Saturday, 3 January 2015

76,000 orang terbunuh di Syria


Ramai kanak-kanak menjadi pelarian akibat peperangan di Syria, tahun lalu.
Ramai kanak-kanak menjadi pelarian akibat peperangan di Syria, tahun lalu.
BEIRUT - LUBNAN. Lebih 76,000 orang maut dalam konflik berpanjangan di Syria sepanjang 2014.

Jumlah berkenaan adalah yang tertinggi sejak perang meletus di negara itu, empat tahun lalu.

Konflik yang tercetus sejak 2011 itu juga menyaksikan kebangkitan kumpulan militan Negara Islam (IS) yang menguasai sebahagian besar wilayah di Syria serta negara jiran, Iraq.

Pemerhati Hak Asasi bagi Syria berkata daripada jumlah 76,021 yang maut tahun lalu, 18,000 adalah orang awam  termasuk 3,501 kanak-kanak.

"Sebahagian besar yang terkorban di Syria sepanjang tahun lalu adalah pejuang, termasuk hampir 17,000 militan lapor Press TV .

"Angka lain membabitkan pasukan pemberontak iaitu 15,747 orang serta anggota tentera kerajaan berjumlah 22,627 orang," katanya. 

Sukarelawan Itali rayu dibebaskan


Vanessa Marzullo (kanan) dan Greta Balqis merayu ke Rom untuk membuat usaha untuk membebaskan mereka.
Vanessa Marzullo (kanan) dan Greta Balqis merayu ke Rom untuk membuat usaha untuk membebaskan mereka.
ROM - ITALI. Satu rakaman video baharu menunjukkan dua pekerja bantuan wanita Itali yang diculik kumpulan militan di Syria merayu supaya Rom melakukan usaha untuk membebaskan mereka. Rakaman video terbabit memaparkan Vanessa Marzullo dan Greta Rameli yang diculik di Aleppo, Ogos lalu. Video berdurasi 23 saat itu dipercayai diterbitkan Barisan al-Nusra yang tidak berpuas hati dengan pembabitan Itali dalam tentera pakatan lapor Press TV . Sementara itu, Speaker Dewan Perwakilan Itali, Laura Boldrini berkata perkembangan terbaharu itu amat melegakan selepas mengetahui kedua-dua wanita terbabit masih hidup dan dalam keadaan sihat. Bagaimanapun, Kementerian Luar Itali yang sebelum ini menolak laporan wanita berkenaan diculik enggan mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung penyebaran video berkenaan.

Syarat kumpulan penentang sebelum berunding

Beirut: Sebuah kumpulan pembangkang baru Syria yang dikaitkan dengan ulama terkemuka semalam berkata Presiden Bashar al-Assad perlu melepaskan jawatannya untuk menyelesaikan perang saudara yang melanda negara itu.
Ia bertujuan memudahkan rundingan damai yang dijadualkan di Moscow, bulan ini.
Bekas ketua pembangkang yang juga bekas imam Masjid Umayyad di Damsyik, Moaz al-Khatib, mengeluarkan kenyataan dalam akaun Facebooknya semalam mengatakan penyelesaian tidak mungkin dapat dilaksanakan sekiranya ketua regim berkenaan tidak berundur dari jawatannya.
Moaz berkata, kenyataan itu dikeluarkan bagi pihak pertubuhan Syria, al-Watan dan ditujukan kepada rakyat Syria.
Menurutnya, perbincangan hanya boleh dilakukan secara serius jika mereka mengarahkan kerajaan menghentikan serangan kejam ke atas rakyat Syria yang dianggap sebagai ‘jenayah paling besar dalam sejarah kemanusiaan.’
Bashar berulang kali menolak cadangan Khatib dan pemimpin penentang yang lain serta negara Arab dan Barat supaya dia meletakkan jawatan.
Negara Barat dan Arab yang berusaha membantu menamatkan sengketa bersenjata di negara itu menganggap Bashar sudah tidak lagi relevan dan tidak dihormati oleh rakyat Syria.
Menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Russia selaku sekutu Bashar berusaha menemukan kerajaan Syria dan penentangnya pada hujung bulan ini bagi membincangkan cara menamatkan konflik hampir empat tahun itu yang sudah mengorbankan 200,000 orang.
Kerajaan Syria mendakwa perjuangannya dilakukan terhadap militan yang dibiayai negara luar.
Bashar semalam melawat tenteranya di daerah Damsyik dan memuji mereka yang sanggup berjuang untuk membanteras keganasan. - Reuters
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 January 2015 @ 5:02 AM


PRESIDEN Syria Bashar al-Assad (tengah) memberi kata semangat kepada askar yang setia kepadanya ketika melawat kedudukan mereka di Jobar, timur laut Damsyik, kelmarin.
- Lihat lebih lanjut di: http://www.hmetro.com.my/node/21115#sthash.5JSDf1A7.dpuf

19 terbunuh di Aleppo


Beirut: Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh semalam selepas penentang rejim Syria melepaskan tembakan terhadap kawasan yang dikuasai tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad di Aleppo.
Pemerhati Hak Asasi Syria (SOHR) berkata, mereka yang maut termasuk lima kanak-kanak.
Tiga daripada mereka terbunuh bersama-sama ibu mereka apabila kereta dinaiki keluarga itu dibedil roket.
SOHR berkata, sekurang-kurangnya 32 lain cedera parah dalam keganasan kelmarin yang berlaku di barat bandar itu.
Aleppo yang pernah menjadi hab ekonomi Syria mengalami kemusnahan teruk selepas pertempuran tercetus pada pertengahan 2012.
Bandar itu kini terbahagi antara tentera kerajaan di kawasan barat manakala timur Aleppo dikuasai penentang Bashar.
Tentera kerajaan dilapor semakin mara di sekitar bahagian timur seterusnya mengancam lokasi yang dikuasai penentangnya. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 January 2015 @ 5:02 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21117#sthash.GPAvluW2.dpuf