Wednesday, 23 October 2013

syria berdarah

salah seorang pejuang syria yang tercedera akibat pertempuran yang berlaku. dibahagian bahunya hancur akibat serangan.

jangan geli atau takut melihat gambar dan video ini,
selagi anda geli dan takut selagi itu anda tidak akan nampak kekejaman yang berlaku pada rakyat syria.

untuk video lebih lanjut boleh klik link disini: http://www.youtube.com/watch?v=0LhGEXSN0o0&feature=youtu.be

Teruskan sumbangan anda untuk musim sejuk yang bakal tiba:

Maybank : GABUNGAN SALAM SYRIA
No. Akaum: 562218207666
Email : malaysia4syria@gmail.com
No telefon : 0341416732 / 0132226057

*Untuk pengeluaran resit pengecualian cukai, sila emelkan kepada kami : Nama, alamat rumah dan juga no telefon beserta bukti sumbangan

Belumkah cukup dunia melihat apa yang dilakukan Assad dan sekutu-sekutunya untuk mengatakan bahwa merekalah TERORIS sebenarnya?!

Atas alasan terorisme, Basyar Al-Assad melakukan kebrutalan di Syria.

Belumkah cukup dunia melihat apa yang dilakukan Assad dan sekutu-sekutunya untuk mengatakan bahwa merekalah TERORIS sebenarnya?!

#Ditujukan kepada pihak yang masih mendukung rezim Basyar
 

"Aleppo"

BERITA HARI INI (23/10/2013)


"Aleppo"
- 15 orang terbunuh termasuk Anak-anak selepas " mafia Basyar" membombardir "Al foustok", sebuah camp pengungsian yang berhampiran dengan kota "As-Safirah".

- Kota "As safirah" telah dibombardir dengan mengunakan bom cluster, kebanyakan warga kini telah pergi mengungsi.
Sekitar 150.000 warga pergi mengungsi akibat serangan barbar tentara-tentara Syiah rezim.


"Damaskus"
Sejumlah warga yang terdiri dari anak-anak dan beberapa orang lainnya telah terbunuh selepas jet tempur Assad membombardir pabrik obat-obatan "Tamiko" sesudah Mujahidin berhasil membebaskan pabrik obat yang digunakan sebagai markas tentara Syiah tersebut.

Disaat dibom, mujahidin berusaha untuk menyelamatkan obat-obatan agar tidak terbakar sehingga dapat digunakan untuk menolong orang-orang yang terluka dan sakit dari warga Syria.


- Tentara Assad telah menjatuhkan sekitar 10 biji bom cluster dalam percobaan mereka untuk memasuki "Deir As-safer".

- Mujahidin Syria mempunyai pertempuran berat di barrier "An-Nur" di pinggir kota damaskus.

- Mujahidin Syria juga telah berhasil membebaskan barrier militer di" Tafas " yang terletak didalam" Daraa ".

"Homs"
- Mujahidin Syria berhasil membebaskan lebih banyak lagi perkampungan selepas mereka berhasil membebaskan kota "Mahin" dan kota "Saddad" di Homs.

Sumber : http://www.aljazeera.net/news/pages/6fbe32b1-1d54-4001-afc8-f04c630440a3
 —

Hasbunallah wa ni'mal wakiil.

#Pray4Moadamiya #Syria

Ramai masih tertanya-tanya mengenai fatwa yang dikeluarkan kepada penduduk di Moadamiya, boleh makan anjing dan kucing untuk meneruskan kehidupan. 

Tidak percaya? PERCAYALAH. 

Berikut adalah petikan artikel kami peroleh dari pautan berikut: http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2013/10/14/Syrian-imams-plead-for-help-after-permitting-people-to-eat-dogs-cats-.html

“Haven’t you heard the fatwas (religious edicts) that have filled our streets and mosques by permitting people to eat cats, dogs and other animals that have already been killed by the bomb attacks?"

“Are you waiting for us to eat the flesh of our martyrs and our dead after fearing our lives? … You have forgot that you have brothers and sisters in southern Damascus who are hungry.”

Hasbunallah wa ni'mal wakiil.

Kami masih belum berjaya untuk mencari jalan masuk ke kawasan ini kerana ianya dikepung sepenuhnya oleh tentera kerajaan.

Tiadalah daya dan upaya kami dengan bantuan dari Allah. Semoga kami temui jalan mendekati kawasan ini. Doakan.

