Friday, 5 February 2016

Arab Saudi sedia hantar tentera ke Syria

JUMAAT, 5 FEBRUARI 2016 @ 9:04 PM


BRIGADIER Jeneral Ahmed Asseri.


RIYADH: Arab Saudi bersedia menghantar tentera ke Syria jika pakatan tentera antarabangsa diketuai Amerika Syarikat memutuskan operasi itu perlu, kata penasihat kepada menteri pertahanan negara itu. "Negara ini sedia terbabit dalam operasi darat di Syria menentang IS yang dipersetujui pakatan tentera," kata Brigadier Jeneral Ahmed Asseri yang juga jurucakap pasukan pakatan Arab diketuai Arab Saudi di Yaman. Asseri berkata, Arab Saudi adalah anggota aktif dalam pakatan tentera diketuai Amerika sejak pesawat tempur negara itu melancarkan lebih 190 serangan udara terhadap sasaran IS. "Jika ada persetujuan daripada kepemimpinan pakatan tentera, Arab Saudi bersedia mengambil bahagian dalam kempen itu kerana kami percaya serangan udara bukan penyelesaian sesuai dan perlu ada gabungan operasi darat dan udara," katanya. Ketika diminta memberi ulasan mengenai cadangan itu, jurucakap Jabatan Negara Amerika, John Kirby, berkata beliau belum melihat keperluan serangan darat tetapi menegaskan pakatan tentera secara amnya menyokong untuk memiliki rakan bagi memberi lebih sumbangan dalam menentang IS. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/121541

Tentera Syria, sekutu tawan semula bandar Ataman

JUMAAT, 5 FEBRUARI 2016 @ 5:29 PM


BEIRUT: Tentera Syria dan pejuang sekutunya dapat menawan semula bandar Ataman berhampiran selatan bandar Deraa, kata televisyen Al-Manar milik Hezbollah dan kumpulan pemerhati Syria. Kumpulan pemerhati hak asasi manusia (SOHR) berkata, rampasan semula itu menewaskan pemberontak Ataman ketika serangan berlaku kira-kira tiga kilometer dari utara Deraa, sehari selepas berpuluh-puluh serangan udara yang dipercayai dilakukan pesawat Russia menyasarkan kawasan berkenaan. Tentera Syria dan sekutunya, termasuk kumpulan Hezboollah Lubnan semakin mara menggempur pemberontak di wilayah utara Aleppo. Sementara itu, serangan yang disokong Russia membantu menggagalkan rundingan damai di Geneva. - REUTERS

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/121512

Pembangkang Syria beri kata dua

Pembangkang Syria beri kata dua

5 FEBRUARI 2016 

Jurucakap HNC, Salem al-Meslet mencium kain rentang memaparkan gambar kanak-kanak Syria yang terkorban di luar pejabat PBB di Geneva.

 GENEVA - SWITZERLAND. Kumpulan pembangkang utama Syria menegaskan enggan kembali ke meja rundingan sehingga tuntutan bantuan kemanusiaan dipenuhi, menurut ketua penyelarasnya, Riad Hijab, kelmarin selepas PBB menangguhkan proses itu sehingga 25 Februari depan.
Riad berkata, Jawatankuasa Rundingan Tinggi (HNC) bersetuju untuk menyertai rundingan damai di Geneva itu kerana telah diberi jaminan, namun perkara berlaku sebaliknya.
"Tiada tindakan susulan terhadap bantuan itu dan rejim Presiden Syria, Bashar al-Assad menjadi penyebab proses politik itu gagal kerana mereka terus menyasarkan orang awam," katanya.
Dalam sidang media berasingan, ketua perunding kerajaan, Bashar al-Jaafari pula bertindak menuding jari menyalahkan prasayarat pembangkang menjadi punca kegagalan rundingan itu.
"Sejak proses tersebut bermula, HNC enggan mengambil bahagian dalam sebarang perbincangan serius dengan wakil khas PBB," jelasnya.
Sabtu lalu, Wakil Khas PBB, Staffan de Mistura memaklumkan tempoh berhenti sementara diperlukan kerana banyak perkara perlu dilakukan oleh pihak berkepentingan, lapor AFP.

Serangan udara Rusia jejas penghantaran bantuan ke Syria
SEORANG penduduk memeriksa kerosakan yang berlaku akibat serangan udara tentera pro-kerajaan di bandar Anadan, di utara Aleppo, Syria kelmarin.


LONDON – Penghantaran bantuan kemanusiaan ke utara Syria mungkin boleh terputus melainkan Rusia menghentikan pengeboman udara di laluan yang membekalkan ratusan ribu orang dengan makanan dan air, kata pekerja bantuan dalam amaran mereka menjelang persidangan penderma antarabangsa semalam.
Amaran tersebut dikeluarkan oleh agensi bantuan antarabangsa kepada Thomson Reuters Foundation ketika serangan kerajaan Syria yang disokong oleh pengeboman berterusan oleh Rusia mengancam aliran bekalan kepada kumpulan penentang. Bantuan itu disalur dari Turki ke bandar Aleppo, utara Syria awal minggu ini.
Pertempuran yang semakin memuncak mendorong usaha dibuat oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva untuk mendapatkan pihak yang berperang bagi berunding untuk menamatkan konflik yang telah membunuh 250,000 orang, meningkatkan bilangan pelarian dan menjadikan kumpulan militan Islamic State (IS) semakin berkuasa.
Namun, keengganan wakil kerajaan dan pembangkang untuk berunding menyukarkan proses membawa masuk bantuan kemanusiaan ke bandar dan kawasan yang dikepung sama ada oleh tentera atau kumpulan penentang di Syria. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3zFLZPuos 
Hakcipta terpelihara