Sunday, 24 March 2013

SINAR BARU UNTUK SYRIAPerdana Menteri Kerajaan Sementara Syria iaitu Ghassan Hito adalah berketurunan Kurdish.

Semoga darah Solahuddin al-Ayyubi yang juga berketurunan Kurdish mengalir di dalam tubuh beliau.

Kini tiba masa untuk Islam memimpin Syria seterusnya membentuk khilafah yang akan menaungi seluruh dunia. Insya-Allah.
19032013

MUJAHIDEN INGIN 'BEBASKAN' AIRPORTMujahidin FSA mengumumkan bahawa pihak mereka telah melepaskan dua peluru berpandu di istana presiden. Juga terhadap satu pos keselamatan rejim di Kafr Sousa sebagaimana mereka juga mengumumkan bahawa telah menembak lebih 24 buah roket di Lapangan Terbang Antarabangsa Dimasyq semalam.

Berita rasmi rejim Basyar sendiri, "SANA" melaporkan bahawa 5 peluru mortar mujahidin telah jatuh di tempat-tempat yang berbeza di barat Dimasyq, antaranya mengenai taman Tasyrien dan kawasan sekitar simpati Hospital yang begitu hampir dengan istana Basyar.

Aktivis-aktivis berkata rejim segera menempatkan pasukan keselamatannya di sekitar kawasan terbabit. Laluan keluar masuk ke Dimasyq ditutup khasnya yang melalui pekan Kafr Sousa. Anggota-anggato pasukan keselamatan dan tentera rejim pula dilihat memenuhi segenap kawasan di ibukota Dimasyq saat ini.

Doakan mujahidin.
20032013

senyum sejenak

Ahmad Muath Al -Khateeb resigns from his position as head of the Syrian national coalition.

SYAHIDNYA SYAIKH RAMADHAN AL-BUTHITerjemahan kenyataan Penuh oleh Fadhilatus Syaikh Abul Huda Al-Yaaqubi di atas Syahidnya Fadhilatus Syaikh Ramadhan Al-Buti (Di Petik dari FB Syaikh Abul Huda) :

Aku mengucapkan takziah ke atas diriku dan seluruh alam Islami di atas Syahidnya Al-Allamah Al-Jalil As-Syaikh Muhammad Said Ramadhan Al-Buti.

Allah Subhanahu Wa Taala telah mengurniakan pengakhiran hayatnya dengan kebaikan dan mengurniakan beliau kemulian Syahid.

Sesungguhnya pemergian beliau Rahimahullah adalah satu kehilangan besar buat Umat Islam seluruhnya. Beliau merupakan seorang Mujaddid dalam Pemikiran dan Aqidah.

Beliau adalah seorang Alim Rabbani yang berjuang membela Islam dan Ahlus Sunnah Wal Jamaah berdekad lamanya di Mimbar Dimasyq dan Kuliah Syariah.

Dalam berita yang disiarkan di televisyen Syria, beliau telah meninggal dunia akibat dibom oleh pengebom berani mati.

Aku menghalakan tanggungjawab Syahidnya beliau terhadap kerajaan aku mempunyai maklumat yang sangat panas dan teliti yang sangat dekat dengan Fadhilatus Syaikh bahawasanya As-Syaikh Al-Buti sedang berusaha untuk keluar dari Syria akan tetapi kerajaan telah mengenakan sekatan keselamatan yang sangat ketat ke atas beliau.

Fadhilatus Syaikh Al-Buti di dalam majlis-majlis khas beliau sentiasa mencela ‘An-Nasiriyin’ dan sentiasa mendoakan kehancuran buat mereka.

Aku mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pengeboman ini,samada ianya dilakukan oleh pihak kerajaan ataupun Jamaah Takfiryah sebagaimana didakwa oleh pihak kerajaan – kerana Jamaah Takfiriyah ini sememang asal mereka memerangi Ahlus Sunnah.

Kita semua mendoakan rahmat Allah ke atas pemergian Fadhilatus Syaikh Al-Buti dan semua pihak yang turut syahid bersamanya.

Kita mendoakan agar Allah menempatkan beliau dan mangsa agar ditempatkan di kedudukan Para Syuhada’.
Aku akan sentiasa menyebut tentang Fadhilatus Syaikh Al-Buti yang telah Syahid dengan segala kebaikan,pujian dan penghormatan.
Beliau akan kekal sebagai seorang Tokoh yang Alim dari kalangan Ulamak Ummah Islamiah.

