Friday, 25 April 2014

syria

Adakah kalian masih mengingati beliau?
Alhamdulilah, beliau masih lagi hidup selepas berjaya menyerang hendap tentera Assad ( serangan berani mati pada mulanya) dan berjaya menawan 2 buah kejiranan di Homs ( Wadi al Sayyeh dan Jub Al-Jandali) dan akan bergerak ke kejiranan seterusnya selepas ini inshaa ALLAH. 
Kami hanya perlukan doa kalian.

Takbir!!

syria

Rampasan perang yang diperoleh para mujahidin dari kumpulan Askar Syam dan batalion Al Eqab selepas berjaya membebaskan satu sekatan jalanraya askar Basyhar Al Assad di desa bandar Hama..

syria

Inilah apa yang terjadi selepas perang. Akan datang akan jadi lebih teruk!

Sumbangan boleh disalurkan melalui:
Maybank
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
5621 0663 0487

Sebarang urusan boleh ke pejabat kami:
No. 38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

Email: souriacare@gmail.com
Office Phone: 011-370 30900

syria

Si bodoh ini menziarahi Maloula selepas tenteranya merampas dari Mujahideen, disini kita dapat lihat bagaimana beliau amat risau mengenai artifak-artifak yang musnah dan rosak lebih dari nyawa manusia yang beliau bunuh sejak 3 tahun lepas.

syria

Lihatlah reaksi seorang kanak-kanak perempuan apabila ada orang yang ingin berikannya satu mainan dalam bentuk kapal terbang maka dia terus menjerit ketakutan kerana traumanya terhadap pesawat.
Kanak-kanak ini fikir pesawat mainan itu akan menyerangnya lagi.
Beginilah keadaan Kanak-kanak di Syria, sangat trauma dan takut dengan kapal terbang, selepas jet pejuang Al Assad menyerang rumah mereka dan memusnahkannya.

http://youtu.be/T_1g2MT4h7k

Sumbangan boleh disalurkan melalui:
Maybank
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
5621 0663 0487

Sebarang urusan boleh ke pejabat kami:
No. 38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

Email: souriacare@gmail.com
Office Phone: 011-370 30900

syria

Seorang ibu mengucapkan selamat tinggal kepada anaknya yang pergi berjihad menentang musuh Allah dan musuh umat.
Ibu ini mendidik anaknya atas dasar iman yang tinggi dan cinta Jihad dan Syahadah di jalan Allah. Beliau berdoa supaya terima anaknya itu...
Ayah mujahid itu pun berasa bahagia kerana anaknya mencari syahadah.
Mujahid ini mengucapkan selamat tinggal kepada kedua dua ibu babanya kerana dia akan melakukan operasi meletupkan keretanya untuk membunuh orang yang memusuhi Islam, membunuh askar jahat Al Assad yang selalu membunuh orang islam yang tidak berdosa.
Syahid ini namanya Syamil, beliau berasal dari Syria dari sebuah keluarga di timur Al Ghotah yang menderita sejak dua tahun yang lalu berikutan sekatan dan kepungan yang begitu kejam oleh askar Al Assad.
Bagaimanakah perasaan seorang ibu dan ayah apabila mereka melepaskan anak mereka sendiri demi menjadi seorang Syahid??
Kita memohon kepada Allah supaya menerima Shamil sebagai seorang Syahid dan kurniakannya Syurga.

http://youtu.be/gCICDiE6VV4

syria

Syria Care selalunya berusaha sedaya upaya untuk menyebarkan berita yang betul sahaja. Gambar ini tersebar luas di alam siber Kebelakangan ini kononnya kanak-kanak itu adalah dari Syria dan Shabbihah (tali barut presiden Bashar) hendak membunuhnya. Tetapi hakikatnya gambar ini adalah gambar seorang kanak-kanak dari Yaman tahun 2008 ketika kerapnya berlaku pertempuran antara puak-puak disana. Dan telah kenal pasti mengenai kesahihan gambar ini. Kami sertakan alamat web gambar ini untuk memastikannya. Kami di Syria Care enggan menyebarkan gambar ini kerana tidak pasti tentang kebenarannya. Terima kasih atas keprihatinan anda semua. Kami mengharap dari orang yang menyebarkan gambar ini cuba untuk memadamkannya atau menerangkan bahawa ianya tidak berlaku di Syria. Sebenarnya pihak yang sebarkan gambar ini adalah tali barut Bashar Al Assad supaya memjatukan image para mujahidin dan FSA..
https://www.facebook.com/groups/synews/permalink/778543148837583/

