Tuesday, 3 September 2013

Ahli Parlimen Rusia mahu gagalkan cadangan Obama

NOVO-OGARYOVO 3 Sept. - Ahli-ahli Parlimen Rusia dilaporkan mahu terbang ke Washington bagi 'memujuk' Ahli Kongres Amerika Syarikat (AS) supaya tidak menyokong rancangan Presiden Barack Obama melaksanakan operasi ketenteraan di Syria.
Speaker dewan tertinggi Parlimen Rusia, Valentina Matviyenko berkata, perkara itu telah dimaklumkan kepada Presiden Vladimir Putin dan kedua-dua dewan telah bersetuju untuk menghantar wakil mereka.
"Saya berpendapat sekiranya kita berjaya berdialog dengan rakan kita di Kongres AS bagi bertukar-tukar hujah, kita mungkin dapat memahami antara satu sama lain dengan lebih baik.
"Kami berharap Kongres Amerika akan mendapat kedudukan seimbang pada akhirnya tanpa hujah yang kuat dengan tidak menyokong cadangan penggunaan ketenteraan di Syria," katanya. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130903/lu_01/Ahli-Parlimen-Rusia-mahu-gagalkan-cadangan-Obama#ixzz2dqPlC3zZ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Seorang lagi mujahid dari Libya mendapat syahid.

 Latakia, Syria

Seorang lagi mujahid dari Libya mendapat syahid.

syria berdarah

A few posts below, we presented a photo of a destroyed building by Assad warplanes. The building collapsed, and people were looking for their loved ones. This is a photo of two persons pulled from under the rubles.

Do you understand now why we need help. This criminal is using warplanes against civilians.

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#Syrian_Network_for_Human_Rights

سقط منذ بداية الثورة السورية في آذار/مارس 2011 وحتى تاريخ 21-8-2013 بحسب ماوثقته الشبكة السورية لحقوق الإنسان بالاسم و المكان و الصورة و الفيديو و كيفية القتل (101,513) شخص .

Since the beginning of Syrian uprising in March 2011 to 21-8-2013 , SNHR documented by name, place, cause of death, and photo or video, the killing of (101,513) people

Mujahiddin semua.. bersedia! Lokasi : Jobar, Damsyik.


Mujahiddin semua.. bersedia! Lokasi : Jobar, Damsyik. Waktu : 1621 waktu Malaysia. Frequensi radio: 103.9 Anggota : 10'000 Kereta kebal : 2. Perisik kita memberitahu bahawa tentera rejim dan shabiha tidak ada dikawasan ini.. kita akan mara selepas solat Isya' nanti. Keesokan pagi dijangkakan kita akan tiba dikawasan Qalamoun. Di sana ada tentera elit Bashar dari Divisyen ke-4 yang menjadi benteng Istana Presiden Bashar laknatullah. ISIS akan menyerang dari sebelah kiri tepat jam 0700. Jabhat al-Nusra akan menyerang dari sebelah kanan jam 0800. Ahrar al-Syam dan Liwa al-Islam menanti ketibaan kita dan serangan akan dimulakan selepas waktu subuh. Ingat! Pastikan semua tentera rejim menjadi bangkai. Ingat! Matlamat kita adalah syahid. Ingat! Kita pergi dan tidak akan kembali. Ingat! Allah bersama-sama kita. Ingat! Penduduk langit menyaksikan dan menantikan kehadiran kita. Roger and out. Takbir!!!

Al-Raqqah, Syria

Al-Raqqah, Syria
Ibu pejabat ISIS di tengah-tengah ibukota Al-Raqqah

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان#Syrian_Network_for_Human_Rights

تقول الشبكة السورية لحقوق الإنسان بأن نسبة المدنيين (88%) هي نسبة مرتفعه جداً، ففي الحرب العالمية الثانية بلغت نسبة القتلى المدنيين 57 % !

