Saturday, 5 September 2015

Bas Angkut Pelarian Syria


Diterbitkan: Sabtu, 5 September 2015 12:28 PM

BUDAPEST: Kerajaan Hungary menyediakan bas untuk membawa pelarian memasuki sempadan Austria, kata jurucakap perdana menteri, Viktor Orban pada lewat Jumaat.
Bas berkenaan telah dihantar ke beberapa stesen kereta api sekitar Budapest, selain kira-kira 1,200 pelariang lain yang berjalan menuju ke sempadan negara itu.
"Bagaimanapun, ini tidak bermakna dengan mudah mereka boleh meninggalkan negara ini.
"Kami sedang menunggu maklum balas kerajaan Austria," kata Ketua Staf Janos Lazar pada sidang media.
Selain menaiki bas, ribuan lagi pelarian terbabit yang berjalan kaki menuju ke sempadan untuk memasuki Austria.
Sebelum ini, di Bricske dilaporkan ratusan pelarian masih tidak berputus asa untuk memasuki Eropah Barat hingga berlaku pergelutan dengan pihak polis di stesen kereta api yang terletak kira-kira 40 kilometer dari sini.
Mereka dikatakan enggan turun daripada kereta api berkenaan, mendorong polis menggunakan kekerasan.
Kebanyakan pendatang asing di kalangan warga Syria itu bertindak balas terhadap pasukan keselamatan kerana enggan dibawa ke kem tahanan.
Kereta api yang sarat dengan pelarian itu dalam perjalanan ke Austria sebelum berhenti secara mengejut di Bicske.
Menurut saksi, kebanyakan pelarian bersama ahli keluarga mereka berbaring di landasan kereta api dan selebihnya melarikan diri.
"Remaja dan lelaki dewasa sedaya upaya berpaut kepada pemegang kereta api apabila polis cuba mengeluarkan mereka secara paksa.
"Sementara ibubapa cuba menenangkan anak-anak mereka yang menangis," kata saksi seperti dilapor CNN.

Polis, pelarian bertempur


Polis, pelarian bertempur
 Seorang pelarian remaja menumbuk individu yang cuba memaksanya turun dari kereta api yang berhenti di Bicske.
5 SEPTEMBER 2015
BICSKE - HUNGARY. Tolak-menolak antara polis Hungary dan pelarian di sebuah stesen kereta api di Budapest, kelmarin bertukar menjadi pertempuran.

Ratusan pendatang yang cuba memasuki Eropah Barat enggan turun daripada kereta api berkenaan, memaksa polis menggunakan kekerasan selepas arahan mereka tidak diendahkan pelarian terbabit.

Kebanyakan pelarian adalah warga Syria yang enggan dihantar ke kem tahanan.

Difahamkan, kereta api tersebut dalam perjalanan ke Austria sebelum berhenti secara mengejut di Bicske.

Saksi berkata, kebanyakan pelarian bersama ahli keluarga mereka berbaring di landasan kereta api dan selebihnya melarikan diri dengan berjalan kaki.

Bandar Bicske terletak kira-kira 40 kilometer dari Budapest.

"Remaja dan lelaki dewasa sedaya upaya berpaut kepada pemegang kereta api apabila polis cuba mengeluarkan mereka secara paksa.

"Sementara ibu-bapa cuba menenangkan anak-anak mereka yang menangis ketakutan," kata saksi.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Parlimen Eropah, Martin Schulz berkata negara-negara Kesatuan Eropah (EU) dengan jumlah penduduk lebih 500 juta orang boleh menampung sejumlah besar pelarian tanpa masalah.

"Tiada masalah asalkan pelarian tidak tertumpu atau berpusat hanya di beberapa negara sahaja," katanya. - CNN

Dasar luar Barat punca krisis migran


Vladimir Putin
Vladimir Putin
5 SEPTEMBER 2015

MOSCOW - RUSIA. Presiden Rusia Vladimir Putin menyifatkan dasar luar negara Barat yang tidak sempurna perlu dipersalahkan dalam krisis migran di Eropah.

Menurut Putin, Rusia sering memberi amaran tentang masalah utama di Eropah akibat dasar Barat yang tidak betul dan penyebaran keganasan di Timur Tengah serta Afrika Utara.

"Beberapa tahun lalu kami di Rusia pernah berkata bahawa masalah berleluasa akan wujud jika rakan Barat kami terus mengekalkan dasar luar mereka terutamanya di kawasan dunia Islam, Timur Tengah dan Afrika Utara," katanya.

Katanya lagi, krisis pelarian yang berlaku di Kesatuan Eropah (EU) ketika ini bukanlah satu kejutan tetapi ia sesuatu yang telah dijangka.

Putin berkata, kecacatan utama dasar luar Barat adalah pelaksanaan standard di seluruh dunia tanpa mengambil kira ciri-ciri sejarah, agama, bangsa dan budaya.

