Wednesday, 6 January 2016

Mayat budak, wanita hamil ditemui terdampar

Istanbul: Pihak berkuasa Turki menemui 21 mayat pelarian, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil terdampar di pantai dan terapung dalam laut barat negara itu selepas bot membawa pelarian terbabit, karam ketika cuba menyeberang Laut Aegean menuju Greece, hari ini.
Menurut agensi berita Dogan, sekumpulan pelarian menyeberang laut untuk ke Pulau Lesbos di Greece sebelum subuh menggunakan bot getah tetapi bot berkenaan terbalik akibat cuaca buruk dan ombak besar.
Sebanyak 14 mayat ditemui terdampar di pantai dekat pantai peranginan Ayvalik dan kawasan sekitarnya manakala lapan pelarian berjaya diselamatkan. Antara yang ditemui mati ialah seorang wanita yang hamil enam bulan.
Imej yang disiarkan Dogan menunjukkan mayat kanak-kanak yang lengkap berpakaian terdampar di pantai dengan memakai jaket keselamatan.
Menurut Dogan, tujuh lagi mayat pelarian ditemui di pantai peranginan Dikili, termasuk wanita dan kanak-kanak.
Turki menjadi penempatan sementara 2.2 juta pelarian akibat perang saudara di Syria sebelum mereka menyeberang laut ke Eropah, kebiasaannya menggunakan khidmat penyeludup dengan bayaran tertentu.

Pertubuhan Pelarian Antrabangsa (IOM) menyatakan 1.4 juta pendatang dan pelarian tiba di Eropah tahun lalu dan 3,771 mati ketika menyeberang Laut Mediterranean untuk ke Eropah. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 5 January 2016 @ 9:45 PM

Orang ramai merakam gambar mayat pelarian yang ditemui terdampar di pantai peranginan Ayvalik, Turki, dan gambar kanan, antara mayat lain yang ditemui. - Foto REUTERS
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/105077#sthash.TIR27mBd.dpuf

PBB masuk campur


PENUNJUK perasaan Iran membawa gambar ulama Syiah, Sheikh Nimr al-Nimr dalam satu protes di Teheran kelmarin. - REUTERS


PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB), New York – PBB bertindak pantas kelmarin untuk melindungi usaha damai di Syria dan Yemen daripada tergugat susulan perang diplomatik antara Arab Saudi dan Iran.
Utusan PBB ke Syria, Staffan de Mistura mengadakan beberapa perbincangan di Riyadh dan dijadualkan melawat Teheran lewat minggu ini bagi mendapatkan jaminan bahawa proses damai di Syria tidak akan tergugat oleh perbalahan tersebut.
De Mistura cuba untuk mengadakan rundingan damai antara rejim Presiden Bashar Al-Assad dan pihak penentang Syria di Geneva pada 25 Januari ini.
Arab Saudi memutuskan hubungan diplomatik dengan Iran pada Ahad lepas selepas kumpulan penunjuk perasaan menyerang dan membakar Kedutaan Arab Saudi di Teheran. Mereka membantah pelaksanaan hukuman mati terhadap ulama Syiah, Nimr Al-Nimr oleh Riyadh.
Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon turut menghubungi menteri luar kedua-dua negara untuk mendesak mereka supaya mengelak sebarang tindakan yang boleh memburukkan keadaan, kata jurucakapnya, Stephane Dujarric.
“Perbalahan ini boleh mendatangkan kesan buruk di rantau Asia Barat,” katanya.
Sebelum ini, Iran dan Arab Saudi memainkan peranan utama ke arah penyelesaian politik berhubung perang saudara di Syria dan Yemen.
Duta Arab Saudi di PBB, Abdallah al-Mouallimi berkata, perbalahan dengan Iran tidak memberikan sebarang kesan kerana “kami akan terus bekerja keras untuk menyokong usaha damai antarabangsa di Syria dan Yemen”.
Dalam pada itu, Kuwait semalam menjadi negara Teluk Arab terbaru memanggil pulang dutanya dari Iran kerana membantah serangan ke atas Kedutaan Arab Saudi selepas Bahrain dan Emiriyah Arab Bersatu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0106&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3wPhIt3w3 
Hakcipta terpelihara 

