Monday, 10 October 2016

Terus gempur Aleppo
TENTERA yang setia kepada rejim Bashar meronda kawasan Awijah ketika mereka mara di daerah yang sebelum ini dikuasai kumpulan penentang di timur Aleppo.


AFP
Beirut: Tentera Syria semalam meneruskan serangan untuk menawan timur Aleppo yang dikuasai kumpulan penentang selepas Majlis Keselamatan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) gagal meluluskan gencatan senjata untuk menyelamatkan bandar berkenaan.

Askar rejim Presiden Bashar al-Assad dan sekutunya mara serta menguasai dari satu jalan ke satu jalan di sektor timur yang dikuasai kumpulan penentang sejak 2012.

“Pertempuran di darat dan juga serangan udara ganas berlarutan sepanjang malam dan berterusan hingga ke hari ini (semalam) terutama di daerah Sheikh Said di timur Aleppo,” kata ketua Pemantau Syria untuk Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman.

Ujarnya, tentera rejim kini mengambil alih kawalan di persimpangan Jandul di timur laut bandar itu.

Akhbar Al-Watan yang rapat dengan rejim Bashar melaporkan, kemaraan terbaru itu bertujuan membuka jalan untuk satu serangan darat yang penting dan yang akan menjadi penentuan.

Tentera Syria melancarkan serangan terhadap bahagian timur Aleppo yang dikepung itu sejak lebih dua minggu lalu dengan sokongan serangan udara Russia.

Menurut badan pemantau, sejak operasi bermula pada 23 September lalu, serangan udara oleh tentera Syria dan Russia sudah meragut 273 nyawa kebanyakannya orang awam, termasuk 53 kanak-kanak.

Seramai 17 orang awam pula terbunuh dalam serangan artileri di daerah timur bandar itu kelmarin.

Pada Sabtu lalu di PBB, Russia menggunakan veto untuk menolak resolusi oleh Perancis yang mendesak serangan udara di Aleppo di tamatkan manakala satu gencatan senjata yang dikemukakan Moscow pula ditolak Majlis Keselamatan.

Kegagalan dua resolusi itu memburukkan lagi perpecahan di Majlis Keselamatan antara Moscow dan kuasa Barat yang menyokong kumpulan penentang dalam perang saudara selama lima tahun di Syria yang sudah meragut 300,000 nyawa.

Ini kali kelima Russia menggunakan kuasa veto untuk menghalang tindakan PBB terhadap perang di Syria.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 10 Oktober 2016 @ 7:20 AM

Genjatan senjata: Delegasi NGO Asean kutuk tindakan PBB


MARLIA ZAKARIA
9 OKTOBER 2016
Syria


Syria Gambar hiasan
SHAH ALAM - Perwakilan badan bukan kerajaan (NGO) Asean dan antarabangsa kesal apabila Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menolak usul gencatan senjata dan akses bantuan kemanusiaan ke Aleppo.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, ia jelas menunjukkan sikap tidak peka kuasa-kuasa besar terhadap Syria.

“Mereka menggunakan kuasa veto Majlis, menolak cadangan gencatan senjata dan akses bantuan kemanusiaan ke Aleppo.

“Kami mengutuk penolakan tersebut yang mencerminkan sikap tidak peka berperikemanusiaan kuasa besar terhadap rakyat tertindas di Syria,” katanya.

Sehubungan itu, pelan tindakan telah dirangka dalam satu mesyuarat yang diadakan di sini, hari ini.

“Beberapa program jangka pendek telah dirancang antaranya misi kemanusiaan,  Hari Protes ‘Hentikan Peperangan dan Tumpah Darah di Syria’ yang akan dilakukan di seluruh bandar-bandar utama di Asia, Perhimpunan wanita dan kanak-kanak untuk keamanan di Syria, serta surat khas akan dihantar kepada PBB, OIC dan Asean, supaya mereka bertindak.

“Untuk jangka masa panjang, pemimpin-pemimpin Arab, Amerika Syarikat, Iran dan Rusia dituntut menghentikan perang proksi dan Indonesia sebagai negara Islam terbesar juga akan di saran meminta Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengadakan persidangan khas selain mewujudkan Rangkaian Media Antarabangsa, berkempen untuk Syria,” katanya.

Tambahnya, dana sebanyak AS$1 juta (RM4 juta) turut di sasar bagi memenuhi misi bantuan khususnya musim sejuk di Syria yang dijangka mencapai suhu sejuk puncak sekitar Januari.

“Kami juga cuba mengumpulkan 1000 NGO  bagi memperkasakan usaha-usaha tersebut

“Selain itu, pemimpin Arab Saudi, Amerika Syarikat dan Rusia akan dituntut menghentikan peperangan proksi di Syria yang telah menyebabkan lebih 11 juta orang dibunuh atau terpaksa meninggalkan rumah mereka,” katanya.

Katanya, peningkatan campur tangan luar secara terang-terangan menyebabkan konflik mazhab kini menjadi perang proksi kuasa asing.

“Kini Syria menjadi medan kuasa-kuasa besar merangsang kekuatan ketenteraan untuk memusnahkan negara sepenuhnya.

Selain itu katanya, kerajaan juga perlu mengambil inisiatif menyelesaikan isu tersebut dari akar umbi.

“Kami gembira Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ada inisiatif bawa masuk pelarian.

“Tapi kita tak mendekati asas masalah ini yang pemimpin-pemimpin dunia tak buat. Nak harapkan Ngo buat misi sampai bila,” katanya.