Tuesday, 4 October 2016

Aleppo Bagai 'Neraka' - PBB


Diterbitkan: Selasa, 4 Oktober 2016 12:29 PM


ALEPPO: Kehidupan rakyat Syria di bandar ini digambarkan bagai di 'neraka' susulan serangan udara berterusan sejak lima tahun lalu hingga memusnahkan Aleppo bandar kedua terbesar yang juga pusat ekonomi negara.

Sehubungan itu, ketua bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephen O’Brien menggesa tindakan segera dilakukan bagi mengakhiri penderitaan yang dialami penduduk di timur Aleppo masa kini.

“Sistem penjagaan kesihatan di timur Aleppo hampir kesemuanya telah musnah.

Kemudahan perubatan juga dibedil satu persatu,” kata O’Brien.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia turut menyifatkan Syria sebagai tempat paling berbahaya di dunia kepada pekerja-pekerja kesihatan dan segala infrastruktur perubatan di Aleppo musnah atau mengalami kerosakan besar.

Dua hari lalu, tentera rejim Syria semakin mara ke bandar ini selepas Rusia melancarkan berpuluh-puluh serangan udara.

Bandar itu kini terpecah akibat pertempuran berterusan antara tentera kerajaan dan puak pemberontak.

Tentera Presiden Syria, Bashar al-Assad mengumumkan serangan besar-besaran dengan bantuan sekutunya, Moscow pada 22 September lalu bagi menawan semula kawasan timur yang ditawan pihak pemberontak.

Berpuluh-puluh serangan udara disasarkan ke beberapa kawasan perang di bandar itu sepanjang hari kelmarin, namun berkurang menjelang petang, kata pemberita AFP.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, kumpulan pemberontak dan tentera rejim masih berbalas tembakan meriam di beberapa kejiranan di serata Aleppo, manakala tentera rejim yang mara ke utara bandar itu telah tiba di pinggir daerah Al-Heluk.

Jika tentera yang setia kepada Bashar merampas Al-Heluk, Bustan al-Basha dan Sakhur di utara Aleppo, mereka akan membataskan penguasaan pemberontak ke satu bahagian kecil di tenggara di bandar itu.

Kempen ketenteraan Bashar yang disokong Rusia di Aleppo mencetuskan kemarahan antarabangsa terutama selepas dua bom barel terkena hospital terbesar di timur bandar itu pada Sabtu lalu. – AFP

Putin gantung perjanjian plutonium gred senjata dengan AS

SELASA, 4 OKTOBER 2016 @ 8:10 AMGAMBAR fail, Presiden Russia, Vladimir Putin. - Foto Reuters

MOSCOW: Presiden Vladimir Putin semalam menggantung satu perjanjian Russia-Amerika Syarikat (AS) berkaitan pelupusan plutonium gred senjata, tindakan dilakukan di tengah-tengah ketegangan memuncak antara kedua-dua negara berhubung isu Syria.

Perintah Putin dikeluarkan Kremlin memetik "tindakan tidak mesra" Washington dan ketidakupayaan AS memenuhi pematuhannya mengikut perjanjian tahun 2000 sebagai alasan langkah itu diambil.

 Bagaimanapun, perintah itu mengatakan, plutonium gred senjata yang berada di bawah perjanjian itu akan dihalang daripada program senjata.

 Mengikut perjanjian itu yang dilanjutkan pada 2006 dan 2010, Russia dan AS masing-masing perlu melupuskan 34 tan metrik plutonium gred senjata, bahan yang cukup untuk menghasilkan kira-kira 17,000 kepala peledak nuklear.

Ketika ia ditandatangani, perjanjian itu disebut sebagai contoh kejayaan kerjasama AS-Russia berkaitan pengawalan senjata nuklear. Russia tahun lalu berkata, ia memulakan sebuah loji yang menghasilkan bahan api reaktor nuklear komersial campuran oksida dikenali sebagai MOX daripada plutonium gred senjata. - AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/198679

Russia tak yakin rancangan gencatan senjata di Aleppo berhasil

SELASA, 4 OKTOBER 2016 @ 9:56 AM


GAMBAR fail, Duta Russia, Vitaly Churkin. - Foto AP

NEW YORK: Russia, pada Isnin menyifatkan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dirangka Perancis bertujuan melaksanakan gencatan senjata di Aleppo sebagai tidak akan berjaya, menegaskan keutamaan perlu diberikan untuk memerangi militan di Syria.

