Thursday, 16 June 2016

34 maut serangan udara di Aleppo


16 Jun 2016 11:18 AM

Serangan udara

Serangan udara
SUASANA bandar Aleppo diselebungi asap tebal selepas serangan udara yang dilancarkan tentera Syria. - REUTERS
DAMSYIK 16 Jun - Sekurang-kurangnya 34 orang termasuk kanak-kanak terbunuh dalam serangan udara tentera Syria di kawasan yang dikuasai kumpulan penentang kerajaan di Aleppo, kelmarin.
Portal Al Jazeera melaporkan, bom tong yang digugurkan oleh helikopter tentera jatuh di kawasan Salhen, Ferdos, dan Jisr al-Haj membunuh sembilan orang termasuk dua kanak-kanak.
Serangan udara dan pengeboman di Salahadeen, Sukary, Malaah dan Castello mengakibatkan 25 kematian antaranya wanita dan kanak-kanak. - AGENSI
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/34-maut-serangan-udara-di-aleppo-1.343115#sthash.rt4Yf9p4.dpuf

Budak pelarian dieksploitasi


15 JUN 2016
Budak pelarian dieksploitasi

 
Budak pelarian dieksploitasi Pihak tidak bertanggungjawab didakwa mengambil kesempatan mengeksploitasi kanak-kanak pelarian di Perancis.
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Kanak-kanak di dua kem pelarian di Perancis didakwa hidup menderita kerana mereka dieksploitasi secara seksual oleh sindiket pemerdagangan manusia yang menjanjikan laluan perjalanan ke Britain.

Laporan bersama Tabung Kanak-Kanak PBB (Unicef) yang akan diterbitkan esok bakal mendedahkan situasi menyedihkan terpaksa dihadapi golongan itu yang mendapatkan perlindungan di kem pelarian di Calais dan Dunkirk.

"Ratusan budak tanpa pengawasan orang dewasa kini tinggal di kem di utara Perancis itu. Terdapat imej yang memaparkan bagaimana kanak-kanak pelarian menjadi mangsa eksploitasi pihak tidak bertanggungjawab," jelas agensi antarabangsa itu dalam satu kenyataan.

Kebanyakan budak terutamanya dari Syria dan Libya mendakwa mereka dipaksa oleh ahli sindiket terbabit untuk melakukan pelbagai perbuatan jenayah termasuk membuka pintu lori untuk pelarian dewasa yang akan diseludup masuk ke Britain.

Sementara itu, badan amal, Citizens UK memaklumkan hanya 150 kanak-kanak di Calais mempunyai kebenaran sah untuk memasuki Britain kerana mereka mempunyai keluarga di negara tersebut.

Dalam satu kenyataan lain, sebuah lagi badan amal untuk pelarian, Help Refugees mendedahkan kira-kira 120 budak tanpa pengawasan orang dewasa dilaporkan hilang dari kem Jungle tidak lama selepas pihak berkuasa di Paris membersihkan bahagian selatan kem migran itu pada Mac lalu. - Press TV

244 maut minggu pertama Ramadan


Seorang lelaki mengangkat mayat seorang kanak-kanak perempuan

SEORANG lelaki mengangkat mayat seorang kanak-kanak perempuan yang terbunuh dalam serangan udara di bandar Maaret al-Numan, yang dikuasai pembrontak di wilayah Idlib pada12 Jun lalu. REUTERS
DAMSYIK 14 Jun - Sekurang-kurangnya 244 orang terbunuh pada minggu pertama Ramadan di Syria, kebanyakannya akibat serangan bom oleh tentera Syria dan serangan udara oleh Rusia.
Menurut laporan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria, antara 6 Jun hingga 12 Jun lalu, sekurang-kurangnya 148 awam terbunuh termasuk 50 kanak-kanak dan 15 wanita selepas helikopter menggugurkan bom di kawasan kediaman mereka.
Sementara itu, 12 orang awam pula terbunuh dalam sera­ngan kumpulan militan IS, manakala seorang lelaki dipenggal kepalanya oleh kumpulan militan ber­kenaan dalam tempoh yang sama.
Jumlah berkenaan terma­suk kematian akibat serangan udara di sebuah pasar di bandar Idlib pada Ahad lalu yang menyaksikan sekurang-kurangnya 40 orang awam terbunuh, dan menurut aktivis kebanyakan mangsa adalah wanita serta ka­nak-kanak.
“Kami mengutuk sekeras-kerasnya sikap masyarakat antarabangsa kerana berterusan mendiamkan diri terhadap jenayah yang dilakukan ke atas penduduk Syria,” tegas mereka.
Laman web aljazeera.com memetik beberapa kumpulan pemantau termasuk pihak berkuasa Turki menuduh Rusia melancarkan serangan udara di Idlib, namun pihak berkuasa Rusia menafikan sebarang penglibatan.
Kawasan berkenaan dikuasai bersama kumpulan pemberontak Tentera Penakluk termasuk Barisan al-Nusra, namun mereka tidak terlibat dalam perjanjian gencatan senjata pada Februari lalu.
Laporan pemantau itu dikeluarkan ketika beratus-ratus penduduk awam melarikan diri dari kubu kuat kumpulan militan IS, Manbij di utara Syria, manakala beribu-ribu lagi masih terperangkap di bandar itu yang dikepung oleh tentera Arab Saudi dan Kurdis yang disokong Amerika Syarikat (AS).
Konflik Syria yang bermula dengan tunjuk perasaan aman pada Mac 2011 bertukar menjadi perang saudara membabitkan banyak pihak.
Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), jumlah korban meningkat kepada 280,000 orang, manakala separuh daripada penduduk negara ini dipaksa meninggalkan kediaman mereka.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/244-maut-minggu-pertama-ramadan-1.342623#sthash.MwfKbGTB.dpuf

70 terbunuh pertempuran di Aleppo


ANTARA kemusnahan di bandar Aleppo. - AFP

ANTARA kemusnahan di bandar Aleppo. - AFP
BEIRUT 15 Jun - Sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh dalam tempoh kurang daripada 24 jam di wilayah bergolak Aleppo yang menyaksikan pertempuran tiga penjuru antara tentera Syria, anggota kumpulan militan dan puak pemberontak.
Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR) berkata, pasukan tentera yang dibantu Rusia menerusi serangan udara berjaya menawan semula perkampungan Zaytan dan Khalasa di barat daya Aleppo selepas kehilangan kedua-dua perkampungan itu beberapa jam sebelumnya. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/70-terbunuh-pertempuran-di-aleppo-1.342858#sthash.jBUpbC0T.dpuf