Friday, 13 September 2013

Rekaman video ini diambil pada 12 September 2013 bertempat di Jobar , pinggiran kota Damaskus .

Rekaman video ini diambil pada 12 September 2013 bertempat di Jobar , pinggiran kota Damaskus . 

Serangan kimia sekali lagi dilakukan terhadap rakyat Syria . Meskipun kuantitas bahan kimia yang digunakan tidak sebanyak insiden pengeboman senjata kimia yang terjadi pada 3 minggu lalu , namun dampak yang terjadi pada korban tetap sama!
Korban merasakan rasa sakit yang tidak tertahankan .

Bahan kimia tersebut mengandung bahan klorin yang menyebabkan lemas , kejang dan berkeringat yang ekstrim.

Hasbunallah wa Ni'mal Wakil..

Video: http://www.youtube.com/watch?v=64l44DDeEEQ
 

BERITA HARI INI164 orang Syahid (in syaa Allah) kemarin (12-9-2013) di seluruh kawasan Syria, 9 diantaranya meninggal akibat disiksa syabiha Assad, dan 6 anak-anak, serta 4 wanita.

Rezim Basyar membombardir kawasan pinggiran kota Damaskus sepanjang hari kemarin seperti kawasan Jobar, Barzeh, Muadhamiyah, Zamalka, Daraya, Harasta. Namun di kawasan Jobar(kawasan kaum Muslimin dan kawasan yang berada di bawah kendali Mujahidin)Tentara Assad menyerang kawasan tersebut dengan senjata kimia, tentara Assad menyerang Jobar melalui udara akibat tidak dapatnya mereka masuk melalui darat ke kawasan yang dijaga mujahidin tersebut.

Pada saat yang sama, Mujahidin FSA telah mengendalikan beberapa daerah seperti Nawa dan Syaikh Sa'ad di provinsi Daraa dan Quneitra, selatan Syria. FSA juga membom camp militer Assad di Tal Jomoo.

Mengenai serangan kimia di Jobar, tentara Alawiyah Assad menyerang daerah dekat dengan kantor polisi menggunakan kimia CL (chlor).

Di Idlib, Basyar meledakkan misil di kawasan Jabal Arba' in, Binnish, Ma'arat Masrin, dan Saraqib.


Sumber : http://www.aljazeera.net/news/pages/a0748f47-e8b8-4830-830e-8dc00421fce8
 —

Aleppo, Syria.Konvoi ISIS menghantar bantuan makanan kepada penduduk-penduduk Aleppo yang kelaparan. Konvoi ini bergerak dari satu kampung ke satu kampung yang lain.

Damsyik, Syria.Di atas bumbung Masjid Umayyah atau Masjid Umawi. Dibelakang adalah menara masjid yang terletak disebelah barat daya masjid. Masjid ini berwarna putih dan terletak di timur Damsyik.

Masjid ini dikatakan tempat Nabi Isa turun dari langit. Rasulullulah bersabda : 
“Ketika Allah telah mengutus al-Masih Ibnu Maryam, maka turunlah ia di menara putih di sebelah timur Damsyiq dengan mengenakan dua buah pakaian yang dicelup dengan waras dan za’faran, dan kedua telapak tangannya diletakkannya di sayap dua Malaikat; bila ia menundukkan kepala maka menurunlah rambutnya, dan jika diangkatnya kelihatan landai seperti mutiara. Maka tidak ada orang kafirpun yang mencium nafasnya kecuali pasti meninggal dunia, padahal nafasnya itu sejauh mata memandang. Lalu Isa mencari Dajjal hingga menjumpainya dipintu Lud, lantas dibunuhnya Dajjal. Kemudian Isa datang kepada suatu kaum yang telah dilindungi oleh Allah dari Dajjal, lalu Isa mengusap wajah mereka dan memberi tahu mereka tentang derajat mereka di Syurga. “

Penyembah Bashar kali ini di Sweden pula.

Sweden. 

Penyembah Bashar kali ini di Sweden pula.

Alhamdulillah.Syukur kepada Allah kerana menggerakkan kita dan meringankan kita untuk menunaikan solat fardhu Subuh secara jemaah.

Menjadi rutin imam masjid akan membaca surah as-Sajadah pada rakaat pertama dan surah al-Insan pada rakaat ke-2 kerana ianya perbuatan sunnah. Begitu juga imam masjid di qariah admin berada.

Terlalu sedikit masyarakat kita yang menghafal kedua-dua surah ini dan amat sedikit yang mengetahui terjemahan, makna, maksud surah-surah ini. Apakah perintah-Nya, larangan-Nya, panduan dan kisah-kisah yang terdapat di dalam kedua-dua surah ini.

