Thursday, 8 May 2014

Penduduk di Homs dipindah


BEIRUT 7 Mei - Seramai 2,000 anggota penentang dan orang awam mula meninggalkan bandar Homs, yang dikuasai kumpulan penentang di tengah-tengah Syria semalam di bawah perjanjian di antara para penentang dan kerajaan.
Aktivis di lokasi itu berkata, sebanyak dua buah bas tiba di Homs awal pagi semalam untuk memulakan pemindahan pertama.
Katanya, mereka yang cedera selain terperangkap di bandar lama Homs dan kawasan sekitar sejak dua tahun lalu di bawah kawalan ketat kerajaan merupakan yang pertama akan dipindahkan.
Menurut seorang perunding kumpulan penentang, di bawah perjanjian dengan bantuan duta Iran ke Damsyik itu, kumpulan tersebut akan di bawa ke kawasan utara wilayah Homs.
Para penentang hanya dibenar untuk membawa senjata ringan dan sebuah senjata pelancar roket di atas setiap bas yang digunakan untuk pemindahan berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140508/lu_06/Penduduk-di-Homs-dipindah#ixzz316JgNOow
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Penentang Syria keluar dari Homs


HOMS 8 Mei - Penentang kerajaan mula meninggalkan bandar Homs semalam berikutan satu perjanjian yang di dengan kerajaan beberapa minggu sebelum Pilihan Raya Presiden Syria diadakan.
Perjanjian tersebut membolehkan kerajaan mengawal semula bandar Homs yang dikuasai penentang hampir dua tahun.
Sehingga lewat tengahari, Pemerhati Hak Asasi Syria melaporkan, kira-kira 400 orang penduduk dipercayai telah meninggalkan bandar itu.
Gabenor Homs, Talal al-Barazi berkata, konvoi ketiga dan keempat dijangka akan meninggalkan Homs sebelum lewat malam dan pemindahan akan bersambung hari ini. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140508/lu_01/Penentang-Syria-keluar-dari-Homs#ixzz315rZMjU5
© Utusan Melayu (M) Bhd