Aku walaupun berselisih pandangan dengan Beliau dalam persoalan “Khuruj ‘alal Imam” dan “Menyokong pemerintah”,dan walaupun aku sentiasa menyanggah pandangan beliau berkali-kali,tidaklah aku membawa dalam jiwaku melainkan Cinta dan Penghormatan terhadap beliau.

Semoga Allah merahmati beliau dengan Rahmat yang seluas-luasnya,dan memberikan buat Para Musliman sebaik-baik gantian ke atas pemergian beliau,dan semoga Allah mengurniakan kesabaran dan ketenangan buat anak-anak dan ahli keluarga beliau

BASYAR ADALAH DAJAL ZAMAN MODENDilaporkan rejim telah mensasarkan sekurang-kurangnya 750 buah masjid dalam tempoh dua tahun yang lalu. Sebahagian daripadanya telah dimusnahkan sepenuhnya, yang lain memerlukan banyak pembaikan dan tidak boleh digunakan, manakala selebihnya telah terkena serangan tetapi masih boleh digunakan. 

Rejim juga telah mensasarkan masjid purba dan bersejarah yang dibina lebih daripada 1000 tahun yang lalu ketika ia meneruskan serangan sengit ke atas pejuang Syria.

Pada awal revolusi penunjuk perasaan melancarkan protes mereka dari masjid, dan menjadi tempat berlindung apabila rumah mereka diserang. Sesetengah sekolah pun terletak di beberapa buah masjid.

Bilangan masjid yang diserang:
Homs: 149
Damsyik: 54
Pinggir Damsyik: 126
Idlib: 104
Aleppo: 94
Dara: 71
Hama: 62
Deir Ezzour: 52
Bandar-bandar Pantai: 32
Raqqa: 2
Quneitra: 2

BASYAR BERTERUSAN MENGGUNAKAN SENJATA KIMIAMujahidin mendakwa bahawa tentera rejim telah melancarkan Scud yang mengandungi bahan kimia, tetapi terlepas sasaran dan terkena penyokong sendiri iaitu sebuah sekolah polis. 

Pemerhati melaporkan 26 mayat, termasuk sekurang-kurangnya 16 mayat tentera Bsyar. Sumber perisikan menyebut bahawa "sangat jelas" senjata kimia telah diguna rejim ketika membedil Halab pada hari Selasa.

Kolonel Malik al-Kurdi, timbalan komander FSA, memberitahu Al Jazeera bahawa dakwaan rejim Basyar bahawa mujahidin menggunakan senjata kimia di Khan al-Assal adalah tidak berasas:

"FSA tidak mempunyai senjata jenis ini, kerana tidak mempunyai keupayaan (teknikal) untuk menggunakan senjata kimia yang memerlukan makmal dan kaedah-kaedah lain untuk operasi di mana FSA tidak memiliki pada peringkat ini.

Secara prinsipnya, kita sepenuhnya menolak secara mutlak, penggunaan senjata jenis ini kerana ia bukan senjata pertahanan, tetapi direka untuk pembunuhan beramai-ramai, yang bertentangan dengan prinsip FSA dan revolusi Syria. "

PERKARA PENTING YANG PERLU KITA KETAHUIRejim Basyar sekali lagi mula mencipta fitnah kepada mujahidin FSA untuk memburukkan imej mujahidin di mata dunia. 

1) Rejim Basyar menuduh mujahidin menggunakan Scud yang mengandungi bahan kimia dalam letupan di Halab baru-baru ini. 

Akan tetapi ia dinafikan oleh Komander Malik al-Kurdi yang mengatakan bahawa FSA tidak mempunyai senjata jenis ini. Kerana tidak mempunyai keupayaan (teknikal) untuk menggunakan senjata kimia.

2) Rejim Basyar menuduh mujahidin menjadi dalang kepada pengeboman di masjid Iman, Dimasyq semalam yang membawa kepada kematian Syaikh Ramadhan al-Buti.

Akan tetapi, jika dilihat kepada video kejadian tersebut, tidak ada pun sebarang kesan bom yang membawa kepada kerosakan kepada masjid tersebut. Komander FSA juga menafikan terlibat dalam pembunuhan tersebut.

