Wednesday, 4 September 2013

Masjid jadi sasaran


BEBERAPA penduduk Lubnan mengasingkan salinan kitab al-Quran yang masih boleh digunakan selepas kebanyakannya musnah dalam serangan bom di sebuah masjid di bandar Tripoli, baru-baru ini.
Dalam serangan menggunakan bom kereta itu turut mengakibatkan kemusnahan teruk di kawasan masjid serta beberapa penduduk terbunuh dan cedera.
Serangan dipercayai berikutan krisis antara negara itu dengan Syria yang mendakwa menentang pentadbiran Presiden Bashar Assad dan menyokong rakyat Syria. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20130904/ba_02/Masjid-jadi-sasaran#ixzz2p4EbStSz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pelarian Syria cecah dua juta

Pelarian Syria cecah dua jutaSebahagian daripada dua juta pelarian Syria terdiri daripada kanak-kanak dan remaja berumur di bawah 17 tahun. Foto: AP

GENEVA - SWITZERLAND . Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) melaporkan angka pelarian Syria kini mencecah dua juta orang dan sebahagian daripada jumlah itu terdiri daripada kanak-kanak serta remaja berumur di bawah 17 tahun.

Ketua Pejabat UNHCR, Antonio Guterres memaklumkan secara purata kira-kira 5,000 penduduk negara bergolak itu merentasi sempadan pada setiap hari.

"Selain itu, hampir 1.8 juta terpaksa mencari perlindungan di negara jiran sejak 12 bulan lalu. Syria telah menjadi bencana kemanusiaan," katanya.

Agensi di bawah PBB itu turut mendedahkan seramai 4.25 juta penduduk Syria kehilangan tempat tinggal akibat konflik yang berlarutan sejak lebih dua tahun lalu.

Sementara itu, Pengurus Bencana Palang Merah Britain, Pete Garratt mendakwa jumlah sebenar pelarian Syria mungkin lebih tinggi kerana ramai tidak berdaftar.

"Sebagai contoh, sebanyak 70 peratus pelarian Syria di Jordan tidak tinggal di kem penempatan sementara dan perkara itu menyukarkan kaki tangan agensi bantuan untuk memberi pertolongan kepada mereka," jelasnya dipetik dari laporan CNN.

Sebelum ini, PBB mendakwa lebih 100,000 orang terkorban sejak perang saudara tercetus di Syria pada 2011. 

syria berdarah

This morning, Assad warplanes bombed an area called Jairood. 

This is the result, and this is the reply to those who still believe a strike will not help.

syria berdarah

A message to the world.

Let us put it simply: If you do not want to strike Assad regime, then let us have weapons to defend ourselves.

If you do not do either, then you are an accomplice to Assad regime. Period

Aleppo, Syria


Seorang mujahid dari ISIS (Islamic State of Iraq and Sham) sedang membuat kaligrafi dan mengecat di tembok bangunan. Inilah hasil seni yang terindah. ALLAHU AKBAR!

Pembebasan Khanasser, Aleppo

Malam ni admin akan cerita Pembebasan Khanasser, Aleppo ada 15-20 bahagian kesemuanya ekslusif untuk peminat 'rakyat malaysia bersama revolusi Islam'

Admin akan cerita dan analisis dari awal apa yang berlaku disitu sehinggalah kepada tentera rejim dan shabeeha yang menjadi bangkai sehinggalah kepada ghanimah perang yang diperolehi. Apa yang ada disitu, kenapa banyak kawasan yang dibebaskan oleh mujahiddin dalam minggu ini admin memilih kawasan Khanasser. Apa istimewanya Khanasser. Apa yang akan berlaku kepada rejim setelah jatuhnya Khanasser.

Jangan keliru dengan Khan Assal. Khan Assal terletak di barat Aleppo (admin telah cerita pada awal bulan 8 tempoh hari. 15 bahagian kesemuanya) Khanasser pula terletak di selatan Aleppo.

Ekslusif hanya untuk peminat Revolusi Islam. Takbir!
 

Pembebasan Khanasser ( Bahagian 1 )Berikut adalah peta negeri Aleppo. Negeri Aleppo pula mempunyai 10 daerah. Daerah yang berwarna hijau itu adalah daerah Safirah. Daerah Safirah pula mempunyai 4 pekan atau sub district iaitu al-Safirah, Banan, al-Hajib dan Khanasser.