Syrian Network for Human Rights said that the percentage of civilians (88%) is a very high rate, in World War 2 the proportion of civilian victims were (57%

Aleppo

Aleppo

Mahkamah Syariah Aleppo mengeluarkan keputusan untuk memaafkan kesemua kesalahan tentera yang telah defects / berpaling tadah. Memaafkan tentera-tentera rejim yang telah meninggalkan rejim Bashar laknat dan juga akan memaafkan tentera-tentera rejim jika mereka berpaling tadah sekarang.

Keputusan ini dipersetujui dan ditandatangani oleh pasukan-pasukan mujahiddin

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 101 victims, Monday 2/9/2013 all across Syria, including 10 children, 6 ladies, 6 tortured to death, 37 FSA .

Damascus and countryside: 53 victims
Idlib: 8 victims
Daraa: 10 victims
Aleppo: 14 victims
Homs: 5 victims
Hama: 7 victims
Dier ez-Zoor: 2 victims

Latakia, Syria Seorang lagi mujahid dari Libya mendapat syahid.

Gesa halang perang Syria

Gesa halang perang SyriaPuluhan maut selepas terkena gas sarin 21 Ogos lalu.

KAHERAH - MESIR. Menteri Luar Liga Arab menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan masyarakat antarabangsa mendesak dan menghalang tentera rejim Bashar Al Assad menghentikan serangan kimia di Damsyik, Syria.

Dalam satu kenyataan, jurucakap PBB berkata, desakan itu selaras dengan Piagam PBB dan undang-undang antarabangsa.

Menurut kenyataan itu lagi, ketika mesyuarat menteri-menteri luar di Kaherah kelmarin, rejim Syria disahkan bertanggungjawab terhadap serangan berkenaan selepas ratusan terbunuh akibat terkena gas sarin, 21 Ogos lalu.

“Menteri luar Arab berkata, mereka bertanggungjawab melepaskan gas beracun itu perlu disiasat secara terperinci sebelum kes diadili mahkamah antarabangsa,” menurut kenyataan itu dalam laporan Al Jazeera.

Semalam, kumpulan pemeriksa senjata kimia PBB menjalankan siasatan dengan mengumpul sampel bahan kimia digunakan di kawasan berkenaan untuk dihantar ke makmal di Eropah.

PBB bagaimanapun, menolak untuk mengumumkan keputusan analisa berkenaan dalam masa terdekat ini.

Sementara itu, Russia dilaporkan sudah menghantar kapal perisikannya dari angkatan tentera lautnya di Laut Hitam ke perairan Syria.

Laporan dari Moscow menyebut, tindakan itu dilakukan susulan Barat sedang menimbang untuk menyerang Syria berhubung dakwaan penggunaan senjata kimia oleh Damsyik.

“Kapal periskan SSV-201 Priazovye dikatakan memulakan pelayaran petang kelmarin ke wilayah yang dipilih oleh angkatan tentera di timur Mediterranean,” menurut laporan itu.

Pasukan mujahiddin ISIS (Islamic State of Iraq and Syam)

 Pasukan mujahiddin ISIS (Islamic State of Iraq and Syam)
'Daulah Islamiyyah fi Iraq wal Syam'. Pasukan yang baru ditubuhkan dalam tahun ini. 

Puak-puak sekular, puak-puak kafir, puak-puak syiah menggelar mereka ini rebel, pemberontak, militan, radical dan segala macam panggilan lagi. Bagi admin, menjadi pemberontak atau rebel bangun menentang kerajaan taghut kerajaan Iblis adalah kerja mulia disisi Allah SWT.

Semoga Allah kurniakan kekuatan, kesabaran dan keteguhan di hati barisan mujahiddin kita.

Adakah kita tak merasa apa-apa melihat rumah Allah dihancurkan tangan-tanagn jahat ini?

Masjid Al Rawi. Satu lagi Pembaharuan oleh rejim Assad!

Deir Ezzor, Syria.

Adakah kita tak merasa apa-apa melihat rumah Allah dihancurkan tangan-tanagn jahat ini?

Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati,

Surah Al Imran (ayat 169-170)

(بسم الله الرحمن الرحيم )

Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki;

(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

'Dajjal Kecil' dan pasangannya

90 pemberontak terbunuh dalam tempoh 48 jam di Syria: Pemerhati


BEIRUT: Kira-kira 90 pemberontak terbunuh berhampiran ibu negara Syria dalam tempoh 48 jam, kata pemerhati, meningkatkan kemungkinan campur tangan tentera asing ke atas rejim Bashar al-Assad.

Daripada jumlah itu, sekurang-kurangnya 29 orang yang terbunuh, kebanyakan mereka bukan rakyat Syria, mati dalam serangan hendap oleh tentera di Adra, timur Damsyik, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia di Syria.
Katanya, pasukan keselamatan juga antara yang terbunuh dalam pertempuran berdarah itu. - AFP 

Konflik Syria menyebabkan 7 juta rakyat jadi pelarian

Obama bercakap mengenai isu Syria di pekarangan White
House di Washington pada Sabtu lalu.- AFP
DAMSYIK - Bantuan antarabangsa kepada penduduk Syria yang terjejas akibat perang saudara adalah amat kecil berbanding keperluan mereka, kata seorang pegawai kanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam.
Pegawai kanan PBB itu, Tarik Kurdi memberitahu, dianggarkan lima juta rakyat Syria kini menjadi pelarian di negara sendiri.
Bilangan tersebut tidak termasuk dua juta lagi warga Syria yahg melarikan diri ke beberapa negara jiran.
Angka keseluruhan tersebut merangkumi hampir satu pertiga penduduk di negara Asia Barat berkenaan.
"Setakat ini, negara-negara penderma menyumbang kurang satu pertiga daripada wang yang diperlukan bagi membantu para pelarian ini," kata Kurdi.
Konflik kejam penuh berdarah selama dua tahun di Syria juga telah meragut lebih 100,000 nyawa termasuk lebih 1,300 orang yang terbunuh dalam serangan senjata kimia oleh rejim presiden Bashar Al-Assad dipinggir bandar raya Damsyik pada 21 Ogos lalu.
Namun Bashar menafikan tentera Syria melakukan serangan kejam tersebut.
Beliau sebaliknya menyalahkan pihak penentang sebagai bertanggungjawab melancarkan serangan itu.
Setakat ini, pihak AS dan juga rejim Bashar belum menyiarkan bukti dakwaan masing-masing kepada umum.
Di Washington, Presiden Barack Obama sedang melobi Kongres untuk menyokong serangan tentera bagi menghukum rejim Bashar kerana menggunakan senjata pembunuh besar-besaran itu.
Obama pada awalnya bersedia menyerang Syria, tetapi menukar fikiran bagi mendapatkan persetujuan Kongres terlebih dahulu pada hujung minggu lalu.
Kongres dijangka mengundi isu tersebut pada 7 September ini.
Sementara itu, Liga Arab belum menyatakan sokongan berhubung tindakan ketenteraan ke atas negara Asia Barat itu.
Dalam satu mesyuarat tergempar di Kaherah kelmarin, ia meminta PBB dan masyarakat antarabangsa mengambil langkah pencegahan berdasarkan undang-undang antarabangsa bagi menghentikan jenayah rejim Bashar.
Dalam perkembangan berkaitan, dua sekutu kuat Bashar, China dan Rusia menentang tindakan ketenteraan yang dicadangkan Washington.
China amat bimbang serangan itu akan menyebabkan konflik di Asia Barat menjadi bertambah rumit dan buruk.
Rusia pula mendakwa tiada bukti kukuh tentera Bashar melancarkan serangan senjata kimia.
"Tiada koordinat lokasi serangan dan tiada bukti ujian dilakukan oleh golongan profesional untuk mengesahkan serangan itu," kata Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov.
Sebelum perang saudara meletus, Syria mempunyai sekitar 23 juta penduduk. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2dmxgzoPy 
Hakcipta terpelihara