Sunday, 31 January 2016

Hantar pulang 80,000

Stockholm: Sweden bercadang mengusir sehingga 80,000 peminta suaka gagal permohonan mereka di negara itu, kata menteri dalam negeri, Anders Ygeman dalam langkah terbaru negara Kesatuan Eropah (EU) memperketat sempadan dalam menghadapi krisis pendatang asing.
Kata Ygeman, pengusiran besar-besaran pendatang yang tiba pada tahun lalu itu menggunakan pesawat disewa khas dan dibuat secara berkala selama beberapa tahun.
“Setakat ini jumlahnya sekitar 60,000 orang, namun itu mungkin meningkat kepada 80,000,” katanya dipetik media Sweden.
Tambahnya, polis dan pihak berkuasa pendatang juga terbabit dalam menguruskan pelan itu.
Sweden menerima lebih 160,000 pencari suaka pada 2015, meletakkannya sebagai antara negara paling banyak menerima pendatang dalam EU.
Lebih sejuta orang memasuki Eropah tahun lalu - majoritinya pelarian dari negara bergolak seperti Syria, Iraq dan Afghanistan - menjadikan benua itu berdepan krisis pendatang terburuk sejak Perang Dunia Kedua.
Kebanyakannya memasuki Eropah menggunakan laluan laut dari Turki ke Greece dan menurut Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB), lebih 46,000 tiba di pantai Eropah tahun ini dengan 170 maut dalam perjalanan.
Biarpun jumlah kemasukan menunjukkan sedikit penyusutan disebabkan keadaan sejuk, kebanyakan negara termasuk Austria, Jerman, Denmark, Sweden dan Perancis mengetatkan peraturan suaka dalam usaha mengekang pendatang baru.
Sementara itu, Denmark turut dikritik penggubal undang-undangnya minggu ini membenarkan pihak berkuasa merampas barangan berharga pelarian dalam usaha menghalang ketibaan pendatang baru.
Ada yang menyamakan langkah itu seperti Nazi yang merampas emas daripada pelarian Yahudi ketika Holocaust, dengan Human Rights Watch (HRW) mengecam rang undang-undang itu sebagai ‘keji.’
Kebimbangan juga mula memuncak berhubung kesesakan di pusat perlindungan pendatang dengan pihak berkuasa digesa meningkatkan kawalan berikutan kematian seorang pekerja di lokasi seumpama itu di Sweden.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 January 2016 @ 8:05 AM


SEBUAH keluarga dari Syria tidur di luar pejabat Lembaga Migrasi Sweden di Marsta, berhampiran Stockholm. Sweden menjangka menghantar pulang 80,000 peminta suaka yang gagal permohonan mereka.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/110932#sthash.8mgumOw9.dpuf