Penduduk Khanasser majoritinya adalah penanam sayur dan buah-buahan dan juga pengembala haiwan ternakan. 

X adalah ibu daerah Safirah juga mempunyai nama yang sama iaitu Safirah.
Y adalah kota/pekan Khanasser
Z adalah ibu negeri Aleppo.

Laporan terbaru mengatakan Khanasser mempunyai minyak mentah yang tersimpan di bawah tanah adalah sebanyak 37 billion tong. http://bit.ly/175RAdG

Walaupun buta, dia tetap berusaha bekerja dan membantu membuat/mencipta senjata api dan bom tangan untuk kegunaan para mujahiddin.

Aleppo, Syria

Walaupun buta, dia tetap berusaha bekerja dan membantu membuat/mencipta senjata api dan bom tangan untuk kegunaan para mujahiddin. Kilang membuat senjata api ini terletak di kawasan Izaz.

syria

 #الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#Syrian_Network_for_Human_Rights

وثقت الشبكة السورية لحقوق الإنسان مقتل (2,964) ماتوا تحت التعذيب في السجون و المعتقلات، حيث تعرضوا لتعذيب عنيف جداً مما أدى الى فقدانهم الحياة .

Syrian network for human rights documented (2,964) victims have been tortured to death in prisons and detentions , where they subjected to very violent torture leading to loss of life

syria

 #الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان

تقول المفوضية السامية للأمم المتحدة لشؤون اللاجئين أن هناك 4.25 مليون شخص في عداد النازحين داخل سوريا.

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 47 victims, Tuesday 3/9/2013 all across Syria, including 2 children, 1 lady, 3 tortured to death, 1 media activity, 17 FSA . 

Damascus and countryside: 23 victims
Idlib: 7 victims
Daraa: 4 victims
Aleppo: 3 victims
Homs: 5 victims
Hama: 1 victim
Dier ez-Zoor: 2 victims
Lattakia: 1 victim
Tartous : 1 victim

Resolusi serang Syria mungkin diluluskan


SENATOR Robert Menendez membincangkan mengenai krisis di Syria ketika ditemu ramah di Capitol Hill di Washington, Amerika Syarikat semalam.


WASHINGTON - Resolusi untuk membenarkan penggunaan tindakan ketenteraan ke atas Syria dikatakan mungkin dipersetujui oleh Senat Amerika Syarikat (AS) dengan beberapa peru- bahan khusus.
"Saya percaya kami akan mencapai persetujuan tetapi resolusi ini perlu diubah suai berbanding apa yang diusulkan oleh pentadbiran Presiden Barack Obama," kata Pengerusi Jawatankuasa Senator Demokratik, Senator Robert Menendez.
Menendez berkata demikian apabila ditanya adakah Senat akan menerima 60 undi yang diperlukan untuk meluluskan resolusi berkenaan.
Setiausaha Negara AS, John Kerry dan Setiausaha Pertahanan, Chuck Hagel dikatakan akan membuat pembentangan mengenai tindakan ketenteraan di hadapan Jawatankuasa Hubungan Luar Senat AS.
Langkah itu hadir selepas Obama pada Sabtu lalu menyatakan beliau akan meminta persetujuan Senat untuk menyerang Syria.
Washington menyatakan, serangan itu adalah sebagai maklum balas ke atas kera- jaan Syria pimpinan Presiden Bashar Al-Assad yang didakwa menggunakan gas sarin dan membunuh lebih 1,400 orang mangsa, kebanyakannya kanak-kanak di Damsyik pada 21 Ogos lalu.
Ketika ditemu ramah oleh agensi berita CBS News, Menendez memberitahu, Kerry dan Hagel perlu mengusulkan kes yang kukuh untuk mengambil langkah ketenteraan, di samping perincian mengenai kempen tersebut terutama hasil akhirnya.
Jawatankuasa itu juga akan mengadakan satu sesi tertutup pada hari ini untuk membincangkan maklumat perisikan mengenai Syria.
Perdebatan di Senat mengenai reolusi itu akan diadakan pada minggu depan. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0904&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2dv6oJLer 
Hakcipta terpelihara 

Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Mujahidin Syria membuat misil dengan tangan mereka sendiri dan dengan peralatan seadanya.

Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Mujahidin Syria membuat misil dengan tangan mereka sendiri dan dengan peralatan seadanya.

Para Mujahidin kita tidak membutuhkan Amerika, Inggris atau pun negara-negara barat untuk membantu mereka. Mereka hanya membutuhkan Pertolongan dan Petunjuk dari Allah kepada mereka.

Misil buatan tangan ini mereka beri nama: "Panah Misil 3" 

Masyarakat muslim Syria sangat kreatif, namun Rezim Assad telah memerangi ilmu pengetahuan dan Sains bagi rakyat Syria serta menghalang-halangi mereka berkembang selama 50 tahun, karena keluarga Firaun Assad menginginkan rakyat Syria menjadi budak mereka.

VIDEO: http://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=jCazDfmkOMk&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DjCazDfmkOMk%26feature%3Dyoutu.be
 —

Di Malaysia...

Di Malaysia... Warga Iran diraikan, sementara warga Syria pula tidak dirai. Anda boleh lihat berapa ramai peniaga-peniaga Iran disini, sedangkan saudara kita di Syria masih tidak diiktiraf. Permohonan status pelarian tidak dilayan. 

Muslim itu bersaudara, adalah tanggungjawab saudaranya membantu jika saudaranya disakiti. Mereka yang tidak memperdulikan nasib saudara seagamanya bakal tidak diakui sebagai umat Nabi Muhammad SAW di akhirat kelak. Sabda Rasulullah SAW,

“ Barangsiapa yang tidak memperdulikan urusan kaum muslimin, maka ia bukanlah termasuk dari kalangan mereka”. (Hadis riwayat Abu Daud)

Oleh itu persaudaraan dalam Islam adalah berasaskan kepada keimanan kepada Allah SWT. Mereka yang mentauhid yakni meng-Esakan Allah SWT serta mengaku Nabi Muhammad SAW itu adalah utusan-Nya, mereka diikat sebagai saudara seagama.

Firman Allah SWT,
“Sesungguhnya orang-orang mukmin itu adalah bersaudara” (Al-Hujurat : 10)

Rasulullah SAW bersabda “Orang beriman dengan orang beriman yang lain itu adalah seperti jasad yang satu. Sekiranya salah satu anggota mengalami kesakitan, maka seluruh jasad akan turut berjaga malam, merasa panas dan gusar.” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim).

Allahu Rabbi... Sangat kecewa, sangat-sangat kecewa dengan sistem di Malaysia.

LAPORAN TERKINI DARI TEAM SYRIA CARE MALAYSIAPenahanan warga Syria yang Mengungsi ke Malaysia Oleh Pihak Berwenang Malaysia

Syria Care Malaysia // Kami mendapat berita tentang penahanan beberapa orang Syria menyusul OPS 6P ( ops pendatang ) yang dilaksanakan oleh pihak Imigrasi dan departemen - departemen pemerintah lain yang terkait urusan ini . 

Kami memohon kepada rakyat Malaysia untuk menginformasikan kepada kami seandainya ada penangkapan yang dilakukan terhadap rakyat Syria di wilayah masing - masing untuk kami ambil tindakanbsegera selanjutnya . Melalui pengalaman kami, mereka yang ditangkap ini akan dikembalikan ke negara mereka . Jadi , kami ingin menghindari mereka dikirim kembali ke negara Syria karena itu sama saja mengirim mereka untuk dicelakai rezim Syiah Assad.

Untuk pengetahuan semua , kebanyakan mereka yang datang ke Malaysia ( melarikan diri ) akan mendapat visa turis ( visa on arrival ) selama 3 bulan , bahkan malah ada yang langsung ditahan di KLIA saat mereka sampai ke Malaysia karena tidak dapat memberikan bukti tiket bahwa mereka akan pulang. Banyak negara yang menolak kedatangan warga Syria di negaranya dan menolak memberi visa.

