Monday, 28 September 2015

Jepun tawar bantuan 810 Juta USD kepada pelarian Syria dan Iraq

http://www.ismaweb.net/2015/09/jepun-tawar-bantuan-810-juta-usd-kepada-pelarian-syria-dan-iraq/

Migrants are on their way to Austria at the railway station at the border crossing with Austria in Hegyeshalom, Hungary, September 27, 2015. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Tokyo, Isnin –Keprihatinan terhadap mangsa-mangsa pelarian negara yang mengalami krisis diteruskan apabila Jepun kini menawarkan untuk memberi bantuan kira-kira 810 juta USD kepada pelarian Syria dan Iraq. 
Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe dijangka akan membuat pengumuman mengenai bantuan itu dalam ucapannya di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada esok, Selasa.
Walau bagaimanapun, beliau tidak mengulas sama ada Jepun akan meringankan syarat penerimaan pelarian di negara berkenaan.
Dilaporkan pada tahun 2014, Jepun hanya menerima 11 pemohonan suaka daripada  5,000 permohonan untuk masuk ke negara itu,
Ini berikutan kerajaan Jepun telah mengumumkan perubahan baharu terhadap sistem pelarian di mana aktivis menyifatkan langkah itu sebagai menambahkan lagi kesukaran kepada mereka yangmemerlukan perlindungan.
Berdasarkan kenyataan PBB yang dikeluarkan pada Jumaat lalu, pihaknya tidak melihat sebarang pengurangan aliran pelarian yang tiba ke Eropah apabila dilaporkan 8,000 pelarian tiba setiap hari.
Dalam perkembangan yang sama, Kementerian Luar Jepun turut mengumumkan bahawa pihaknya akan menyediakan bantuan sebanyak dua juta USD untuk menyokong pelarian Syria dan Lubnan, manakala dua juta USD lagi untuk negara-negara di Balkan Barat seperti Serbia dan Macedonia yang menerima kemasukan pelarian. – Agensi

Perancis lancar serangan udara terhadap IS di Syria


PARIS: Perancis hari ini mengumumkan ia sudah melancarkan serangan udara terhadap militan IS di Syria dalam usahanya menyekat kehadiran kumpulan itu di situ.
"Negara kami dengan ini mengesahkan komitmen untuk memerangi ancaman pengganas oleh Daesh (IS). Kami akan menyerang setiap kali keselamatan negara kami terancam," menurut kenyataan Pejabat Presiden Perancis.
Perancis yang sebelum ini hanya mengambil bahagian dalam serangan di Iraq, melakukan penerbangan intipan di Syria sejak beberapa bulan lalu bagi mengumpul maklumat mengenai kedudukan IS. - Reuters

Perancis mula lancar serangan udara di Syria


Paris: Perancis semalam mengumumkan melancarkan serangan udara pertama terhadap Negara Islam (IS) di Syria selepas tiga minggu melakukan pemantauan.

Pejabat Presiden Francis Hollande berkata, serangan itu mengenai sasaran yang dikenal pasti sepanjang operasi pemantauan dimulakan pada 8 September lalu.


Operasi untuk ‘melawan ancaman pengganas’ IS diselaraskan dengan rakan pejuang di rantau itu, kata kenyataan berkenaan.

“Kami akan melakukan serangan apabila merasakan keselamatan negara terancam.

“Orang awam mesti dilindungi daripada semua bentuk keganasan, tidak kiralah oleh IS atau kumpulan pengganas lain, tetapi juga oleh pengeboman keji Presiden Syria Bashar al-Assad,” katanya.

Awal bulan ini, Perancis menggunakan alasan mempertahankan diri dalam merancang serangan berkenaan, namun tidak akan melakukan operasi di darat.

Pesawat pejuang Perancis sudah terbabit dalam serangan udara terhadap kumpulan militan di Iraq.

Iran dan Russia memberi sokongan kuat kepada Bashar yang dianggap Amerika Syarikat dan negara Eropah sebagai punca perang saudara di negara itu yang melihat 250,000 maut dan sebahagian besar Syria jatuh ke tangan IS.

Russia turut menimbulkan rasa tidak senang negara Barat apabila memperkukuhkan kehadiran tenteranya di Syria sejak beberapa minggu lalu. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 September 2015 @ 5:52 AM
DISYORKAN
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/80709#sthash.IbcmkbPr.dpuf

17 pelarian Syria mati lemas

AFP
Ankara: Tujuh belas pelarian Syria termasuk lima kanak-kanak mati lemas semalam selepas bot dinaiki karam di perairan Turki dalam perjalanan ke Greece.

Pengawal pantai Turki menemui mayat berkenaan dalam bot kayu yang berlepas dari bandar peranginan Bodrum menuju ke kepulauan Leros di Greece, lapor agensi berita Dogan.

Pelarian berkenaan dipercayai mati selepas gagal melepaskan diri daripada kabinnya.

Sementara itu, 20 yang lain yang berada di dek atas berjaya menyelamatkan diri dengan berenang ke pantai Turki. Semuanya memakai jaket keselamatan.

Mereka yang terselamat dibawa ke rumah mayat di Bodrum untuk mengenal pasti mangsa maut.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 September 2015 @ 5:42 AM

SEORANG wanita Syria menangis kesyukuran selepas selamat tiba di pulau Lesbos, Greece.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/80703#sthash.ktGYoPOP.dpuf