Friday, 12 July 2013

DERITA TETAPI HAKIKATNYA BAHAGIA
Selesa dengan sedikit kesakitan dan ketidakadilan manusia, untuk melengkapkan hidup mereka di syurga tanpa sebarang masalah.

Dunia terlalu kejam buat insan mulia seperti kamu anak kecil. Doakan mereka.

#pray4syria #freesyria

Jadual Sheikh Kurayyim Rajih (Sheikhul Qurra' Damsyik). Jumaat - 12 Julai 2013

Jadual Sheikh Kurayyim Rajih (Sheikhul Qurra' Damsyik). Jumaat - 12 Julai 2013

1. Akan bersiaran secara langsung di TV Alhijrah di dalam program Assalamualaikum. 

2. Akan menyampaikan khutbah di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, UIAM. 

Ayuh! Peluang berjumpa dgn sheikh yg tidak wajar dilepaskan.

Semoga Allah berikan keberkatan masa utk kita semua dan dipermudahkan segala urusan.

Salam Ramadhan alMubarak.

Kisah Hari Ini dari SyriaGadis Suriah ini bernama Yusra Khalid Hussein, seorang pelajar sekolah menengah kota Baniyas yang berumur 16 tahun.

Pada hari sebelum terjadi pembantaian massal di kotanya, ia berkata kepada seluruh anggota keluarganya: 

“Ayo kita berfoto bersama sekeluarga sebagai kenang-kenangan. Semoga foto keluarga kita sudah jadi sebelum tentara-tentara Syiah itu membakar kita."

Setelah berfoto bersama, keluarganya memilihkan foto ini untuk Yusra.

Dan, benar firasat yang dirasakan Yusra.
Orang-orang Syiah memasuki rumahnya malam itu dan menyembelih ia dan seluruh anggota keluarganya dengan kejam. Seluruh anggota keluarga Yusra telah syahid pada malam itu, tanpa ada seorang pun yang selamat.....

Baniyas, tepi Homs.

Kisah Mujahid Syria yang Syahid Satu Jam Sebelum Buka Puasa

DARA’A : Tiada keinginan yang lebih dikejar oleh Mujahidin di jalan Allah melebihi dua kemuliaan yang dijanjikan Allah Ta’ala; kemenangan Islam atau mati syahid.
Mati syahid di hari apapun dan bulan apapun adalah kemuliaan dan pencapaian tertinggi seorang Mujahid. Bagaimana pula jika mati syahid itu diraih di hari mulia dan bulan mulia, Ramadhan yang penuh berkah?
Itulah yang diraih oleh Mujahidin kita di Syria. Salah seorangnya adalah Mujahid yang gugur di kota Musaifirah, provinsi Dara’a pada pekan pertama Ramadhan 1434 H, Rabu (10/7/2013) bernama Baha’ az-Za’bi Abu Muhammad.
sumber berita Nora News melaporkan Baha’ Az-Za’bi gugur dalam pertempuran di kota Musaifirah, provinsi Dara’a pada hari Rabu (10/7/2013). Rabu adalah hari pertama Ramadhan 1434 H bagi umat Islam di Syria. Baha’ az-Zab’i gugur dalam pertempuran melawan pasukan rejim Nushairiyah Syria, hanya satu jam sebelum tiba waktu berbuka puasa.
“Kami sampaikan kepada kalian berita kesyahidan syahid kebebasan dan kemuliaan pada hari pertama bulan Ramadhan yang penuh berkah, Asy-syahid Baha’ az-Za’bi Abu Muhammad, salah seorang pejuang dan sniper kota Dara’a. Asy-Syahid telah berjihad di Irak melawan pasukan Amerika. Ia kemudian meninggalkan negara Emirat dan kembali untuk berjihad di jalan Allah, di bumi Syam, iaitu di distrik Ghautah Timur (provinsi pinggiran Damaskus),” tulis Nora News.
“Ia kemudian berjihad di tanah kelahirannya, kota Musaifirah, provinsi Dara’a. Ia gugur sebagai syahid hanya satu jam sebelum waktu berbuka puasa. Selamat bagimu wahai sang pahlawan. Engkau akan berbuka puasa di sisi Sang Maha Pemurah,” tulis Nora News lagi.(Sumber)