Surah al-Maun

أَرَءَيۡتَ ٱلَّذِى يُكَذِّبُ بِٱلدِّينِ (١) فَذَٲلِكَ ٱلَّذِى يَدُعُّ ٱلۡيَتِيمَ (٢) وَلَا يَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ ٱلۡمِسۡكِينِ (٣) فَوَيۡلٌ۬ لِّلۡمُصَلِّينَ (٤) ٱلَّذِينَ هُمۡ عَن صَلَاتِہِمۡ سَاهُونَ (٥) ٱلَّذِينَ هُمۡ يُرَآءُونَ (٦) وَيَمۡنَعُونَ ٱلۡمَاعُونَ (٧)

Tahukah engkau akan orang yang mendustakan agama (meliputi hari pembalasan)? (1) Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim, (2) Dan dia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin. (3) (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan agama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang; (4) (Iaitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya; (5) (Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya), (6) Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya). / (7)

Memahami makna bacaan di dalam solat, memahami al-Quran, mengetahui maknanya terjemahannya adalah wajib. Jika kita mengetahui akan terjemahan dan makna surah al-Maun ini maka membacanya diwaktu solat adalah adalah lebih wajib lebih aulia lebih afdal dari membaca surah yang panjang tanpa mengetahui maknanya dan imam seharusnya mengutamakan surah-surah yang ringkas kerana makmum dibelakangnya bukannya dari kalangan yang boleh berbahasa arab.

Masyarakat melayu kebanyakkannya lebih gemar mengejar perbuatan yang sunat tetapi meninggalkan perbuatan yang wajib.

Ada sesiapa nak komen dan ingin memberi pendapat amat dialu-alukan?

Berita baik dari Syria.


Semalam (atau 2 hari lepas) Rejim Bashar telah kehilangan 3 lagi markas tentera (military base). Jangan keliru/confuse antara military checkpoint dengan military base ok. Military checkpoint biasanya bersaiz kecil dan terdiri dari puluhan anggota tentera yang berkawal. Military base pula biasanya luas dan dipenuhi dengan ratusan anggota, makanan, bahan perubatan dan senjata-senjata, peluru, kereta kebal dan kenderaan persiai yang lain. 1 military base di Hama berjaya dibebaskan manakala 2 lagi terletak di Dara'a.

Alhamdulillah. Segala puji bagi Tuhan sekalian alam.Ramai yang PM admin meminta penjelasan lengkap tentang perselisihan faham yang berlaku antara mujahiddin dan admin lihat ada rakyat malaysia yang mencela ISIS tanpa menyelidiki terlebih dahulu. Ada juga page Facebook menyiarkan perkara ini tanpa selidik dan hanya copy n paste sahaja sehingga mengelirukan pembaca mereka.

Malam ini admin akan ceritakan tentang
1.Mujahid dari Ahrar al-Syam yang dibunuh oleh ISIS.
2.Krisis yang berlaku kepada konvoi bantuan dari Malaysia dan Turki yang menghantar bantuan makanan.
2.komander dari Liwa al Tauhid turut dibunuh
3. Ibupejabat Ahrar al-Syam yang terletak di Idlib diserang.
4. Ibupejabat ISIS diserang di Aleppo
5. Pertempuran antara mujahiddin.

Kenapa mujahid Ahrar al-Syam ditembak. Bendera Malaysia yang sama seperti bendera United Snakes sehingga membangkitkan syak wasangka dikalangan ISIS. Nantikan analisis dan penjelasan lengkap dari admin.Kelak kita akan menyedari betapa bijak betapa hebat betapa tawadu' nya mereka dalam berjihad fisabilillah. Musuh-musuh Islam telah berputus asa. Cubaan mereka untuk memecah-belahkan Jabhat al-Nusra, ISIS, Ahrar al-Syam dan lain-lain pasukan agar bertempur sesama sendiri menemui kegagalan.

Sementara itu berita terbaru
1. Jabhat al-Nusra melancarkan operasi syahid ke atas Lapangan Terbang Tentera Deir az-Zour dengan membawa 12tan bahan letupan. 35 anjing rejim menjadi bangkai.
2.ISIS telah menangkap 5 penjenayah yang didapati bersalah membunuh seorang lelaki di Abaseen,Aleppo. Ketika hukuman qisas ingin dilaksanakan dikawasan lapang sambil disaksikan orang beriman, waris dari mangsa bunuh memaafkan kesalahan kelima-lima penjenayah ini kerana Allah dan penjenayah ini tidak dihukum.
3.Mujahid dari ISIS mengatakan pembebasan kem atau depot tentera rejim 'Briged 66' yang terletak di timur Hama 100 kali lebih hebat dari pembebasan Lapangan Terbang Ming menyebabkan admin mengambil keputusan untuk memberi liputan eksklusif terhadap pembebasan Briged 66 ini.
4. Admin juga akan menceritakan tentang FSA terutamanya Briged al-Farouk dan Briged al-Nasr yang menjadi talibarut dan spy kepada rejim. Mereka adalah dalang dalam segala huru hara yang berlaku sehingga memburukkan nama baik Jabhat al-Nusra dan ISIS.

Semua ini hanya untuk pembaca setia Revolusi Islam. Semoga Allah merahmati dan melindungi mujahiddin kita. Jangan lupa doakan mereka dan saudara2 kita seluruh dunia. Jangan lupa untuk hulurkan bantuan.

Iraq


Lokasi adalah lebuhraya Baghdad-Damsyik
Apa yang kita nampak di sini ialah tentera syiah laknatullah pimpinan Nuri Maliki telah dipenggal kepalanya oleh mujahiddin dari ISIS ditepi lebuhraya.