Baginya, satu-satunya cara untuk menangani aliran migran ke Eropah adalah menarik balik keganasan dan pada masa sama mengekalkan kedaulatan negara yang dilanda pergolakan serta menolak sebarang tindakan unilateral dalam hal itu.

"Jika kita bertindak secara unilateral dan berhujan tentang prinsip seakan demokratik bagi kawasan tertentu, ia hanya membawa kepada kebuntuan lebih besar," katanya. - Press TV

Eropah bukan negara selamat


Eropah bukan negara selamat
 Seorang wanita membawa anaknya ditangkap polis tempatan selepas kereta api dinaiki dari Budapest menuju ke sempadan Austria ditahan di barat ibu negara Hungary. - Foto AFP
5 SEPTEMBER 2015


BRUSSELS - BELGIUM. Pelarian dinasihatkan tidak membahayakan nyawa anak-anak mereka dengan cuba memasuki Eropah, menurut Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, kelmarin.

Orban juga menegaskan negara itu tidak mahu menerima migran Islam dan menepis insiden seorang kanak-kanak Syria lemas di pantai Turki yang menjadi perhatian dunia minggu ini sebagai sebab untuk membuka pintu Eropah.

"Kami mempunyai hak untuk memutuskan bahawa kami tidak mahu pendatang Islam yang ramai di negara ini.

"Kami tidak suka akibat mempunyai sejumlah besar masyarakat Islam seperti yang dilihat di negara lain dan saya tidak nampak sebarang sebab mengapa orang lain perlu memaksa kami lakukan perkara yang tidak kami ingini," katanya.

Menurutnya, pendatang berdepan risiko jika datang ke Eropah dan menyifatkan Turki adalah sebuah negara yang selamat untuk didiami serta lebih baik untuk anak-anak dan diri mereka sendiri. - Reuters

Tiga menara kuno pula dimusnah


Damsyik: Tiga menara makam kuno dimusnahkan militan Negara Islam (IS) di Palmyra dalam tempoh beberapa hari lalu, kata pegawai kerajaan Syria, semalam.

Makam menara itu dibina di kawasan tinggi dengan mempunyai ciri unik bandar era pemerintahan Rom.

Ketua Antikuiti dan Jabatan Muzium Damsyik, Maamoun Abdulkarim semalam berkata, antara yang dimusnahkan ialah menara Elahbel yang dibina pada 103 Masihi, 10 hari lalu.

Katanya, maklumat itu berdasarkan saksi dan imej satelit yang disediakan Schools of Oriental Research di Boston.

Dalam laporan yang dikeluarkan Khamis lalu, ASOR Syrian Heritage Initiative berkata kumpulan IS memusnahkan tujuh makam menara sejak akhir Jun lalu. Kali terakhir kemusnahan itu berlaku antara 27 Ogos dan 2 September.

“Secara keseluruhannya, kerosakan pada makam tidak hanya terbatas kepada kawasan tunggal di Lembah Makam itu, sebaliknya tersebar ke beberapa lokasi menyebabkan beberapa menara turut musnah namun ada yang lain masih kukuh,” katanya menunjukkan imej satelit sebelum dan selepas kerosakan.

Militan mendakwa peninggalan purba dan tapak ibadah itu menggalakkan penyembahan berhala. Mereka juga memusnahkan tanah perkuburan moden dan tempat dianggap suci di sekitar bandar itu. - AP

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 5 September 2015 @ 5:07 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/75275#sthash.2oQPlcze.dpuf

Britain buka pintu untuk ribuan pelarian


Lisbon: Perdana Menteri Britain David Cameron semalam berkata, Britain bersetuju menerima ribuan lagi pelarian Syria selepas imej kanak-kanak yang mati lemas terdampar di pantai mencetuskan simpati di negaranya.

Jurucakap agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, tindakan Britain dilihat mampu mengubah kehidupan 4,000 pelarian Syria.

Dalam pada Eropah berdepan krisis migran dan pelarian dari Asia Barat serta Afrika, ada rakyat Britain menuduh kerajaan Cameron tidak peka terhadap isu golongan berkenaan, malah ada ahli Parlimen Parti Konservatif pimpinannya turut mendesak menerima lebih ramai pelarian.

“Memandangkan betapa teruknya krisis ini dan penderitaan mereka, saya mengesahkan kami boleh melakukan lebih banyak untuk membantu ribuan pelarian Syria,” katanya selepas menemui rakan sejawat di Lisbon.

Kira-kira 5,000 pelarian Syria mendapat suaka di Britain sejak perang bermula di negara itu manakala 216 lagi dibawa ke situ mengikut skim pemindahan disokong PBB.

Negara Eropah lain seperti Jerman dan Sweden setakat ini mengambil lebih ramai pelarian berbanding Britain. Jerman saja menjangkakan 800,000 membuat permohonan suaka. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 5 September 2015 @ 5:06 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/75274#sthash.vJf6XgmH.dpuf

Eropah bertanggungjawab!

