Friday, 24 April 2015

IS Rejam Pasangan Gay Hingga Mati


Diterbitkan: Jumaat, 24 April 2015 10:07 AM

KUMPULAN militan Negara Islam (IS) bertindak merejam dua lelaki gay sehingga mati di khalayak ramai sebagai hukuman kepada kesalahan hubungan sejenis itu di Homs, Syria.
Dalam gambar terbaru yang dimuat naik IS ke laman sosial, terdapat empat lelaki dipercayai ahli kumpulan militan tersebut membawa dua lelaki gay yang telah ditutup mata mereka.
Pasangan gay tersebut kemudian berpelukan sesama mereka serta ahli kumpulan militan sebelum hukuman dijalankan.
Pasangan gay berpelukan dengan ahli kumpulan militan sebelum mereka direjam hingga mati.
Rejam menggunakan batu itu dimulakan oleh empat lelaki berkenaan sebelum disusuli oleh penduduk yang menyaksikan kejadian.
Pasangan gay tersebut didakwa telah diberikan dadah supaya mereka tidak berkelakukan agresif ketika hukuman dijalankan.
Bagaimanpun tiada sumber yang dapat mengesahkan mengenai pemberian dadah yang didakwa media barat.

42 maut dalam pertempuran pemberontak Syria dengan IS


GAMBAR yang dirakam pada 4 April lalu menunjukkan seorang pejuang Kurdis dari Amerika Syarikat, Hewal Dilsad, 26, sedang berkawal bagi menyekat kemaraan militan IS di bandar Tal Tamr, utara Hasakeh berdekatan sempadan Turki.


DAMSYIK – Sekurang-kurangnya 42 pejuang terbunuh dalam pertempuran sengit sepanjang 24 jam antara pemberontak Islam dan kumpulan militan Islamic State (IS) di wilayah Damsyik, Syria, lapor sebuah kumpulan pemerhati semalam.
“Sekurang-kurangnya 30 pemberontak Islam dan 12 militan IS terbunuh dalam pertempuran sejak Selasa lepas di kawasan berbukit di Qalamun,” kata kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia.
Qalamun dibahagikan kepada bahagian barat yang bersempadan dengan Lebanon dan dikuasai rejim Presiden Bashar al-Assad bersama sekutunya, pergerakan Hizbollah dari Lebanon.
Bahagian timur pula menyaksikan pertempuran sengit antara pemberontak Islam dan IS. Rantau timur Qalamun dianggap strategik kerana bersempadan dengan ‘badiya’, kawasan padang rumput Syria.
Rantau itu digunakan oleh pemberontak Islam untuk mengangkut senjata dari sempadan Turki ke utara Syria dan ke selatan hingga ke sempadan Jordan.
Menurut kumpulan pemerhati itu yang berpangkalan di Britain, IS telah menyekat satu laluan di Badiya dan merancang untuk menawan lebih banyak laluan bagi melemahkan pemberontak Islam Syria.
Dalam pada itu, Lebih 11 orang terbunuh akibat pengeboman rejim Bashar ke atas dua buah bandar di wilayah Damsyik. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3YB02LrT8 
Hakcipta terpelihara