Tuesday, 12 January 2016

Penduduk Madaya Mati Perlahan-Lahan Kerana Kebuluran


Penduduk dalam bandar Madaya di Syria yang terletak beberapa kilometer dari ibu negara, Damaskus, mengatakan mereka hampir mati kerana kebuluran akibat sekatan selama beberapa bulan yang dilakukan oleh pasukan yang setia kepada pemerintah Bashar al-Assad.


Banyak keluarga yang terpaksa memakan daun-daun, rumput-rumput dan air yang dimasak dengan rempah-rempah, serta beras di jual per gram kerana harga satu kilogram beras adalah $250 (lebih kurang Rm1100). Beberapa orang telah terkorban dan terpaksa memakan haiwan peliharaan mereka.

“Orang ramai terkorban sedikit demi sedikit,” kata Louay, seorang pekerja sosial dari bandar itu memberitahu Guardian dalam sebuah temubual telefon, suaranya lemah kerana telah berbulan-bulan kelaparan.

Mereka yang masih boleh bergerak, dan biasanya ada di sekolah, mempertaruhkan nyawa mereka ketika berusaha mengumpulkan tanaman yang tumbuh di ladang di kawasan pinggir bandar, dan beberapa orang telah kehilangan anggota badan, kata para penduduk.

Hingga kini terdapat 30,000 orang telah terperangkap di dalam bandar Madaya sejak bulan Julai, di bawah pengepungan ketat pasukan pro-pemerintah.

Orang ramai di setiap penjuru bandar yang terkepung menderita dalam tragedi yang tidak dilakukan oleh mereka.

“Kami telah sering kali meminta pertolongan tetapi tidak ada seorang pun yang mendengarkan kami.”

Sumber: rz/theguardian,7/1/2016

Astaghfirullah, Perang Membuatkan Penduduk Syria Terpaksa Makan Rumput


Sungguh menyedihkan melihat keadaan rakyat Syria yang terjebak di tengah konflik perang yang tak berkesudahan. Misi kemanusiaan PBB telah mendedahkan fakta kelaparan warga awam Syria yang terpaksa makan rumput untuk meneruskan hidup di kawasan Madaya.


Perkara ini terungkap setelah pasukan pemerintahan Bashar al-Assad akhirnya bersedia membuka kepungan keteteraan di tiga wilayah. Keadaan di ketiga-tiga wilayah tersebut sangat memilukan. Kebanyakan kanak-kanak kelaparan dan kurus sehingga dapat dilihat bentuk tulang rusuknya.

“PBB mengalu-alukan persetujuan pihak pemerintah Syria hari ini, untuk memasuki Madaya, Fua, dan Kefraya. Kami sedang mempersiapkan bantuan kemanusiaan untuk beberapa hari akan datang,” demikian kenyataan wakil pejabat koordinator misi kemanusiaan PBB yang dipetik dari the Guardian, Khamis (7/1).

Keadaan orang awam yang kelaparan ini menunjukkan masih sedikit konvoi bantuan kemanusiaan yang datang. Terdapat banyak bukti menunjukkan bahawa kebanyakan penduduk yang bertahan dengan memakan rumput dari ladangnya, dan merebus daun-daun dengan rencah seadanya. Turut dinyatakan dalam petikan tersebut, satu kilogram beras di wilayah ini terpaksa dibeli dengan harga 250 dolar AS. Petugas misi kemanusiaan PBB berkata, bantuan terakhir yang sampai ke tiga-tiga wilayah ini adalah pada Oktober tahun lalu sehingga berlaku kekurangan bekalan makanan, susu bayi, dan ubat-ubatan berlaku di mana-mana. Di wilayah ini juga terdapat ramai yang mati termasuk bayi akibat kebuluran. “Madaya tidak di ambang bencana, tapi di sini sudah berlaku bencana kemanusiaan,” kata petugas PBB.

Kedatangan konvoi bantuan kemanusiaan PBB di Madaya, Fua dan Kefraya, pun disambut dengan gembira tetapi ada keraguan di sebaliknya. Adakah bantuan ini akan bertahan? Madaya adalah contoh yang menunjukkan kesan buruk akibat dikepung oleh tentera, yang dibuat dengan tujuan untuk saling melemahkan kekuatan antara pasukan setia Assad dan pejuang perlawanan Assad.