Majlis Keselamatan PBB mengadakan rundingan berhubung teks rang itu yang menggesa semua penerbangan ketenteraan ditamatkan di Aleppo, membenarkan bantuan kemanusiaan disampaikan dan menubuhkan mekanisme pemantauan gencatan senjata.

Duta Russia, Vitaly Churkin, memberitahu sidang akhbar bahawa beberapa anggota majlis berkenaan tidak yakin dengan resolusi yang dibentangkan lewat Ahad itu. "Malah saya tidak pasti berapa banyak lagi anggota mahu melihat resolusi menamatkan permusuhan yang tiada peluang berjaya.

 "Jika satu-satunya kesan resolusi itu adalah Setiausaha Agung akan mula memikirkan beberapa mekanisme pemantauan yang tidak akan berfungsi, jadi tidak perlu adanya resolusi itu," katanya. Cadangan Perancis itu adalah usaha terbaru menekan Russia dan Syria untuk menggantung kempen udara di Aleppo dan membuka laluan kepada menamatkan perang lima tahun itu.

Dalam rangka resolusi itu, Majlis Keselamatan meluahkan kemarahan berhubung tahap keganasan yang meningkat dan tidak boleh diterima, menggesa semua pihak memastikan pelaksanaan penuh gencatan senjata termasuk menamatkan pengeboman dari udara. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/198692

Aleppo seperti neraka – PBB

AFP - SUKARELAWAN Syria kelihatan mengusung orang awam yang cedera selepas tentera udara Syria mengebom kawasan kejiranan di Heluk, Aleppo pada 30 September lalu.

ALEPPO, Syria – Tentera rejim Syria semakin mara ke Aleppo kelmarin selepas Rusia melancarkan berpuluh-puluh serangan udara, manakala pegawai tinggi bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan bandar itu kini menjadi seakan ‘neraka’.

Peperangan yang berlangsung selama lima tahun telah memusnahkan Aleppo yang merupakan bandar kedua terbesar di Syria dan dahulunya merupakan pusat ekonomi negara. Bandar itu kini terpecah akibat pertempuran berterusan antara tentera kerajaan dan puak pemberontak.

Tentera Presiden Syria, Bashar al-Assad mengumumkan serangan besar-besaran dengan bantuan sekutunya, Moscow pada 22 September lalu bagi menawan semula kawasan timur yang ditawan pihak pemberontak.

Berpuluh-puluh serangan udara di­sasarkan ke beberapa kawasan perang di bandar itu sepanjang hari kelmarin, namun berkurang menjelang petang, kata pemberita AFP.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, kumpulan pembe­rontak dan tentera rejim masih berbalas tembakan meriam di beberapa kejiranan di serata Aleppo, manakala tentera rejim yang mara ke utara bandar itu telah tiba di pinggir daerah Al-Heluk.

Jika tentera yang setia kepada Bashar merampas Al-Heluk, Bustan al-Basha dan Sakhur di utara Aleppo, mereka akan membataskan penguasaan pemberontak ke satu bahagian kecil di tenggara di bandar itu.

Kempen ketenteraan Bashar yang disokong Rusia di Aleppo mencetuskan kemarahan antarabangsa terutama selepas dua bom barel terkena hospital terbesar di timur bandar itu pada Sabtu lalu.

Ketua bantuan PBB, Stephen O’Brien mengkiritik serangan ke atas hospital M10 dan menggesa tindakan segera kelmarin bagi mengakhiri ‘kehidupan bagaikan neraka’ yang dialami penduduk di timur Aleppo pada masa kini.