Apa yang admin nampak sebenarnya lebih dari itu. Dahulunya mereka mengambil pendekatan gerila 'hit n run'. Selepas menyerang mereka akan lari sembunyikan diri. Sekarang tidak lagi. Selepas menyerang konvoi tentera syiah, mujahiddin ISIS masih mempunyai masa untuk menangkap tentera yang masih hidup dan masih mempunyai masa untuk memotong kepala tentera syiah celaka ini pada waktu itu dan disitu juga. Mereka tidak takut kepada kemungkinan pasukan penyelamat rejim yang akan tiba. Gambar ini secara tidak langsung menunjukkan ISIS mempunyai kawalan yang penuh 'a total control' ke atas lebuhraya Baghdad-Syria.

Bashar mengirim pesanan berbentuk persetujuan untuk memberikan senjata kimia kepada Amerika Syarikat

BERITA PENTING

Bashar mengirim pesanan berbentuk persetujuan untuk memberikan senjata kimia kepada Amerika Syarikat dengan syarat ( tidak menyerangnya ) dan Bashar berkata :

"Kami akan menyerahkan kepada mereka senjata kimia kami kerana telah menerima arahan ini dari Russia , bukan kerana kami takut kepada Amerika Syarikat.".

Link Asal : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597585556944406&set=a.370464582989839.74242.113791238657176&type=1&relevant_count=1
 

Hasbunallahu wa ni'mal wakeel

Rakaman video ini diambil pada 12 September 2013 bertempat di Jobar, pinggiran bandar Kota Damsyik. Serangan kimia sekali lagi dilakukan keatas rakyat Syria. Walaupun kuantiti bahan kimia yang digunakan tidak sebanyak insiden pengeboman senjata kimia yang terjadi pada 3 minggu lepas. Tetapi kepada mangsa-mangsa yang telah terhidu bahan kimia ini, kesannya adalah tetap juga sama! Kesakitan yang tidak tertanggung. Bahan kimia tersebut mengandungi bahan klorin yang menyebabkan lemas, sawan dan berpeluh yang melampau.

Hasbunallahu wa ni'mal wakeel

Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=64l44DDeEEQ
 —

Rejim Bashar telah menyerang kediaman mereka.

Rejim Bashar telah menyerang kediaman mereka. Walaupun telah terluka dan tercedera oleh serangan rejim Bashar, anak-anak yang tabah ini masih lagi mampu menenangkan ibu mereka yang khuatir akan keadaan mereka. Semangat dan ketabahan seperti inilah yang rejim Bashar dan sekutu-sekutu mereka tidak dapat hapuskan dalam diri anak-anak umat Islam . Allahu Akbar!
LINK ASAL : https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UJ7wkoQexCY

syria berdarah

Peluru berpandu meletup sebelum dilancarkan namun langsung tidak mencederakan mujahid yang berada berdekatan dengannya.

LINK ASAL : http://youtu.be/2mz1hH3TbgY
 

"Rejim Syiah Assad mengebom (pinggir bandar Damsyik) semalam

Info terkini Syria:

"Rejim Syiah Assad mengebom (pinggir bandar Damsyik) semalam, pada hari Khamis di beberapa kawasan seperti Jobar-Barzah,Moadamia,zamalka,Daria,Harasta. Malangnya,kawasan Jobertelah dibom dengan senjata kimia. Manakala , pejuang FSA dikatakan telah lebih banyak mengawal kawasan di Daraa-qunitira, selatan Syria dan kawasan seperti Nawa,Shikeh saad, Selain itu, pejuang FSA berjaya mengebom sebuah kem tentera rejim Assad.

Berkenaan serangan kimia di Jobar, serangan berlaku di lokasi berhampiran balai polis Jobar.

Di utara Syria kawasan Idleb, rejim Syiah Assad telah mengebom kawasan Kvrlath,Banesh,Moaret masren-sraqep menggunakan senjata peluru berpandu. Terdapat puluhan nyawa terkorban . Laknat Allah ke atas rejim zalim Syiah Assad.


LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/a0748f47-e8b8-4830-830e-8dc00421fce8

Rusia cadang pelan empat peringkat

Rusia cadang pelan empat peringkatSyria perlu mendedahkan lokasi bekalan senjata kimia tersebut disimpan berdasarkan pelan peringkat kedua dicadangkan Rusia.

MOSCOW - RUSIA. Rusia telah menyerahkan pelan berhubung penyerahan senjata kimia Syria kepada kawalan negara antarabangsa untuk diteliti oleh Amerika Syarikat (AS), menurut satu laporan, semalam.

Akhbar Kommersant  melaporkan rancangan empat peringkat itu hanya boleh direalisasikan selepas Damsyik menganggotai Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW).

Menurut akhbar itu kepada AFP, Syria perlu mendedahkan lokasi bekalan senjata kimia tersebut disimpan dan di mana ia dihasilkan mengikut pelan peringkat kedua.

Di bawah langkah ketiga, Damsyik perlu membenarkan pemeriksa OPCW memasuki negara terbabit untuk melakukan pemeriksaan.