Britain digesa bela pelarian kanak-kanak

seorang kanak-kanak pelarian menolak adiknya di dalam kereta tolak

06 Januari 2016 1:02 AM
Seorang kanak-kanak pelarian menolak adiknya di dalam kereta tolak ditemani seorang lagi adiknya di kem pelarian Grande-Synthe di utara Perancis pada 29 Disember lalu. AFP
LONDON 5 Jan. - Kerajaan Britain digesa membela nasib kira-kira 3,000 pelarian kanak-kanak yang mencari perlindungan di benua Eropah sebatang kara, kerana bimbang golongan itu menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia.
Badan khas yang ditubuhkan Parlimen Britain, Jawatankuasa Pembangunan Antarabangsa berkata, kerajaan perlu memberi keutamaan untuk mengambil golongan kanak-kanak terbabit dalam usaha memberi perlindungan kepada kira-kira 20,000 pelarian Syria.
Pengerusi jawatankuasa terbabit, Stephen Twigg berkata, golo­ngan kanak-kanak merupakan mangsa paling mudah terdedah kepada pelbagai bentuk ancaman disebabkan krisis pelarian.
“Kanak-kanak pelarian yang ti­dak berteman berisiko menjadi mangsa sindiket penyeludupan manusia dan mereka akan dijadikan sebagai pelacur, buruh kanak-kanak dan terlibat dalam penjualan dadah.
“Isu ini perlu diberi keutamaan oleh kerajaan Britain,” kata Twigg yang mengetuai jawatankuasa tersebut bagi memantau perkembangan Kementerian Pembangunan Bantuan (DFID) Britain.
Berdasarkan laporan Pertubuhan Antarabangsa untuk Migran (IOM), lebih sejuta pelarian, separuh daripada mereka merupakan rakyat Syria yang melarikan diri daripada peperangan, mencari perlindungan di Eropah pada tahun lalu.
September lalu, Perdana Menteri Britain, David Cameron berjanji untuk mengambil kira-kira 20,00 pelarian Syria dalam tempoh lima tahun sebagai memenuhi permintaan rakyat yang mahu nasib pelarian perang dibela.
Dalam perkembangan sama, jurucakap kerajaan dalam kenyataannya berkata, London akan meneliti semula isu membawa kanak-kanak pelarian Syria ke negara ini, sama ada dari rantau Asia Barat atau negara Kesatuan Eropah.
“Kerajaan akan memastikan usul program perlindungan kepada pela­rian akan memenuhi kepentingan kanak-kanak yang terjejas dan tidak mengabaikan nasib golongan itu,” jelas kenyataan tersebut. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/britain-digesa-bela-pelarian-kanak-kanak-1.176808#sthash.WkmgZyQA.dpuf

Penduduk Syria terdedah bahaya gas sarin


Gambar fail merakamkan sebahagian daripada 200 mayat penduduk awam Syria termasuk kanak-kanak yang terbunuh dalam serangan gas sarin di kawasan kediaman Duma dekat Damsyik pada 21 Ogos lalu yang didakwa dilakukan tentera Syria. REUTERS
NEW YORK 5 Jan. – Tentera Syria dipercayai masih menggunakan senjata kimia bagi memerangi kumpulan pemberontak, ekoran pendedahan laporan yang menunjukkan penduduk negara itu terdedah kepada serangan gas sarin atau bahan seumpamanya, yang boleh membawa maut.
Mengikut laporan bulanan Pertubuhan Pencegahan Senjata Kimia (OPCW) kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), siasatan berhubung penggunaan senjata terlarang di Syria dilaksanakan susulan dakwaan yang menyatakan kerajaan Syria menggunakan bahan berbahaya itu sebanyak 11 kali.
Portal Channel News Asia yang memetik kenyataan ketua OPCW, Ahmet Uzumcu berkata, dalam satu kejadian, ujian analisis ke atas beberapa penduduk, mendapati mereka terdedah kepada bahaya gas sarin atau bahan yang hampir sama.
“Siasatan lanjut perlu dilakukan bagi memastikan bagaimana dan bila bahan yang boleh membawa maut tersebut wujud,” katanya tanpa menjelaskan bila kejadian sera­ngan gas sarin tersebut berlaku.
Pada 2013, kerajaan Syria bersetuju memusnahkan kesemua program senjata kimianya menerusi satu perjanjian dengan Amerika Syarikat (AS) dan Rusia, selepas beratus-ratus orang maut dalam serangan gas sarin di pinggir Damsyik.
Susulan itu, rejim Bashar al-Assad menuduh kumpulan penentang menggunakan senjata kimia, walaupun dakwaan tersebut dinafikan oleh kumpulan yang disokong oleh Barat itu.
Sehingga Jun 2014, kerajaan ­Sy­ria telah menyerahkan senjata ki­mia seberat 1,300 tan kepada OPCW, tetapi beberapa kerajaan Barat meragui Damsyik telah menyerahkan keseluruhan senjata berkenaan.
OPCW dalam siasatannya juga mendakwa gas kimia jenis klorin juga digunakan secara sistematik oleh kerajaan Syria ke atas penduduk awam di negara itu.
Penggunaan senjata kimia jenis gas mustard turut digunakan dalam serangan di sebuah pekan yang dikuasai kumpulan militan Negara Islam (IS).
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/penduduk-syria-terdedah-bahaya-gas-sarin-1.176816#sthash.3hUV1PVg.dpuf