Untuk terus membantu rakyat Syria yang lainnya, boleh disalurkan melalui:

Maybank : GABUNGAN SALAM SYRIA
No akaun : 562218207666
Email : malaysia4syria@gmail.com
No telefon : 0341416732 / 0132226057

Terima kasih.

Assad tiada peranan dalam kerajaan masa depan Syria

LONDON 23 Okt. - Negara kuasa-kuasa Barat dan Arab yang bermesyuarat dengan pemimpin pembangkang Syria di sini semalam bersetuju supaya Presiden Bashar al-Assad tidak akan memainkan sebarang peranan dalam kerajaan masa depan negara itu.
Mereka yang menggelarkan diri sebagai pemimpin rakan-rakan Syria bermesyuarat dengan ketua penentang Syria termasuk Perikatan Kebangsaan Syria (SNC) bagi meyakinkan kumpulan itu menghadiri satu persidangan keamanan utama di Geneva bulan depan.
Setiausaha Luar Britain, William Hague berkata, mereka telah bersetuju tentang `beberapa langkah penting’ sementara menggesa perikatan itu supaya komited dalam persidangan di Geneva tersebut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131023/lu_13/Assad-tiada-peranan-dalam-kerajaan-masa-depan-Syria#ixzz2iXQVIgJF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Syria didakwa guna bom vakum


gambar yang diambil pada 16 Oktober lalu merakamkan aperintis pasukan pemeriksa senjata kimia PBB menjalani latihan sempena program pendidikan anjuran Pertubuhan bagi Pencegahan Senjata Kimia (OPCW) di kawasan latihan tentera Jerman di Wildfelecken, selatan Jerman. OPCW yang memantau kemusnahan akibat penggunaan senjata kimia di Syria memenangi hadiah Nobel bagi usahanya memusnahkan senjata yang membawa kemusnahan besar-besaran. - AFP
LONDON 22 Okt. - Tentera Syria dilapor menggunakan senjata berbahaya yang lain dalam memerangi kumpulan penentang, walaupun sebelum ini mereka telah menandatangani perjanjian bagi menyerahkan senjata kimia untuk dimusnahkan.
Penyelidik Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia, Priyanka Motaparthy berkata, beberapa bukti dan laporan saksi yang diambil di kubu kuat kumpulan penentang kerajaan di pekan Raqqa, menunjukkan tentera Presiden Bashar al- Assad menggunakan bom vakum.
Bom vakum atau ODAB-500 PM merupakan peledak buatan Rusia yang mencetuskan letupan campuran udara dan minyak serta dipercayai digunakan oleh unit artileri, udara dan kereta kebal Syria untuk mengempur kumpulan penentang.
Bulan lalu, kumpulan kawalan senjata, Tindakan Terhadap Senjata Berbahaya menyenaraikan bom itu dan beberapa senjata lain termasuk kereta kebal T-72, mortar M240 dan roket Grad sebagai senjata berbahaya yang digunakan oleh tentera Syria
Pengkritik mendakwa bom terbabit yang pernah digunakan oleh tentera Rusia ketika memerangi pejuang Chechen di Chechnya dan Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan, kebiasaannya sering mengakibatkan kematian besar ke atas orang awam.
Tentera Syria turut didakwa menggunakan bom tong dan beberapa bom buatan sendiri, sekali gus menunjukkan tentera kerajaan tidak akan kekurangan bekalan senjata dalam tempoh terdekat.
Sementara itu, kumpulan penentang Syria tidak akan menerima bekalan senjata dari AS dalam tempoh terdekat, selepas Qatar menghentikan penghantaran bekalan itu ekoran masalah kesesakan trafik.
Sumber Washington berkata, kumpulan penentang ketika ini hanya menerima beberapa jenis senjata ringan seperti rifel, manakala beberapa negara Eropah turut menghulurkan bantuan logistik lain seperti sistem radio dan baju kalis peluru.
Arab Saudi dan Qatar menyediakan bantuan senjata yang lebih berat termasuk peluru anti-kereta kebal dan anti-pesawat. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131023/lu_03/Syria-didakwa-guna-bom-vakum#ixzz2iXMux9wr
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Jangan takut wahai kakakku..

Seakan-akan ia menyentuh kakaknya dan mengatakan:

"Jangan takut wahai kakakku..
Tak akan lagi kita merasakan sakit dan ketakutan..
Karena kita akan pergi ke tempat yang aman,

dalam penjagaan Allah Ar-Rahman..."