Bagaimanapun, peringkat keempat berkaitan cara untuk memusnahkan senjata kimia tersebut pula akan diputuskan dengan kerjasama pemeriksa OPCW.

Dalam satu kenyataan, Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov memaklumkan inisiatif negara itu  memberi pemahaman jelas bahawa tiada sebarang tindakan ketenteraan akan diambil untuk menjayakannya.  - AFP

Masa depan pendidikan Syria masih samar

Beberapa kanak-kanak sedang mencuba pakaian seragam baru.
Beberapa kanak-kanak sedang mencuba pakaian seragam baru.
Masa depan pendidikan Syria masih samar
Kebanyakan ibu bapa terpaksa mendapatkan peralatan sekolah di sebuah bazar di Damsyik.
Masa depan pendidikan Syria masih samar
Golongan kanak-kanak juga berisiko tidak mendapat pendidikan awal akibat konflik di negara itu.
Masa depan pendidikan Syria masih samar
Pelajar sekolah menengah sedang menduduki peperiksaan
 akhir sebelum sesi persekolahan tamat pada Jun lalu.

Masa depan pendidikan Syria masih samarNamun, hasrat itu mungkin tidak kesampaian kerana negara bergolak tersebut kini berhadapan dengan ancaman serangan Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya.

MENJELANG penggal persekolahan baru yang akan dibuka pada Ahad ini, kebanyakan ibu bapa di Syria berharap keadaan akan kembali seperti biasa untuk anak-anak mereka meneruskan sesi pembelajaran di sekolah.


Konflik yang berlarutan sejak 30 bulan lalu sebenarnya telah memberi kesan besar kepada sistem pendidikan di Syria.

Menurut Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef), lebih 40 peratus kanak-kanak berumur antara enam dan 15 tahun dilaporkan tidak dapat bersekolah akibat pergolakan di negara itu.  

Di ibu negara, sesi persekolahan masih diteruskan walaupun kebanyakan sekolah telah digunakan sebagai pusat penempatan sementara untuk penduduk yang kehilangan tempat tinggal akibat pertempuran di pinggir bandar itu.

Ancaman AS telah meningkatkan lagi tekanan dalam kalangan ibu bapa yang ketika ini terpaksa bergelut dengan krisis kekurangan bekalan dan kenaikan kos barangan selain bimbang dengan kesan trauma jangka panjang akibat peperangan di Syria.

Seperti kebanyakan keluarga di Syria, Muwaffaq bersama keluarganya pergi ke pasar bersejarah Hamidieh di Damsyik untuk membeli barang keperluan sebelum penggal persekolahan dibuka 15 September ini.

"Kita tidak tahu bila ia akan berlaku kerana gendang perang sudah dipalu oleh AS," katanya.
Seorang wanita berumur dalam lingkungan 30-an turut menyatakan kebimbangannya terhadap serangan itu yang boleh dilancarkan pada bila-bila masa.

"Semua ibu bapa khuatir dengan nasib pendidikan anak mereka. Walaupun, kami tinggal di kawasan yang jauh dari sasaran utama di Damsyik, ia tidak memberi jaminan bahawa kami akan selamat," jelas Nuhad.

Sementara itu, seorang peniaga di Jalan Meskiya berkata, kebanyakan ibu bapa enggan menghantar anak mereka ke sekolah kerana khuatir keadaan menjadi lebih buruk.

Sejak perang saudara merebak ke pinggir bandar, ramai ibu bapa memilih sekolah yang paling hampir dengan tempat tinggal mereka.

Laporan Unicef mendedahkan lebih 3,000 sekolah telah musnah dan 900 lagi dijadikan pusat penempatan sementara sejak negara itu bergolak pada Mac 2011.

Timbalan Menteri Pendidikan, Farah al-Motlaq berkata, arahan untuk membenarkan semua murid yang kehilangan tempat tinggal untuk bersekolah di Damsyik telah dikeluarkan.

"Kami juga berharap para guru tidak terlalu menitikberatkan soal pakaian seragam dan peralatan keperluan sekolah yang lain berikutan harga barang tinggi pada ketika ini," katanya.

Seorang wanita yang hanya dikenali sebagai Salma mengeluh kerana masih belum membelikan sebarang barang keperluan untuk anak perempuannya.

"Saya tidak mampu untuk memenuhi permintaannya kerana harga barang melambung tinggi sehingga empat kali ganda," jelasnya.

Menurut Ahmed, seorang lagi peniaga di pasar bersejarah Hamidieh, pemandu lori yang membawa stok barangan juga mengenakan bayaran lima kali lebih tinggi berbanding sebelum ini kerana situasi berbahaya di Syria.

"Jumlah pelanggan yang datang ke kedai saya juga telah menurun kepada 20 peratus berbanding tahun lalu. Kebanyakan pengunjung hanya membeli barang penting," katanya menurut laporan Middle East Online. 

syria berdarah

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ارتفاع عدد الشهداء اليوم الخميس 12-9-2013 حتى الآن إلى (51) شهيدا في محافظات سورية مختلفة، معظمهم في درعا، بينهم 3 أطفال و 3 سيدات و 19 شهيدا من الجيش الحر

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Examples of children from various Syrian Governorates narrates their own stories of shelling , sniping , and parents killing by Syrian Government Armed Forces .