OIC RAYU BANTUAN SEGERA UNTUK SYRIA, YAMAN

Kuala Lumpur - Sekretariat Umum Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) merayu kepada masyarakat antarabangsa supaya menghulurkan bantuan dan sokongan segera kepada bandar raya Madaya dan Zabadani di Syria dan Taaeza di Yaman, yang kini terkepung akibat pertempuran.

Dalam kenyataannya, OIC yang berpejabat di Jeddah berkata semua pihak termasuk negara anggota pertubuhan itu dan pertubuhan kemanusiaan perlu mengambil tindakan segera bagi membolehkan bantuan kemanusiaan sampai kepada penduduk di semua kawasan terbabit.

Madaya dan Zabadani, dua bandar Syria yang terletak berhampiran sempadan Lubnan, menjadi medan pertempuran antara tentera kerajaan Bashar al-Assad dan pasukan yang menentangnya.

Sementara itu, pertempuran terus berlaku di Taaez atau Taiz, yang melibatkan kumpulan pemberontak Houthi dan tentera kerajaan Yaman sejak April 2015.

Sekretariat Umum OIC itu berkata pihaknya mengikuti dengan penuh bimbang tentang keadaaan buruk itu termasuk kematian beratus-ratus penduduk akibat kebuluran dan penyakit yang berpunca daripada persengketaan itu.

"Sekatan dan kebuluran yang dikenakan terhadap rakyat yang cintakan keamanan di Syria dan Yaman merupakan suatu jenayah perang. Penduduk perlu dilindungi daripada kesengsaraan akibat konflik bersenjata," katanya.

Sekretariat Umum OIC itu juga berkata ia mengambil maklum tentang pengumuman mengenai persefahaman yang dicapai bagi memudahkan penghantaran bantuan kemanusiaan kepada penduduk di kawasan yang terkepung di Syria dan Yaman.

Menurut laman sesawang Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), satu konvoi kemanusiaan telah tiba di bandar Madaya, Syria pada Isnin yang membawa bekalan makanan dan barang keperluan kesihatan untuk diagihkan kepada 42,000 penduduk yang amat memerlukannya setelah terdapat laporan bahawa banyak penduduk kebuluran apabila kawasan mereka dikepung pasukan prokerajaan.

Pada 31 Dis lepas, Program Makanan Dunia (WFP) PBB juga merayu kepada semua pihak yang terlibat dengan sengketa di Yaman supaya membenarkan makanan dihantar kepada beratus ribu orang yang menderita kelaparan akibat terkepung dan tidak mendapat bekalan makanan selama beberapa minggu di tengah bandar raya Taiz.

WFP menganggarkan 400,000 penduduk Taiz tersingkir di kawasan sendiri serta amat memerlukan bantuan kemanusiaan.

Al-Qaida di Syria culik aktivis media

ISNIN, 11 JANUARI 2016 @ 11:08 AM

 BEIRUT: Cabang al-Qaeda di Syria menculik dua aktivis media terkenal negara itu dari sebuah stesen radio di Idlib semalam. "Al-Nusra Front menculik aktivis Hadi al-Abdallah dan Raed Fares pada jam 6.55 pagi waktu tempatan di pejabat Fresh FM," kata kedua media Pakatan Kebangsaan Syria (SNC), Soner Taleb. Fares yang juga pengarah Fresh FM, sebelum ini ditahan militan Al-Nusra Front yang mendakwa stesen radio berkenaan cenderung kepada sekular dan menyokong murtad. Menurut kenyataan yang dikeluarkan Fresh FM, militan pergerakan itu menyerbu stesen radio berkenaan dan merampas peralatan penyiaran dan teknikal serta penjana elektrik. "Mereka kemudian mengumpulkan semua bendera revolusi dan membakarnya di depan semua orang," menurut kenyataan. Militan kemudian menahan Fares dan Abdallah. - Agensi

 Raed Fares.  

