Friday, 2 August 2013

Pembebasan Khan al-Asal #1

Aleppo, Syria 
Pembebasan Khan al-Asal #1

Alhamdulillah, dalam bulan Ramadhan ini mujahiddin telah berjaya membebaskan kawasan yang paling penting dan paling strategik sekali di Aleppo iaitu kawasan Khan Al-Asal (bulatan berwarna hijau-rujuk peta).

Adra iaitu kawasan yang terletak di utara Damsyik, 50 tentera mujahiddin kita telah terbunuh dalam satu serbuan yang dilakukan oleh tentera rejim.

Damsyik, Syria

Adra iaitu kawasan yang terletak di utara Damsyik, 50 tentera mujahiddin kita telah terbunuh dalam satu serbuan yang dilakukan oleh tentera rejim.

Manakala dalam laporan lain, Kapten Alaa al-Bashaa bekas tentera SAA yang telah berpaling tadah memberitahu media Asharq Al-Awsat , kawasan Adra telah dikuasai oleh mujahiddin, perisik rejim telah ke kawasan berkenaan dan meletupkan sebuah kereta yang dipenuhi dengan bom menyebabkan hanya 15 mujahiddin terbunuh dan beliau menafikan berita yang mengatakan 50 mujahiddin terbunuh.

Nota : Ada 2 berita yang bercanggah di sini. Satu mengatakan 15 terbunuh dan satu lagi mengatakan 50 telah terbunuh. Admin tengok gambar rasa-rasa macam lebih dari 15 orang yang terbunuh. 15 atau 50 tidak penting, yang penting mereka menggadaikan nyawa mereka untuk berjihad di jalan Allah. Semoga Allah mengurniakan kepada mereka syahid.

Pembebasan Khan al-Asal #7

Aleppo, Syria 
Pembebasan Khan al-Asal #7

Briged Nuruddin al-Zinki (first time admin dengar nama pasukan mujahiddin ini) mendakwa telah berjaya membunuh General Hassan iaitu Komander tentera rejim yang diberi tugas untuk mempertahankan kawasan Khan al-Asal. Dengan berita ini maka secara rasminya Hasan telah bertukar menjadi bangkai sepenuh masa.

Pembebasan Khan al-Asal #9

Aleppo, Syria 
Pembebasan Khan al-Asal #9

General Anis Ghanem Komander Rejimen 46 yang memimpin pasukannya dalam pertempuran di Khan al-Asal telah ditangkap hidup-hidup oleh siapa lagi jikalau bukan Jabhat al-Nusra. Semoga Anis Ghanem dibangkaikan oleh Jabhat al-Nusra.

Pembebasan Khan al-Asal #14

Aleppo, Syria 
Pembebasan Khan al-Asal #14

Merujuk kepada kekalahan rejim dalam pertempuran di Khan al-Asal, tentera rejim dari Divisyen ke-4 (pasukan elit) menyampaikan mesej 'kepada jiwa anggota yang telah terkorban, kami bersumpah kami akan menuntut bela"

yaa rite!! menuntut bela dengan membunuh orang awam yang tidak bersenjata.

Pembebasan Khan al-Asal #19

Aleppo, Syria 
Pembebasan Khan al-Asal #19

Kesemua bangkai-bangkai di Khan al-Asal telah dihantar ke hospital yang terletak di Tartus. Pihak hospital pula telah mengesahkan bahawa setakat ini mereka telahpun menerima 95 ekor bangkai tentera rejim.