Sedangkan poses pendaftaran untuk status pengungsi melalui UN mengambil waktu 2-5 tahun dan sementara menunggu untuk mendapatkan status tersebut mereka akan tetap ilegal . Semoga Allah permudahkan urusan saudara Syria kita di Malaysia dan kami mohon untuk kita sama - sama menganggap mereka ini sebagai tamu dan keluarga kita , serta doakan kami agar dapat menangani ujian ini dan dimudahkan semua urusannya.-------------------

Saudara-saudara kami semua, bayangkan perasaan saudara-saudara kita ini..

Mereka dengan seluruh harta yang masih tersisa berusaha meninggalkan Syria demi keselamatan anak-anak dan keluarganya.

Bahkan untuk pergi ke bandara dan naik pesawat pun mereka harus melewati bahaya, mereka harus menyewa kendaraan umum dan mengendarainya super ngebut agar tidak tertembak sniper rezim. Begitu pun yang pergi untuk mengungsi ke perbatasan-perbatasan atau negara terdekat..

Dengan harta yang habis mereka berharap ada saudara Muslim mereka yang mau menolong dan menyelamatkan mereka dari bahaya..

Namun apa yang mereka dapatkan?
Saat mereka tiba di bandara negara lain, mereka dipaksa kembali dengan biaya sendiri..
Saat mereka telah masuk ke sebuah negara, mereka dianggap pengganggu dan diminta kembali ke negaranya..
Saat mereka tiba dipengungsian, mereka dilupakan dan satu persatu anak-anak mereka meninggal dan sakit akibat lapar serta kedinginan... Bahkan banyak orang-orang jahat yang menculik anak-anak perempuan mereka untuk dijahati.

Beginikah Akhlak Muslim??
Beginikah akhlak orang yang beriman??
Apakah ini yang diajarkan oleh agama kita??

Menzhalimi orang, membiarkan orang dizhalimi, dan tidak peduli dengan keadaan saudaranya yang sedang menderita..

Saudara-saudara kita dari Syria berjuang mempertahankan keselamatan Aqidah dan keluarga mereka, namun disaat mereka meminta pertolongan kita malah mengabaikannya... Bukankah mengembalikan mereka ke negaranya sama saja membiarkan mereka masuk ke kandang singa-singa buas?!

Banyak warga Syria yang akhirnya memilih kembali ke negaranya setelah sebelumnya kecewa, mereka mengatakan:
" Sungguh menjemput syahid lebih baik bagi kami daripada kami dihinakan oleh orang-orang yang telah kami anggap sebagai saudara kami."


Mari menjadi seperti kaum Muhajirin dan Anshar pada zaman orang yang menjadi teladan terbaik ummat ini, Nabi Muhammad shallallahu alaihi wa sallam. Disaat kaum Muslimin Mekah berhijrah dari Mekah ke Madinah karena dizhalimi kafir Quraisy dan dipaksa yntuk kafir, Muslimin dari Madinah menyambut mereka dengan sambutan terbaik, diberikan tempat tinggal yang terbaik dan dimuliakan. Hingga mereka dijuluki sebagai kaum Anshar(para penolong), lalu Allah pun memuliakan muslim Madinah dengan lahirnya para ulama-ulama besar Islam, dan memberkahi tanahnya.


#MuhajirinAnshar #SaveSyria #SupportSyria

Foto: Anak-anak Syria yang bersekolah di sekolah Syria Care di Malaysia


https://m.facebook.com/photo.php?fbid=494001557353354&id=241317679288411&set=a.242211945865651.59469.241317679288411&source=48&__user=100006451913597
 

BERITA HARI INI

BERITA HARI INI ( 3/9/2013 ) 

Badan pengungsi U. N mengatakan , jumlah pengungsi yang melarikan diri dari kekerasan Syria telah melewati batas level 2 juta - Satu lagi tanda bahwa perang di Syria TIDAK SAMA SEKALI menunjukkan tanda - tanda akan berakhirnya perang disana .

Antonio Guterres , Kepala Kantor Komisaris Tinggi U. N ( bagian pengungsi ) mengatakan , kemelut berdarah Syria telah mencapai rata-rata hampir 5.000 orang melintasi perbatasan negara itu setiap hari . Kebanyakkan mereka melintasi perbatasan dengan tangan kosong( hanya membawa beberapa perlengkapan baju ) . Guterres mengatakan dalam sebuah pernyataan hari ini bahwa hampir 1,8 juta warga Syria telah melarikan diri dalam waktu 12 bulan. Utusan khusus lembaga itu , Angelina Jolie , mengatakan beberapa negara tetangga bisa mengalami kemunduran jika kondisi terus memburuk dari waktu ke waktu .