8 - Homs Governorate :

- Homs/ Karm Alzitoun , 19-3-2012 , child tells how Syrian Government Armed Forces shelled his house

http://www.youtube.com/watch?v=ISk4GXyxgy8

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 88 victims, Thursday 12/9/2013 all across Syria, including 4 children and 3 ladies, 7 tortured to death, 37 FSA


Daraa: 24 victims
Dier ez-Zoor: 16 victims
Aleppo: 15 victims
Homs: 7 victims
Idlib: 9 victims
Qunaitra: 6 victims
Hama: 4 victims
Tartous: 4 victims
Hasaka: 2 victims
Damascus and countryside: 3 victims

Not Syrian: 1 victim

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 88 victims, Thursday 12/9/2013 all across Syria, including 4 children and 3 ladies, 7 tortured to death, 37 FSA


Daraa: 24 victims
Dier ez-Zoor: 16 victims
Aleppo: 15 victims
Homs: 7 victims
Idlib: 9 victims
Qunaitra: 6 victims
Hama: 4 victims
Tartous: 4 victims
Hasaka: 2 victims
Damascus and countryside: 3 victims

Not Syrian: 1 victim

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم آطمة للنازحين السوريين .

syria

12/9/2013لشبكة السورية لحقوق الانسان بتاريخ =====================================
وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ليوم الخميس 12/9/2013 (106) شهيدا في محافظات سورية مختلفة، ،بينهم 6 أطفال و 4 سيدات و 9 شهداء قضوا تحت التعذيب .


درعا: 26
حلب: 24
دير الزور: 21
دمشق وريفها:10
ادلب:9
القنيطرة: 5
حماه: 4
حمص: 4
الحسكة : 2
من خارج سوريا : 1
-----------------------------------------------
درعا: 26 شهيد بينهم سيدة

1- موسى عطا لله الصقر / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBMWJod1ZfSlRwb2c/edit?usp=sharing
http://youtu.be/zJUSKsQvbK4
2- نسيم ياسين الفشتكي / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBYlJYalh5YlpwOTA/edit?usp=sharing
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724237257602603
http://youtu.be/zJUSKsQvbK4
3- شادي القاسم / درعا - بيت آرة / أبو أحمد ملازم منشق استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد

https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBX0xuakl3ZHVZb3c/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBYnVxZnZZaWtldlk/edit?usp=sharing
http://youtu.be/zJUSKsQvbK4
http://youtu.be/DsGFXZY2aHo
4- عبد الرحمن البقاعي / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBSTJVZU5SVEVGbE0/edit?usp=sharing
http://youtu.be/ptqbPWgM7ho
5- محمد خطاب / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
6- محمد قاسم كلثم / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBekxMbnlrWjl1VGc/edit?usp=sharing
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724311327595196
7- أنور السعسعاني / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
8- الشهيد محمد جمال عبد العزيز الخبي / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
http://youtu.be/ptViRnvFYEw
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724012810958381
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724013737624955
9- الشهيد يمان مقبل خطاب / درعا - نوى / أبو حنين ناشط إعلامي استشهد أثناء تغطيته للمعارك في بلدة الشيخ سعد
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724067064286289
10- الشهيد محمد اسماعيل أبو شنار / درعا - الشيخ سعد / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
http://youtu.be/2UsdA6ir_b4
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724066144286381
11- الشهيد فراس محمد خير الصالح / درعا - تسيل / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724068064286189
http://youtu.be/OU2OWc39qV4
http://youtu.be/L0M4d94Rndc
12- الشهيد موسى الشرع / درعا - الشيخ سعد / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
13- الشهيد محمد العمارين / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد
14- الشهيد قصي جازي دحدل / درعا - نوى / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية الشيخ سعد

15- خليف الغزاوي / درعا - طفس / أبو هاني استشهد بالقصف العشوائي على المدينة
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBSENpblMzay03VGM/edit?usp=sharing
16- الشهيدة صباح الغزاوي / درعا - طفس / أم هاني استشهدت بالقصف العشوائي على المدينة وهي زوجة الشهيد خليف الغزاوي

