Wednesday, 23 April 2014

Pelarian Syria di Turki mencecah satu juta orang


ANKARA 23 April - Perdana Menteri Tukri memberitahu, jumlah pelarian Syria yang berada di negara ini sudah hampir mencecah satu juta orang, sambil berikrar akan sentiasa menerima kehadiran mereka ke negara ini.
"Perlukah saya memberitahu saudara-saudara kita ini supaya tidak datang ke negara ini dan sebaliknya mereka harus mati di Syria," jelas Recep Tayyip Erdogan di Dewan Rakyat.
Awal bulan ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan lebih satu juta pelarian Syria yang berdaftar berada di Lebanon dan jumlah mereka semakin bertambah setiap hari. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140423/lu_03/Pelarian-Syria-di-Turki-mencecah-satu-juta-orang#ixzz2zivIA0PU
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bekas penyanyi rap Jerman mati berjihad di Syria

BEIRUT - Seorang bekas penyanyi rap Jerman, Denis Mamadou Cuspert yang menyertai kumpulan jihad di Syria telah mati syahid selepas terbunuh dalam satu serangan berani mati yang dilancarkan oleh sebuah kumpulan pejuang yang lain, kata sumber kumpulan jihad berkenaan semalam.
Cuspert yang menggunakan nama pentas, Deso Dogg dan menukar namanya kepada Abu Talha al-Almani selepas memeluk Islam dilaporkan terbunuh dalam serangan di wilayah timur pada Ahad lalu.
Dia yang menyertai perjuangan kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) terbunuh dalam dua serangan bom berani mati yang dilancarkan oleh kumpulan Barisan Al-Nusra Front.
Berita berhubung kematian Abu Talha itu diumumkan dalam sebuah laman forun kumpulan itu.
"Kami dengan sedih mengumumkan berita bahawa Abu Talha al-Almani telah mati syahid dan semoga dia diterima Tuhan.
"Dia meninggal dunia akibat serangan bom berani mati yang dilancarkan oleh anggota-anggota tentera yang belot ke atas sebuah rumah yang didiami oleh beberapa pejuang ISIS," tambahnya.
Lebih 150,000 orang terbunuh dalam konflik di Syria yang bermula sebagai bantahan aman untuk mendesak Presiden Bashar Al-Assad meletak jawatan pada Mac 2011.
Namun, tunjuk perasaan itu bertukar menjadi perang saudara selepas rejim Bashar menggunakan kekerasan terhadap mereka. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2zis1SiMc 
Hakcipta terpelihara