Konflik Syria terjadi sejak Maret 2011 .
 

Sungguh doa orang-orang yang dizhalimi pasti akan dikabulkan Allah..

Betapa hancur hati seorang Ayah saat menemukan kedua anaknya yang masih bayi telah meninggal dunia akibat terkena serangan senjata kimia.
Seraya menggendong kedua anaknya ia berdoa bagi kehancuran Assad dan para sekutunya,
" Allah fidak akan memaafkanmu Basyar!! Allah tidak akan memaafkanmu Basyar!! Allah tidak akan memafkan kalian!!"

Sungguh doa orang-orang yang dizhalimi pasti akan dikabulkan Allah..

- 200 ribu orang telah dibunuh di Syria dalam waktu 2,5 tahun akibat kezhaliman rezim Syiah Assad dan para sekutunya dan jutaan lainnya menjadi korban.


Hasbunallah Wa Ni'mal Wakil...


LINK: http://youtu.be/1FCb_hPNH78
 —

Tiada kemaafan atas keburukan gambar ini. Saya kesal sekiranya sesiapa yang melihat gambar hanya berdiam diri sahaja.

Tiada kemaafan atas keburukan gambar ini. Saya kesal sekiranya sesiapa yang melihat gambar hanya berdiam diri sahaja.

لن أعتذر عن قُبح هذه الصورة .. سأعتذر عن قبح الساكتين ....

I will never say sorry for the ugliness of this picture, I 'm so sorry for those whom saw it and they keep silent.

BERITA HARI INI:Jaringan Berita Syria//Kami takut Basyar Al-Assad akan kembali menggunakan senjata kimia untuk menyerang rakyat Syria.

Mereka mencatat bahwa tiga konvoi militer bersenjata telah dipindahkan ke tempat yang lain beberapa hari yang lalu.

Kami takut kejadian pembunuhan massal yang telah membunuh lebih dari 2000 orang itu akan kembali terulang.

LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/e01fdfc7-cc70-42f5-9b97-b58aea9fb457
 —

Alleppo Ghutoh Halab menanti kedatangan kamu.

Alleppo Ghutoh Halab menanti kedatangan kamu..datanglah usah berlengah lagi..nanti cepat kamu dapat pulang.

Deir az-Zour, Syria Seorang lagi anggota Jabhat al-Nusra mendapat syahid ketika bertempur di tengah-tengah bandar Deir az-Zour. Tahniah saudara kerana memiliki gelaran shuhada'

Rusia kesan pelancaran peluru berpandu

MOSCOW 3 Sept. - Radar Rusia mengesan pelancaran dua 'objek' dipercayai peluru berpandu balistik ke arah timur Laut Mediterranean dari kawasan tengah di laut tersebut, hari ini.
Agensi berita Interfax memetik kenyataan seorang jurucakap Kementerian Pertahanan sebagai berkata, pelancaran itu dikesan pada pukul 10.16 pagi waktu tempatan (2 petang waktu Malaysia) oleh radar amaran awal di sebuah stesennya di Armavir, berhampiran Laut Hitam.
Radar itu dibina untuk mengesan peluru berpandu yang dilancarkan dari Eropah dan Iran.
Namun, Interfax tidak menyatakan siapa yang melancarkannya.
Menteri Pertahanan Rusia, Sergei Shoigu dikatakan telah memaklumkan kepada Presiden Vladimir Putin berhubung kejadian tersebut.
Sementara itu, pejabat Kedutaan Rusia di Damsyik berkata, tiada sebarang tanda-tanda serangan peluru berpandu di Damsyik, hari ini.
Dalam pada itu, Israel berkata, rejim Zionis itu melancarkan satu ujian roket di kawasan Laut Mediterranean dalam latihan ketenteraan bersama dengan Amerika Syarikat (AS).
Bagaimanapun jurucakap Israel tidak memberi sebarang kenyataan tentang ujian roket kedua. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130904/lu_04/Rusia-kesan-pelancaran-peluru-berpandu#ixzz2dtp8oRnG
© Utusan Melayu (M) Bhd