17- خليل عبد الرؤوف الخليل الدواس / درعا - بيت آرة / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات عند سرية الصفرة بالقنيطرة
http://youtu.be/MpDa3KG49fU
18- محمد تيسير الحسن / درعا - خراب الشحم / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية أم اللوقس بالقنيطرة
http://youtu.be/BI2AbawssBI
http://youtu.be/YKputDMGIwI
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBcEdFRk1MY1VobFk/edit?usp=sharing
19- باسل محمود الأحمد ( الفارس ) / درعا - الشجرة / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في القنيطرة
http://youtu.be/aKJwFIQS1dA
http://youtu.be/alVmtOpVhQQ
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBczBNN21scGlJYjA/edit?usp=sharing
20- محمد عبد الرزاق الخميس ( قماري ) / درعا - الشجرة / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في القنيطرة
http://youtu.be/iOs9MDkb4lQ
http://youtu.be/alVmtOpVhQQ
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBRWs2c0Mzd0VKdmc/edit?usp=sharing
21- عبد الله محمد القرفان / درعا - تسيل / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية أم اللوقس بالقنيطرة
http://youtu.be/nxDxS-kYeoQ
http://youtu.be/NYQH1zmeqD4
22- خالد المساد / درعا - كويا / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في القنيطرة
23- أحمد فادي العمري / درعا - درعا البلد / من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات بالقنيطرة
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBUWdFQk9GeEc4MHc/edit?usp=sharing
24- فادي فيصل الجهماني / درعا - الشجرة / من عناصر الجيش الحر استشهد أثناء تحرير قرية أم اللوقس بالقنيطرة
http://youtu.be/XLmZS2nbfbw
25- مهند ناجي الشلبي / درعا - عتمان / من عناصر الجيش الحر استشهد بقصف الطيران الحربي على البلدة
http://youtu.be/u0YVmT27Hd4
26- عدي فارس الزامل / درعا - إنخل من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات على الجبهة الشرقية لمدينة إنخل
http://youtu.be/IRcIJggr1MI
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724257830933879
=====================================
حلب: 24 شهيدا بينهم سيدتين و 3 أطفال

1- ليث الاحمد /ريف حلب /منبج / جيش حر/ استشهد اثناء الاشتباكات الدائرة في ريف حماة الشرقي
2-فادي الحسين /30 عام / حلب / الزربة - برنة / طبيب/استشهد بالاشتباكات مع قوات النظام في جبل الأربعين بإدلب
3-باسل عزيزي/حلب/قضى برصاص قناص النظام حيث اصيب في الرأس عند معبر كراج الحجز
4- أسعد عبد الله حسن /حلب/جيش حر/ قضى بالاشتباكات في معركة قادمون في ريف حماة الشرقي
5- محمد مالك شعبان / 30 سنة /حلب/قضى متأثرا بجراحه في احدى المشافي التركية إثر إصابته في حي أقيول برصاص قناص قبل أسبوع
6- عبد الناصر أحمد سعيد/حلب/جيش حر/ قضى بالاشتباكات مع قوات النظام حوالي بلدتي نبل و الزهراء
7- الشهيدة آلاء سويد / ريف حلب / الباب / اثر قصف الطيران الحربي على المشفى الميداني بالبلدة أمس
8- الطفل نصرة الكرز / 7 اعوام / ريف حلب / الباب / اثر قصف الطيران الحربي على المشفى الميداني بالبلدة أمس
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBTktLMlRQRmMwQjg/edit?usp=sharing
9- عمر حطاب/ريف حلب / الباب / المسعف /استشهد متأثراً بجراحه وذلك إثر إصابته في المشفى الميداني بالامس
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=525794124163586&set=a.135743016502034.34243.131106873632315&type=1&theater
10- طفل لم يتم التعرف عليه / ريف حلب / الباب / اثر قصف الطيران الحربي على المشفى الميداني بالبلدة أمس
11- لم يصل الاسم / ريف حلب / الباب / اثر قصف الطيران الحربي على المشفى الميداني بالبلدة أمس
12- طفلة لم يصل اسمها / 14 عام / ريف حلب /السفيرة / قضت نتيجة القصف قصف المدفعي علی قرية برج الرمان وطاط والجفرة
13- شهيد لم يصل اسمه/ريف حلب/السفيرة/قضى نتيجة القصف المدفعي على أرض زراعية بتل ريمان قضى و هو يعمل بقطاف القطن
14- سيدة لم يصل اسمها/ريف حلب/السفيرة/قضت نتيجة القصف المدفعي على أرض زراعية بتل ريمان قضى و هي تعمل بقطاف القطن
15- سيدة لم يصل اسمها/ريف حلب/السفيرة/قضت نتيجة القصف المدفعي على أرض زراعية بتل ريمان قضى و هي تعمل بقطاف القطن
16- حسين عمر الحساني/ريف حلب/السفيرة/جيش حر/ استشهد في الاشتباكات في قرية القبتين
17- وليد الصالح/ريف حلب/السفيرة/جيش حر/ استشهد في الاشتباكات في قرية القبتين
18- محمد الصالح /ريف حلب/السفيرة/جيش حر/ استشهد في الاشتباكات في قرية القبتين ويذكر انه قضى مع اخيه محمد الصالح في تلك المعارك
19- محمود محمد العلوش /ريف حلب/السفيرة/جيش حر/ استشهد في الاشتباكات في قرية القبتين
20- إبراهيم السعدو/ريف حلب/السفيرة/جيش حر/ (أبو خليل)استشهد في الاشتباكات في قرية القبتين
21- مصطفى أسعد المطير/ ريف حلب/السفيرة /جيش حر/ قضى نتيجة القصف على المشفى الميداني في بلدة الباب حيث كان مصاب نتيجة الاشتباكات في معركة القبتين
22- محمد جمعة المطير/ ريف حلب/السفيرة /جيش حر/ قضى نتيجة القصف على المشفى الميداني في بلدة الباب حيث كان مصاب نتيجة الاشتباكات في معركة القبتين
23- محمد العيسى/ ريف حلب/السفيرة /جيش حر/ قضى نتيجة القصف على المشفى الميداني في بلدة الباب حيث كان مصاب نتيجة الاشتباكات في معركة القبتين
24- مصطفى العيسى/ ريف حلب/السفيرة /جيش حر/ قضى نتيجة القصف على المشفى الميداني في بلدة الباب حيث كان مصاب نتيجة الاشتباكات في معركة القبتين
=====================================