Pengebom berani mati rakyat 
Malaysia bukan perkara baharu


KUALA LUMPUR 30 Jan. – Isu mengaitkan rakyat Malaysia dengan pengebom berani mati bukanlah perkara baharu kerana sejak kewujudan kumpulan militan lebih 10 tahun lalu, perkara ini telah dibangkitkan.
Ketika aktiviti kumpulan militan Jemaah Islamiah (JI) menjalankan kegiatan mereka di Asia Tenggara termasuk Malaysia, kes pengebom berani mati telah ada dan sekurang-kurangnya 10 rakyat negara ini te­lah direkrut ke dalam kumpulan itu.
Risikan keselamatan mendapati, rakyat Malaysia yang pernah menjalani latihan ketenteraan di luar negara seperti Afghanistan dan selatan Filipina yang kemudiannya bergiat aktif dalam JI telah direkrut untuk menjadi pengebom berani mati.
Mereka ini telah berbai’ah atau melafazkan ‘akujanji’ untuk mati syahid dalam perjuangan malah bersedia pada bila-bila masa untuk dikorbankan dengan membawa bahan letupan ke sesuatu lokasi berkepentingan.
Anggota JI ini dipercayai dalam persediaan untuk melaksanakan serangan pengeboman ke atas kepentingan Singapura iaitu Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) sekali gus cuba mencetuskan gelombang kedua selepas 11 September 2001.
Lima warganegara itu ditahan pada 2001 di Johor dan pihak berkuasa menemui beberapa tan bahan untuk membuat bom, terdiri daripada baja ammonium nitrat dan bahan api yang boleh menghasilkan letupan jenis ANFO.
Malah, hasil siasatan lanjut ketika itu, kumpulan yang ditahan ini turut mengakui diarah bersiap sedia menyerang sebuah kapal milik tentera Amerika Syarikat (AS) yang dijadualkan akan berlabuh di Pelabuhan Klang dalam program rangka lawatan ke negara ini.
Kelima-lima mereka ini merupakan anak didik yang setia pada arahan pemimpin JI, Nordin Mat Top dan mendapat pendidikan di Sekolah Islam Luqmanul Hakim (SILH) milik JI di Ulu Tiram, Johor
Selain itu, lima lagi anggota JI pula dikesan telah direkrut oleh seorang lagi pemimpin JI iaitu Hambali untuk melaksanakan misi memusnahkan bangunan US Bank Tower di California, AS.
Mereka ini ditahan pada 2003 dan dipercayai mempunyai hubungan secara langsung dengan Al-Qaeda dan bentuk serangan yang bakal dilancarkan juga berskala lebih besar malah turut dilatih memahirkan diri dengan plot dan prosedur rampasan pesawat
Lapan pengebom yang telah ditangkap itu telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan dibebaskan manakala dua lagi telah dihantar ke Kem Tahanan Teluk Guantanamo di Cuba.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/pengebom-berani-mati-rakyat-8232-malaysia-bukan-perkara-baharu-1.185201#sthash.tkuDU5fY.dpuf

'Langkah pintas' mahu mati syahid


46 rakyat Malaysia berpotensi jadi pengebom berani mati
31 Januari 2016 12:47 AMAYOB KHAN MYDIN PITCHAY

MUKADIMAH: Jika dilihat pada angka tujuh individu yang maut akibat menjadi pengebom berani mati, jumlah itu mungkin kecil tetapi impaknya adalah terlalu besar.
Malah, ketika negara beranggapan seorang pemuda dari Pahang, Ahmad Tarmimi Maliki, 26, menjadi pengebom berani mati pertama negara, siasatan polis mendapati, sekurang-kurangnya 10 rakyat negara telah dilatih untuk bertindak sedemikian ketika era militan Jemaah Islamiah (JI).
 Ketika ini 46 rakyat Malaysia dikesan berada di negara bergolak itu dan mereka juga berpotensi untuk dilatih seterusnya menjadi pengebom berani mati yang menyerang kawasan-kawasan berkepentingan di luar negara.
 Perkara itu berlaku terhadap Ahmad Salman Abdul Rahim, 40, yang sebelum ini begitu memperjuangkan peperangan menentang tentera Bashar al-Assad di Facebook dan Twitter namun minggu lalu mengejutkan negara apabila maut selepas menjadi pengebom berani mati.
 Wartawan Utusan Malaysia, ILAH HAFIZ AZIZ dan LILIS SURIANI OMAR mendapatkan maklumat mengenai perkara ini hasil perbincangan dengan ketua barisan hadapan dalam memerangi kegiatan militan di negara ini, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay yang juga Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman.

