Monday, 18 May 2015

Komander IS terbunuh dalam serangan komando ASWASHINGTON: Pasukan komando tentera AS membunuh seorang pemimpin kanan kumpulan Negara Islam (IS) di Syria dalam satu operasi ketenteraan yang menunjukkan peralihan strategi Washington daripada pergantungan kepada serangan udara.
Komando Delta Force menggunakan helikopter UH-60 Black Hawk dan pesawat V-22 Osprey untuk menyelinap masuk jauh lebih dalam ke timur Syria dari Iraq.
Pasukan itu terbabit dalam pertempuran dengan pejuang IS dan membunuh pemimpin kanan gerakan itu dikenali Abu Sayyaf dan menahan isterinya, kata pegawai AS.
Pegawai berkenaan menyebut, Sayyaf, seorang warga Tunisia adalah komander IS yang membantu menguruskan jualan haram minyak dan gas untuk meraih dana bagi kumpulan itu.
Presiden Barack Obama dikatakan memberi lampu hijau untuk serangan darat itu yang turut membunuh ramai pejuang IS dan misi khas itu sudah dirancang sejak beberapa minggu lalu.
Ia adalah serangan darat pertama daripada pasukan khas AS di Syria selepas beberapa misi gagal tahun lalu untuk menyelamatkan tebusan AS dan pelbagai negara lain yang ditahan IS di utara Syria.
Bimbang AS akan terjerumus lebih dalam konflik Asia Barat, Obama bagaimanapun berjanji untuk tidak meluluskan serangan darat besar-besaran menentang IS yang sudah merampas sebahagian besar Syria dan Iraq.
Bagaimanapun, beliau tidak menolak untuk membenarkan beberapa serangan operasi khas. - Reuters

Hampir 300 maut dalam pertempuran di Palmyra

BEIRUT: Hampir 300 orang terbunuh dalam pertempuran sejak beberapa hari lalu apabila kumpulan IS melancarkan serangan terhadap bandar purba Syria, Palmyra.
Menurut Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di Britain, angka korban itu membabitkan 123 askar dan militia yang setia dengan kerajaan, 115 anggota IS dan 57 orang awam. - AFP
GAMBAR diambil pada bulan Mac tahun lalu menunjukkan sebahagian daripada bandar oasis purba Palmyra, 215 kilometer timur laut Damsyik. Tentera rejim Syria menentang kumpulan IS yang berundur dari Palmyra selepas pertempuran yang telah mengorbankan beratus orang di utara bandar ini. - Foto AFP

Tentera Syria bunuh 5 pemimpin IS

AHAD, 17 MEI 2015 @ 9:53 PM


BEIRUT: Tentera Syria membunuh lima pemimpin IS dalam serangan di timur negara itu, menurut TV Syria.

Paparan tajuk berita yang memetik laporan wakil televisyen itu di Deir al-Zor menyatakan mereka ialah warga Arab Saudi, Turki, Chechnya, Jordan dan Iraq.

Amerika Syarikat sebelum ini menyatakan pasukan khasnya melancarkan serangan yang membunuh seorang warga Tunisia yang dikenal pasti sebagai pemimpin IS di wilayah sama. - Reuters

Tentera Syria usir IS dari bandar purba


Damsyik: Tentera Syria semalam mengusir militan Negara Islam (IS) dari bandar purba Palmyra.
Pertempuran di kawasan yang diiktiraf sebagai warisan dunia itu menyebabkan puluhan orang terbunuh.
Militan IS menawan Tadmur, bahagian utara bandar berkenaan dalam satu serangan besar-besaran, kelmarin tetapi diundurkan oleh tentera dan militia yang menyokong kerajaan Presiden Bashar al-Assad.
“Kami ada berita baik hari ini (semalam). Kami berasa lebih lega. Setakat ini tidak ada kerosakan yang berlaku pada bandar purba itu,” kata ketua antikuiti Mamoun Abdulkarim.
Gabenor wilayah Talal Barazi berkata, tentera menawan semula daerah utara bandar berkenaan.
“Serangan IS berjaya dipatahkan,” kata Talal.
Bagaimanapun, pemerhati berkata, pertempuran masih berlaku, tetapi tidak seteruk kelmarin.
“IS masih berada di pinggir bandar berkenaan,” kata ketua Pemerhati Syria untuk Hak Asasi Rami Abdel Rahman.
Sekurang-kurangnya 23 tentera Syria dan 29 militan IS terbunuh dalam serangan ke atas Palmyra, kelmarin, kata kumpulan berkenaan.
Bagaimanapun, Talal mendakwa lebih 130 anggota IS mati. Dia tidak pula menyebut kematian di pihak tentera.
Kawasan itu yang dulunya mempunyai 70,000 penduduk sesak sejak beberapa bulan lalu dengan ketibaan orang awam yang melarikan diri daripada kemaraan IS.
Kejayaan IS menawan kawasan itu yang turut menempatkan telaga minyak akan membolehkan kumpulan militan berkenaan memiliki lagi satu sumber pendapatan di pasaran gelap. - AFP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/51659#sthash.Y0NyBLt3.dpuf

32 militan terbunuh

Beirut: Serangan yang dilakukan pasukan komando tentera Amerika Syarikat di timur Syria dilapor menyebabkan 32 anggota Negara Islam (IS) terbunuh, termasuk empat pemimpinnya.
“Operasi AS meragut nyawa 32 anggota IS, antaranya empat pegawai, termasuk menteri minyak Abu Sayyaf, timbalan menteri pertahanan dan seorang pegawai komunikasi,” jelas ketua pemerhati Syria untuk Hak Asasi Rami Abdel Rahman, semalam.
Pegawai Amerika Syarikat sebelum ini berkata, lebih 12 orang terbunuh dalam operasi yang dilakukan Jumaat lalu yang dijalankan oleh komando negara itu di Iraq.
Matlamat operasi itu sebenarnya untuk menawan Abu Sayyaf.
Menurut Rami, tiga daripada empat pegawai IS yang mati itu berasal dari utara Afrika sementara pegawai komunikasi yang terbunuh warga Syria.
Presiden Barack Obama meluluskan operasi berkenaan yang tertumpu di kawasan al-Omar, antara lapangan minyak terbesar Syria yang terletak di wilayah Deir Ezzor, timur Syria.
Sementara itu, Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Ash Carter menyifatkan operasi itu tamparan kepada IS.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 Mei 2015 @ 5:07 AM


SEORANG lelaki menggendong mayat seorang kanak-kanak melintasi celah runtuhan bangunan berikutan serangan udara yang dilakukan tentera Syria di Saraqeb, tenggara Idlib, semalam. Sekurang-kurangnya 48 orang awam terbunuh dalam serangan itu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/51665#sthash.kzuo4Lvu.dpuf