دير الزور : 21 شهيد بينهم 5 تحت التعذيب
1- خالد حسن موسى الدخول / ديرالزور - قرية البو عمرو / قضى تحت التعذيب في سجون النظام في الفرع 215 مخابرات جوية بدمشق
2- محمد جاسم المحمد الدخول / ديرالزور - قرية البو عمرو / قضى تحت التعذيب في سجون النظام في الفرع 215 مخابرات جوية بدمشق
3- أسامة صالح الدخول / ديرالزور - قرية البو عمرو / قضى تحت التعذيب في سجون النظام في الفرع 215 مخابرات جوية بدمشق
4- رامي نعيم العلي الحمد / ديرالزور - قرية البو عمرو / قضى تحت التعذيب في سجون النظام في الفرع 215 مخابرات جوية بدمشق
5- أيهم فاروق الزعزوع / ديرالزور - البوكمال / استشهد أثناء الاشتباكات في مدينة ديرالزور
6- ياسر نهر العنبز / ديرالزور - موحسن / قضى تحت التعذيب في سجون النظام بدمشق
7- يونس حماد الحربي / ديرالزور - قرية الحريجية / من الجيش الحر " لواء الاسلام " استشهد أثناء الاشتباكات مع قوات النظام في حي برزة بدمشق
8- يوسف حماد الحربي / ديرالزور - قرية الحريجية / من الجيش الحر " لواء الاسلام " استشهد أثناء الاشتباكات مع قوات النظام في حي برزة بدمشق
9- أحمد عواد خالد العداد / ديرالزور - الشحيل / أحد الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBM081ZGhpNnRMU1k/edit?usp=sharing
10 - احمد خضير الويس / دير الزور/ البوكمال /" أبو معاذ " من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=568155663219594&set=a.193299227371908.37088.193044387397392&type=1&relevant_count=1
11 - حسين محمد الحسين/دير الزور / البوكمال / من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
12 - ذياب عبدالله العبدلله / ديرالزور - الشميطية / استشهد بالاشتباكات بمحافظة الحسكة
13 - عثمان الشايب / دير الزور-الجرذي / أثناء تحرير قريه رميلان باشا من القوات التابعة للنظام في الحسكة
14 - جمعة فريح /ديرالزور / أثناء تحرير قريه رميلان باشا من القوات التابعة للنظام في الحسكة
15 - صالح حسني العبدالله / ديرالزور/ من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
16 - موسى صالح حسني العبدالله / ديرالزور /" أبو الهمام الفليتي " من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=552093924839864&set=a.283412061708053.59778.281419281907331&type=1&relevant_count=1
17-علي صالح العكرش / ديرالزور/من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
18-طه صلوح الخلف الأسود / ديرالزور/ من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
19-جدعان البراك / ديرالزور/ من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
20- مهند محمد الغناش / ديرالزور - الميادين / من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
21- هاني عكلة المحرم / ديرالزور - الميادين / من الجيش الحر وذلك أثناء المعارك الدائرة ضد القوات التابعة للنظام في الحسكة
==============================================
دمشق وريفها:10 شهداء بينهم 4 تحت التعذيب وطفل

1. شهيد لم يصل اسمه / دمشق - الميدان / استشهد بتاريخ 9-9-2013 تحت التعذيب في سجون النظام
2. شهيد لم يصل اسمه / دمشق - الميدان / استشهد بتاريخ 9-9-2013 تحت التعذيب في سجون النظام
3. سعيد لباد / دمشق - القابون /( أبو شادي ) استشهد خلال الاشتباكات مع قوات النظام
4. الطفل مصطفى أحمد اللاذقاني 14 عام / دمشق – جوبر / استشهد بتاريخ 11-9-2013 برصاص قناص
5. سامر أبو القطن / دمشق – مخيم اليرموك /( فلسطيني الجنسية ) استشهد تحت التعذيب في سجون النظام بعد اعتقاله في شهر تشرين الثاني 2012
http://bit.ly/1eILrrR
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=713375605343651
6. مصطفى منير حمزات / دمشق – مخيم اليرموك / استشهد نتيجة إصابته بشظايا قذيفة بتاريخ 11-9-2013
7. أوس عارف هدورس / دمشق - مخيم اليرموك /( أبو عارف ) استشهد خلال الاشتباكات مع قوات النظام
8. علاء الشيخ سعيد / دمشق - برزة / استشهد برصاص قوات النظام
9. جمال ( لم تصل الكنية ) / ريف دمشق - معضمية الشام / ( أبو لؤي ) استشهد نتيجة قصف قوات النظام
10. أحمد غانم عبد الله/ 73 عام / ريف دمشق - رنكوس / استشهد تحت التعذيب في سجون النظام
============================================

