Wednesday, 11 December 2013

PBB rentasi Iraq ke Syria

PBB rentasi Iraq ke Syria11 Disember 2013
UNRWA akan merentasi Iraq buat pertama kali untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Syria.
GENEVA - SYRIA. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), semalam memaklumkan bahawa mereka mungkin akan menghantar bantuan makanan dan bekalan ubat-ubatan merentasi Iraq untuk memasuki ke Syria.

Ketua Agensi Bantuan dan Pekerjaan bagi Pelarian (UNRWA) di Syria, Amin Awad berkata, penghantaran bantuan menerusi pengangkutan udara itu telah mendapat kebenaran kedua-dua kerajaan.

"Semua bekalan bantuan kemanusiaan menjelang musim sejuk itu akan dihantar ke Qamishli dan Hassaka melalui bandar Arbil di Iraq," jelasnya dalam laporan AFP.

Menurutnya, usaha pertama kali yang mendapat kerjasama Baghdad itu diharap dapat meringankan penderitaan kira-kira 60,000 penduduk di kawasan itu.

Keadaan terkini di Syria. Salji telah turun menandakan suhu kini telah mencecah 0 darjah celcius.Bagaimana agaknya anak-anak Syria berhadapan dgn musim sejuk ini tanpa pemanas? 

Ya Allah..... 

Sampaikanlah tanda cinta kita sesama ummat di Syria.

Maybank : GABUNGAN SALAM SYRIA
No akaun : 562218207666
Email : malaysia4syria@gmail.com
No telefon : 0341416732 / 0132226057

Untuk pengeluaran resit pengecualian cukai, sila emelkan kepada kami : Nama, alamat rumah dan juga no telefon beserta bukti sumbangan.

Terima kasih.

Demi Syria, Untuk Ummah!

Keadaan terkini di Syria. Salji telah turun menandakan suhu kini telah mencecah 0 darjah celcius.

#WinterSyria

Keadaan terkini di Syria. Salji telah turun menandakan suhu kini telah mencecah 0 darjah celcius. 

Bagaimana agaknya anak-anak Syria berhadapan dgn musim sejuk ini tanpa pemanas? 

Ya Allah..... 

Sampaikanlah tanda cinta kita sesama ummat di Syria.

Maybank : GABUNGAN SALAM SYRIA
No akaun : 562218207666
Email : malaysia4syria@gmail.com
No telefon : 0341416732 / 0132226057

Untuk pengeluaran resit pengecualian cukai, sila emelkan kepada kami : Nama, alamat rumah dan juga no telefon beserta bukti sumbangan.

Terima kasih.

Demi Syria, Untuk Ummah!

"Wallah, kami lapar! Lapar!
Hasbunallah wa ni’mal wakil

Cukuplah Allah sebagai pelindung kami dan DIA adalah sebaik-baik pelindung..

Diriwayatkan bahawa ketika Nabi Ibrahim diletakkan di atas tunku api, Jibril bertanya kepada baginda – Apakah engkau memerlukan sesuatu pertolongan dariku?’ Nabi Ibrahim lantas menjawab – “Aku tidak memerlukan apa-apa pertolongan darimu.. Aku hanya memerlukan pertolongan dari Allah”.

Baginda kemudiannya menyebut kalimah Hasbunallah wa ni’mal wakil ketika dicampakkan ke dalam api, dan dengan izin Allah, api itu menjadi dingin dan selamatkan Nabi Allah itu dari dibakar.. Subhannallah..

Nabi Muhammad s.a.w. juga diriwayatkan menyerbut2 kalimah Hasbunallah wa ni’mal wakil ketika di dalam perang Badar, sehingga Allah memberikan kememangan kepada baginda.

Ubatilah jiwa kita dengan mengucapkan kalimah ini berkali-kali sehingga berasa tenang dan lapang.
 

Tahukah anda saudara kita terpaksa menggunakan kereta usang untuk di jadikan tempat berteduh daripada hujan dan panas? Tahukah anda mengapa?Mereka terpaksa meninggalkan rumah mereka dan hidup seperti pelarian di dalam negara mereka sendiri. Rejim Haram Kuffar Assad bermaharajalela membunuh dan sedang melakukan pembersihan etnik muslim Sunni di sana. Jadi, saudara kita ini hidup sebagai pelarian untuk terus kekal hidup meskipun mereka tahu, bila-bila masa sahaja rejim biadap itu akan cuba membunuh mereka.

