Friday, 14 October 2016

Aleppo terus jadi sasaranPASUKAN penyelamat dan penduduk memeriksa keadaan bangunan di al-Qaterji, timur Aleppo, selepas ia dibom dalam serangan udara tentera Russia, semalam. - Reuters


AFP
Aleppo: Sekurangnya 12 orang awam, termasuk empat kanak-kanak terbunuh semalam dalam serangan udara Russia yang paling besar sejak berapa hari di kawasan yang dikuasai penentang di sini, kata kumpulan pemantau.

Pemerhati Syria untuk Hak Asasi Manusia berkata, 12 orang terbunuh di daerah Bustan al-Qasr dan Fardos di timur bandar itu.

“Ini serangan udara Russia paling besar sejak rejim Syria pada 5 Oktober lalu mengumumkan untuk mengurangkan pengeboman,” kata pengarah badan pemerhati, Rami Abdel Rahman.

Wartawan AFP di Bustan al-Qasr melihat sebuah bangunan kediaman bertingkat musnah dalam serangan udara berkenaan.

Pasukan penyelamat yang dikenali sebagai White Helmets dilihat mengeluarkan dua mayat kanak-kanak dalam runtuhan bangunan itu dan membalut mangsa menggunakan kain putih.

Badan pemantau yang memperoleh maklumat daripada rangkaian sumber di Syria memberitahu, mereka mengenalpasti pesawat yang melancarkan serangan udara berdasarkan jenis, lokasi, corak penerbangan dan senjata digunakan.

Dibantu serangan udara Russia, tentera Syria menawan beberapa jalan raya dalam misi menawan timur Aleppo yang dikuasai kumpulan penentang sejak 2012.

Sekurangnya 290 mangsa, kebanyakannya orang awam terbunuh dalam serangan tentera Syria atau Russia sejak operasi berkenaan bermula 22 September lalu.

Pada 5 Oktober lalu, tentera Syria berkata, pihaknya akan mengurangkan pengeboman di timur bandar itu dan menggesa orang awam menjauhkan diri dari anggota penentang.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 12 Oktober 2016 @ 7:38 AM

Kanak-kanak diselamat dalam runtuhan di Syria


13 OKTOBER 2016

Kanak-kanak diselamat dalam runtuhan di Syria


Kanak-kanak diselamat dalam runtuhan di Syria
Jameel Mustafa Habboush
ALEPPO - SYRIA. Wajah seorang kanak-kanak kelihatan terkejut ketika dia diselamatkan dari runtuhan selepas berulangnya serangan udara Rusia di Syria.

Jameel Mustafa Habboush ditemui tertimbus dalam runtuhan bangunan di Aleppo oleh pasukan sukarelawan pertahanan awam atau lebih dikenali "Topi Putih'

Mata merah kanak-kanak itu merenung tanpa perasaan diberikan oksigen sebelum ditarik keluar dengan seluruh badanya diliputi debu dan serpihan.

Nasib kanak-kanak tidak diketahui selepas dia diselamatkan pada Selasa di kejiranan Fardous yang dik

20 maut dalam serangan bom di sempadan Syria-Turki


JUMAAT, 14 OKTOBER 2016 @ 8:45 AMAMMAN: Sekurang-kurangnya 20 orang, kebanyakannya pejuang pembebasan Syria, terkorban selepas bom kereta meletup berhampiran pusat pemeriksaan berdekatan lintasan Bab al Salama di sempadan Turki-Syria di utara negara itu. Saksi berkata, letupan berlaku berhampiran pusat pemeriksaan dikawal sekumpulan Tentera Pembebasan Syria (FSA), Jabhat al Shamiya, berdekatan depoh kereta kira-kira dua kilometer dari sempadan, laluan utama antara utara Syria yang dikuasai pembangkang ke Turki. Pekerja penyelamat mengejarkan puluhan mangsa yang cedera ke Hospital Azaz manakala pengurusan masjid merayu orang ramai menderma darah. Lapan daripada yang cedera dalam keadaan kritikal dan dibawa ke hospital di Turki di seberang sempadan. "Banyak mayat berkecai dan bercampur dengan bahagian logam kereta yang berkecai dan rentung," kata seorang mekanik, Abdullah al-Sheikh. Lintasan Bab al Salama berhampiran bandar raya Azaz, kubu kuat FSA yang terbabit dalam operasi besar-besaran sepanjang sempadan ke timur laut menentang militan Daesh. Beberapa unit FSA juga mengepung kawasan berkenaan selepas tersebar berita satu lagi letupan akan berlaku. Serangan dilancarkan seminggu selepas militan Daesh meletupkan bom dibawanya di lintasan sempadan Atmeh antara kawasan pembangkang Syria di Idlib di barat laut Syria dan Turki. - Reuters