ادلب :9 شهداء بينهم سيدة

1- عبدالقادر الجلول / ادلب – الهبيط / يدعى أبو راكز , جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
2- غالب حسيان / ادلب – الهبيط / جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
3- اسامة خنفورة / ادلب – الهبيط / جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
4- محسن حجازي / ادلب – الهبيط / جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
5- عماد فيزو / ادلب – الهبيط / جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
6- عبدالباسط العبدالله / ادلب – الهبيط / جيش حر استشهد في الاشتباكات في ريف الحسكة
7- علي اسماعيل زيدان ( السرح ) / ادلب – سراقب / استشهد متأثر بجراحه اثر القصف المروحي الحربي
8- السيدة عزيزة برهو الزهية / ادلب – سراقب / استشهدت متأثرة بجراحها اثر القصف المروحي الحربي,يذكر أنها زوجة الحاج أحمد الحبيب
9- مجد صدقي غادري / ادلب – اريحا / بعد معاناة إثر اصابته بقنبلة عنقودية منذ أيام
=========================================
القنيطرة: 5 شهداء بينهم طفل

2-عبدالعزيز عوض الظاهر / القنيطرة – الرفيد / جيش حر ,استشهد في الاشتباكات أثناءالمعارك الدائرة في المنطقة الجنوبية وهو اخو الشهيدين عبدالله وعبدالهادي
http://www.youtube.com/watch?v=rbGrXNMZBPk&feature=share
3- عمر يوسف العطية /القنيطرة/ صيدا الحانوت / من الجيش الحر قضى بالاشتباكات مع قوات النظام في أم اللوقس بريف القنيطرة
4-محمد عبد الله الخزاعي النعيمي/ االقنيطرة/الرفيد /من الجيش الحر قضى بالاشتباكات مع قوات النظام و دفن في صيدا الجولان
5- محمد الخطيب/القنيطرة/ناشط اعلامي/من الجيش الحر قضى في المعارك الدائرة في القنيطرة المنطقة الجنوبية
6- الطفل عمر منصور الجعدان /القنيطرة - الحيران /جراء اصابته بشضايا من القصف الذي تتعرض له المنطقة
======================================
حماه: 4 شهداء بينهم طفل

1-ماهر حسين التركي /حماه – قرية قصر أبو سمرة / ملازم أول منشق / استشهد في معارك تحرير قرية قصر أبو سمرة في ريف حماة الشرقي بالأمس.
http://on.fb.me/1b9jdGM
2-الطفل أمجد فحلة / 5 سنوات / حماه – باب قبلي / نتيجة استهداف الحي بعدة قذائف هاون بعد منتصف الليل وسقوط إحداها على صهريج ماء كان قد تجمع حوله بعض الأطفال
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/1174969_412801398832178_874235622_n.jpg
3- محمد الأسود /27سنة/ حماه – قرية قصر أبو سمرة / من الجيش الحر استشهد في معارك تحرير قرية قصر أبو سمرة في ريف حماة الشرقي بالأمس.
4- شحاده خلیف الجاسم/حماة/ قریه المکیمن الجنوبي /بنيران قوات النظام في قریة الحانوته بعد نزوحه اليها
======================================
حمص: 4 شهداء

1-محمد سمير حمزة / حمص / الضبعة/من عناصر الجيش الحر استشهد بالاشتباكات في قرية أم اللوقس بالقنيطرة
http://youtu.be/cCs04j11DHU
http://youtu.be/VEbz7BrpK6c
2-أسعد محمد جحواني / حمص /الغنطو / استشهد متأثرا بجراحه بيد قوات النظام حيث تم اطلاق النار بشكل مباشر على المعتقلين في سجن حمص المركزي
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBOHJiNlJDaGxZUTQ/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBZlJKZnEyUDNRNVk/edit?usp=sharing
http://www.youtube.com/watch?v=tKnXvOLbJKg
http://www.youtube.com/watch?v=dudJ5V0jPdM
3- عمر الشدخان/حمص/الوعر/ جراء اصابته شظايا صاروخ غراد على الحي
4- عبدالله الأمير ( قشة ) /60 عام /حمص – تلبيسة / نتيجة القصف الذي استهدف المدينة
=====================================
الحسكة : شهيدان
1-علاء محمد أبو السالم الحسكة/ تل براك/ من الجيش الحر استشهد بالاشتباكات مع حزب العمال الكردستاني اثناء تحرير قريه رميلان باشا في ريف الحسكة
2-محمد النويري /الحسكة/ قرية السليمانية/لقبه أبو عقاب من الجيش الحر استشهد بالاشتباكات مع حزب العمال الكردستاني اثناء تحرير قريه رميلان باشا في ريف الحسكة

===================================
خارج سوريا:شهيد
مروان التونسي /جنسيات أخرى – تونس / شارك في عدة معارك منها تحرير القرى في ريف جسر الشغور واستشهد في المعارك في ريف حماة 11/9/2013
https://docs.google.com/file/d/0B9Bj18tlYYKBRWVOMC1DbmtRdFk/edit?usp=sharing