Wednesday, 3 February 2016

Cubaan gagalkan rundingan Syria

Cubaan gagalkan rundingan Syria

2 FEBRUARI 2016

 Tiga serangan bom menggegar bandar al-Sayyida Zeinab di pinggir Damsyik, kelmarin, turut meragut sekurang-kurangnya 50 nyawa

 DAMSYIK - SYRIA.  Kementerian Luar Syria mengutuk keras kejadian tiga serangan bom menggegar pinggir ibu negara yang disifatkan sebagai cubaan pihak tidak bertanggungjawab untuk menggagalkan rundingan damai yang sedang berlangsung di Switzerland.
Akhbar SANA melaporkan kecaman itu dibuat menerusi surat dihantar kepada  PBB yang turut mendakwa serangan terbabit cuba untuk mencetuskan ketakutan kepada penduduk negara bergolak tersebut.
Sekurang-kurangnya 50 terbunuh manakala lebih 105 lagi cedera dalam insiden pengeboman itu yang didakwa didalangi kumpulan militan IS menyasarkan stesen bas di kawasan kejiranan sesak di Koua al-Sudan di daerah al-Sayyida Zeinab, kelmarin.
Dua pengebom berani mati turut meletupkan diri mereka ketika kakitangan perubatan dan orang awam sedang menyelamatkan mangsa serangan pertama.
Dalam perkembangan lain, blok pembangkang utama Syria dilaporkan mengadakan mesyuarat pertama dengan Wakil Khas PBB, Staffan de Mistura di Geneva.
Jurucakap Jawatankuasa Rundingan Tinggi (HNC), Salem al-Meslet berkata, mereka optimistik untuk mencari jalan penyelesaian bagi menghentikan konflik berlarutan yang memberi kesan besar kepada seluruh rakyat negara itu.
"Kami berharap dapat melihat bantuan makanan tiba kepada golongan wanita dan kanak-kanak di kawasan terjejas teruk," katanya.  
Dalam satu kenyataan, HNC mengancam untuk menarik diri daripada rundingan damai tajaan PBB itu jika 'jenayah' dilakukan rejim Presiden Bashar al-Assad masih berleluasa.
"Kami tidak teragak-agak membuat keputusan itu jika PBB dan kuasa dunia gagal menghentikan perlanggaran tersebut," kata penyelaras HNC, Riad Hijab.  
Dalam satu kenyataan lain, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry menggesa kerajaan Syria dan pembangkang supaya merebut peluang untuk melaksanakan gencatan senjata di negara itu.
Difahamkan, rundingan damai tersebut akan diadakan dalam tempoh 18 bulan di bawah resolusi yang diluluskan Majlis Keselamatan PBB pada Disember lalu. - Agens
i