Ankara: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan semalam menyelar negara Kesatuan Eropah (EU) dan menuduh mereka menjadikan Laut Mediterranean ‘kubur’ untuk migran.
Beliau juga bertata, Eropah bertanggungjawab terhadap setiap kematian migran.
“Negara Eropah yang menjadikan Laut Mediterranean kubur migran dan bertanggungjawab terhadap setiap kematian migran,” katanya ketika bercakap di Ankara.
Turki memberikan perlindungan kepada kira-kira 1.8 juta pelarian Syria dan sering kali menuduh Eropah tidak melakukan secukupnya untuk berkongsi beban itu.
“Negara Eropah yang menetapkan kriteria untuk hak asasi dan kebebasan manusia tetapi kini mereka enggan melaksanakan prinsip itu.
“Kami berpendapat adalah tidak adil untuk kami sahaja memikul beban yang kini dihadapi seluruh dunia,” katanya.
Recep berkata demikian selepas imej mayat seorang kanak-kanak Syria yang terdampar di pantai negara itu tersebar di seluruh dunia.
“Mayat seorang kanak-kanak yang mati dalam bot di Laut Meditteranean dihanyutkan ke pantai kami,” katanya.
Kerajaan Turki sebelum ini berkata, pengawal pantai negara itu menyelamatkan lebih 42,000 migran di Laut Aegean sepanjang lima bulan pertama tahun ini dan lebih 2,160 pada minggu lalu saja.
Sementara itu, di Paris, Menteri Luar Perancis Manuel Valls berkata, gambar kanak-kanak Syria yang mati lemas di pantai Turki itu menunjukkan perlunya tindakan segera dilakukan oleh Eropah bagi menangani krisis migran.
“Kanak-kanak itu ada nama: Alyan Kurdi. Tindakan segera perlu diambil oleh Eropah,” kata Valls dalam akaun Twitternya, semalam.
Alyan bersama-sama abangnya, Galip, lima dan ibu Rihan, mati lemas selepas bot mereka karam ketika dalam pelayaran ke Eropah untuk melarikan diri dari perang saudara di Syria.
Bapanya dilapor terselamat.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 4 September 2015 @ 6:15 AM


SEORANG migran yang memaut anaknya ditahan di Bicske, Hungary, semalam. Lebih 160,000 pendatang dan pelarian tiba di Hungary tahun ini, menerusi sempadan Serbia.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/75132#sthash.8UrNrz2S.dpuf

Kanak-kanak imigran mangsa lemas dikebumi


AFP - ABDULLAH (kanan) dilihat sugul semasa mengebumikan jenazah salah seorang anaknya di sebuah tapak perkuburan di Kobani, Syria semalam.


DAMSYIK – Bapa kepada dua anak lelaki yang lemas di perairan Turki dalam tragedi yang menyayat hati masyarakat dunia mengebumikan anak lelakinya, seorang lagi anak dan isterinya dalam satu upacara pengebumian di bandar Kobani di sempadan Syria semalam, kata seorang saksi.
“Aylan Shenu, abangnya dan ibu mereka dikebumikan hari ini (semalam) di Kobani di hadapan orang ramai. Semua orang sedih dan ada yang menangis, kata seorang wartawan tempatan, Mustefa Ebdi yang turut menghadiri pengebumian itu.
Menurut Mustefa, ketiga-tiga mereka yang berketurunan Kurdis cuba menuju ke Greece dengan menaiki sebuah bot dari Turki.
Aylan yang berusia tiga tahun dan abangnya, Ghaleb, 4, serta ibu mereka, Rihana ditemui mati lemas di perairan di Turki pada Rabu lepas semasa cuba memasuki Eropah dengan menyeberangi Laut Aegean.
“Bagaimanapun, bapa mereka, Abdullah Kurdi terselamat dan kelihatan putus asa serta sugul semasa berucap dalam satu perhimpunan yang dihadiri beratus-ratus orang,” kata Mustefa.
“Saya tidak menyalahkan sesiapa ekoran tragedi ini. Saya hanya menyalahkan diri sendiri. Saya perlu membayar harga untuk ini (kehilangan anak-anak dan isteri) sepanjang hidup saya,” katanya.
Menurut Abdullah, dua anaknya cuma segelintir daripada begitu ramai mangsa konflik di Syria yang berlarutan sejak empat tahun lalu.
Sehubungan itu, dia merayu supaya jalan penyelesaian konflik tersebut dicari.
Sementara itu di Hungary pula, lebih 1,000 imigran yang terkandas selama berhari-hari di sebuah stesen kereta api utama di Budapest bertindak meninggalkan bangunan itu dengan berjalan kaki untuk menyeberangi sempadan Austria, kata seorang wartawan di lokasi kejadian.
Kumpulan imigran termasuk individu berkerusi roda dan tongkat sanggup meredah perjalanan sejauh 175 kilometer untuk memasuki negara Eropah tersebut. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0905&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3koLRIYmr 
Hakcipta terpelihara