap kezaliman Basyar.

Dan ini pula adalah kenyataan rasmi Parti Pembangkang, Parti Islam Semalaysia (PAS) yang juga satu nada dengan Syaikh Qaradhawi yang mengutuk kezaliman rejim Basyar dan pakatannya.

Kita memerlukan lebih banyak sokongan daripada seluruh NGO dan parti-parti politik dalam kebersamaan isu Syria. Lupakan perbezaan parti dan ideologi, ayuh bersama perjuangan rakyat Syria.

Demi Ummah Kita Bersatu.

MEREKA PERLUKAN DOA DAN SOKONGAN KITAKomander Liwa' At-Tawhid, Abdul Qadir Soleh (tengah) sedang bersama-sama mujahidin yang lain di medan jihad Qusair.

Mereka telah menyerahkan jiwa dan raga mereka untuk Islam. Moga kita juga ada cita-cita seperti mereka.

Russia halang PBB kritik serangan rejim Syria


Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB): Seorang diplomat PBB semalam berkata, Russia menghalang satu perisytiharan Majlis Keselamatan yang mengkritik serangan rejim Syria terhadap bandar Qusair yang dikuasai oleh golongan penentang.

Diplomat Majlis Keselamatan itu berkata, Russia bertindak demikian kerana majlis itu tidak membuat sebarang kenyataan apabila penentang menawan bandar itu.


Qusair menjadi medan tempur paling sengit dalam perang saudara di Syria dan turut membabitkan Hizbullah, kumpulan militan di Lubnan.

Pembangkang rejim Syria menggunakan alasan pembabitan Hizbullah dalam perang berkenaan untuk tidak menghadiri rundingan damai dengan kerajaan Syria di Geneva. - Reuters

PBB gesa laksana gencatan senjata

PBB gesa laksana gencatan senjataBandar strategik Qusayr menjadi medan pertempuran baru di Syria dalam konflik yang berlarutan sejak lebih dua tahun lalu.
NEW YORK - Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kelmarin menggesa gencatan senjata dilaksanakan di Qusayr selepas tentera Syria melancarkan operasi besar-besaran untuk menawan semula bandar strategik itu sejak bulan lalu.

Dipetik Press TV, kenyataan itu dikeluarkan oleh Ketua Misi Kemanusiaan PBB, Valerie Amos bersama Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia PBB, Navi Pillay.

"Kami percaya terdapat 1,500 orang cedera dan memerlukan bantuan pemindahan segera bagi mendapatkan rawatan kecemasan," menurut Amos.  

Sementara itu, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon turut menggesa kedua-dua belah pihak membenarkan orang awam terperangkap untuk keluar dari bandar bergolak tersebut selain mengelakkan sebarang tindakan keganasan yang akan menyebabkan lebih banyak nyawa terkorban.

Gesaan berhubung pelaksanaan gencatan senjata itu dibuat selepas ratusan militan dilaporkan tiba di Qusayr untuk menentang tentera rejim Presiden Bashar al-Assad yang didakwa mendapat bantuan gerakan Hizbullah. - Press TV

Sesungguhnya Allah sebaik-baik penolong dan tempat bergantung harap.

Mujahideen kita di Syria adalah genius. Demi Allah mereka adalah genius! Lihatlah mereka membuat meriam mereka sendiri Umat Islam dan orang-orang Arab tidak membiayai mereka dengan senjata mahupun peluru! Lantas mereka mencipta meriam dan peluru itu sendiri dengan izin Yang Maha Kuasa Allah swt!

Kami punya Allah swt. DIA akan menyediakan untuk kita dan membantu kita!

Sesungguhnya Allah sebaik-baik penolong dan tempat bergantung harap.

Klip: http://www.youtube.com/watch?v=0x2KVmrBRoo&feature=youtu.be

Coba Serang Qushair Kembali, 35 Anggota Syiah Hizbullah Malah Tewas

QUSHAIR.HOMS.SURIAH (voa-islam.com) – Tiga puluh lima anggota Milisi Syiah Hizbullah tewas pada hari Ahad (02/06/13) setelah perlengkapan tempur mereka hancur di tangan para Pejuang Suriah.
Aktivis Suriah dan jubir media di KomiteUmum Revolusi Suriah, Hadi Al-Abdullah, melaporkan bahwa brigade-brigade Pejuang Suriah pada Selasa sore menghadapi upaya baru dari Milisi Syiah Hizbullah yang ingin mengagresi kota Qushair dan desa-desa sekitar di pinggiran Homs yang mengakibatkan kerugian korban jiwa dan kerusakan perlengkapan perang.
Pada akun Twitter Hadi menjelaskan, Brigade Ats-Tsuwwar menghalau agresi Hizbullah yang menyerang desa Dhab’ah dan lingkungan Qushair. Para pejuang mampu tiga tank milik pasukan Presiden Tiran Bashar Assad, kendaraan BMB, buldoser dan membunuh 35 anggota Milisi Syiah Hizbullah.
Beberapa hari lalu mereka telah dipukul mundur dari kota Qushair oleh para Pejuang Suriah. Hingga para Pejuang Suriah memulangkan sekitar 60 lebih mayat anggota mereka. Kemarin mereka mencoba menyerang lagi. Tapi apa daya, lagi-lagi anggota mereka banyak yang berjatuhan.[usamah/imo]