Israel dijangka serang Syria lagi

WASHINGTON 2 Ogos - Israel dijangka melancarkan serangan udara terbaharu ke atas Syria selepas bedilan ke atas gudang senjata di negara itu, baru-baru ini gagal memusnahkan semua peluru berpandu antikapal buatan Rusia yang disimpan di sana, lapor akhbar New York Times, semalam.
Pesawat pejuang Israel menyerang sebuah gudang berdekatan Latakia pada 5 Julai lalu di mana peluru berpandu Yakhont dipercayai disimpan.
Media Israel sehari kemudian, menyiarkan imej satelit memaparkan kawasan gudang itu yang mengalami kerosakan, namun masih ada beberapa buah bilik stor tidak musnah semuanya.
"Analisis perisikan Amerika Syarikat (AS) kini menyimpulkan, sekurang-kurangnya beberapa Yakhont dipindahkan dari pelancar dan gudang tersebut sebelum serangan berkenaan dilancarkan,'' lapor New York Times.
Menurut laporan risikan AS, ekoran serangan udara tersebut, tentera Syria bertindak membakar pelancar dan kenderaan di kawasan kejadian bagi mewujudkan tanggapan semua peluru berpandu tersebut dimusnahkan.
Laporan itu menyatakan bahawa serangan itu dilakukan sebuah pesawat pejuang Israel yang terbang di Laut Mediterranean sebelum melancarkan peluru berpandu udara ke darat dan tidak memasuki ruang udara Syria.
Israel kini memantau strategi dan taktikal senjata Syria bagi memastikan ia tidak jatuh ke tangan Hezbollah.
Dalam pada itu, sekurang-kurangnya 40 orang maut, manakala berpuluh-puluh yang lain cedera apabila sebuah gudang simpanan senjata meletup ekoran serangan roket kumpulan pemberontak di bandar Homs, Syria semalam.
Menurut pihak berkuasa, kumpulan pemberontak melancarkan kira-kira 10 serangan roket ke arah sebuah kawasan penempatan dan stadium berhampiran.
Letupan kuat itu mencetuskan bebola api ke udara dan menyebabkan banyak kemusnahan infrastruktur, selain menimbulkan panik dalam kalangan penduduk sekitar. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130803/lu_04/Israel-dijangka-serang-Syria-lagi#ixzz2b05ufd1r
© Utusan Melayu (M) Bhd 

40 terbunuh, 120 cedera dalam letupan di Beirut

BEIRUT 2 ogos - Seramai 40 orang terbunuh manakala lebih 120 yang lain cedera dalam satu letupan di tengah bandar Homs, di sini semalam.
Letupan kuat itu berlaku di daerah Wadi al-Dhahab, kawasan yang dikawal oleh tentera.
Menurut Pertubuhan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia, mangsa yang terlibat dalam letupan tersebut terdiri daripada orang awam dan tentera dengan beberapa yang cedera dilaporkan berada dalam keadaan kritikal. - AFP

PBB siasat penggunaan senjata kimia

PBB siasat penggunaan senjata kimiaWakil kerajaan Syria melawat lokasi didakwa terdapat penggunaan senjata kimia di bandar al-Khalidiye, Homs. Foto: EPA

 NEW YORK - Syria membenarkan pasukan penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyiasat tiga lokasi di mana berlakunya serangan senjata kimia seperti dilaporkan.

Media tempatan melaporkan, sebelum ini, Presiden Bashar al-Assad tidak membenarkan penyiasat PBB untuk memasuki negara itu selepas PBB dalam inkuirinya memutuskan larangan penggunaan sejata kimia pada Mac lalu.

Jurucakap PBB Martin Nesirky dalam satu kenyataan kepada Al Jazeeraberkata, kebenaran itu diberikan susulan persetujuan kerajaan Syria untuk membenarkan dua wakil misi PBB memasuki Damsyik, minggu lalu yang diketuai oleh pakar Sweden, Ake Sellstrom.

“Misi PBB ke Syria itu akan dilakukan dengan segera untuk menyiasat tiga laporan mengenai penggunaan senjata kimia selepas tercetus pertempuran sengit antara tentera rejim dan Kumpulan Pembebasan Tentera di Khan al-Asal, Aleppo minggu lalu.

syria

#‎Homs‬: Photos of the MASSIVE explosion in the ammo depot belong to the so called "National Defense Force" after it was targeted by ‪#‎FSA‬ today.
"National Defense Force" is an Assad-allied militias formed of Assad supporters from the Alawite sect only.

syria

Seorang bapa yg telah syahid meninggalkan 4 orang anak yg masih kecil sebelum menuju ke syurga. Beliau meninggalkan mereka bg membela maruah dan kehormatan keluarga dr kekajaman regim syiah Assad. Anak-anak gadis beliau hanya mampu mengukir senyuman meskipun ayah mereka telah 'pergi' kerana mereka bakal bertemu di syurga kelak insyaAllah. Anak-anak kecil ini berkata, "selamat tinggal ayah, jgn lupa mengirim khabar berita dr sana, insyaAllah kita akan berjumpa lg.. cuma kami tidak faham mengapa ibu menangis ya ?"

