Wednesday, 9 October 2013

Daraya Hari ini 9-10-2013 Daraya,Damaskus - Syria

Mujahideen FSA berjaya menumpaskan pesawat peninjau di "pinggir bandar Damsyik".

Takbir!
Mujahideen FSA berjaya menumpaskan pesawat peninjau di "pinggir bandar Damsyik".

LINK : https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f90zhP6aoOY
 

"Pesawat pejuang Bashar" telah mengebom "Maarat al Noman" yang terletak di "Idlib".

BERITA HARI INI ( 9/10/2013 )

"Pesawat pejuang Bashar" telah mengebom "Maarat al Noman" yang terletak di "Idlib". Mereka mencuba untuk membuka laluan selepas mujahideen FSA berjaya mengawal kawasan itu.

Sementara itu, Brigade 25 telah menyerang kem (wadi al daef) , dan membunuh lebih daripada 10 askar.

"Damsyik"

FSA menghadapi pertempuran hebat dengan " mafia Bashar " selepas mereka cuba untuk memasuki "Al Qaboun" di "pinggir bandar Damsyik".

Di "Al moadamia", " meriam Bahsar " telah mengebom (tiub air utama) yang menyebabkan gangguan air, dan keadaan disana adalah sangat teruk.

"Tartous"

Rakyat Syria menemui banyak mayat di hutan "Al metras", yang dibunuh oleh " mafia Bashar " dan "penyokong Bashar", dan kebanyakan rakyat di kampung ini adalah (Turkman) & (Ahl Al Suna).

LINK ASAL : http://aljazeera.net/news/pages/5575cf07-6940-46ef-8d83-4c754e9944b6
 

Wajah shabeeha ketika ditangkap oleh Jabhat al-Nusra

Hama, Syria 2 beradik ini bersama ibu mereka dibunuh dengan zalim oleh shabiha.

Si celaka syiah nusairi

Si celaka syiah nusairi ini bernama Ali Mahmoud. Kesalahannya selain membunuh orang awam dia didapati bersalah merogol wanita di dalam masjid di Damsyik.
Sekarang si laknat anak haram ini telah ditangkap oleh mujahiddin kita.
Bagi pisau dan admin akan sembelih dia hidup-hidup..

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم هولير بكوردستان للاجئين السوريين بتاريخ 16-8-2013

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم آطمة للاجئين السوريين على الحدود السورية التركية ,

syria

Tidak sekadar berjuang mengangkat senjata, mengerah segala kudrat-tenaga, menahan lelah dan sentiasa bersedia. Mujahideen memberi segala yang mereka ada ke jalan Allah termasuklah darah mereka. 

MasyaAllah

PBB, OPCW sertai misi musnahkan senjata kimia di Syria


Dua budak lelaki bermain di tengah-tengah runtuhan bangunan akibat perang saudara di kawasan perumahan Duma, Damsyik, kelmarin. Krisis di Syria diburukkan lagi dengan penggunaan senjata kimia yang didakwa dilancarkan oleh tentera kerajaan. - REUTERS
WASHINGTON 8 Okt. - Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon semalam mencadangkan agar kira-kira 100 pemantau dari badan dunia itu dan Pertubuhan bagi Pencegahan Senjata Kimia (OPCW) dihantar bagi menyertai misi bersama memusnahkan senjata kimia di Syria.
Cadangan Ki-moon itu dibuat dalam satu surat kepada Majlis Keselamatan PBB yang diperolehi Associated Press.
Dalam surat itu Ki-moon berkata, PBB akan menyediakan kemudahan logistik, komunikasi dan kerja-kerja penyelarasan dengan kerajaan dan kumpulan penentang Syria, sementara OPCW menjalankan rundingan teknikal, pengesahan dan pemeriksaan program pemusnahan senjata.
Jelas beliau, memandangkan persekitaran ‘yang berbahaya dan tidak menentu’ di Syria, misi bersama itu hanya akan melibatkan mereka yang betul-betul diperlukan di negara berkenaan.
Surat yang mengandungi 11 muka surat itu adalah tindak balas kepada resolusi yang diterima secara sebulat suara oleh Majlis Keselamatan PBB pada 27 September lalu yang mengarahkan simpanan senjata kimia Syria dikesan dan dimusnahkan.
Kelmarin, di bawah pengawasan pakar OPCW yang disokong oleh PBB, kakitangan Syria memusnahkan senjata kimia di negara ini dengan alat pengimpal dan pengisar untuk memusnahkan atau melumpuhkan pelbagai bahan, termasuk kepala peledak peluru berpandu dan bom udara.
“Saya mengalu-alukan langkah bersejarah ini dan menggesa semua pihak supaya memainkan peranan mereka bagi memastikan proses ini dikekalkan, malah dipercepatkan,’’ kata Ki-moon.
Tambahnya, penghantaran segera pasukan awal tersebut boleh dilakukan kerana kerjasama erat dua pertubuhan berkenaan ‘serta kerjasama dengan kerajaan Syria’. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131009/lu_06/PBB-OPCW-sertai-misi-musnahkan-senjata-kimia-di-Syria#ixzz2hBi4x2xK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

100 pakar senjata ke Syria

100 pakar senjata ke Syria
Ban Ki-moon 
New York: Seramai 100 pakar akan terbabit dalam pemusnahan stok senjata kimia Syria yang turut memerlukan bantuan negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kata Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon kepada Majlis Keselamatan, kelmarin.

Satu pasukan pakar yang dihantar lebih awal memulakan tugas mulai Ahad lalu dengan disokong petugas badan dunia.
Pantau tentera Syria


Mereka adalah anggota Pertubuhan Melarang Penggunaan Senjata Kimia (OPCW) yang menyelia tentera Syria mematikan kepala peledak peluru berpandu dan bom.

Kerja memusnahkan senjata itu akan berlangsung hingga pertengahan 2014.
Surat kepada Majlis Keselamatan 15 negara anggota itu memaklumkan pemusnahan akan membabitkan tiga fasa.

Fasa awal sudah bermula manakala fasa kedua membabitkan pemusnahan senjata kimia dan peralatan berkaitan dan fasa ketiga adalah mengenai pengesahan pemusnahannya dan pemantauannya.
“Fasa ketiga adalah bahagian paling sukar dan mencabar,” kata surat berkenaan.
“Mulai 1 November 2013 hingga 30 Jun 2014, misi bersama ini akan melaksanakan tugas memantau dan mengesahkan kemusnahan program senjata kimia rumit membabitkan lokasi di seluruh Syria yang dilanda konflik.

“Ia juga membabitkan 1,000 tan metrik senjata kimia, agen dan peralatan menghasilkannya,” kata Ban.

Misi berbahaya

Beliau juga berkata, bahan berkenaan adalah bahaya kepada sesiapa yang memegangnya, menghantarnya dan memusnahkannya.

“Misi akan dilancarkan sekurang-kurangnya membabitkan 100 petugas dari OPCW dan PBB," katanya lagi.

Ban menekankan, operasi itu berbahaya kerana petugas perlu bergerak merentasi kawasan perang termasuk lokasi kawalan kumpulan bersenjata yang saling bermusuh dan menentang tugas pakar terbabit.

OCPW dan PBB terpaksa mengambil langkah segera menghantar pasukan itu selepas Majlis Keselamatan meluluskan resolusi pemusnahan senjata kimia Syria pada 27 September lalu.

Pelan itu dilancarkan selepas satu serangan senjata kimia dekat Damsyik pada 21 Ogos lalu menyebabkan 1,400 orang maut.

AFP/REUTERS