Syria nafi guna senjata kimia

WARTAWAN SINAR HARIAN
Syria nafi guna senjata kimia
Seorang wanita yang didakwa menjadi mangsa serangan gas beracun dirawat di sebuah hospital di kampung Kfar Zeita, tengah wilayah Hama. Gambar kecil: Bashar al-Ja'afari
25 April 2014


SYRIA - Syria, kelmarin menyangkal dakwaan terbaharu yang menuduh kerajaan menggunakan senjata kimia untuk memerangi kegiatan militan di negara itu.

Wakil Tetap Syria ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Bashar al-Ja'afari menafikan sekeras-kerasnya bahawa gas klorin digunakan dalam siri serangan di pinggir ibu negara.

Menurutnya, tuduhan tidak berasas itu dibuat oleh kumpulan pembangkang tanpa bukti kukuh.

"Aktivis antikerajaan turut sengaja memuat naik rakaman video yang mendakwa ia sebagai serangan senjata kimia terbaharu di negara ini," katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Keselamatan PBB, U Joy Ogwu berkata, anggota agensi berkenaan menggesa satu siasatan dilakukan bagi mengesahkan insiden terbabit.

"Saya mencadangkan Pertubuhan bagi Larangan Senjata Kimia (OPCW) memainkan peranan utama untuk menyiasat dakwaan itu," menurutnya dalam laporan Press TV.

Polis Britain dekati wanita Islam elak ke Syria


LONDON 24 April - Polis Britain di sini, hari ini mendekati wanita Islam di negara ini bagi menghalang niat anak-anak muda Britain pergi ke Syria bagi tujuan kemanusiaan atau perang saudara di sana, selepas berlaku peningkatan tangkapan mendadak mereka yang pergi ke negara itu berkaitan konflik di sana.
Pegawai memerangi keganasan baru-baru ini melancarkan kempen bagi membantu meningkatkan kesedaran terhadap risiko pergi ke Syria, terutama bagi mereka yang ingin menawarkan bantuan kemanusiaan.
Kempen ini dibuat berikutan peningkatan bilangan rakyat negara ini yang terperangkap dalam perjalanan atau kembali dari Syria, selepas 40 orang ditahan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini berbanding 25 orang pada tahun lalu.
Sebahagian mereka yang ditahan kerana didakwa melakukan kesalahan berkaitan keganasan.
Minggu lalu, seorang bapa, Abubaker Deghayes dari Brighton di pantai selatan England mendedahkan bahawa tiga anak lelakinya terlibat dalam perang di Syria dan seorang daripada mereka terkorban dalam pertempuran di sana.
Abdullah Deghayes, 13, terbunuh awal bulan ini selepas meninggalkan tanah air pada Januari lalu, manakala abangnya berusia 20 tahun, Amer mengalami luka di bahagian perut dalam pertempuran yang sama.
“Kami semakin bimbang peningkatan jumlah anak muda yang merancang untuk pergi ke Syria bagi menyertai perang saudara di sana," kata penyelaras kanan kebangsaan bagi memerangi keganasan, Helen Ball.
Kata Ball, pihaknya mahu memastikan orang ramai, terutamanya wanita yang prihatin terhadap orang tersayang diberi maklumat tepat tentang apa yang boleh mereka lakukan bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku.
Pusat Antarabangsa bagi Kajian Radikalisasi di College King of London, menganggarkan 200 hingga 366 orang rakyat Britain terlibat dengan perang saudara di Syria.
Polis akan mengadakan mesyuarat di negara ini, hari ini bersama wanita daripada kumpulan yang berbeza, pekerja kebajikan dan pegawai-pegawai kerajaan yang terlibat bagi mencegah fahaman pelampau.
Risalah yang menyenaraikan risiko perjalanan pergi ke Syria, yang akan diedarkan di lapangan terbang dan juga pelabuhan.
Suruhanjaya Kebajikan turut terlibat dalam kempen itu, bagi menasihati orang ramai bagaimana mereka boleh membantu menghantar bantuan kemanusiaan ke Syria tanpa menyalurkannya kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140425/lu_06/Polis-Britain-dekati-wanita-Islam-elak-ke-Syria#ixzz2zqL50xkR
© Utusan Melayu (M) Bhd