Friday, 9 November 2012

Hidup mati saya di Syria, tegas Bashar al-Assad

Presiden Bashar al-Assad
Presiden Syria, Bashar al-Assad


DAMSYIK - Presiden Syria Bashar al-Assad menegaskan beliau akan "hidup dan mati" di Syria walaupun ada negara menawarkan kepadanya laluan selamat atas nama untuk menghentikan perang saudara yang berlartutan lebih 20 bulan.

"Saya bukan boneka, dan saya tidak dicipta oleh Barat untuk pergi ke Barat atau mana-mana negara lain," katanya kepada stesen Russia Today.

Beliau yang turut mengecam campur tangan asing berkata, ia akan mempunyai "kesan domino" ke atas dunia.

"Saya berfikir bahawa kos pencerobohan asing Syria, jika ia berlaku, akan menjadi lebih besar daripada apa yang seluruh dunia mampu (hadapi)," katanya dipetik laporan CNN semalam.

"Kerana jika terdapat masalah di Syria, terutamanya kerana kita adalah kubu terakhir sekularisme, kestabilan dan kewujudan bersama di rantau ini, ia akan mempunyai kesan domino yang akan menjejaskan dunia dari Lautan Atlantik ke Lautan Pasifik.

"Dan anda tahu implikasinya terhadap seluruh dunia. Saya tidak fikir bahawa Barat sedang bergerak ke arah ini, tetapi jika mereka berbuat demikian, tiada siapa yang boleh meramalkan apa yang akan berlaku selepas ini," katanya.
Bashar mengeluarkan kenyataan itu dua hari selepas Perdana Menteri Britain, David Cameron menawarkan "laluan selamat", jika itu yang diperlukan untuk menghentikan pertumpahan darah di Syria.

Malah tahun lalu, Tunisia, negara pertama di rantau ini menggulingkan pemerintah lama, telah menawarkan suaka politik kepada Bashar dalam usaha untuk mencegah keganasan yang berterusan.
Sementara itu, kumpulan pembangkang terkemuka Syria dan pemimpin Barat kini sedang cuba untuk menyatukan kelompok itu bagi membentuk kerajaan alternatif.

Majlis Kebangsaan Syria (SNS) pula cuba untuk mengekalkan pemerintahan majoriti dalam usaha penyatuan, di mana Barat cuba untuk mencairkan dominasi kumpulan itu.

Setelah dilihat oleh negara-negara Barat sebagai "wakil sah pembangkang Syria," SNC bergegas untuk berkumpul semula selepas pemimpin Barat berkata ia tidak lagi perlu menghadapi pemberontakan Syria.

SNC mengumumkan pembentukan persidangan kebangsaan di mana semua kumpulan pembangkang menyertai, dengan majlis itu mempunyai peratusan tertinggi perwakilan.

"Persidangan Kebangsaan hendaklah terdiri daripada 300 peserta dari SNC, majlis tempatan di kawasan yang dibebaskan, berpaling tadah dari teknokrat, kumpulan pembangkang bebas dan kumpulan penentangan bersenjata kebangsaan di bawah payung Tentera (pemberontak) Bebas Syria (Free Syrian Army)," kata kumpulan itu.

Wakil-wakil dari Britain, Perancis, Amerika Syarikat dan Turki bertemu di Qatar semalam untuk memastikan pembangkang Syria diwakili oleh lebih daripada sekadar Majlis Kebangsaan Syria.