KEBENARAN YANG DISEMBUNYIKAN DALAM ISU PEMBUNUHAN SYAIKH MOHD SAID RAMADHAN AL-BUTHISyaikh Muaz Khatib, Presiden Pakatan Pembangkang dan Revolusi Syria (gambar) dalam kenyataannya menyebut bahawa mereka mempunyai maklumat dan bukti-bukti yang menegaskan bahawa telah mula berlaku perubahan dari segi pendirian Syaikh Mohd Said Ramadhan Al-Buthi terhadap isu di Syria. 

Perkara ini juga diakui oleh Syaikh Abul Huda Ya'koubiy bahawa beliau telah merancang untuk keluar Syria tetapi dikawal ketat oleh rejim Basyar. Selepas daripada itu, berlaku pembunuhan (bukannya pengeboman seperti yang dilaporkan media rejim) di masjid Iman, Dimasyq semalam yang membawa kepada kematian syaikh.

Ternyata, ia pasti perancangan licik rejim Basyar.

LAGI BUKTI PENIPUAN REJIM BASYARMedia-media rejim termasuk media Barat melaporkan bahawa Syaikh Said Ramadhan Al-Buthi terbunuh kerana pengeboman yang dilakukan di masjid Iman semalam.

Sedangkan jika kita lihat di dalam gambar ini, tiada langsung kesan letupan atau kebakaran akibat pengeboman sebagaimana yang dilaporkan. Perhatikan lampu, kipas-kipas dan juga cermin masjid, malah tiada satupun lampu pecah akibat letupan yang didakwa tersebut.

Kenapa sebiji bom yang membunuh lebih 20 orang di dalam masjid tapi tiada memusnahkan barang yang berdekatan? Bahkan jika dilihat kepada mayat, kebanyakan daripada mereka seolah-olah ditembak dari jarak dekat sebagaimana yang pernah dilakukan oleh rejim Basyar sebelum daripada ini dalam kebanyakan kes di Syria.

Basyar cuba menipu dunia dengan menuduh mujahidin dalang kepada peristiwa ini.

KELUARGA PEJUANGMujahidin ini bernama Obaida Hitto yang merupakan anak kepada Perdana Menteri kerajaan sementara Syria, Ghassan Hitto. Beliau turut sama-sama menyertai panggilan Jihad bersama mujahidin FSA di Deir Azzour.

Ghassan Hitto dilaporkan telah berada di perantauan berpuluh-puluh tahun setelah dibuang negara oleh keluarga Asad. Ghassan pernah menyebut bahawa beliau sangat merindui tanah air beliau dan sangat ingin bertemu isteri dan keluarganya yang berada di Syria.

Moga golongan yang menuduh Ghassan Hitto sebagai tali barut US lebih berhati-hati dalam kenyataan mereka.

PENIPUAN BASYAR TERBONGKAR!

TERBONGKAR!

Aktivis Syria Haytham Al-Maleh, dalam tweetnya menyatakan bahawa rejim Basyar Asad telah gagal sekali lagi untuk cuba menyalahkan mujahidin FSA mendalangi serangan di masjid Iman semalam.

Dalam gambar menunjukkan Stesen TV Kebangsaan Syria menemuramah seorang pelajar yang mendakwa dirinya pelajar Ilmu dalam Fiqh Islam yang baru saja meninggalkan kuliah pengajaran dengan Syiekh Al-Bouti sebelum terjadinya peristiwa pembunuhan besar-besaran di dalam masjid.

Dengan bertatu dan berbaju singlet, apakah selayaknya pemuda ini dipanggil 'pelajar Fiqh!'. Rejim semakin lucu.

INILAH SEJARAHNYA YANG MENGGEGARKAN DUNIAAntara detik-detik kebangkitan rakyat Syria pada permulaan tercetusnya revolusi Syria pada 18 Mac 2011 di Daraa.

Teruskan doa buat mereka agar terus thabat.

SINGA SHAMSebahagian pasukan muslimah yang digelar 'Lions Of Shaams'. Mereka bangkit untuk mempertahankan maruah Islam dan diri muslimah yang dirobek-robek rejim Basyar.

Doakan mereka.

Masjid Omari: Simbol kebangkitan rakyat SyriaFoto selepas mujahidin FSA membebaskan semula Masjid Omari daripada rejim Basyar pada 20 Mac. Di sinilah kebangkitan rakyat Syria yang pertama bermula. 