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/202021

Russia tawar laluan keluar selamat untuk pemberontak Syria


JUMAAT, 14 OKTOBER 2016 @ 10:39 AMPemberontak Syria di Aleppo. - Foto AFP ALEPPO: Russia menyatakan ia bersedia menjamin laluan selamat untuk pemberontak Syria keluar dari Aleppo tetapi meningkatkan serangan udara ke atas bandar raya itu ketika kuasa dunia bersedia mengadakan rundingan gencatan senjata baharu. "Kami sedia menjamin pengunduran selamat pemberontak bersenjata, laluan tanpa halangan kepada penduduk awam ke dan dari timur Aleppo serta penghantaran bantuan kemanusiaan ke situ," kata Leftenan Jeneral Sergei Rudskoy dalam taklimat yang disiarkan di televisyen. Moscow menghadapi tekanan antarabangsa berikutan peningkatan kematian penduduk awam akibat serangan dilancarkan tentera rejim Presiden Bashar al-Assad yang disokong Russia untuk menawan semula timur Aleppo. Malah, negara Barat menuduh Russia mungkin melakukan jenayah perang. Penganalisis berkata, tawaran itu langkah pertama mengendurkan tekanan dengan menonjolkan alternatif diplomatik. "Tiada perubahan dalam strategi Russia, matlamatnya masih untuk memusnahkan pemberontak di Aleppo. "Mengubah tindakan membolehkan mereka mengurangkan tekanan dan memberi kuasa kepada mereka yang mahukan pendekatan tegas diplomatik kepada krisis di Syria," kata pakar mengenai Syria, Thomas Pierret. Sejak serangan tentera bermula pada lewat September, pengeboman dilakukan Russia dan tentera kerajaan sudah mengorbankan lebih 370 orang, termasuk 68 kanak-kanak, menurut kiraan Pemerhati Hak Asasi Manusia (SOHR). Beberapa usaha antarabangsa gagal mencari penyelesaian politik kepada peperangan di Syria, yang sudah meragut lebih 300,000 nyawa. Ketika kuasa dunia berhimpun untuk mengadakan rundingan baharu, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang baru dilantik, Antonio Guterres, berkata sudah tiba masa untuk mengatasi perbalahan bagi menamatkan perang. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/202038

3 hari 150 mati


ANGGOTA penyelamat menyelongkar runtuhan untuk mencari mangsa yang mungkin terselamat selepas serangan udara di timur Aleppo, kelmarin. - APAgensi
Beirut: Serangan udara yang disambung semula Selasa lalu dan menyasarkan timur Aleppo yang dikuasai kumpulan penentang Presiden Bashar al-Assad menyebabkan lebih 150 orang terbunuh, kata pekerja penyelamat.

Sementara itu, tentera Syria dengan bantuan pesawat pengebom Russia memperhebatkan serangan semalam dalam usaha untuk menawan seluruh bandar raya berkenaan.

Dalam serangan terbaru itu, 13 orang terbunuh apabila pesawat pengebom terus menyasarkan beberapa kawasan yang dikuasai kumpulan penentang, termasuk al-Kalesh, Bustan, al-Qaser dan al-Sakhour, kata pegawai pertahanan awam, Ibrahim Abu al-Laith kepada Reuters dari Aleppo.


“Serangan bermula jam 2 pagi dan berterusan hingga ke petang,” katanya.

Aleppo terbahagi kepada dua, antara kawasan yang dikuasai kerajaan dan daerah yang dikuasai kumpulan penentang sejak 2012.

Lebih 250,000 orang awam yang dipercayai terperangkap di timur bandar raya itu berdepan kekurangan makanan, bahan makar dan ubat-ubatan.

Usaha mendapatkan pegawai Syria bagi mengulas keadaan terbaru di kawasan berkenaan gagal.

Tentera Syria dan Russia berkata, mereka hanya menyasarkan kumpulan militan.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Oktober 2016 @ 5:02 AM