Friday, 22 August 2014

Penculik tuntut AS$132 juta tebusan untuk pembebasan Foley

JUMAAT, 22 OGOS 2014 @ 10:01 AM

 
WASHINGTON: Penculik James Foley daripada pergerakan jihad menuntut wang tebusan 100 juta euro (RM422 juta) bagi pembebasannya, kata majikannya, GlobalPost berikutan video ngeri yang menunjukkan kepalanya dipenggal.

Ketua Eksekutif GlobalPost, Philip Balboni mengesahkan bahawa tuntutan awal daripada penculik Jim Foley adalah 100 juta euro.

Foley membuat laporan untuk GlobalPost dari Syria dan diculik pada November 2012 dan Balboni turut terbabit dalam usaha untuk mengesan wartawan foto itu.

Balboni berkata penculik terbabit melakukan perhubungan dengan GlobalPost dan keluarga Foley kurang daripada 12 kali dan penculik terbabit tidak pernah berunding mengenai jumlah wang tebusan yang besar itu dalam tempoh beberapa bulan lalu.

Selasa lalu ia mengeluarkan video yang menunjukkan salah seorang anggotanya memenggal kepala Foley. - AFP

Malaysia kenal pasti dakwaan tiga rakyatnya terbabit aktiviti militan di Syria

JUMAAT, 22 OGOS 2014 @ 9:04 AM

 
KUALA LUMPUR: Malaysia sedang mengenal pasti dakwaan terhadap tiga rakyatnya, yang disyaki terbabit dalam aktiviti militan di Syria.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata pihaknya sedang mengesahkan maklumat berkenaan dengan pihak berkuasa Syria.

"Seperti yang dilaporkan di dalam media, di mana seorang daripadanya didakwa terbunuh dan dua orang lagi tercedera, menurut kenyataan itu.

Media hari ini melaporkan tiga rakyat Malaysia yang didakwa berjuang di Syria, dibedil oleh kereta kebal tentera Bashar al-Assad, mengakibatkan seorang daripadanya terkorban manakala dua lagi cedera, awal pagi Selasa.

Dalam kejadian terbaru di wilayah Hama, mangsa yang terbunuh semalam dikenali sebagai Mat Soh atau nama panggilannya, Abu Turab manakala rakannya yang tercedera ialah Mohd Rafi Udin, 48, dan Zainuri Kamarudin, 47.

Wisma Putra menegaskan bahawa Malaysia tidak menyokong mahupun membenarkan sebarang bentuk keganasan dan ekstremisme oleh mana-mana pihak termasuk rakyatnya sendiri.

"Rakyat Malaysia sentiasa dinasihati supaya mengamalkan sikap berjaga-jaga dan tidak terpengaruh dengan sebarang bentuk keganasan dan unsur ekstremisme," menurut kenyataan itu. - BERNAMA

AS tingkat seranganWashington: Amerika Syarikat (AS) semalam melancarkan serangan udara terbaru ke atas kumpulan bersenjata Sunni yang bertanggungjawab dalam pembunuhan wartawan negara itu, James Foley.

Presiden Barrack Obama bertekad untuk terus memburu kumpulan berkenaan dan White House mendedahkan AS sudah melancarkan operasi menyelamat rahsia di Syria sebelum ini namun gagal menyelamatkan Foley.

Beberapa rakyat Amerika juga masih berada dalam tawanan kumpulan itu.

Obama dalam ucapannya kelmarin berkata AS akan melakukan apa yang termampu untuk melindungi rakyatnya.

Dalam pada itu, Jabatan Negara AS enggan menolak kemungkinan terbabit dalam ketenteraan di Syria pada masa akan datang walaupun Obama mengambil pendekatan untuk tidak campur tangan dalam perang saudara yang berlaku sejak tiga tahun lalu.

Pembunuhan Foley dilihat sebagai satu tindakan balas dendam IS terhadap AS yang melancarkan serangan udara ke atas mereka di Iraq dan turut menegaskan bahawa lebih ramai tawanan akan berdepan nasib sama jika serangan itu berterusan.

Bagaimanapun, AS terus melancarkan 14 lagi serangan udara terbaru selepas video pembunuhan itu tersebar menjadikan jumlah serangan udara sejak ia mula dilancarkan 8 Ogos lalu sebanyak 84 serangan.

Dua pegawai AS berkata, pasukan tentera tambahan mungkin digerakkan ke Iraq bagi meningkatkan kawalan keselamatan di Baghdad yang juga lokasi kedutaan AS di negara itu.

Ia akan menjadikan jumlah tentera AS yang berada di Iraq kini melebihi 1,000 anggota namun perkara itu masih belum diputuskan.

Sementara itu, Jordan dan Arab Saudi yang bersempadan dengan Iraq menempatkan tentera mereka di kawasan sempadan bagi mengelakkan sebarang kemungkinan serangan IS.