Lihat pautan ini : http://youtu.be/qWDHFGyq3y4

KEJAM DAN ZALIMIdlib : Tiada masa untuk mencuci badan mereka, tiada masa untuk membalut mereka dengan kain kapan. Mereka telah dibunuh dengan kejam oleh tentera Basyar apabila rumah mereka dibedil dan terus dibawa ke tanah perkuburan. 

Apabila jenazah mereka tiba di tanah perkuburan, sebuah helikopter rejim Basyar mengelilingi langit di atas mereka, ia bukan luar biasa bagi Basyar untuk menyerang penduduk semasa upacara pengebumian dan di tanah perkuburan.

Badan gadis kecil ini diletakkan di dalam kubur yang pertama, dengan kebanyakan belakang kepala yang hilang. Semoga tenang disana wahai anak kecil..

Lihat pautan ini : http://youtube.com/?reload=7&rdm=mk0win301#/watch?v=tcW5zWV7BaU

KENYATAAN SYAIKH YA'KOUBI TENTANG PEMBUNUHAN SYAIKH AL-BUTHISyaikh Ya'koubi menyebut bahawa Syaikh Al-Buthi sudah hampir untuk bersama-sama dengan perjuangan rakyat Syria sebelum beliau dibunuh. Dalam tempoh yang lama, kami sudah berusaha untuk memuaskan hati beliau agar menyokong perjuangan rakyat melalui 6 surat yang ditulis kepada beliau.

Surat yang terakhir bertajuk 'Sedarlah Dari Mabukmu', tambahan pula berbetulan terbunuhnya cucu beliau akibat dibunuh oleh rejim Basyar. Maka makin bertambah lagi faktor-faktor yang mendorong beliau untuk menyokong perjuangan rakyat Syria.

Selepas itu, beliau sebenarnya sudah merancang untuk memumumkan pendirian beliau bersama perjuangan rakyat dan untuk menentang rejim pada hari Jumaat keesokannya. Tetapi rejim Basyar telah membunuhnya pada hari Khamis sehari sebelum Syaikh mengumumkan pendirian beliau.

PERSOALAN YANG PERLU DIJAWAB OLEH REJIM BASYAR DAN PENYOKONGNYATentang pembunuhan Syaikh Said Ramadhan Al-Buthi di masjid Iman, Dimasyq Khamis yang lalu, kami datangkan beberapa persoalan untuk dijawab oleh rejim Basyar :

1) Kenapa dibunuh di lokasi yang ketat kawalan keselatamannya (antara Embassy Rusia dan Pejabat Latihan Ketenteraan). Sedangkan rumah syaikh di Rukn Ad-Den merupakan tempat yang mudah untuk membunuh beliau.

2) Tidak ada rakaman penuh pengajian syaikh yang mana setiap pengajian akan direkodkan oleh TV Syria dan kamera Masjid al-Iman. Selepas itu akan disiarkan melalui channel Nur as- Syam.

3) Bagaimana boleh ada siaran tentang riwayat hidup Syaikh dalam televisyen Syria selepas 5 minit berlaku pembunuhan di masjid Iman? Sedangkan setiap montaj memerlukan masa 6 jam untuk disiapkan.

4) Kenapa syaikh dibunuh selepas digunakan senjata kimia oleh rejim di Halab? Adakah untuk menghalang syaikh mengeluarkan pendirian yang tidak bersetuju dengan tindakan rejim itu?

5) Adakah pembunuhan ini untuk mengalihkan pandangan dunia terhadap penggunaan senjata kimia di wilayah Halab?

Ternyata, ia adalah perancangan licik rejim Basyar untuk menuduh mujahidin dan perjuangan rakyat Syria.

SIAPA SEBENARNYA MENGGUNAKAN SENJATA KIMIA?


Sumber-sumber rejim Basyar termasuk page ini (We Care For Ummah) secara berterusan menyebarkan fitnah kepada para mujahidin dan pejuang di Syria.

Kali ini menuduh mujahidin menggunakan senjata kimia terhadap rakyat Syria. Sedangkan tuduhan tersebut langsung tidak dinyatakan bukti yang kukuh dan sahih.

Sedangkan baru-baru ini dilaporkan bahawa rejim Basyar telah menembak dua biji lagi peluru berpandu "Scud" yang mengandungi bahan kimia dari kem al-Quthaifa, Dimasyq ke sasaran-sasaran berikut :

1) Roket pertama dilepaskan pada jam 1:00 petang dari Briged 155 ke arah utara Syria dan belum dapat disahkan ia jatuh di mana.