Link Video : http://youtu.be/OB3JdTFVFdI
 

Tiada maaf utk pembunuh ratusan ribu wanita, kanak-kanak dan mujahideen.

Bagaimana lelaki ini dilatih dan dididik sewaktu zaman remajanya untuk mentadbir bandar dan negeri di mana Isa akan turun pada akhir zaman? 

Imej di atas menunjukkan Bashar Al-Assad apabila dia telah dilatih untuk membunuh haiwan sebelum bertukar menjadi manusia berhati syaitan untuk 200 ribu umat Islam Sunni Syria seperti membunuh biri-biri. Semoga Allah melaknat beliau dan memberinya azab yg pedih. Tiada maaf utk pembunuh ratusan ribu wanita, kanak-kanak dan mujahideen. 

Pray Syria, Free Syria, Donate for Syria

Semoga ditempatkan dikalangan para syuhada. Amin Ya Rabb...

Muhammed dan Khaled, mujahidin kembar seiras berasal dari Arab Saudi. Mereka berkongsi tarikh lahir yang sama dan mereka juga telah menemui syahid pada hari yang sama. Khaled telah gugur syahid dalam pertempuran di Lapangan Terbang Taftanas manakala Mohammed gugur syahid di al-Hasakah.

Semoga ditempatkan dikalangan para syuhada. Amin Ya Rabb...

Pernahkah anda mendengar nama beliau sebelum ini?

 Pernahkah anda mendengar nama beliau sebelum ini? Beliau ialah TOSHIFUMI FUJIMOTO, seorang 'Pelancong Perang dari Jepun'. Bosan dengan kerjayanya sebagai pemandu trak, Toshifumi Fujimoto telah membuat keputusan menyertai barisan hadapan wartawan FSA di Aleppo. Akaun FB beliau sebelum ini hanya mempunyai beberapa ratus rakan, tetapi kini mempunyai tidak kurang 4500 rakan dan lebih 500 followers.

Semoga beliau diberi hidayah.

Seorang gadis kecil dari Kota Dara'a.

 Seorang gadis kecil dari Kota Dara'a. Kecantikannya mengatasi barisan ratu cantik dunia. Redup renungannya menyentuh hati kita...mengundang air mata...pilu, hiba dan gembira. Wahai gadis kecil, mungkin mimpiku terlalu tinggi untuk melindungimu, kerana aku tahu kamu lebih kuat berbanding diriku. Kutitipkan doa semoga Allah melindungimu. Kerana kamulah kuntuman yang mekar yang akan mewarnai dan mewangikan bumi Syria yang kamu semua sedang bina, dan kita semua impikan. Kerana masanya semakin hampir.

Hasbunallah Wa Ni'mal Wakeel

SELAMAT PETANG SYRIASekarang tepat jam 7.25 petang waktu tempatan Syria. Doakan semoga Allah memberi kemenangan dan pertolongan kepada mujahidin.

Doakan mereka. #freesyria #pray4syria
 

syria

This is a comment written by a fellow European. What he says is true.
" If anyone thought anyone outside of Syria would rescue the unarmed Syrian civilians they were wrong. Only Iran, Hezbollah, and Russia are inside Syria and they are helping the regime. Everyone else is looking after their interests, people and countries, while the civilian population lives a miserable existence which leads to a slow death".

This is exactly what we know.

syria

Brutality and killing still continue without any kind of respect to human life or to the holy month of Ramadan.
Othman a baby boy was killed due to shelling while his two sisters were injured.
Saraqeb.
July 31, 2013

syria

The south of Syria is a vast area consisting of many cities and towns. Throughout history, Horan is the place for civilization change, and its land is well known for variety and richness in culture. The people of Horan are very well known for their dignity, peaceful attitude, and eagerness to help others in need.

From Horan province, Dara'a city, the revolution started, and you can see the beauty of Dara'a through its people.

syria

No this is not a part from a horror movie, this is the Syrian reality and people have to live with it everyday 

Ariha
August 1, 2013