Britain latih 2,000 askar Libya

LONDON 10 Julai - Britain dilapor akan melatih kira-kira 2,000 askar Libya sebagai usaha untuk membantu pihak keselamatan negara berkenaan memulihkan keamanan dan kestabilan.
Kementerian Pertahanan dalam kenyataannya semalam berkata, latihan tersebut akan melibatkan kemahiran asas infantri dan kursus kepimpinan yang bermula lewat tahun ini.
Pihak berkuasa Libya gagal membentuk pasukan polis dan tentera yang profesional, sehingga terpaksa menggunakan bekas pemberontak yang terlibat dalam penggulingan Muammar Gaddafi dalam soal keselamatan negara.
Kebiasaannya bekas pemberontak dikerah untuk mengawal sempadan negara serta menyelesaikan masalah perbalahan puak. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130710/lu_11/Britain-latih-2000-askar-Libya#ixzz2Ympbc82o
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemberontak Syria guna gas sarin - Duta Rusia

NEW YORK 10 Julai - Rusia semalam menyerahkan bukti penggunaan gas sarin oleh pemberontak Syria kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berhubung satu serangan di Aleppo pada Mac lalu.
Duta Rusia ke PBB, Vitaly Churkin berkata, pakar-pakar negara itu telah pergi ke lokasi serangan di Khan al-Assal berhampiran Aleppo dan mengumpul bukti.
Katanya, satu pasukan inkuiri Rusia berjaya 'membuktikan' pemberontak melancarkan peluru berpandu Bashair 3 di Khan al-Assal pada 19 Mac lalu yang mengorbankan 26 orang termasuk 16 tentera.
''Malah, keputusan analisis dengan jelas menunjukkan bahawa bahan yang ditemui di lokasi serangan itu bukannya buatan industri sebaliknya telah diisi dengan sarin.
''Terdapat banyak sebab untuk percaya bahawa pemberontak menggunakan senjata kimia dalam serangan di Khan al-Assal,'' katanya kepada media selepas menyerahkan laporan setebal 80 muka surat kepada Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon.
Tindakan Rusia itu mengundang risiko pertikaian antarabangsa berhubung isu penggunaan senjata kimia dalam konflik di Syria yang telah berlarutan selama 26 bulan.
Bagaimanapun, Amerika Syarikat (AS) menolak dakwaan Rusia itu, manakala Perancis memperbaharui tuntutan mereka supaya Syria memberikan pegawai PBB akses bebas ke lokasi yang didakwa berlaku penggunaan senjata kimia.
Churkin dalam pada itu berkata, Rusia mempunyai maklumat bahawa peluru berpandu Bashair 3 dibuat oleh kumpulan Bashair al-Nasr yang dakwanya mempunyai kaitan dengan Tentera Pembebasan Syria.
Sementara itu, jurucakap PBB, Martin Nesirky berkata, mereka sedang mengkaji laporan Rusia itu.
Britain, Perancis dan AS berkata, mereka telah menyerahkan bukti kepada pakar-pakar PBB bahawa tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad menggunakan senjata kimia dalam perang saudara di Syria. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130711/lu_06/Pemberontak-Syria-guna-gas-sarin---Duta-Rusia#ixzz2Ymo0aGTu
© Utusan Melayu (M) Bhd 

"Selamat tinggal dari as syahid Lin Falluji"

Anak kecil dibunuh tanpa rasa bersalah. Hati sedih memerhatikan sahabat sepermainan mereka yang telah pergi meninggalkan mereka.

"Selamat tinggal dari as syahid Lin Falluji"

Inilah kecelakaan puak-puak yang bacul.

Homs ~ Masjid Khalid Bin Al Waleed

Inilah kecelakaan puak-puak yang bacul. Jasa Khalid Bin Al Waleed bagi kita sangat besar, menyertai 100 peperangan, tubuhnya dipenuhi dengan parut-parut luka kesan dari berjuang di jalan Allah. Malangnya puak-puak bacul hanya berani setelah ketiadaannya.

Wahai Basyar, Wahai batu... Sesungguhnya hatimu lebih keras dari pada BATU.

Allahu akbar (Allah maha besar) bagi siapapun yang zalim dan sombong. Ya Allah kami telah berdiri di depan pintu para raja dan pemimpin tetapi mereka menutupnya....

"Semua pintu telah ditutup rapat kecuali pintu Mu Ya Allah"
kami tidak peduli pada apapun selama Engkau tidak marah pada kami. Beginilah mereka membunuh saudara-saudara kami.

Wahai Basyar, Wahai batu...
Sesungguhnya hatimu lebih keras dari pada BATU.

Masjid Umawi yang sangat kita rindui


| Aleppo | Syria | Masjid Umawi yang sangat kita rindui. Gambar di bahagian atas adalah suasana bahagia di Masjid Umawi suatu waktu dahulu. Gambar di bahagian bawah pula adalah suasana pilu Masjid Umawi yang dirakam pada 8/7/2013 yang lepas. Laknat Allah ke atas khinzir-khinzir yang hina yang memusnahkan rumah Allah ini.

