Thursday, 24 October 2013

Sebuah tank jenis Vosdica telah berhasil dihancurkan oleh Mujahidin Syria di Hama

Saksikan video menarik ini. 

Sebuah tank jenis Vosdica telah berhasil dihancurkan oleh Mujahidin Syria di Hama, Syria. Dengan ini telah hancurnya juga sebuah lagi senjata yang telah membunuh dan menghancurkan kediaman-kediaman milik umat Islam di Syria.

Allahu Akbar!!

LINK : http://www.youtube.com/watch?v=LOv3Tdr-lX0

sebutir peluru telah terbenam didalam otak si gadis kecil ini

Sempena hari raya Aidil Adha yang lepas, gadis kecil berumur 6 tahun ini telah mengenakan pakaian terbaik yang dia miliki. Dengan senyuman dan penuh kegembiraan Ula menghayunkan buaian..bermain buaian dengan penuh keasyikan. Tiba-tiba, dengan tidak semena-mena, Ula terjatuh tersembam daripada buaian.Ula tidak menjerit dan tidak juga menangis. Tiada kanak-kanak yang lain terjatuh melainkan hanya Ula seorang. Apakah yang telah berlaku sebenarnya? Si ibu menyambung cerita..Semasa di bilik pembedahan, saya fikir Ula hanya terjatuh seperti kanak-kanak biasa yang lain. Dan akan bangun dan sambung bermain dan ketawa semula selepas itu. Pemeriksaan kesihatan dijalankan sepenuhnya. Tetapi tidak juga dapat menerangkan mengapa Ula masih tidak sedarkan diri. Ula masih juga tidak memberikan sebarang tindak balas positif. Akhirnya, kami membuat keputusan untuk melakukan X-Ray. Ya. Mari kita lakukan X-Ray. Di seluruh tubuh. Termasuk bahagian kepala. Dengan berat hati, doktor memaklumkan akan situasi yang sebenarnya. Hancur luluh hati seorang ibu apabila mendapati sebutir peluru telah terbenam didalam otak si gadis kecil ini. Segalanya terjawab. Hasbunallah wa ni'mal wakil..

Di Syria, masih banyak cerita-cerita seperti Ula setiap hari. Ini bukanlah yang pertama kali dan bukan jugalah yang terakhir kalinya. Janganlah kita berlengah lagi untuk membantu mereka. Jangan biarkan kisah ini berlalu pergi tanpa berbuat apa-apa dan membiarkan kanak-kanak tidak berdosa ini menjadi mangsa seperti Ula.

"Damaskus"

BERITA HARI INI ( 24/10/2013 ) 


- Lebih dari 60 orang tewas di seluruh Syria kemarin ( Rabu ).

"Damaskus"
Tentara Basyar telah membom dan menghancurkan stasiun listrik. Hal itu menyebabkan seluruh kawasan Damaskus dan sekitarnya harus melewati hari-hari mereka tanpa ada listrik dan gelap total.

- Sepanjang malam tadi, Mujahidin Syria memiliki pertempuran sengit dengan tentara rezim di area bandara Damaskus dan pertempuran ini dilalui Mujahidin di tengah keadaan gelap gulita.

- Mujahidin Syria juga telah menyerang barrier markas militer rezim di Domar yang terletak di Damaskus, dilaporkan sejumlah besar Syabiha Assad(militia Assad) terbunuh dalam serangan ini.

"Homs"
- Mujahidin Syria memiliki pertempuran di dekat kota Mahin ketika mereka mencoba untuk mengendalikan gudang amunisi, dan gudang milik rezim Assad ini merupakan gudang senjata yang terbesar di kawasan itu.

"Aleppo"
- Mujahidin Syria telah berhasil mencegah sebuah konvoi militer pasukan Syiah. Konvoi militer ini telah mencoba untuk memasuki dan menyerang kota As-Safirah namun berhasil dihalangi oleh Mujahidin dan sejumlah tentara Syiah terbunuh di tangan Mujahidin.

Sumber: http://www.aljazeera.net/news/pages/5e9abb16-ac97-41cb-9ca4-cca97d51ac1b
 

Ya Allah bantulah saudara kami di Syria.

Serpihan sahaja sudah mencukupi buat anak syria ini untuk tidur dengan tenang selamanya. Lihatlah pada wajahnya yang cantik dan betapa tidak bersalahnya dia.

Ya Allah bantulah saudara kami di Syria.

-----------------------------------------------------------

Pihak kami di Syria Care HANYA menghulurkan bantuan ke Syria seperti bantuan KEWANGAN dan KEPERLUAN ASAS SAHAJA (spt makanan ,pakaian & ubatan).

