Friday, 5 August 2016

7 maut dalam serangan gas di Aleppo

DUNIA KHAMIS, 4 OGOS 2016 @ 3:55 PM

DAMSYIK: Sekurang-kurangnya tujuh orang maut dan 20 lagi mengalami kesukaran bernafas akibat serangan gas kimia di Aleppo semalam, menurut agensi berita SANA yang memetik pusat pemerhatian Russia. Menurut laporan itu, kumpulan pemberontak Nour Addien al-Zinki menembak roket yang berisi gas beracun ke kawasan yang dikuasai kerajaan di daerah Salahuddien disini.

SANA melaporkan, Russia sudah memaklumkan kepada Amerika Syarikat mengenai penggunaan bahan beracun oleh kumpulan pemberontak di Aleppo. Sementara itu, pemberontak menuduh kerajaan menggugurkan bom tong berisi gas klorin di bandar Saraqeb yang ditawan pemberontak.


 Namun, kedua-dua pihak berulang kali menafikan bahawa mereka menggunakan bahan kimia dalam pertempuran itu. Menurut SANA, tujuh orang terbunuh manakala 41 lagi cedera dalam pertempuran semalam apabila pemberontak membedil kawasan yang dikuasai kerajaan di Aleppo. - Xinhua


DUA lelaki cuba memadamkan kebakaran trak selepas serangan udara di bandar Atareb yang dikuasai pemberontak di Aleppo, Syria. - Foto Reuters  
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/179919

Obama persoal komitmen Russia untuk keamanan di Syria

JUMAAT, 5 OGOS 2016 @ 8:30 AM


OBAMA tidak percaya Russia akan bekerjasama dengan Amerika Syarikat dalam aspek ketenteraan. - Foto Reuters


WASHINGTON: Presiden Barack Obama berkata beliau tidak percaya Russia akan bekerjasama dengan Amerika Syarikat dalam aspek ketenteraan bagi menamatkan atau mengekang perang saudara di Syria tetapi ia perlu diuji untuk cuba menamatkan konflik itu.

Pada sidang akhbar di Pentagon, Obama juga mengkritik Russia kerana berterusan menyokong serangan kerajaan Syria ke atas pembangkang dan mengepung kawasan penempatan seperti Aleppo.

 Beliau berkata, tindakan Russia membangkitkan "persoalan amat serius" mengenai komitmen Moscow untuk memulihkan keadaan. Pentadbiran beliau berhasrat meluaskan kerjasama ketenteraan dengan Russia di Syria termasuk perkongsian risikan, cadangan yang menyebabkan sebilangan pegawai pertahanan Amerika menyatakan kebimbangan mereka secara terbuka.

Mereka bimbang Russia mengambil kesempatan di atas perkongsian risikan untuk terus menyokong rejim Presiden Bashar al-Assad yang disifatkan Obama sudah hilang hak untuk memerintah.

Ditanya mengapa beliau percaya Presiden Vladimir Putin akan bekerjasama, Obama menjawab: "Saya tidak yakin kita boleh percayakan Russia dan Vladimir Putin, sebab itu kita perlu 'menguji' mereka." Katanya,

Russia perlu menunjukkan kesediaannya untuk berusaha mengurangkan keganasan dan menumpukan kepada usaha memerangi IS dan pelampau lain.

 Obama menuduh Russia gagal mengambil langkah perlu untuk berbuat demikian dan berkata keadaan yang kian genting memerlukan Russia menunjukkan ia benar-benar serius sekarang. - AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/180093