Tuesday, 25 March 2014

Sepupu Assad dibunuh, Erdogan ucap tahniah

Sepupu Assad dibunuh, Erdogan ucap tahniah
Lokasi bedilan roket dilepaskan di wilayah Latakia . Gambar kecil: Hilal


LATAKIA - SYRIA. Sepupu Presiden Syria, Bashar al-Assad terbunuh dalam pertempuran dengan kumpulan pejuang berhampiran sempadan Syria-Turki.

Hilal al-Assad yang juga Ketua Pasukan Pertahanan Syria, maut di Kasab di wilayah Latakia selepas terkena bedilan roket yang disasar ke arah kenderaannya.

Kumpulan Hak Asasi Manusia berpangkalan di Britain mengesahkan kematian itu.

“Roket pertama disasarkan ke kenderaan beliau diikuti roket kedua disasarkan ke rumah Hilal lima minit kemudian," menurut laporan itu.

Sementara itu, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengucapkan tahniah kepada anggota tenteranya, sekali gus memberi amaran kepada pihak luar yang cuba mencabul keamanan negaranya.

“Pesawat Syria memasuki ruang udara kita secara haram maka itu kami arahkan pesawat F-16 untuk melakukan serangan,” katanya, laporan dipetik dari Al Jazeera.

syria

Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria
Secanggih manapun senjata diajukan Puak Kuffar keatas hamba-hambaNya, masih tidak berupaya menggugat ketetapan Iman di dada para pencintaNya.

Kerana kasih sayangNya keatas hambaNya terlalu luas, tiada sempadannya. Jadi, Mengapa perlu kita mengalah sekarang?

Ya Allah, kami menadah tangan memohon padaMu dikurniakan ketenangan dan pemahaman pada kami menempuhi hari-hari yang mendatang. Terkadang, diri ini sukar memahami hikmah disebalik ujian yang tertimpa. Oleh itu, cahayailah hati kami memahami hikmah itu. Kami yakin setiap setiap ujian itu adalah sebagai tanda bahawa Allah mahukan yang terbaik untuk kita. InsyaAllah.

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

Akaun Maybank
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
5621 0663 0487

#CintaAllahPadaHambaNya #DoaBuatMH370 #PrayForSyria