Monday, 18 January 2016

IS bunuh 300

Beirut: Kerajaan Syria semalam berkata, militan Negara Islam (IS) membunuh 300 orang dalam pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan di bandar Deir el-Zour, timur negara itu dalam serangan dilaksanakan sepanjang Sabtu.
Agensi media kebangsaan SANA berkata, kebanyakan yang terbunuh dalam serangan itu adalah orang tua, wanita dan kanak-kanak manakala pihak penentang mendakwa kebanyakan mangsa tentera Syria dan prokerajaan serta keluarga mereka.
Serangan dan pembunuhan itu yang terburuk dilakukan puak militan berkenaan, yang mengawal sebahagian besar Syria dan Iraq dengan membunuh ribuan orang di dua negara berkenaan.
Sementara itu, Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) yang berpangkalan di Britain dan merekodkan konflik di negara itu berkata, dalam kejadian lewat Sabtu itu, sekurang-kurangnya 135 orang terbunuh dengan 80 daripadanya tentera dan militan prokerajaan manakala selebihnya orang awam di kawasan berhampiran kawasan Baghaliyeh.
Menurutnya, ramai yang mati ditembak atau dipenggal.
Stesen televisyen Al-Mayadeen yang berpangkalan di Lubnan melaporkan pembunuhan beramai-ramai berlaku dengan puluhan mangsa wanita dan kanak-kanak dibunuh IS sebelum membuang mayat mereka di Sungai Furat.
Ia juga melaporkan IS mengambil 400 orang awam sebagai tebusan, rata-rata orang Sunni termasuk wanita dan kanak-kanak serta keluarga pejuang prorejim.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 January 2016 @ 5:09 AM


GAMBAR menunjukkan sekumpulan lelaki membantu seorang wanita keluar dari kawasan yang musnah dalam serangan udara oleh tentera prokerajaan Presiden Bashar Al-Assad di Aleppo, lewat kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/108116#sthash.k01MpY9N.dpuf

IS mengganas di Deir Ezzor


300 termasuk kanak-kanak dibunuh, 400 lagi diculik
18 Januari 2016 12:19 AM

DAMSYIK 17 Jan. - Sekurang-kurangnya 300 orang awam dibunuh dalam serangan terbaharu oleh kumpulan militan IS di bandar Deir Ezzor yang dikawal tentera Syria semalam, sementara 400 lagi diculik, kejadian terbaharu paling buruk dalam tempoh lima tahun perang saudara tercetus di negara ini.
Agensi berita Syria, SANA mendakwa, kebanyakan mangsa yang rata-ratanya adalah wanita, warga emas, dan kanak-kanak dibunuh dengan cara paling kejam, antaranya dipenggal kepala selain daripada disusun beramai-ramai sebelum ditembak mati di al-Baghaliyeh.
Laporan televisyen Lebanon, Al Mayadeen TV pula menyatakan, ada antara mayat mangsa dicampak ke dalam Sungai Euphrates.
Ini merupakan pembunuhan beramai-ramai paling dahsyat pernah dilakukan IS di Syria.
Angka pembunuhan bagaima-napun masih belum dapat disahkan dengan ada antara media melaporkan jumlah kematian antara 180 hingga 280 orang.
Sementara itu, Badan Pemerhati Hak Asasi Syria pula mendakwa, sebanyak 400 orang penduduk diculik oleh militan IS selepas kumpulan itu menggempur kedudukan tentera Syria di kawasan berkenaan pada hari sama.
Pengarahnya, Rami Abdel Rahman berkata, antara yang ditahan adalah individu yang prokerajaan.
“Kami bimbangkan keselamatan mereka. Kami bimbang mereka boleh dibunuh, sama seperti apa yang dilakukan oleh IS kepada mangsa culik sebelum ini,” katanya.
IS yang mara dari utara Deir Ezzor sehingga kini telah menguasai 60 peratus kawasan berkenaan.
Jelas badan pemantau tersebut, pesawat pejuang Rusia juda ada melancarkan serangan udara sebagai menyokong tentera Syria memerangi militan berkenaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/is-mengganas-di-deir-ezzor-1.180633#sthash.XxTiy2sE.dpuf