“Sistem penjagaan kesihatan di timur Aleppo hampir kesemuanya telah musnah.

Kemudahan perubatan juga dibedil satu persatu,” kata O’Brien.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia turut menyifatkan Syria sebagai tempat pa­ling berbahaya di dunia kepada pekerja-pekerja kesihatan dan segala infrastruktur perubatan di Aleppo musnah atau mengalami kerosakan besar. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1004&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4M4MkOsWC
Hakcipta terpelihara 

Bapa Wahida cerita detik hitam


04 Oktober 2016 12:16 AM

Image result for Syria


WAHIDA hanya mengalami calar dan lebam di bahagian kepalanya. AGENSI

BEIRUT 3 Okt. – Bapa kepada Wahida, bayi yang diselamatkan pasu­kan penyelamat White Helmets di Idlib, Khamis lalu sehingga menarik perhatian masyarakat dunia, mendedahkan detik hitam kejadian itu yang turut mengorbankan seorang lagi anak perempuannya.
Dalam satu rakaman video, sukarelawan bernama Abu Kifah dirakam menangis ter­esak-esak selepas berjam-jam berusaha mengeluarkan bayi perempuan berkenaan dengan menggali sisa runtuhan bangunan tersebut.
“Saya berada di kedai ketika serangan udara itu berlaku,” kata bapa Wahida, Yehya Maatouq, 32, sebagaimana lapor Mail Online.
Menurutnya yang ditemui di sebalik sisa runtuhan rumahnya, dia terus berlari pulang ke rumahnya sebaik sahaja serangan itu berakhir dan tidak menemukan ahli keluarganya.
Bagaimanapun kata Yehya, dia secara tiba-tiba terdengar suara isterinya di sebalik sisa runtuhan itu dan mula menggali rumah dua tingkatnya yang musnah.
“Saya melihat sisa runtuhan rumah dan saya tergerak mengangkat seketul batu sebelum menemukan isteri saya dan mula menggali. Syu­kur dia masih hidup dan bercakap dengan saya,” katanya.
Jelasnya, pasukan White Helmets yang turut berada di lokasi kemudiannya membantu mencari Wahida yang berusia empat bulan dan seorang lagi anak perem­puannya, Sinar, 3.
“Semasa saya mula menggali di kawasan bilik tidur, saya menemukan tangan Wahida. Ketika saya mencapainya, dia terus menggenggam jari saya. Pasukan White Helmets mengangkat serpihan besar konkrit yang menghempap Wahida dan terus mengeluarkannya.
“Mereka (White Helmets) membawa Wahida ke hospital dan syukur kepada Allah, dia masih hidup,” jelas Yehya.
Sementara itu, serangan udara di kediaman Yehya mengakibatkan anak perempuannya, Sinar dan ibunya terbunuh dalam insiden berkenaan.
Wahida hanya mengalami cede­ra ringan, calar dan lebam di bahagian dahinya.
Ketika ditanya tentang masa depannya, Yehya berkata: “Terserah kepada Allah, kami tidak dapat menguruskan apa yang telah kami lalui ketika ini.”
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bapa-wahida-cerita-detik-hitam-1.390292#sthash.L4X6je5M.dpuf

2 maut, 12 cedera terkena letupan pegebom berani mati di Hama


04 Oktober 2016 12:31 AM
keganasan

DAMSYIK 3 Okt. - Dua orang awam maut manakala 12 lagi cedera apabila dua pengebom berani mati meletupkan diri di bandar Hama, Syria hari ini.
Agensi berita SANA melaporkan, insiden tersebut berlaku berdekatan dengan Dataran Assi berlangsung kira-kira 15 minit, kedua-dua lelaki suspek juga maut.
Letupan hari ini berlaku ketika gabungan pemberontak dan militan menghampiri bandar dikawal kerajaan di Hama yang selama ini terlindung daripada keganasan perang Syria hampir lima tahun kebelakangan ini. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/2-maut-12-cedera-terkena-letupan-pegebom-berani-mati-di-hama-1.390322#sthash.EriX0ekE.dpuf