KUALA LUMPUR 30 Jan. -  Seramai 46 rakyat Malaysia yang disyaki menyertai kumpulan militan Negara Islam (IS) di negara bergolak dikesan sangat berpotensi untuk menjadi pengebom berani mati.
Ini berikutan, kesemua rakyat negara yang berada di Syria itu termasuk wanita dan kanak-kanak sangat terdedah dengan kemahiran untuk berperang dan tidak mustahil direkrut untuk menjadi ‘skuad hadapan’ ketika me­nyerang musuh.
Menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, perkara berkenaan dilihat menjadi trend terbaharu bagi rakyat Malaysia yang berada di sana kerana mereka mahu mati syahid dengan cepat.
“Rakyat negara ini yang menyertai pergolakan di Syria berazam untuk mati syahid ketika berperang namun soal mati atau hidup bukan mereka yang menentukan.
“Kemungkinan selepas bertempur mereka hanya cedera parah dan tidak mati, oleh demikian azam untuk syahid menjadi kuat sehingga sanggup menawarkan diri menjadi barisan hadapan membawa bahan-bahan letupan.
“Ini boleh dianggap sebagai ‘langkah pintas’ mereka untuk syahid,” katanya kepada Mingguan Malaysia, di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Ayob Khan memberitahu, risikan mendapati golongan lelaki lebih berpotensi untuk memainkan peranan di barisan hadapan berbanding wanita dan kanak-kanak.
“Terdapat sekitar 46 rakyat Malaysia yang masih hidup di negara itu manakala 18 telah terbunuh dalam pertempuran termasuk tujuh daripadanya dikesan terbabit sebagai pengebom berani mati,” katanya.
Ditanya mengapa rakyat Malaysia menjadi pilihan untuk berada di barisan hadapan ketika bertempur, Ayob Khan memberitahu, kelebihan utama rakyat negara ini adalah kemampuan untuk berkomunikasi dengan baik.
“Rakyat kita mempunyai asas pendidikan yang baik termasuklah dari segi agama. Kemampuan untuk bertutur dalam bahasa Inggeris juga memberi kelebihan,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/langkah-pintas-mahu-mati-syahid-1.185204#sthash.sKsULKhg.dpuf

33 pelarian Syria lemas


31 Januari 2016 12:17 AM


GAMBAR fail merakamkan seorang anggota penyelamat mengangkat seorang kanak-kanak pelarian Syria untuk dibawa ke tempat selamat selepas sekumpulan pelarian Syria mendarat di pantai Pulau Lesbos setelah menyeberangi Laut Aegean dari Turki pada 23 September 2015. REUTERS
AYVACIK, Turki 30 Jan. - Sekurang-kurangnya 33 orang pelarian termasuk lima kanak-kanak lemas apabila bot yang mereka naiki karam di Laut Aegean ketika mereka cuba menyeberangi laut itu dari Turki ke Greece, hari ini.
Pasukan pengawal pantai Turki berkata, sejumlah pelarian yang tidak diketahui jumlahnya masih hilang dalam insiden terbaharu bot pelarian karam di Laut Mediterranean itu.
Agensi berita Dogan melaporkan, setakat ini sebanyak 43 orang pelarian berjaya diselamatkan.
“Kami sedih, sekurang-kurang-nya 20 orang rakan kami masih hilang,” kata seorang mangsa yang terselamat.
Pelarian dari Syria dan Afghanistan itu berlepas dari daerah Ayvacik di wilayah Canakkale dalam usaha mereka untuk ke Pulau Lesbos.
Dalam perkembangan berasingan di Syria, Doktor Tanpa Sempadan (MSF) melaporkan sekurang-kurangnya 16 orang penduduk bandar Madaya maut akibat kebuluran sejak konvoi bantuan mula memasuki bandar itu yang dikepung tentera kerajaan, bulan ini.
Menurut mereka, berpuluh-puluh penduduk lagi di bandar itu berdepan bahaya maut kerana kekurangan zat yang teruk.
Setakat ini, MSF merekodkan sebanyak 46 kematian akibat kebuluran di Madaya sejak Disember lalu.
Namun, yayasan perubatan menyifatkan angka kematian adalah lebih tinggi.
“MSF mempunyai laporan perubatan yang jelas tentang kematian 46 orang akibat kebuluran sejak 1 Disember lalu,’’ kata kumpulan itu dalam satu kenyataan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/33-pelarian-syria-lemas-1.185180#sthash.CvhnFEMb.dpuf