Saturday, 23 January 2016

45 lagi mati lemas

Athens: Sekurang-kurangnya 45 orang, termasuk kanak-kanak mati lemas di Laut Aegean semalam apabila dua bot membawa pendatang karam di luar pantai dua pulau berlainan di Greece.
Pasukan pengawal pantai Greece dan beberapa bot lain berjaya menyelamatkan lebih 70 orang.
Dalam kejadian pertama di timur Laut Aegean, sebuah bot kayu membawa 49 pendatang karam di Farmakonissi, sebuah pulau kecil.
Pihak berkuasa berjaya menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan dan menemui lapan mayat yang terapung di laut - enam daripadanya kanak-kanak dan dua lagi wanita.
Beberapa jam kemudian, sebuah lagi bot kayu membawa pendatang yang tidak diketahui jumlahnya, karam di luar pantai Kalolimnos yang terletak di selatan Farmakonissi.
Pengawal pantai menyelamatkan 22 lelaki dan empat wanita serta menemui 34 mayat, 16 daripadanya wanita, tujuh lelaki dan 11 kanak-kanak.
Seorang mangsa yang terselamat memberitahu wartawan, enjin bot berkenaan rosak kira-kira jam 3 pagi (waktu tempatan), lima jam selepas berlepas dari Izmir di Turki.
Bercakap di pulau Kalymnos, dia berkata, kira-kira 80 orang berada di dalam bot itu selepas membayar AS$2,500 (RM10,680) seorang dan setengah harga itu untuk kanak-kanak untuk dibawa ke Greece.
Agensi berita Turki, Anadolu berkata, pasukan pengawal pantai negara itu menyelamatkan enam orang di kawasan tempat dua kemalangan itu berlaku dan menemui tiga mayat.
Pertubuhan Migrasi Antarabangsa menganggarkan kira-kira 31,000 pendatang tiba di Greece melalui jalan laut setakat tahun ini dengan harapan dapat memulakan kehidupan baru di Jerman, Sweden atau negara EU lain.
Pertubuhan itu juga melaporkan, 77 orang mati ketika dalam pelayaran menyeberang Mediterranean antara 1 dan 17 Januari lalu.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 January 2016 @ 5:04 AM


SEKUMPULAN pendatang turun dari bot getah yang mereka naiki setibanya di pantai Pulau Chios, Greece, kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/109439#sthash.x4qKNCuM.dpuf

21 maut bot karam di Greece

21 maut bot karam di Greece

22 JANUARI 2016

 ATHENS - GREECE. Sekurang-kurangnya 21 maut dalam dua kejadian berasingan melibatkan bot karam yang membawa migran dan pendatang di dua kepulauan di sini.
Berpuluh dilaporkan selamat serta operasi mencari dan menyelamat sedang giat dijalankan untuk mencari mangsa yang masih terselamat.
Dalam insiden tersebut, bot kayu yang membawa 48 orang karam di kepulauan Farmakonisso, timur Aegean.
40 mangsa berjaya berenang ke daratan manakala pihak berkuasa menyelamatakan seorang kanak-kanak perempuan dan menemui tujuh mayat dalam laut.
Beberapa jam selepas kejadian, sebuah lagi bot kayu turut karam ke kepulauan Kalolimnos, selatan Farmakonissi.
Walaubagaimanapun jumlah mangsa yang menaiki bot berkenaan tidak dapat diketahui.
Memetik AP, pengawal pantai menyelamatkan 26 orang dan menjumpai 14 mayat sementara kapal pengawal pantai, helikopter dan bot persendirian dikerah untuk mencari mangsa yang terselamat.
Pihak berkuasa berkata, jumlah mangsa yang  berada dalam bot adalah dianggarkan di antara 40 hingga 70, namun tidak mengetahui secara jelas jumlah mangsa yang masih hilang.
Greece menjadi pintu utama kemasukan pendatang yang melarikan diri dari perang dan kemiskinan untuk masuk ke negara Eropah.
Lebih 800,000 migran memasuki Grece pada tahun lepas menggunakan bot melalui pulau-pulau di Greece dari pantai Turki dan beratus - ratus dilaporkan meninggal dunia
.