Ingatlah sewaktu anda merebahkan badan diatas katil empuk selepas seharian bekerja, Ingatlah wajah-wajah saudara kita ini. Ingatlah mereka berhimpit di dalam sebuah kereta usang bukan kerana kekurangan wang, atau sebagainya, tetapi sedang cuba untuk terus hidup dan tidak dibunuh dengan kejam oleh Kuffar Syiah!. Allahu Rabbi, bayangkanlah pengorbanan yang telah mereka lakukan.

Akan tiba pada suatu hari, kita akan ditanya di padang masyar akan pengorbanan yang telah dilakukan sewaktu berlaku peperangan Kuffar menentang Islam. Dan pada saat itu lah, setiap saham-saham akhiratmu akan datang membantu. RM20 bukanlah jumlah yang besar, tetapi ia mampu mejadi penyelamat untuk saudara kita di Syria dan kita di akhirat. InsyaAllah.

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)

No.38B, jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Kami mempunyai tabung khas untuk Syria :-

Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Akaun Maybank: 562106630487
PayPal: AlEhsidek@gmail.com
Bank swift Code : mbbemykl

Sumbangan Anda Amanah Kami
 

BERITA HARI INIALEPPO
Meriam Bashar tidak henti-henti mengebom kebanyakan kawasan di Aleppo antaranya "Tadef & Al bab" yang menyebabkan sekurang-kurangnya 60 terbunuh.

HOMS
Meriam dan pesawat rejim telah mengebom kebanyakan kawasan di Homs dan memusnahkan banyak bangunan di Bab Hood & Joret al shaeah.

DAMSYIK
FSA bertempur dengan "Bashar mafia" untuk mengambil alih lebuhraya diantara Damsyik dan Homs, dan ia adalah antara jalan-jalan yang penting.

FSA mengawal bandar Al-Nabk dan "Bashar mafia" telah membunuh ramai penduduk.LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/9b996d39-d5af-4d32-b8c1-abe4ab5b535e

Para Mujahid sedang cuba menyelamatkan Biarawati Mar Taqla

Para Mujahid sedang cuba menyelamatkan Biarawati Mar Taqla di pusat arkeologi biara yang terletak di Maloula sewaktu Rejim Haram Assad membedil membuta tuli mana-mana kawasan tanpa mengira agama atau bangsa.

"Dan apabila anak perempuan yang dikubur hidup-hidup, ditanya, Dengan dosa apakah ia dibunuh?"

"Dan apabila anak perempuan yang dikubur hidup-hidup, ditanya, Dengan dosa apakah ia dibunuh?" (Surah at-Takwir 8-9) 


Ayat ini telah diturunkan pada zaman jahilliyah. Tetapi, para pembunuh berdarah dingin telah menyerang anak-anak kecil tidak berdosa ini dengan pembunuhan kejam seperti ini.

Mengapa Bashar membunuh bunga-bunga yang suci dari dosa ini?
Mereka tidak bersenjata mahupun menyakiti sesiapa.
Sesiapa sahaja yang sanggup melakukan perbuatan ini sememangnya bukanlah seorang manusia!
Hasbunallah wa ni'mal wakil
 

Kemusnahan, kebuluran dan kesejukan pada masa dan tempat yang sama! Inilah Syria!Link Video : https://www.youtube.com/watch?v=YNWRulBHxQc

Jika anda mempunyai selimut atau pakaian tambahan membawa kepada alamat berikut. Kami memerlukan :

✓ Kewangan (bagi membeli makanan & perubatan)
✓ Baju sejuk
✓ Selimut Tebal (Toto)
✓ Stokin tebal
✓ Sarung tangan tebal
✓ Topi musim sejuk (headcover)

TARIKH TUTUP PENGHANTARAN 15/12/2013

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

MAYBANK - 562106630487
( PERTUBUHAN SINAR DAMSYIK MALAYSIA )

Alamat:

1) SYRIA CARE OFFICE
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
* Saudari Fauziah 01137030900
 

La illaha ilallahSaban hari, kanak-kanak di Syria yang sedang menderita akan perlahan-lahan menghembuskan hela nafas mereka yang terakhir. Pergi buat selamanya meninggalkan saudara-saudara Islam mereka di dunia yang penuh dengan kekejaman ini. Tiada siapa yang akan benar-benar memahami betapa beratnya penderitaan yang harus dipikul oleh mereka sebagai seorang kanak-kanak yang lurus. Belum sempat pun mereka mengenal erti kehidupan yang sebenar. Mereka kini sedang menjerit meminta bantuan dari saudara-saudara Islam mereka di seluruh pelusuk dunia. Percayalah RM20 kita mampu untuk mengubah nasib mereka dan menyelamatkan nyawa mereka insyaAllah.

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

MAYBANK - 562106630487
( PERTUBUHAN SINAR DAMSYIK MALAYSIA )