Doakan kemenangan Mujahidin di Homs


Hampir setengah jam yang lepas telah masuk Waktu Subuh di Homs. Di pagi Jumaat dan Jumaat pertama Ramadhan 1434 Hijrah, Doakan kemenangan Mujahidin di Homs khasnya dan Syria keseluruhannya. Doakan juga kemurahan rezeki, ketabahan, kekuatan dan kesabaran kepada saudara Sunni di Syria. Apa yang paling penting doakan semoga kita terus istiqamah dan ikhlas untuk bersama-sama perjuangan mereka. Hasbunallah Wa Ni'mal Wakeel

Mesej dari bumi terkepung Homs kepada masyarakat dunia, terutamanya dunia Islam.

| Homs | Syria | 11-07-2013 | 

Mesej dari bumi terkepung Homs kepada masyarakat dunia, terutamanya dunia Islam.

"Perang yang berlaku di Syria sekarang bukan sekadar perang saudara (dalam Syria), tapi sebenarnya perang antarabangsa yang mana kuasa-kuasa besar dunia sedang memerangi kelompok kecil penduduk Sunni di Syria untuk tujuan pembersihan etnik"

https://www.youtube.com/watch?v=LOQX7rVxnjk&feature=youtube_gdata_player

Syria


| Syria | Aleppo | Masjid Umawi Yang Dirindui | Masjid Umawi, juga dikenali sebagai Masjid Agung Aleppo, terletak di tengah-tengah Kota Lama Aleppo di Selatan Syria. Masjid ini telah gah berdiri selama 1300 tahun dan menjadi mercu tanda Kota Aleppo sebelum sebelum Rejim Basyar memulakan ‘operasi kemusnahan’ pada Oktober 2012. Saya yakin ramai di kalangan sahabat di Green Project yang pernah sampai ke masjid agung ini. Tentu amat sayu bila membayangkan keindahannya suatu ketika dahulu dan amat pilu mengenangkan kemusnahannya pada hari ini. Gambar menunjukkan Masjid Umawi yang amat kita rindui… Masjid ini telah dibina pada awal abad kelapan, manakala menaranya adalah bahagian binaan tertua masjid itu. Sejarah telah merakam banyak peristiwa ke atas masjid agung ini. Antaranya dari bencana alam, kebakaran dan menyaksikan serangan Tentera Tatar. Ia juga telah diperbaiki dan diubahsuai sebanyak beberapa kali oleh orang-orang Mamluk, kerajaan Seljuk dan semasa di bawah pemerintahan Salahudin Ayyubi. Hanya Bashar al-Assad yang akan melakukan kedua-duanya: Basyar telah melakukan sedikit pengubahsuaian dan telah menghancurkannya selumat-lumatnya. Pada awal Oktober 2012, pertempuran antara Mujahidin FSA dan tentera Rejim telah berlarutan selama beberapa hari di kawasan itu. Namun pada 10 Oktober 2012, Mujahidin FSA telah melancarkan serangan untuk membebaskan dari kepungan rejim dengan menyerang kedudukan tentera di dalam dan di sekitar masjid. Pada hari yang sama, media-media Pro-Assad telah menyebarkan berita palsu dengan melaporkan dan menunjukkan rakaman bahawa tentera masih berada di dalam kawalan (kononnya untuk mengawal FSA dari merosakkan masjid tersebut). Laporan media rejim telah menunjukkan kerosakan di dalam dan di luar masjid termasuk cebisan Al-Quran yang dikoyak-koyak; didakwa telah musnah disebabkan oleh RPG. Terbukti ini adalah satu penipuan Basyar yang amat jelas! Mana mungkin senjata api boleh mengoyakkan halaman Al-Quran menjadi cebisan-cebisan kecil. Itu adalah adalah satu hobi Shabiha yang memang diketahui semua. Pada 12 Oktober 2012, FSA berjaya menawan kawasan tersebut dan tentera Assad telah berundur. Namun, tentera Regim telah meninggalkan perkarangan masjid agung ini bersama api yang menjulang-julang api yang menjulang-julang melalui masjid. Pertempuran antara Mujahidin dan tentera regim masih berlarutan sehingga ke hari ini di Kota Aleppo. Masjid Agung Aleppo ini telah menjadi saksi akan setiap kemusnahan yang dilakukan Basyar Assad bumi Sham. Hari ini kita hanya mampu menangisi mercu tanda agung zaman berzaman ini menghilang di depan mata kita. Semoga Allah memberi kemenangan kepada mujahidin dan membebaskan Bumi Syria. Hasbunallah Wa Ni’mal Wakeel.