Sunday, 7 September 2014

35 maut serangan udara terbaharu di utara SyriaKEPULAN asap tebal menjulang ke udara selepas diserang tentera udara yang menyokong Presiden Syria, Bashar al-Assad di pasar Tal Abyad, tengah Raqqa, hari ini. - Foto Reuters
BEIRUT: Serangan udara di kubu kuat kumpulan jihad di Raqa, utara Syria semalam, mengorbankan 35 orang termasuk 15 anggota pergerakan Negara Islam IS).
"Pesawat tentera rejim kerajaan melancarkan lapan serangan udara dengan mensasarkan Raqa dan kawasan sekitarnya," demikian menurut Pengarah Badan Pemerhati Hak Asasi Syria, Rami Abdel Rahman, hari ini.
Sekurang-kurangnya 20 orang awam termasuk seorang wanita dan tiga kanak-kanak maut. Lapan daripada mangsa berkenaan adalah daripada satu keluarga.
Serangan itu susulan peningkatan operasi ketenteraan yang dirancang kerajaan pimpinan Presiden Bashar al-Assad yang mensasarkan kubu dan lokasi IS di utara dan timur Syria. - AFP

JIM seru wanita sertai jihad nikah di Syria, IraqKERATAN Kosmo! 21 September 2013.


KUALA LUMPUR - Polis sedang menyiasat sebuah akaun Facebook disyaki milik kumpulan Jemaah Isis Malaysia (JIM) yang memuat naik sebuah poster program jihad nikah di Syria dan Iraq.
Satu sumber memberitahu, siasatan itu bermula dengan polis sedang mengenal pasti pemilik akaun Facebook tersebut yang menyeru golongan wanita menyertai jihad nikad.
Maksud jihad nikah ialah mencari wanita yang mahu berjihad dengan cara memberi khidmat seks kepada mana-mana lelaki yang sedang berperang demi memperjuangkan undang-undang Islam di Syria dan Iraq.
Konsep itu merupakan ideologi yang berkembang sekitar 2013 dan menyeru tampil melakukan jihad seks terhadap regim Bashar al Assad di Syria.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0907&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz3CbHzRNs2 
Hakcipta terpelihara