2) Manakala roket kedua pula ditembak pada jam 1:16 dari Briged 155 juga ke utara Syria dan telah disahkan jatuh ke wilayah Raqqa.

Komander mujahidin FSA juga telah menafikan tuduhan tersebut kerana mengakui bahawa tidak mempunyai kelengkapan tersebut. Sah, satu lagi fitnah daripada rejim kepada mujahidin.

Syria perlukan sumbangan anda

SELAMAT PAGI RAKYAT MALAYSIA. 

BUAT KALIAN YANG AMAT BERMURAH HATI UNTUK MENGHULURKAN SUMBANGAN SEMPENA TAHUN KEDUA KEBANGKITAN RAKYAT SYRIA.

'Islam tidak akan mati'Dr. Mohammed Saeed Ramadan al-Bouti
DAMSYIK 23 Mac - Kematian ulama terkemuka Syria, Dr. Mohammad Saeed Ramadan al-Bouti akan membangkitkan semangat perjuangan bangsa Arab dan umat Islam di seluruh dunia untuk menentang musuh-musuh mereka.
Mufti Besar Syria, Ahmad Badr-Eddine Hassoun yang menyelar pembunuhan imam itu menegaskan, Islam tidak akan 'mati' dan Syria tidak akan tunduk terhadap campur tangan asing.
"Saya mahu mengingatkan kepada pihak yang terlibat menghantar senjata ke Syria tidak sepatutnya memandang rendah kekuatan Islam di Syria.
"Syiar Islam akan terus bertahan dan rakyat Syria juga akan berdiri teguh," kata beliau kepada stesen televisyen rasmi Syria, selepas beberapa jam ulama itu dibunuh, kelmarin.
Hassoun mengeluarkan kenyataan tersebut selepas kematian al-Bouti dalam serangan berani mati yang turut mengorbankan 41 nyawa di sebuah masjid di Damsyik pada Khamis lalu. Al-Bouti adalah penyokong kuat Presiden Syria dan kerap muncul dalam televisyen bagi menyeru rakyat menyokong kerajaan.
Dalam pada itu, Hassoun turut menyatakan sokongannya terhadap negara-negara Arab lain yang menghadapi serangan global, yang merujuk kepada campur tangan kuasa asing untuk memusnahkan negara-negara Islam.
"Dapatkah anda lihat diri anda berdiri dan saling berpelukan dengan Menteri Luar Britain, Perancis dan Amerika Syarikat (AS).
"Sesiapa bersama mereka (kuasa Barat) akan mengikut jejak yang sama seperti mereka dan kami tidak akan mengikut telunjuk musuh- musuh Allah.
"Kami lebih rela menyokong bangsa kami sendiri dan tentera yang lebih kami percayai,'' tegasnya.
- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130324/lu_05/Islam-tidak-akan-mati#ixzz2OSxtpO8c
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Syria diambang kehancuran

SNHR – Syria –casualties report – 23 March, 2013 to the time we make this report The Syrian network for human rights documented 61 victims , Saturday 23/3/2013 all across Syria. Among the victims, 3 children , 2 ladies , 32 free army Damascus and countryside : 21 victims

Daraa : 13 victims

Homs : 10 victims

Aleppo : 9 victims

Hama : 3 victims

Dier Alzoor :2 victims

Idlib : 2 victims

Raqqa : 1 victims========================================Damascus and countryside : 21 victims : 1 child , 10 free army :1- Mahmod Isamel , affected his wound cause of shelling
https://youtu.be/igCGwPVRaRY
http://youtu.be/MuUKxYc8dMk
http://youtu.be/LmDZcL2LCTw

2- Mohamad Abo Omar – Daria – free army – clashes
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=215061085285070

3- Yaser Alwawi – free army – clashes
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=447778251969762&set=a.112197655527825.19958.111632495584341&type=1&theater
https://www.youtube.com/watch?v=vFIrGn9n7s4&feature=youtube_gdata

4- Unknown name – Sidi Mikdad – executed at a barrier in 22-3-2013
http://youtu.be/c555YnmVOI4

5- Ayman Alashkar – free army – mine explosion

6- Child Asin Mansour – shelling

7- Ammar Aljajah – Kadam – dissent solider – affected of his wound in a hospital in Turkey 22-3-2013 cause of clashes
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=468382526565862&set=a.456591161078&332.100645.418872938183488&type=1&theater