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/113149

12 murid sekolah maut serangan udara di Syria

DUNIA ISNIN, 11 JANUARI 2016 @ 10:11 PM


  AMMAN: Sekurang-kurangnya 12 murid maut dalam serangan udara yang disyaki dilakukan Russia di sebuah sekolah di Wilayah Aleppo yang dikuasai pemberontak Syria hari ini, lapor Pemantau Hak Asasi Manusia Syria (SOHM). SOHM berkata, serangan ke atas bandar Ain Jara, terletak 15 kilometer ke barat bandar Aleppo itu turut mengorbankan seorang guru. Ada laporan kejadian itu turut menyebabkan mangsa yang cedera dengan sesetengahnya parah. Rakaman media sosial dikeluarkan aktivis menunjukkan skala kemusnahan besar sebuah bangunan dengan bilik kelas termasuk bangku dan buku teks bertaburan di lantai dipenuhi darah. Rakaman itu bagaimanapun tidak dapat disahkan lagi. Dalam perkembangan lain, Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya kelmarin melancarkan 26 serangan di Syria dan Iraq dalam serangan harian terbaru di tengah perjuangan menentang militan IS, kata gabungan mengetuai operasi itu dalam satu kenyataan. Di Syria, 14 serangan berhampiran enam bandar mengenai enam unit taktikal IS dan memusnahkan tiga kedudukan militan, dua kren, sebuah trak pemasang paip dan sasaran lain, menurut kenyataan dikeluarkan hari ini. Sebelas serangan berhampiran enam bandar di Iraq antara lain memusnahkan sebuah gudang digunakan kumpulan militan serta enam unit taktikal - Reuters

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/113358

44 trak bantu penduduk kebuluran di Madaya

ISNIN, 11 JANUARI 2016 @ 11:51 PM


KONVOI bantuan kemanusiaan dalam perjalanan ke bandar di Madaya. - Foto EPA


DAMSYIK: Satu konvoi bantuan kemanusiaan memasuki bandar yang dikepung pemberontak Syria di Madaya, di mana lebih 24 orang maut akibat kebuluran, kata Persatuan Bulan Sabit Merah Arab Syria. Seorang pegawai organisasi itu memberitahu AFP, dua trak membawa makanan dan dua lagi dipenuhi selimut, memasuki Madaya jam 5 petang (1500 GMT) waktu tempatan. Bekalan terbabit dihantar ke Madaya, bandar dikawal pemberontak berhampiran ibu kota ini yang dikepung tentera kerajaan selama enam bulan, sebagai sebahagian satu perjanjian di mana dua lagi bandar dikawal rejim di barat laut negara itu turut menerima bantuan. Bantuan itu berikutan kebimbangan antarabangsa dan kecaman berhubung keadaan melarat di Madaya di mana kira-kira 42,000 penduduk tinggal dalam kepungan kerajaan. Pendedahan itu selepas badan kebajikan Doctors Without Borders (MSF) berkata kira-kira 28 orang maut akibat kebuluran di Madaya sejak 1 Disember lalu. Penduduk menggambarkan keadaan terdesak, mengatakan mereka terpaksa makan rumpai dan membayar harga melampau untuk sedikit makanan yang boleh diseludup menerusi sekatan. Empat puluh empat trak bantuan dikendalikan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, Bulan Sabit Merah Syria dan Program Makanan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meninggalkan bandar ini ke Madaya pada tengah hari. Dua puluh dua trak membawa bantuan berasingan untuk bandar dipegang kerajaan di Fuaa dan Kafraya, yang berada dalam kepungan pemberontak di wilayah Idlib. Fuaa dan Kafraya terletak lebih 300 kilometer dari bandar ini, sementara Madaya terletak kira-kira 40 kilometer dari ibu kota Syria itu. Trak terbabit membawa makanan, air, susu bayi, selimut dan ubatan untuk penyakit akut dan kronik selain bekalan pembedahan. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/113374

15 kanak-kanak, guru maut serangan udara Russia di Syria

DAMSYIK: Sekurang-kurangnya 12 kanak-kanak dan tiga dewasa terkorban dalam serangan udara Russia yang terkena sebuah sekolah di wilayah Aleppo, Syria semalam.
Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR) berkata, tiga mangsa dewasa itu termasuk seorang guru, dan serangan di bandar Anjara itu turut mencederakan sekurang-kurangnya 20 yang lain, semuanya kanak-kanak dan guru.
Kumpulan beribu pejabat di Britain itu menyatakan, ada serangan udara besar-besaran dan pertempuran antara kerajaan dan pemisah sejak kelmarin di negeri di utara yang dikawal pemisah berhaluan sederhana dan pejuang Islam.
SOHR turut melaporkan tiga kanak-kanak maut dalam serangan roket pemisah di daerah yang dikawal kerajaan di Aleppo. - Agensi
GAMBAR fail, penduduk mengusung seorang wanita yang cedera daripada bangunan yang musnah akibat serangan udara Russia di salah sebuah bangunan di wilayah Idlib, Syria, 9 Januari lalu. - Foto REUTERS