Iran pula menghantar penasihat tentera bagi membantu menguruskan militia Syiah di Iraq dan melindungi tempat suci Syiah.- APArtikel ini disiarkan pada : 2014/08/22

Syria pusat kumpulan bersenjata Sunni


Damsyik: Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria semalam berkata, negara itu menjadi pusat kepada kira-kira 50,000 anggota kumpulan Negara Islam (IS) termasuk 6,000 anggota baru yang menyertai kumpulan itu Julai lalu.

Dalam satu temubual dengan AFP, Pengarah kumpulan pemerhati itu, Rami Abdulrahman berkata: “Jumlah anggota IS di Syria sudah melebihi 50,000 orang termasuk 20,000 bukan warganegara itu.” Menurutnya jumlah terbesar yang menyertai kumpulan berkenaan sejak pembabitannya dalam peperangan di Syria adalah pada Julai lalu.

“Tidak kurang daripada 5,000 pejuang Syria yang menyertai IS di Raqqa dan Aleppo pada Julai.Hampir 800 daripadanya adalah anggota batalion lain manakala selebihnya tidak pernah mengangkat senjata sebelum ini,” katanya.

Kumpulan itu juga dikatakan menarik penyertaan hampir 1,100 pejuang asing termasuk Chechnya, Arab, Eropah, Asia dan China.

“Kebanyakan mereka masuk ke Syria melalui wilayah di Turki.

Dalam pada itu, hampir 200 pejuang asing juga berada di Syria untuk berjuang bersama Barisan Al-Nusra dan kumpulan lain,” kata Rami.


- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/22

Pernah ditahan ISA, rompak bankKERATAN Utusan Malaysia semalam.
KUALA LUMPUR 21 Ogos - Tiga rakyat Malaysia yang ditembak kereta kebal mengakibatkan seorang daripadanya terbunuh manakala dua lagi cedera ketika berjuang di Syria kelmarin, merupakan bekas anggota kumpulan militan yang ditumpaskan pihak berkuasa ialah Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM).
Dua daripadanya iaitu Mat Soh atau Abu Turab dan Zainuri Kamarudin, 47, juga pernah ditahan di bawah Akta Senjata Api kerana bersubahat merompak sebuah bank di Jalan Gasing, Petaling Jaya pada 15 Jun 2001.
Mohd. Rafi Udin, 48, pula adalah bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas, Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay mendedahkan, pihaknya percaya Mat Soh yang terbunuh di wilayah Hama kelmarin merupakan lelaki yang bernama Zainan Harith, 52, yang menetap di Petaling Jaya dan merupakan anggota KMM.
Katanya, Mohd. Rafi yang kini kritikal merupakan pemandu teksi yang menetap di Cheras dan pernah ditangkap polis Indonesia pada 22 April 2003 di Palu, Sulawesi, Indonesia.
"Dia kemudian diusir keluar dari negara itu setahun kemudian dan ditangkap di bawah ISA seterusnya dibebaskan pada 18 Ogos 2006.
"Zainuri pula yang cedera di bahagian paha dan tengkuk merupakan juruteknik yang berasal dari Bota, Perak. Ketika ditangkap polis pada 15 Jun 2001, dia memiliki senjata api dan 412 peluru serta bahan letupan. Dia kemudian dipenjara 10 tahun dan 18 kali sebatan.
"Selain daripada itu, kedua-dua mereka (Mohd, Rafi dan Zainuri) pernah menjalani latihan ketenteraan di Afghanistan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Ayob Khan turut menjelaskan, dianggarkan sehingga kini seramai 30 rakyat Malaysia berada di negara bergolak seperti Syria dan Iraq untuk berperang dengan tentera pemberontak.
Katanya, angka itu terus meningkat berbanding hanya kira-kira 20 orang, sepanjang tahun lalu.
"Pihak polis telah mengenal pasti seramai 22 rakyat Malaysia yang berada di negara-negara berkenaan dan terlibat secara langsung dalam konflik terbabit.
"Ada yang telah meninggal dunia namun kita menghadapi kesukaran untuk mengesahkan perkara tersebut," katanya.
Mengulas lanjut beliau memberitahu, pihak polis mempunyai maklumat awal tentang pemergian sebahagian daripada mereka yang terlibat ke Syria, bagaimanapun terdapat kekangan untuk mengambil tindakan.
"Kami tidak mempunyai bukti kukuh untuk menangkap mereka di bawah undang-undang baharu Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang menggantikan ISA," katanya.
Hari ini, Utusan Malaysia melaporkan, tiga rakyat Malaysia yang sedang berjuang di wilayah Hama, Syria, dibedil oleh kereta kebal tentera Bashar al-Assad, mengakibatkan seorang daripadanya terkorban manakala dua lagi cedera.
Kejadian itu menjadikan seramai tiga rakyat Malaysia telah terbunuh di negara bergolak iaitu seorang pekerja kilang, Ahmad Tarmimi Maliki, 26, yang menjadi pengebom berani mati Kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) di Iraq pada Mei lalu.
Seorang lagi iaitu, Abu Faz yang belum dikenal pasti identitinya pula maut ditembak di Damsyik, Jun lalu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140822/je_02/Pernah-ditahan-ISA-rompak-bank#ixzz3B4P8ao2s
© Utusan Melayu (M) Bhd