8- Unknown name – Jisren – his body found in Barada river
http://youtu.be/kHtgP_sRbiA

9- Ahmad Taghlob – 74 years old – Moazameat Alsham – sniper bullet
http://youtu.be/kfyhKa_ZeLk

10- Alaa Hamdo – Zamalka – Media office manager – shelling
http://youtu.be/lFiaVb56nWM

11- Ali Afof – free army – clashes
http://youtu.be/pG1CEECmWUk
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pG1CEECmWUk

12- Alaa Kaka – free army – clashes

13- Ayham Alashkar – free army – mine explosion

14- Mohamad Barakat – free army – mine explosion

15- Unknown victim -shelling
http://youtu.be/LmDZcL2LCTw
http://youtu.be/MuUKxYc8dMk
http://youtu.be/LmDZcL2LCTw

16- Unknown victim -shelling
http://youtu.be/LmDZcL2LCTw
http://youtu.be/MuUKxYc8dMk
http://youtu.be/LmDZcL2LCTw

17- Ihsam Darwish – free army – clashes
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=447835745297346

18- Mohamad Shikhani – free army – clashes
http://youtu.be/FwCBqXsXVcU

19- Ahmad Almador – free army –clashes

20- Child Omar Bokai – Alassad troops bullets
http://youtu.be/gy8yVOewvqY

21- Ali Alkurdi – shelling
http://www.youtube.com/watch?v=_Ir7V7keLGs&feature=youtu.be

========================================Daraa : 13 victims , 9 free army1- Ahmad Batha – free army – clashes
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pehqzsFgFLc
http://youtu.be/n_BhbqeQZkg

2- Moaead Aba Zaid – free army – sniper bullet then they stole his body

3- Mohamad Alhaj– free army – clashes

4- Abdullah Shakran– free army – clashes
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pehqzsFgFLc
http://youtu.be/TCh5N--eqgA

5- Firas Almakdad– free army – clashes
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pehqzsFgFLc
http://youtu.be/TCh5N--eqgA
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=155424937954037

6- Ahmad Alzobi - – free army – clashes
http://www.youtube.com/watch?v=y-YOkO6nSXU&feature=youtu.be

7- Shaker Alzobi– free army – clashes
http://www.youtube.com/watch?v=gj9dSPgYbt8&feature=youtu.be

8- Basel Alghabari – free army – executed by Alassad troops where he was prisoner

9- Sliman Alghabari – free army – executed by Alassad troops where he was prisoner

10- Jalal Alfandi – mine explosion

11- Ahmad Mitwali – 70 years old – sniper bullet
http://www.youtube.com/watch?v=jS_XXeK0R7k
http://www.youtube.com/watch?v=KiM02SxVzus

12- Ahmad Almnajer executed by Alassad troops where he was prisoner

13- Mahmod Almlhi executed by Alassad troops where he was prisoner

========================================Aleppo : 9 victims ., 1 child , 1 lady1- Unkknown name ( Bitar family ) targeting his car with Mortar , his body turned into carnage
http://youtu.be/YfwUh1k3Mjk

2- Mostafa Hamad – father of two children – during dismantling missile didn't explode

3- Zakaria Sanhjar - targeting a car on Aleppo – Idib highway

4- Ibrahim Alhamwi - targeting a car on Aleppo – Idib highway

5- Omar Zakaria- targeting his car on Aleppo – Idib highway

6- Ms. Hwria Issa – 28 years old – shelling

7- Child Abdularahman Manan – 12 years old – shelling

8- Mahmod Abo Zaid - targeting a car

9- Mahmod Bin Mossa - targeting a carVideo for the targeted car shows victims carnage


http://youtu.be/3b7XBcdgZ2A
http://youtu.be/YfwUh1k3Mjk========================================Homs : 10 victims , 1 lady , 9 free army1- Ali Saad Aldin – free army – clashes

2- Ms. Khadija Alsaleh – Rastan – shelling
http://youtu.be/KL6-04jevvU

3- Ahmad Alosh– free army – clashes
http://www.youtube.com/watch?v=GYClJGmuv3Y&feature=youtu.be

4- Mohamad Jaor – free army – clashes

5- Mohamad Arafat – free army – clashes

6- Ayman Alatr – free army – clashes

7- Hasan Alshami – free army – clashes

8- Abdulhalim Raslan Altaleb – free army – clashes

9-10- Two unknown free army – clashes========================================Dier Alzoor : 3 victims , 2 free army1- Khudr Jadaan – free army- clashes
http://youtu.be/F8KWMqDy1OM