Konvoi bantuan sampai di Syria


SELASA, 12 JANUARI 2016 @ 8:08 AM

KONVOI bantuan tiba untuk menyampaikan makanan, perubatan dan bekalan lain yang dinantikan sekian lama di tiga wilayah yang dikepung pada Isnin.. - Foto EPA

DAMSYIK: Konvoi bantuan tiba untuk menyampaikan makanan, perubatan dan bekalan lain yang dinantikan sekian lama di tiga wilayah yang dikepung pada Isnin.
Ia sebahagian operasi disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membantu puluhan ribu penduduk awam berikutan perang di Syria.
Laporan kebuluran dan imej kanak-kanak yang kurus membangkitkan kebimbangan global dan menggariskan kepentingan rundingan baru di Geneva pada 25 Januari ini.
Majlis Keselamatan PBB menimbulkan isu itu pada Isnin. Badan dunia itu berkata, 4.5 juta rakyat Syria tinggal dalam kepungan atau kawasan sukar dimasuki dan amat memerlukan bantuan kemanusiaan, dengan penduduk awam dilarang meninggalkan kawasan itu dan pekerja bantuan dihalang membawa masuk makanan, perubatan, minyak dan bekalan lain.
Beberapa hari diperlukan untuk mengedarkan bantuan ke bandar Madaya, berhampiran Damsyik dan perkampungan Syiah di Foua dan Kfarya di utara Syria, dan bekalan mungkin cukup untuk sebulan, kata agensi bantuan. - AP

Polis sahkan dua pengebom berani mati terbunuh

PDRM

NOOR AZURA SAHRIL

11 JANUARI 2016

 SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan dua pengebom berani mati Kumpulan Militan Islam (IS) Malaysia terlibat membunuh lebih 30 orang dalam dua serangan berasingan di Syria dan Iraq minggu lepas.
Perkara itu disahkan oleh Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Keganasan, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayub Khan.
Dalam laporan akhbar berbahasa Inggeris, New Straits Times (NST), Mohd Amirul Ahmad Rahim, dari Terengganu, meletupkan bom yang diletakkan di dalam keretanya semasa perbalahan di kubu kuat Isis, Raqqa, pada 29 Disember sehingga membunuh 21 pejuang Kurds.
Manakala, seorang lagi rakyat Malaysia Mohamad Syazwan Salim meletupkan jaket yang dipadatkan dengan bom bersama beberapa lagi pengebom berani mati, berdekatan pusat latihan polis di pengkalan tentera Speicher di Tikrit, Iraq pada 3 Januari lalu.
Kejadian itu membunuh 12 anggota polis dan mencederakan 20 orang awam. 
Amirul yang berasal dari Terengganu meninggalkan keluarganya untuk menyertai Isis di Syria pada Oktober 2014, dan mengambil nama samaran Abu Uqashah Malizi, kata NST yang memetik sumber.
Syazwan meninggalkan kampungnya di Selangor bersama adiknya, Muhamad Shazani,28 tahun untuk menyertai kumpulan pengganas pada September 2014.
Shazani yang dikenali sebagai Abu Aydan, dilaporkan awalnya bekerja sebagai pencuci sebelum direkrut sebagai penembak hendap dan pengebom berani mati. Beliau terbunuh dalam misi berani mati pada 18 September tahun lepas di Bayji, utara Iraq, semasa pertempuran dengan angkatan Iraq.
Laporan NST itu juga mengatakan adik-beradik itu dilatih di penjara Khatibah Nusantara di Syria bagi misi berani mati mereka.
Ekoran kematian itu, seramai 17 kematian rakyat Malaysia yang dikaitkan dengan IS.
Enam daripadanya merupakan pengebom berani mati, manakala yang lain terbunuh dalam peperangan
.

