Tuesday, 1 October 2013

Presiden Syria setuju patuhi Resolusi 2118

Presiden Syria setuju patuhi Resolusi 2118Bashar (kanan) ketika diwawancara oleh wakil stesen Rai News 24 di Damsyik, kelmarin.

DAMSYIK - SYRIA. Presiden Syria Bashar al-Assad, kelmarin memberi jaminan akan mematuhi Resolusi 2118 yang mengarahkan negara itu menyerahkan bekalan senjata kimia mereka kepada kawalan antarabangsa untuk dimusnahkan.

Ketika diwawancara stesen televisyen Rusia, Rai News24, beliau turut memaklumkan bahawa keputusan beliau itu tidak dipengaruhi mana-mana pihak.

"Kami telah menunjukkan komitmen dengan mengemukakan permohonan untuk menyertai Pertubuhan bagi Larangan Senjata Kimia (OPCW) sebelum resolusi itu diluluskan," jelasnya.

Dalam perkembangan lain, 16 termasuk 10 pelajar dilaporkan maut dalam serangan udara dilancarkan oleh tentera rejim Bashar menyasarkan sebuah sekolah menengah di bandar utara Raqa yang dikuasai Tentera Pembebasan Syria (FSA).

Menurut kumpulan pemerhati hak asasi manusia (HRW), serangan balas itu dilancarkan selepas FSA menggempur kedudukan tentera di Nasseriya al-Qalamun hingga menyebabkan sekurang-kurangnya 19 askar terkorban manakala 60 lagi cedera.

Sementara itu menurut laporan AFP, kumpulan terdiri daripada 20 pemeriksa daripada OPCW dijangka tiba di Damsyik pada hari ini untuk mengadakan perbincangan berhubung pelaksanaan resolusi tersebut.

Minggu lalu, kumpulan pemeriksa PBB kembali semula ke Syria untuk melakukan siasatan lanjut bagi melengkapkan laporan komprehensif yang akan didedahkan kepada umum pada akhir bulan depan.

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights - #الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
مقتل المواطن محمد عبد الكريم الجمعة، بتاريخ 30-9-2013 في بلدة طيبة الإمام - حماة - بعد تعرضه لتعذيب شديد داخل الأفرع الأمنية التابعة للحكومة السورية و هي بالتالي تتحمل و الفرع الذي اعتقله المسؤولية الكاملة عن وفاته كونه معتقلا لديها .

killing the citizen Muhannad Abdul Karim Juma'a on 30-9-2013, in the town Taibat Al-Imam - Hama - after being subjected to sever torture in the security branch of the Syrian government ,therefore hold with the security branch the whole responsibility of his death for being detained in their prisons

BERITA HARI INI ( 1/10/2013)- Mujahidin menyerang markas tentara rezim Assad . Mereka telah membunuh 2 orang tentera rezim sedangkan yang lainya dalam keadaan luka-luka.

-Media berita China melaporkan bahwa kedutaan China di Syria telah terkena serangan rudal.

-Sementara itu, di selatan kota Aleppo, Mujahidin sedang melewati banyak pertempuran dengan mafia Basyar .

- Beberapa tentara rezim yang telah membelot dari pasukan rezim berkata,terdapat tentara Hizbullat dan tentara Iran yang bersama membantu tentera rezim Basyar.

Sumber: http://www.aljazeera.net/news/pages/26bf560f-e01b-4f57-a554-1285a905632c
 

Kemanisan wajah as Syahid Abu Altibb, Komander Batalion Jundallah dari Briged Liwah Al-Insaar. Syahid sewaktu pertempuran dengan Syiah Kuffar. Semoga ditempatkan dikalangan para-para syuhada.

DATA KORBAN JIWA 30/9/2013 DI SELURUH SURIAH


-------------------------------------------------

Telah Syahid insyaallah 29 jiwa rakyat muslim suriah, Senin 30/9/2013 di seluruh Suriah, termasuk 2 anak-anak dan 2 wanita, dan 1 disiksa sampai meninggal serta 13 jiwa Mujahidin FSA