Sunday, 28 September 2014

IS serang bandar strategik Syria di sempadan Turki

AHAD, 28 SEPTEMBER 2014 @ 2:40 PM

 
BEIRUT: Serangan terbaharu yang diketuai Amerika Syarikat terhadap militan Negara Islam (IS) gagal untuk menghalang kumpulan itu daripada membedil sebuah bandar strategik di Syria berhampiran sempadan Turki, semalam.

Pusat Perintah Amerika Syarikat (CENTCOM) menyatakan, serangan udara itu memusnahkan sebuah bangunan IS dan dua kenderaan bersenjata berhampiran bandar sempadan Kobani, wilayah yang dikepung pemberontak sejak 10 hari lalu.

Menurut CENTCOM, lapangan terbang, pusat kawalan dan latihan berhampiran kubu kuat IS di Raqqa adalah antara sasaran yang musnah dalam tujuh serangan udara oleh AS, Arab Saudi, Jordan dan Emiriah Arab Bersatu menggunakan pesawat pejuang dan pesawat kawalan jauh.

Tiga serangan udara di Iraq pula memusnahkan empat kenderaan bersenjata IS dan kedudukan anggota militan itu di barat daya Arbil.Sementara itu, Kementerian Pertahanan United Kingdom (UK) menyatakan dua jet pejuang Britain juga terbang ke Iraq, sehari selepas Parlimen UK membenarkan serangan bom terhadap kumpulan militan IS di negara itu, namun misi berkenaan adalah untuk mengumpul maklumat berbanding melancarkan serangan udara.

Sejak operasi dilancarkan di wilayah Syria dan Iraq, militan IS yang mengisytiharkan pembentukan khalifah Islam, telah memenggal kepala tebusan warga Barat dan mengarahkan puak Syiah dan bukan Islam untuk menukar agama atau berdepan hukuman mati.

Kejadian itu mendorong Presiden AS, Barack Obama untuk mengarahkan tentera AS kembali ke Iraq, selepas keluar dari negara itu pada tahun 2011, sekali gus bertindak ke atas Syria untuk kali pertama.

Tentera AS menjalankan serangan di Iraq sejak 8 Ogos lalu dan di Syria pada Selasa lalu dengan bantuan sekutu Arab dalam kempen yang dikatakan bertujuan untuk menjatuhkan maruah dan memusnahkan kumpulan militan. - Reuters

Barisan Al-Nusra ancam negara sekutu AS

DAMSYIK: Gerakan kumpulan militan Al-Qaeda di Syria, Barisan Al-Nusra Front, mengancam tindakan balas terhadap negara yang mengambil bahagian dalam serangan udara ke atas Negara Islam (IS), dan menyifatkannya sebagai perang terhadap Islam.
Jurucakap kumpulan, Abu Firas al-Suri, dalam rakaman video di internet semalam, berkata negara terbabit "melakukan perbuatan dahsyat yang akan meletakkan mereka dalam senarai sasaran pejuang jihad di seluruh dunia".
Amaran itu dikeluarkan selepas gabungan yang diketuai Amerika Syarikat (AS) memperluaskan serangan udara terhadap kumpulan IS di Syria, ketika pesawat pejuang Britain menyertai misi udara pertama mereka di negara jiran Iraq.
Dalam kempen terhadap IS itu, Washington disokong sekutu Arab iaitu Bahrain, Jordan, Qatar dan Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.
Menurut Pentagon, tujuh serangan disasarkan di Syria termasuk di pintu sempadan Turki, iaitu bandar Ain al-Arab yang juga dikenali sebagai Kobane.
Menurut seorang pejuang yang menganggotai kumpulan berkenaan, Muhsin al-Fadhli, anggota Al-Qaeda dan dipercayai pemimpin Khorasan, terbunuh dalam serangan itu,
Kumpulan pemerhati SITE menyatakan satu siri tweet daripada kumpulan militan yang dikenal pasti sebagai anggota Al-Qaeda mengucapkan takziah ke atas kematian Fadhli dan seorang lagi pemimpin Khorasan, Abu Yusuf al-Turki.
SITE yang berpangkalan di AS itu menyatakan status bertarikh 27 September 2014 juga mengeluh mengenai situasi di Syria apabila selepas tentera gabungan melancarkan serangan udara.
AS dan rakan gabungan berhasrat untuk memusnahkan kumpulan IS yang menguasai sebahagian besar wilayah di Iraq dan Syria sertab membunuh dua wartawan AS dan seorang anggota sukarelawan. IS juga terbabit dalam peperangan dahsyat dengan pihak berkuasa Iraq dan Kurdis.
Kempen IS di negara berkenaan mengakibatkan kira-kira 160,000 pelarian melarikan diri ke Turki. - AFP

Pemimpin kanan IS terbunuh di Syria


PENDUDUK Turki daripada etnik Kurdis (kiri) cuba merobohkan pagar sempadan dalam tunjuk perasaan membantah tindakan kerajaan Turki menghalang mereka memasuki Syria untuk membantu saudara-mara menentang militan IS yang semakin mara di bandar Kobani. - REUTERS


BEIRUT – Seorang anggota kanan kumpulan militan Negara Islam (IS) dipercayai terbunuh kelmarin dalam serangan udara oleh Amerika Syarikat (AS) dan sekutu di timur Syria, kata Badan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria semalam.
“Sebuah pesawat perang telah menembak sebuah motosikal yang ditunggang oleh dua orang lelaki yang cuba meninggalkan ibu pejabat IS di bandar Deir Ezzor,” kata Ketua badan itu, Rami Abdel Rahman kepada AFP.
“Salah seorang yang terbunuh merupakan pegawai penting dalam kumpulan militan IS dan dia berbangsa Arab,” katanya yang tidak memberitahu lanjut mengenai pemimpin kanan berkenaan serta peranannya dalam IS.
Menurut Rami lagi, IS mengawal banyak kawasan di wilayah Deir Ezzor yang bersempadan dengan Iraq itu. Serangan berkenaan menunjukkan bahawa sasaran terhadap kumpulan militan itu sememangnya dilakukan dengan teliti.
AS yang mengetuai serangan bersama pakatan negara-negara antarabangsa bagi menentang IS telah melancarkan bedilan ke atas kumpulan itu di Iraq sejak 8 Ogos lalu dengan hampir 200 serangan udara.
Selasa lalu, AS telah memperluaskan serangan ke Syria dengan penyertaan pesawat daripada lima negara iaitu Bahrain, Jordan, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.
Dalam serangan terbaharu pada Jumaat lalu, sasaran turut ditumpukan kepada loji pengeluaran minyak yang dikawal oleh IS di wilayah Deir Ezzor dan Hasakeh. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0928&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3EZ1TNOBk 
Hakcipta terpelihara