Turki Rancang Perkenal Permit Kerja Kepada Pelarian Syria


Diterbitkan: Selasa, 12 Januari 2016 8:58 AM
Gambar fail menunjukkan sejumlah besar pelarian Syria memasuki sempadan Turki. Foto AP

ANKARA: Turki merancang menawarkan permit kerja kepada pelarian dari Syria bagi mengelakkan mereka merentasi Kesatuan Eropah (EU) secara haram, kata Menteri Hal Ehwal EU di Turki, Volkan Bozkir pada Isnin.
Kenyataan itu dibuat di saat EU berusaha untuk mengurangkan aliran pergerakan migran.
Bozkir yang berkata demikian selepas mengadakan pertemuan dengan Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, Frans Timmermans, yang pada minggu lalu memberitahu bahawa EU tidak begitu berpuas hati dengan usaha Turki mencegah pergerakan migran dari Lautan Aegean ke Greece.
"Kita sedang berusaha untuk mengurangkan tekanan bagi penghijrahan secara haram dengan memberikan permit kerja kepada pelarian Syria di Turki," kata Bozkir kepada para pemberita di Ankara.
Volkan Bozkir. Foto Reuters
Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtulmus berkata, "draf" peraturan itu telah diterima pakai oleh majlis menteri-menteri dan akan diterbitkan dalam beberapa hari lagi.
Difahamkan, majikan boleh menggaji pelarian Syria meliputi 10 peratus daripada jumlah pekerja mereka.
Boskir berkata, pihak berkuasa Turki telah menahan lebih 150,000 pendatang haram pada 2-15, dan kira-kira 500 orang setiap hari.
Turki menjadi tuan rumah terbesar bagi kebanyakan pelarian ketika dunia hari ini dilanda pergerakan pelarian paling banyak pernah direkodkan. - Reuters

Nyanyian adik Ghana buat dunia menangis

Nyanyian adik Ghana buat dunia menangis

11 JANUARI 2016

"KAMI datang untuk meraikan hari raya. Namun, kami ingin bertanya kepada anda semua kenapa di tempat kami tiada hari raya pun?
"Wahai penduduk dunia, bumi ku telah hancur, bumi ku yang merdeka telah dirampas, cita-cita kami masih lagi dibuai mimpi..." demikian antara bait lagu yang dinyanyikan seorang kanak-kanak sehingga juri sebuah program realiti menangis.
Dendangan lagu bertajuk, 'Berikan kami zaman kanak-kanak' itu dinyanyikan oleh peserta The Voice Kids Arab, Ghana Bu Hamdan yang begitu meruntun hati juri dan penonton rancangan itu.
Memetik laporan riyadhvision.com  program yang baru memasuki episod pertama itu minggu lalu mula menjadi viral lepas ia disiarkan.
Lagu nyanyian asal oleh Remdi Bandali itu disampaikan oleh Ghana untuk menyampaikan mesej kasih sayang dan harapan kepada kanak-kanak yang menjadi mangsa perang di Syria.
Ketika memasuki rangkap kedua lagu, Ghana berhenti menyanyi seketika kerana terlalu sebak sehingga menyebabkan juri program, Nacy Ajram naik ke pentas untuk menenangkan anak kecil itu.
Nacy dilihat terus berdiri di atas pentas sambil menyanyi bersama dan memberi kanak-kanak itu semangat meneruskan nyanyian.
Dek kerana terkesan dengan penyampaian Ghana Bu Hamdan ini, dua juri lain Tamer Hosny dan Kazem Al Saher naik ke pentas bagi mengiringi nyanyian itu.
Ghana akhirnya mendapat 'lampu merah' oleh ketiga-tiga juri untuk meneruskan ke peringkat seterusnya.
Acara ini diadakan bertujuan untuk mencari bakat terpendam kanak-kanak di Mesir yang berumur di antara 7 tahun hingga 14 tahun.Rancangan tersebut kini disiarkan lebih 27 buah negara di seluruh dunia.
Apa yang menyentuh hati tentang lagu ini, ia telah 'dilaungkan' sejak 32 tahun lalu. Namun impian yang terdapat dalam lagu itu masih lagi belum tercapai hingga kini
.

Lebih 400,000 penduduk Syria menderita

12 JANUARI 2016
Lebih 400,000 penduduk Syria menderita


Puluhan ribu penduduk hidup dalam keadaan serba daif selepas tidak mempunyai akses kepada makanan