2- Haitham Modahi – free army- clashes

3- Mobarak Alasissa – 18 years old – Alassad troops bullet========================================Hama : 3 victims 2 free army1- Taeser Darwish – free army – clashes

2- Mohamad Alfares – father of two children – shelling
http://youtu.be/qkn1jgbrGSA

3- Mohamad Fayad – free army – married his wife is pregnant – clashes========================================Idlib : 2 victims1- Mohamad Mohamad – sniper bullet in Damascus
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505790416145060

2- Kasem Aljodi – affected his wounds cause of shelling========================================

Raqqa : 1 victim :1- Sharif Alojaili - shelling========================================SNHR also documented :1- Infant Child Ali Rida Husain son of Anas – 2 months old – Aleepo – shelling in19-3-2013----------------------------------------------------
Syrian Network for Human Rights - London
Website: www.syrianhr.org
Email: press@syrianhr.org

Jeneral Mahmoud Darwis, komander Briged Ke-38 telah terbunuh

TERKINI DARI MEDAN PERANG

Daraa : Mujahidin FSA berjaya mengambil kawalan pangkalan Briged Ke-38. Dalam pertempuran untuk menguasai pangkalan ini, dilaporkan bahawa Jeneral Mahmoud Darwis, komander Briged Ke-38 telah terbunuh. 

Selepas mengambilalih pangkalan Briged Ke-38, seramai 30 tahanan rejim telah dibebaskan. Beberapa orang tentera Basyar telah ditangkap dan akan dibawa ke muka pengadilan untuk kekejaman yang mereka telah lakukan.

Breaking News:: A SCUD missile was launched from Al Qalamoun in Damascus Suburbs towards the Syrian south

Syria perlukanmu

Syrian Network for Human Rights | Violation Report | Saturday, 23 March, 2013
======================================================================
Casualties and wounded: 

Damascus Suburbs | Al-Thiyabeia
Civilians were killed by the shelling which was carried out by the Syrian army:

http://www.youtube.com/watch?v=g2WQ_vgFJos

Damascus Suburbs | Jisreen
Syrian army forces continue to adopt the indiscriminate arrests at security checkpoints to citizens and then torture, execute and thrown their corpses into the wild (Very graphic):

http://www.youtube.com/watch?v=P4KeDvkM5tM

Hama | Jabal Shahshabo:
Indiscriminate bombardment killed a number of citizens in Hama (Graphic):

http://www.youtube.com/watch?v=KtUYa28SaTA
======================================================================
Suffering and Human Rights Violations:

Damascus | Southern Bypass (Motahalek Janoubi)
Damascus continues to suffocate from the ongoing blockade carried out by the Syrian army consisting of its tanks and heavy machinery which purposely bombard civilian populated neighbourhoods. It is worth that this bypass is connected to the airport as well as a number of provinces:

http://www.youtube.com/watch?v=3tFVTfjTZoU

Homs | Al-Rastan
Al-Rastan is nearing empty as citizens continue to flee the city due to the daily bombardment carried out by the Syrian army and the lack of food, electricity, fuel and water. Citizens are forced to improvise in many ways to survive such as building their own water retrieval system as mentioned in the video:

http://www.youtube.com/watch?v=J1PtwcrcfFc

Daraa | M’arba
Field hospitals in Daraa and across Syria in general are suffering from the lack of medical devices and medicine as the Syrian army pursues these kinds of locations and whoever is working for them while preventing any type of medical or relief aid from entering cities which are under constant military campaigns (Graphic):

http://www.youtube.com/watch?v=rmwSARuzb20
======================================================================
Bombardment and Destruction:

Aleppo | Bustan Al-Qasr
Indiscriminate bombardment carried out by the Syrian army leads to significant amounts of destruction where civilian remains can sometimes be found:

http://www.youtube.com/watch?v=Zv90iLc3rx8

Deir El-Zour
The city of Deir el-Zour and its suburbs are still being traumatised by the military campaign carried out by the Syrian army which began months ago and consists of daily bombardment, leaving behind large amounts of destruction:

http://www.youtube.com/watch?v=hf2y4REZ4NM
======================================================================
Suffering of Children

Homs | Al-Rastan
The numbers of children in the city of Al-Rastan and across affected areas in general are becoming higher everyday as the bombardment carried out by the Syrian army continues. In addition to this, nearly all children are unable to practice their education in schools as most of them have been destroyed by the bombardment as mentioned by the child in the following video:

http://www.youtube.com/watch?v=37cWCNqCSt4
==========================

Peristiwa berdarah diMasjid Omari

MOGA IA TITIK MULA KEMENANGAN

Mujahidin FSA menunaikan solat secara berjemaah selepas membebaskan semula Masjid Omari daripada rejim Basyar pada 20 Mac. Di sinilah kebangkitan rakyat Syria yang pertama bermula. 

