Saturday, 4 January 2014

syria

Gambar menunjukkan 6 orang shabiha assad yang terbunuh setelah Mujahideen menyerang konvoi mereka petang semalam.

Allahuakbar !
 —

syria

Alhamdulillah.. Allahuakbar !

MUJAHIDEEN FSA berjaya memusnahkan beberapa kereta kebal milik regim bashar assad ketika bertempur di hospital di Jasim, Daraa.

Link : http://www.youtube.com/watch?v=n3ohrdJ3oSs&feature=youtu.be

syria berdarah

Allahuakbar !

Sebahagian dari regim assad yang terbunuh setelah bertempur dengan MUJAHIDEEN FSA hingga terbebasnya hospital di Jasim, Daraa. 

Link : http://www.youtube.com/watch?v=n3ohrdJ3oSs&feature=youtu.be

Komander tertinggi al-Qaeda mati dalam penjara

Komander tertinggi al-Qaeda mati dalam penjara4 Januari 2014

Kelihatan orang ramai berkumpul di tempat kejadian di mana dua letupan maut berlaku berhampiran Kedutaan Iran di Beirut, pada November lalu. – Foto AP

BEIRUT – LUBNAN. Seorang pemimpin kumpulan al-Qaeda yang dikaitan dengan serangan di Timur Tengah sehingga tercetus perang saudara Syria dilaporkan telah meninggal dunia sewaktu dalam tahanan di Lubnan, hari ini.

Memetik laporan Associate Press, perkara itu disahkan seorang jeneral tentera Lubnan yang enggan mendedahkan identitinya.

Menurutnya, Majid al-Majid meninggal dunia selepas mengalami kegagalan buah pinggang. Al-Majid merupakan seorang warganegara Arab ditahan di Lubnan akhir bulan lalu dan ditempatkan di sebuah lokasi rahsia.

Beliau merupakan komander Briged Abdullah Azzam dan menjadi salah seorang daripada 85 individu yang paling dikehendaki pihak berkuasa negara asalnya, Arab Saudi.

Sementara itu, Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) menetapkan akan membekukan aset dan dipegang AS bagi mana-mana kumpulan atau organisasi yang diistihar sebagai pengganas pada 2012.

AS turut mengharamkan rakyatnya menjalankan perniagaan dengan kumpulan berkenaan.

syria berdarah

syria berdarah

Majdoleen Rashdan is another witness for the death of human conscience. 
She died due to extreme malnutrition in Al-Yarmouk camp for Palestinian refugees in Damascus.
Regime forces are besieging the camp for more than 175 days and preventing any kind of aid from entering civilians

Sekeluarga pembunuh yang akhirnya dibunuh. Balasan yang cukup baik untuk makhluk perosak.

Sekeluarga pembunuh yang akhirnya dibunuh. Balasan yang cukup baik untuk makhluk perosak. 

Semoga semakin bertambah. InsyaALLAH.

syria

esiapa saja yang namanya lelaki pasti akan berasa sedih, menitiskan air matanya bila orang yang terpisahnya dengan orang yang tersayang... Tambahan pula jika orang yang tersayang itu tidak berdosa hingga menjadi mangsa pembunuhan regim yang sudah hilang sifat perikemanusiaan. 

Semoga anaknya tabah dan bangkit kembali.

syria

syria

Homs...

China, Rusia bantu Syria

China, Rusia bantu Syria4 Januari 2014

 Peralatan menghasilkan senjata kimia di Syria telah dimusnahkan pada akhir Oktober lalu.

DAMSYIK - SYRIA. Usaha untuk memindahkan bekalan senjata kimia Syria diteruskan walaupun kerajaan Presiden Bashar al-Assad melanggar tarikh akhir yang ditetapkan pada akhir tahun lalu.

Dalam perkembangan terbaru, China dan Rusia bersetuju menghantar kapal perang bagi membantu Damsyik menjayakan pelan untuk melupuskan bekalan senjata berbahaya itu di laut.

Jurucakap operasi bersama Denmark dan Norway, Mejar Eystein Kvarving memaklumkan bantuan dari Moscow dan Beijing itu bertujuan untuk memberi kawalan keselamatan tambahan untuk melaksanakan misi pemusnahan bahan bertoksik tersebut.

Menurut Press TV, empat kapal yang kini  sudah bersiap sedia di Pelabuhan Limassol di Cyprus hanya menunggu arahan untuk menuju ke Pelabuhan Latakia bagi mengiringi penghantaran keluar lebih 1,000 tan senjata kimia terbabit.

Sementara itu, Penyelaras Khas Pertubuhan bagi Larangan Senjata Kimia (OPCW) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Sigrid Kaag memberitahu mereka akan terus bekerjasama dengan semua pihak bagi mencapai matlamat utama untuk melupuskan kesemua senjata kimia milik Syria itu.

Majlis Eksekutif OPCW dijadualkan untuk mengadakan pertemuan pada Rabu depan untuk membincangkan kemajuan misi tersebut yang terpaksa ditangguhkan akibat masalah teknikal.

Kubu kuat Hezbollah diserang


Penduduk Lebanon menyaksikan kesan serangan bom kereta di Haret Hreik, selatan Beirut, kelmarin. - AFP
BEIRUT 3 Jan. - Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh, manakala 66 orang lagi cedera dalam satu serangan bom kereta di kubu kuat kumpulan militan Hezbollah di selatan ibu negara Lebanon, semalam.
Serangan terbabit berlaku di Haret Hreik dan angka kematian dijangka meningkat ekoran faktor kejadian berlaku ketika waktu puncak.
Imej yang disiarkan stesen televisyen Hezbollah, Al-Manar TV menunjukkan asap tebal menyelubungi kawasan kejadian dan anggota bomba bertungkus-lumus memadamkan kebakaran beberapa buah kereta akibat letupan.
Sebuah bangunan turut dilihat runtuh, selain beberapa buah lagi mengalami kerosakan teruk.
Koresponden al-Jazeera, Rula Amin melaporkan, serangan itu memberi tamparan hebat kepada keselamatan militan Hezbollah disebabkan kebanyakan bangunan terbabit adalah milik kumpulan tersebut.
"Serangan itu berlaku di tengah-tengah kubu kuat Hezbollah dan kawasan tersebut dianggap bukan lagi zon selamat," katanya.
Dalam pada itu, ketua pegawai media Hezbollah, Ibrahim Mousawwi berkata, beliau tidak mahu terburu-buru menuduh mana-mana pihak terlibat dalam serangan itu.
"Situasi di Lebanon pada masa ini terjejas akibat keganasan dan penyelesaian politik amat penting," katanya.
Serangan terbabit berlaku kira-kira seminggu selepas insiden letupan bom kereta di Beirut yang mengakibatkan bekas Menteri Kewangan, Mohamad Chatah dan enam yang lain maut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140104/lu_02/Kubu-kuat-Hezbollah-diserang#ixzz2pNmEFTf7
© Utusan Melayu (M) Bhd