DAMSYIK - SYRIA. Lebih 400,000 penduduk didakwa terpaksa hidup di bawah kepungan di 15 kawasan di seluruh Syria, menurut PBB, kelmarin.
Pendedahan itu dibuat selepas agensi bantuan bersedia untuk menghantar bekalan makanan kepada penduduk di Madaya, pinggir Damsyik dan perkampungan Foua serta Kefraya di wilayah Idlib susulan satu perjanjian dicapai, Sabtu lalu.
Susulan kepungan yang dikenakan kerajaan dan gerakan Hizbullah, dianggarkan seramai 42,000 penduduk di Madaya tidak mempunyai akses kepada makanan hingga menyebabkan sekurang-kurangnya 23 orang mati kebuluran setakat ini.
"Ada penduduk yang terpaksa memakan rumput dan serangga untuk terus hidup," kata jurucakap Doctors Without Borders (MSF).
Menurut al-Jazeera, di Kefraya dan Foua, kira-kira 12,500 tidak mendapat akses bekalan bantuan selepas ia disekat oleh kumpulan pemberontak termasuk Barisan al-Nusra.
Difahamkan, seorang bayi  lelaki berusia lapan bulan di pinggir ibu negara menjadi korban terbaharu akibat kekurangan zat makanan
.

Puluhan maut di Syria

Puluhan maut di Syria

11 JANUARI 2016

 Seorang wanita dibawa keluar dari runtuhan bangunan penjara di Maarat al-Numan selepas ia dibedil jet Rusia, kelmarin.

 DAMSYIK - SYRIA. Sekurang-kurangnya 50 maut dalam serangan udara Rusia di sebuah penjara di bandar Maarat al-Numan di Idlib, kelmarin.
Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) memberitahu, serangan tersebut turut memusnahkan sebuah bangunan mahkamah.
Difahamkan, penjara dan mahkamah berkenaan dikendalikan Nusra Front yang ada kaitan dengan al-Qaeda.
"Sekurang-kurangnya 29 pengganas dan 21 orang awam maut selepas empat peluru berpandu disasarkan ke penjara terbabit," kata SOHR.
Dalam perkembangan berasingan, satu persetujuan telah dicapai supaya bantuan kemanusiaan disampaikan kumpulan sukarelawan ke bandar dikuasai pembangkang berikutan laporan penduduk menderita kebuluran.
Perkembangan terbaharu itu menyusul ketika wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melawat Damsyik untuk meninjau persiapan rundingan damai yang dirancang bulan ini.
Bantuan akan dihantar serentak bermula semalam ke tiga kampung iaitu Madaya, al-Foua dan Kefraya, lapor Arab News.

Bantuan kemanusiaan dihantar ke Madaya


DAMSYIK – Bantuan kemanusiaan memasuki bandar Madaya yang dikepung menjelang tengah hari semalam, kata seorang jurucakap Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) di Syria, Pawel Krzysiek kepada agensi berita dpa.
“Pada dasarnya, operasi akan dimulakan esok (Isnin). Konvoi akan diselaraskan untuk dan memasuki bandar Madaya, Foua dan Kefraya sekitar waktu tengah hari,” kata Krzysiek
Pada Khamis lepas, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membenarkan bantuan kemanusia memasuki Madaya yang dikuasai pihak penentang rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad.
Bandar itu terletak 25 kilometer dari Damsyik dan dikepung sejak kepada Julai tahun lalu oleh tentera yang setia Bashar dengan bantuan kumpulan Hezbollah dari Lebanon.
Beberapa pertubuhan bantuan memberitahu, penduduk Madaya mengalami kekurangan zat makanan yang teruk. Dua kampung lain, Foua dan Kefraya dikuasai oleh tentera kerajaan tetapi dikepung oleh pihak penentang sejak April 2015.
Menurut pertubuhan sukarelawan perubatan, Doctor Without Borders, penduduk Madaya memerlukan bekalan yang berterusan dan bukan penghantaran bantuan bersifat sekali sahaja.
– dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3wyQ0yTph 
Hakcipta terpelihara 

Turki keluar permit kerja kepada pelarian


AFP - Seorang imigran berjalan kaki bersama rakannya dekat kampung Miratovac selepas melintasi sempadan Macedonia untuk menuju ke Serbia pada Jumaat lalu.


