Friday, 14 November 2014

Singkir Bashar untuk tewaskan IS


BASHAR


WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mahu para penasihatnya mengkaji semula dasar Washington terhadap Syria selepas mendapati mustahil untuk menewaskan kumpulan militan Negara Islam (IS) tanpa menyingkirkan presiden negara itu, Bashar al-Assad, lapor agensi berita CNN semalam.
CNN yang memetik pegawai kanan AS berkata, pasukan keselamatan kebangsaan AS mengadakan empat mesyuarat pada minggu lalu bagi membincangkan strategi yang sesuai bagi menentang IS yang kini menguasai sebahagian besar Syria dan Iraq.
“Obama meminta kami supaya mengkaji semula strategi yang sesuai untuk menewaskan IS di kedua-dua negara tersebut.
“Secara realitinya, untuk kami benar-benar menewaskan IS, kami bukan sahaja mesti menewaskan kumpulan militan itu di Iraq tetapi juga di Syria,” kata pegawai berkenaan.
Sementara itu, seorang pegawai Majlis Keselamatan Kebangsaan memberitahu Reuters, strategi berkenaan akan menghormati pentadbiran Syria.
Katanya, dalam mesyuarat itu Obama menekankan bahawa Bashar sudah hilang kelayakan untuk mentadbir Syria.
“Kami bekerjasama dengan negara-negara sekutu bagi menguatkan pengaruh kumpulan pembangkang sederhana di Syria sebagai salah satu usaha untuk menyingkirkan Bashar,” ujarnya.
Tambahnya, pasukan itu juga sedang mempertimbang cara terbaik bagi melaksanakan strategi yang dirangka Obama untuk menentang IS di Iraq dan Syria melalui beberapa usaha secara ketenteraan dan berbentuk tanpa ketenteraan.
“Fokus utama ketika ini ialah mengusir militan IS dari Iraq dan kami serta negara sekutu juga akan meneruskan serangan udara terhadap kumpulan itu di Syria bagi menghalang mereka menguasai lebih banyak kawasan,” katanya. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1114&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3J0pjNuts 
Hakcipta terpelihara 

Tak mampu tampung pelarian


Oslo: Negara jiran Syria - Lubnan Turki, Jordan dan Iraq - bertindak mengurangkan secara drastik kemasukan penduduk Syria ke negara mereka kerana tidak mampu lagi untuk menampung kemasukan lebih ramai pelarian negara itu.

Jumlah pelarian yang meninggalkan Syria kerana menyelamatkan diri dari perang saudara merosot kepada 88 peratus pada Oktober berbanding purata bulanan pada 2013, kepada 18,453 daripada 150,000 orang, kata Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa dan Majlis Pelarian Norway.

“Pertubuhan kemanusiaan sudah berulang kali memberi amaran bahawa kemampuan negara jiran berkenaan sudah menjangkau keupayaan mereka,” kata Setiausaha Agung Majlis Pelarian Norway, Jan Egeland.

Lebanon, Turki dan Jordan sudah menerima kemasukan lebih tiga juta pelarian Syria sejak konflik bermula pada 2011 sementara negara di luar rantau itu bersetuju menerima kira-kira 50,000 penduduk Syria, kurang dua peratus daripada jumlah keseluruhan pelarian.

Bulan lalu, Lubnan, antara negara paling ramai pelarian di dunia berkata, ia sudah tidak lagi berupaya menangani lebih sejuta penduduk Syria dan meminta bantuan untuk membantu menguruskan mereka.

Rasa tidak puas hati terhadap pelarian itu juga meningkat di negara terbabit kerana mereka didakwa menjadi punca kepada kekurangan pekerjaan, gaji lebih rendah, kesesakan di sekolah dan hospital dan paling teruk, pelarian itu juga dituduh menyebabkan kekurangan bekalan tenaga elektrik. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 November 2014 @ 5:04 AM

KANAK-KANAK pelarian Syria di kem Suruk, Turki.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/8918#sthash.db6x4mfg.dpuf