Wednesday, 31 December 2014

Ratusan tahanan mogok lapar

Ratusan tahanan mogok lapar | Harian Metro: "Ratusan tahanan mogok lapar
AFP
Beirut: Ratusan tahanan di sebuah penjara di Syria melancarkan mogok lapar untuk menuntut pembebasan mereka.

Tahanan itu yang ditahan di Homs, tengah Syria, termasuk mereka yang ditahan kerana mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan apabila konflik meletus hampir empat tahun lalu.

“Secara umum, lebih 1,000 tahanan mengambil bahagian dalam mogok lapar itu yang kami mulakan empat hari lalu,” kata seorang tahanan yang enggan dikenali kepada AFP menerusi telefon.

“Kami ingin tahu nasib kami dan kami menuntut pembebasan,” katanya.

Sebahagian mereka dipenjara sehingga 30 tahun kerana menunjuk perasaan secara aman. Ada yang tidak tahu berapa lama mereka akan ditahan.

Kumpulan pemerhati hak asasi Syria (SOHR) yang berpejabat di Britain mengesahkan mogok lapar itu dilancarkan di penjara di Homs.

SOHR yang bergantung kepada sumber di Syria untuk memperoleh maklumat berkata, sebahagian besar tahanan sudah menamatkan hukuman mereka dan menanti untuk dibebaskan.

Mogok itu juga dilakukan sebagai membantah layanan buruk oleh pengawal penjara dan kekurangan makanan serta ubat.

Rejim Syria di bawah pimpinan Presiden Bashar al-Assad memenjarakan kira-kira 200,000 orang sejak Mac 2011 apabila tunjuk perasaan menuntut penggulingan kerajaannya bermula.

Ia bertukar menjadi konflik bersenjata antara pemberontak dengan tentera kerajaan selepas rejim itu bertindak ganas untuk menamatkan tunjuk perasaan berkenaan.

Menurut SOHR, 12,000 tahanan mati di penjara sejak konflik itu meletus.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 31 Disember 2014 @ 5:04 AM"'via Blog this'

Simpati nasib Syria alasan sertai IS

Apa itu IS?

Simpati nasib Syria alasan sertai IS - Semasa - Sinar Harian: "KUALA LUMPUR - "Bukan kamu seorang sahaja simpati dengan apa yang berlaku di Syria. Seluruh umat Islam bersimpati dan saya juga bersimpati sebagai seorang Islam.

"Kalau simpati kenapa perlu nak ke sana? Nak menyertai kumpulan pengganas? (kumpulan militan Islamic State)," tanya Hakim Mahkamah Tinggi Kamardin Hashim sebelum menolak pengakuan bersalah seorang peniaga runcit atas tuduhan hendak menjadi ahli kumpulan militan tersebut.

Terdahulu, tertuduh Mohd Rosmadi Che Daud, 42, tidak setuju dengan fakta kes yang menyatakan dia "membuat persiapan menyertai" kumpulan tersebut.

"Saya hanya simpati rakyat Syria mati dibunuh tanpa belas kasihan dan tak berniat langsung menyertai IS," kata Mohd Rosmadi sambil menitiskan air mata.

Kamardin berkata mesti ada tujuan tertuduh hendak ke Syria dan setakat simpati tidak perlu ke sana, sebelum menolak pengakuan bersalahnya dan menetapkan 31 Mac depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Mengikut fakta kes yang dibacakan di Mahkamah, Mohd Rosmadi ditahan pada 25 Sept yang lalu bersama-sama beberapa orang yang lain di Balai Perlepasan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), ketika tertuduh hendak mendaftar masuk bagi penerbangan Qatar Airways ke Istanbul, Turki.

Mohd Rosmadi yang berasal dari Pengkalan Chepa, Kelantan, menghadapi pertuduhan utama, hendak menjadi ahli kepada kumpulan IS.

Dia didakwa mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan, dan jika disabitkan boleh dihukum penjara seumur hidup atau penjara sehingga 30 tahun, atau denda dan harta yang telah digunakan atau niat untuk digunakan bagi melakukan kesalahan tersebut, boleh dirampas.

Bagi pertuduhan pilihan, Mohd Rosmadi menghadapi tuduhan memberi sokongan kepada kumpulan militan tersebut dan didakwa di bawah seksyen yang sama.

Tertuduh diwakili peguam Arik Zakri Abdul Kadir dan Ahmad Kamal Abu Bakar manakala pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin dan Shukor Abu Bakar. - Bernama"'via Blog this'