Dalam sejarah, masjid Omari pernah diziarahi oleh Saidina Umar Al-Khattab satu ketika dahulu. Moga ini permulaan kepada sinar di Bumi Syam.

Anak-anak syria perlukan bantuanmu

DOAKAN MEREKA

Merenung masa depan bumi Syam yang telah di robek-robek oleh rejim Basyar. Moga ada sinarnya nanti.

Gambar ini diambil di Sha'ar, Halab hari Jumaat ang lalu.

Saudaramu disyria bersedih

A photo can never laugh, cry, run, jump, or throw a ball ..
A photo can never say "Daddy"...
و هل تحل الصورة مكان ضمّة أو ضحكة أو خطوات صغيرة؟
و هل تنطق الصورة و تقول "بابا" ؟

"REJIM BASYAR DALANG BUNUH SYEIKH AL-BOUTI"-MUAZ KHATIBKetua Pakatan Pembangkang Syria, Syeikh Muaz Al-Khatib mendedahkan bahawa rejim Basyar Al-Asad disebalik dalang pembunuhan ulamak Syria, As-Syahid Syeikh Muhammad Ramadhan Al-Bouti.

Dalam kenyataan kepada "France Press" itu beliau berkata, Syeikh Ramadhan di akhir-akhir hayat beliau banyak membangkang politik Basyar sehingga mendorong beliau berani menasihati Basyar yang menjadikan nya berang atas kalam nasihat yang diberikan. 

Syeikh Muaz juga mendedahkan niat Syeikh Ramadhan Al-Bouti untuk meninggalkan Syria menuju ke Turki yang menyebabkan askar rejim bertindak mengepung dan membunuh beliau.

Syeikh Muaz yang mewakili kumpulan pembangkang Islam di Syria mengutuk sebarang bentuk keganasan. "Kami mengutuk sepenuhnya pembunuhan Syeikh Dr. Ramadhan Al-Bouti dan kami ingin katakan bahawa agama kita (Islam) serta akhlak kita tidak mengizinkan kita sesama Islam membunuh semata-mata berbeza pandangan."

Kumpulan Tentera Pembebasan (FSA) juga turut menafikan pembabitan mereka terhadap pembunuhan ulamak tersebut.

Kepada mereka yang ingin merujuk kenyataan penuh beliau, sila ke pautan berikut:

http://www.nuqudy.com/مجلة/منوعات/لماذا_قتل_بشار_الأس-24314

http://al-mashhad.com/News/الخطيب-يتهم-نظام-الأسد-بالضلوع-فى-اغتيال-البوطى/196726.aspx

http://www.annahar.com/article/22015-معاذ-خطيب:-نظام-سوري-اغتال-بوطي

Um Ja'afar. Beliau merupakan wanita dari Aleppo yang kini berjuang bersama-sama FSA

Um Ja'afar. Beliau merupakan wanita dari Aleppo yang kini berjuang bersama-sama FSA (Free Syrian Army).

Beliau berasa terpanggil untuk bersama-sama berjuang bersama suaminya selepas berlakunya insiden pengeboman dan pembunuhan yang terlampau banyak oleh Rejim Bashar terhadap penduduk di Aleppo.

Beliau penah memiliki dan menjalankan perniagaan saloon rambut. Beliau pernah menyokong Bashar, sehinggalah pada suatu hari beliau terjumpa suaminya dihadapan kedainya, yang tercedera teruk angkara bom oleh rejim basyar. Saat dan ketika itu, beliau bertukar fikiran tentang revolusi dan Bashar ASSad. Mereka berkahwin dan kini sama-sama berjuang di dalam FSA dan merupakan penembak tepat FSA.

Semoga mereka berkekalan sehingga ke Syurga yang kekal lagi abadi. insyaAllah.
......
https://www.youtube.com/watch?v=2An4vMj6GgY