ANKARA – Turki akan menawarkan permit kerja kepada pelarian Syria bagi mengurangkan tekanan kepada mereka untuk berpindah ke Eropah, kata Menteri Hal Ehwal Eropah Turki, Volkan Bozkir semalam.
Bilangan imigran yang berpindah secara haram ke Eropah melebihi 150,000 pada 2015, dengan pihak berkuasa Turki menghalang 500 imigran pada setiap hari, kata Volkan kepada pemberita selepas menemui Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, Frans Timmermans di Ankara.
“Kami cuba untuk mengurangkan penghijrahan secara haram itu dengan memberikan permit kerja kepada imigran Syria di Turki,” katanya.
Turki merupakan negara penerima pelarian paling ramai di dunia. Lebih 2.2 juta rakyat Syria mencari perlindungan di Turki akibat perang saudara yang kini memasuki tahun keenam.
Lebih 200,000 pelarian Iraq turut mencari perlindungan di Turki selain imigran dari Iran, Afghanistan dan Afrika yang menggunakan negara itu sebagai transit untuk ke Eropah.
Turki yang berhasrat menyertai Kesatuan Eropah (EU) telah menandatangani perjanjian de­ngan EU pada November lalu bagi menghalang imigran daripada memasuki Eropah sebagai tukaran kepada bantuan kewangan €3 bilion (RM14.32 bilion) – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3wyPfgc37 
Hakcipta terpelihara 

400,000 dijangka kebuluran


Pendedahan PBB gambarkan situasi membimbangkan di Syria
12 Januari 2016 12:46 AMDAMSYIK 11 Jan. - Bilangan penduduk Syria yang berpotensi mengalami kebuluran mencecah hampir 400,000 orang apabila 15 kawasan di pinggir Damsyik dan Deir Ezzor turut terkepung akibat konflik perang saudara di negara ini.
Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), lebih 181,000 dikepung oleh tentera kerajaan dan kumpulan bersenjata di pinggir Damsyik termasuk Daraya dan Ghouta serta Zabadani yang bersempadan dengan Lebanon.
Daripada jumlah tersebut, sebanyak 45,000 penduduk awam terkepung di bandar Moadamiyah, pinggir Damsyik, selepas tentera kerajaan mewujudkan pusat pemeriksaan bagi menuntut kumpulan penentang meletak senjata.
Pejabat Media Moadamiyah memberitahu, penduduk awam telah terkepung selama dua minggu, mengakibatkan sebanyak 16 meninggal dunia termasuk bayi berusia lapan bulan kerana kekurangan makanan dan bekalan perubatan.
Keadaan serupa turut berlaku di Deir Ezzor, timur negara ini apabila lebih 200,000 yang lain dikepung kumpulan militan Negara Islam (IS).
Sebelum ini, masalah kebuluran dilaporkan berlaku di bandar Madaya, Kefraya, dan Fuua.
Situasi itu menimbulkan kebimbangan tercetusnya krisis kemanusiaan dalam skala besar memandangkan bekalan bantuan ke tiga bandar terjejas masih belum dapat diagihkan berikutan pelbagai masalah.
Di Madaya, angka kematian akibat kebuluran sejak bulan lalu meningkat kepada 28 orang apabila lima kematian terbaharu dicatatkan hari ini termasuk seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun.
Kumpulan hak asasi manusia antarabangsa menyelar kedua-dua pihak yang terlibat dalam pepe­rangan di Syria kerana menggunakan taktik menyekat bekalan makanan dan air sebagai senjata sehingga mengakibatkan beratus-ratus ribu penduduk kebuluran.
Pengarah Amnesty Internati­onal bagi rantau Asia Barat dan Afrika Utara, Philip Luther berkata, pendedahan tentang penderitaan yang dialami oleh penduduk di Madaya, barat laut Damsyik yang terpaksa makan rumput dan haiwan peliharaan untuk meneruskan hidup, hanya sebahagian kecil krisis yang berlaku di negara ini.
Jelasnya, krisis itu berlaku akibat taktik perang yang digunakan oleh tentera kerajaan Syria dan kumpulan penentang untuk melemahkan kedudukan masing-masing, sekali gus memberi amaran bahawa strategi tersebut merupakan satu jenayah perang yang serius.
Madaya yang dikuasai oleh pihak penentang, dikepung oleh tentera kerajaan, manakala situasi sebaliknya berlaku di Fuaa dan Kafraya yang terletak di barat laut Syria.
“Kedua-dua pihak wajar dipersalahkan terhadap krisis tersebut dan mereka sanggup mempe­ralatkan nyawa beratus-ratus ri­bu penduduk demi kepentingan masing-masing,” katanya seperti dilaporkan portal The National.
Dalam pada itu, konvoi PBB ke Madaya yang dijadualkan tiba semalam mengalami kelewatan dan dijangka tiba hari ini.
Bagaimanapun, punca kelewat­an tidak dapat dipastikan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/400-000-dijangka-kebuluran-1.178697#sthash.ElRAqm5m.dpuf