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl
 

Ini bukanlah foto sebuah boneka..Ini merupakan foto seorang anak kecil Syria yang dibunuh oleh peluru kedendaman Assad dan pasukan Syiahnya.

Hasbunallah wa Ni'mal Wakil, cukuplah Allah sebaik-baik Pelindung dan Penolong kami..

Lebih dari 40 tahun mereka orang-orang zhalim itu menghinakan kehidupan kami muslim di Syria,dan kini kami hidup dalam penderitaan dan kami dibunuhi..

Laa ilaaha illa Allah. Tiada Tuhan yang kami sembah selain Allah.. dan hanya kepada-Nyalah kami memohon kekuatan dan pertolongan.

------------------------------

As-Syahid(in syaa Allah) Wisam Yasin Al-'amr

Deir Ez-Zour, 21-10-2013

Link Video: http://youtu.be/DJsK7IZgdxc
 

Atas dosa apakah kamu dibunuh nak?

Suara hati seorang Ayah di Syria yang melihat anaknya terbunuh dengan kejam di hadapan kedua matanya:


Atas dosa apakah kamu dibunuh nak?
Sungguh, Ayah merindukan saat-saat ketika melihatmu telah tumbuh menjadi laki-laki dewasa..
Namun Ayah sadar.. bahwa surga lebih merindukan kehadiranmu..

Pergilah nak, sambut panggilan itu.. Ayah telah ridha..
Pergilah menuju keridhaan Rabb-mu..


---------------

As-Syahid(in syaa Allah) Badr dari Jobar, Damaskus.
Syahid di Al-Melihah, pinggiran kota Damaskus (23-10-2013)
 

Setuju tolak Bashar pada masa depan


London: Barat dan negara Arab semalam mencapai persetujuan dengan kumpulan penentang kerajaan Syria supaya menolak sebarang pembabitan Presiden Bashar al-Assad dalam kerajaan akan datang.

Sebanyak 11 negara digelar Sahabat Syria berkumpul di London untuk bertemu dengan kumpulan utama penentang Bashar.


Bagaimanapun mereka masih bergelut untuk meyakinkan kumpulan penentang kerajaan itu untuk menghadiri rundingan damai yang sepatutnya diadakan di Geneva bulan depan.

Setiausaha Luar Britain, William Hague berkata, negara Sahabat Syria menggesa Gabungan Kebangsaan Syria kumpulan menaungi gerakan menentang kerajaan Bashar memberikan komitmen penuh menyertai rundingan Geneva 2 itu.


“Sahabat Syria akan bersatu menyokong usaha membentuk kerajaan peralihan di Syria dan Bashar tidak akan mempunyai sebarang peranan pada masa depan,” katanya.


Pada masa sama, Bashar tidak menunjukkan sebarang tanda untuk berundur walaupun konflik di negara itu kini memasuki tahun ketiga.

Dalam temubual kelmarin, Bashar menegaskan kesediaannya untuk bertanding sekali lagi dalam pilihan raya umum tahun depan. Sementara itu, pemimpin gabungan berkenaan. Ahmad Jarba mengulangi pendirian mereka untuk berlembut daripada tuntutan asal. “Tidak akan ada sebarang rundingan langsung tanpa jaminan bahawa Geneva 2 akan menetapkan tempoh peralihan dan waktu untuk Bashar berundur,” katanya. - AFP

25 polis maut dalam serangan terancang


Ramadi (Iraq): Pengebom berani mati dan kumpulan bersenjata semalam membunuh 25 orang anggota polis dan tiga orang awam dalam siri serangan terancang di wilayah Anbar, kata pegawai kerajaan semalam.

Serangan itu berlaku antara jam 10 malam sehingga tengah malam kelmarin turut mencederakan 26 anggota polis. Empat daripada serangan itu menyasarkan bandar Rutba, kira-kira 110 kilometer dari sempadan Syria.


Seorang pengebom berani mati meledakkan sebuah lori tangki sarat berisi bahan letupan di sebuah pos pemeriksaan polis di timur Rutba. Dalam kejadian berasingan, militan dengan bersenjata berat menyerang balai polis Rutba dan seorang lagi pengebom berani mati meletupkan kenderaan dipandunya di pos pemeriksaan di timur bandar berkenaan. Serangan itu menyebabkan 18 polis terbunuh dan 25 lagi cedera.

Tiga orang awam turut maut apabila pengebom berani mati yang lain meletupkan lori tangki di atas sebuah jambatan di barat Rutba.


Kira-kira jam 11 malam, kumpulan bersenjata menyerang pos pemeriksaan polis di laluan masuk ke Ramadi, Anbar, menyebabkan tiga lagi anggota keselamatan maut.


Satu lagi pos pemeriksaan polis di bandar itu turut diserang dan empat anggota keselamatan maut. - AFP