Monday, 17 October 2016

FAKSI PERLAWANAN SURIAH BUNUH DAN TANGKAP PULUHAN PASUKAN ASSAD DI HAMA


17 Oktober 2016

Faksi Perlawanan Suriah Bunuh dan Tangkap Puluhan Pasukan Assad di Hama

HAMA (Jurnalislam.com) – Faksi Perlawanan Suriah (Syrian Resistance) pada hari Ahad malam berhasil mendapatkan kembali kontrol atas semua titik pasukan rezim Nushairiyah Assad di pinggiran kota Muardes pedesaan Hama setelah pertempuran sengit berlangsung selama beberapa jam antara kedua belah pihak, ElDorar AlShamia melaporkan, Ahad (16/10/2016).
Menurut komandan militer Jaysh al-Ezza, Mustafa Marati, dalam laporan eksklusif untuk jaringan berita ElDorar lebih dari 40 pasukan al-Assad telah dibunuh.
3 elemen pasukan rezim ditangkap selama pertempuran ditambah hancurnya beberapa kendaraan militer.
Pertempuran sehari-hari terjadi berulang kali di garis depan pedesaan Hama bagian utara saat pasukan rezim Syiah Assad mencoba untuk merebut kembali daerah-daerah yang selama beberapa pekan terakhir berada dalam kekuasaan faksi Syrian Resistance.

Rundingan damai Syria terus buntu


17 Oktober 2016 12:36 AM
Menteri-menteri luar termasuk John Kerry dan Sergei Lavrov berbincang

Menteri-menteri luar termasuk John Kerry dan Sergei Lavrov berbincang tentang masa depan Syria di Lausanne, Switzerland, kelmarin. REUTERS
LAUSANNE, Switzerland 16 Okt. – 
Rundingan damai Syria yang dipengerusikan oleh Amerika Syarikat (AS) semalam menemui jalan buntu apabila gagal mencapai strategi berkesan bersama Rusia bagi menamatkan konflik di negara bergolak itu.

AS yang diwakili oleh Setia­usaha Negara, John Kerry mencari haluan baharu perdamaian selepas gagal untuk melaksanakan gencatan senjata dengan Moscow yang menyokong Syria ekoran tercetusnya kemarahan penduduk dunia berkaitan insiden pengeboman tidak terkawal di Aleppo.

Kerry mengadakan rundingan tersebut bersama Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov dan tujuh menteri luar lain dari Iran, Iraq, Arab Saudi, Turki, Qatar, Jordan dan Mesir setelah beberapa ming­gu kegagalan pelan gencatan senjata dirancang oleh AS.

“Saya menyifatkan pertemuan ini sebagai cara untuk mencari penyelesaian dalam suasana perbincangan yang santai. Pendapat daripada menteri yang berbeza mungkin dapat membentuk pelbagai pendekatan,” katanya.

Mesyuarat itu merupakan pertemuan kedua antara Kerry dan Lavrov sejak kegagalan gencatan senjata bulan lalu.

Sementara itu Lavrov berkata, beliau tidak mempunyai sebarang harapan pada mesyuarat tersebut selain menambah semua menteri telah memberi beberapa pandangan menarik, namun enggan mengulas lanjut.

Tambah Lavrov, semua menteri luar juga bersetuju Syria perlu mencari jalan penyelesaian sendiri secara menyeluruh dan negara itu perlu bersatu. – REUTERS

Rakyat Syria tentukan masa depan sendiri


DARI kiri, Menteri Luar Mesir, Sameh Shoukry; Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov; Setiausaha Negara Amerika, Syarikat John Kerry; Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir; Menteri Luar Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani; Menteri Luar Iraq , Ibrahim al- Jaafari; Menteri Luar Iran, Mohammad Javad Zarif; Wakil khas Setiausaha Agung bagi Syria, Staffan de Mistura; Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu; Menteri Luar Jordan, Nasser Judeh bersama-sama di meja semasa mesyuarat dua hala membincangkan krisis di Syria, di Lausanne, Switzerland. - Foto REUTERS MOSCOW: Russia memaklumkan semua negara yang menyertai perbincangan di Lausanne bersetuju bahawa rakyat Syria akan menentukan masa depan mereka sendiri menerusi rundingan secara inklusif. Selain itu, katanya, sempadan negara itu patut dikekalkan seperti sedia dan Syria akan kekal sebagai sebuah negara sekular, selepas pertemuan itu berakhir, semalam. Kementerian Luar Russia berkata, untuk memastikan perjanjian gencatan Amerika Syarikat-Russia berjaya dan melancarkan penghantaran bantuan kemanusiaan, pembangkang sederhana Syria mesti meninggalkan Jabhat Fatah al Sham atau Barisan Hadapan Nusra dan beberapa kumpulan pengganas yang ada kaitan dengannya. "Pada masa sama, perlu diulangi bahawa operasi memerangi militan Daesh dan Barisan Hadapan Nusra akan diteruskan," kata kementerian itu. Pertemuan semalam dianjurkan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry di bandar Switzerland itu gagal mencari strategi sehaluan dengan Russia untuk menamatkan konflik di Syria yang kini masuk tahun keenam. Kerry menjemput Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov dan tujuh menteri luar lain dari rantau itu iaitu Iran, Iraq, Arab Saudi, Turki, Qatar, Jordan dan Mesir, beberapa minggu selepas satu rancangan gencatan Russia-Amerika Syarikat gagal. Rata-rata menganggap rancangan itu adalah harapan keamanan terakhir untuk Syria, tahun ini. - REUTERS

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/202783

Pemberontak Syria tawan Dabiq daripada Daesh


AHAD, 16 OKTOBER 2016 @ 8:28 PM

BEIRUT: Pemberontak Syria disokong tentera Turki menawan bandar simbolik penting Dabiq daripada kumpulan pengganas Daesh, lapor beberapa komander pembangkang dan badan pemerhati perang Syria. Menurut Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) yang berpangkalan di Britain, pemberontak menawan Dabiq selepas pengganas Daesh berundur. Bandar kecil di utara Syria itu amat penting kepada Daesh kerana satu ramalan tapak pertempuran kiamat dan sering dipaparkan dalam propaganda mereka. Kemaraan di Dabiq adalah sebahagian daripada operasi lebih meluas beberapa kumpulan pemberontak Syria. Komander kumpulan pemberontak Sultan Murad, Ahmed Osman memaklumkan, hari ini bahawa kumpulan itu turut menawan kembali kampung Soran, di sebelah kawasan terbabit. SOHR berkata, 1,200 anggota pengganas Daesh dikerahkan untuk mempertahankan Dabiq. Ia terletak hanya 10 kilometer daripada sempadan Turki. - REUTERS

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/202813