Pembangkang Jerman cadang pelarian ditembak

Frauke Petry

Frauke Petry
BERLIN 2 Feb. - Seorang pemimpin parti politik berhaluan kanan di Jerman dikecam hebat, selepas beliau mencadangkan supaya pelarian yang memasuki sempadan negara ini ditembak.
Speaker Utama Parti Alternatif Untuk Jerman (AFD), Frauke Petry dalam satu temubual dengan akhbar Mannheimer Morgen pada Sabtu lalu berkata, polis mesti menggunakan senjata api mereka bagi menghalang pelarian melintasi sempadan negara ini.
“Tiada anggota polis yang mahu menembak pelarian dan saya juga tidak mahu melakukan perbuatan itu. Namun, langkah terakhir perlu melibatkan penggunaan senjata,” katanya sebagaimana dilaporkan Mail Online.
Cadangan Petry, 40, bagaimanapun dikecam hebat dalam kalangan ahli politik dan polis Jerman, dengan sebuah kesatuan polis menegaskan bahawa tiada anggota polis Jerman yang akan menembak pelarian.
“Mana-mana pihak yang mencadangkan pendekatan radikal seperti itu, sebenarnya mahu mengubah undang-undang dan mengeksploitasi pegawai polis,” kata Naib Pengerusi Kesatuan Polis GdP, Joerg Radek dalam satu kenyataan.
AFD mula menyaksikan peningkatan sokongan sejak beberapa bulan lalu ketika tinjauan ramai menunjukkan perubahan sokongan rakyat dalam isu berhubung pelarian di Jerman.
Sebagai anggota sayap kanan AFD, Petry melontarkan agenda antipelarian dan lantang mengkritik dasar pelarian oleh kerajaan.
Naib Canselor Jerman, Sigmar Gabriel pada masa sama mahu Parti AFD diletakkan di bawah pengawasan agensi keselamatan kerajaan yang memantau pergerakan golongan pelampau.
Gabriel dalam temubual dengan akhbar Bild berkata, ‘adalah diragui AFD benar-benar menyokong demokrasi bebas di republik ini.’
Sementara itu, Canselor Jerman, Angela Merkel mendapat sokongan di luar jangkaan daripada sebuah pihak berhubung langkahnya menguruskan krisis pelarian di negara ini.
Gabenor Baden-Wuerttemberg, Winfried Kretschmann yang juga anggota Parti Green bersama pihak pembangkang memberitahu akhbar Berlin, Tagesspiegel bahawa, ketegasan Canselor menguruskan krisis itu ‘langkah demi langkah’ merupakan cara yang betul dalam menangani masalah tersebut.
“Mana ada rakan sejawatnya dalam Kesatuan Eropah yang dapat mempertahankan Eropah jika beliau gagal? Oleh itu, saya berdoa setiap hari semoga Canselor sentiasa sihat,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pembangkang-jerman-cadang-pelarian-ditembak-1.186230#sthash.Q1b7tLea.dpuf

Rundingan damai Syria bermula

wakil PBB ke Syria, Staffan de Mistura (tengah dari kiri) mempengerusikan

wakil PBB ke Syria, Staffan de Mistura (tengah dari kiri) mempengerusikan rundingan damai antara wakil pembangkang Syria dan wakil kerajaan Syria yang bermula di pejabat PBB di Geneva, kelmarin. AFP
GENEVA 2 Feb. – Rundingan damai yang diusahakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menamatkan konflik di Syria, akhirnya bermula secara rasmi, semalam selepas tertangguh beberapa kali ekoran kemelut politik antara wakil kerajaan dan kumpulan pembangkang.
Wakil PBB ke Syria, Staffan de Mistura berkata, rundingan secara tidak langsung antara kumpulan pembangkang yang diwakili Jawatankuasa Tertinggi Rundingan (HNC) dan wakil kerajaan Syria telah bermula, dan beliau menjangkakan perbincangan akan memasuki fasa yang lebih sukar dan rumit.
Namun, katanya, walau apapun keadaan, rundingan itu perlu diteruskan bagi menamatkan penderitaan rakyat Syria dan yang lebih penting demi masa depan negara itu.
Mistura juga tidak pasti tempoh rundingan pusingan pertama itu mampu bertahan tetapi beliau berharap perbincangan dapat mencapai keputusan positif sebelum 11 Februari ini.
Kumpulan pembangkang yang tiba di Geneva sejak Sabtu lalu, pada awalnya enggan memberi komitmen kepada rundingan damai yang ditetapkan dalam tempoh enam bulan.
Tetapi HNC meneruskan rundingan menggunakan orang tengah untuk berbincang dengan wakil kerajaan Presiden Bashar al-Assad, selain menuntut Damsyik membenarkan bantuan kemanusiaan disalurkan ke kawasan yang terkepung dan menghentikan pengeboman di kawasan penempatan.
Susulan permintaan tersebut, kerajaan Syria bersetuju memberi laluan kepada misi bantuan ke tiga pekan yang terkepung termasuk pekan Madaya yang dilanda krisis kebuluran yang teruk.
Jurucakap NHC, Salem al-Meslet berkata, pihaknya akan berusaha menyertai rundingan tersebut bagi mencapai penyelesaian politik, sekali gus menamatkan perang saudara di Syria.
“Kami hadir di Geneva dengan harapan kawasan terkepung diselamatkan dan pengeboman oleh Rusia dihentikan, dan saya dapat melihat mesej positif,” katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/rundingan-damai-syria-bermula-1.186236#sthash.RxPtnlBq.dpuf