Saturday, 1 February 2014

Ahmad Hamdo Mahmoud, tahanan politik yang paling lama dipenjarakan di penjara pusat Aleppo. Meninggal pada 1.1.2014. Beliau menghabiskan 25 tahun dalam tahanan selepas ditahan pada tahun 1988. Meninggal selepas perjuangan yang panjang melawan kanser. Semoga Allah menempatkan dia dikalangan hamba-hambaNya yang beriman dan beramal soleh.

Ke mana kau pergi wahai ibu...... Ibunya meninggal dunia setelah dibunuh regim assad pada 31/01/2014. Sabarlah wahai jiwa-jiwa yang tenang... Semoga ibumu ditempatkan bersama mereka yang syahid.. Mendapat nikmat disisi Tuhannya..

Ghazi Syaddad, salah seorang anggota regim assad yang bertanggungjawab membunuh ratusan ribu nyawa ummat Islam yang tidak berdosa. Kerakusan dan kejahatannya tidak bertahan lama apabila berjaya dibunuh Mujahideen Suriah di Aleppo semalam.

Menurut laporan, Mujahideen FSA berjaya membunuh berpuluh-puluh regim assad ketika mana regim cuba untuk menyerang pinggiran Damsyik. Allahuakbar !

Dia terlihat mati disisi manusia, namun dia hidup disisi Tuhannya dan terbang bebas di Syurga.. Kezaliman regim assad bersama sekutunya tidak akan dimaafkan.

Tanpa kaki, tanpa tangan, keadaan sebegini akan kamu akan lihat apabila menjejakkan kaki bumi Suriah. Tanah yang subur dengan darah-darah mereka yang syahid dibunuh regim assad.

Wajah Si comel yang terselamat dibawah timbunan bangunan..

syria berdarah

Al-Yarmouk Palestinian Camp residents while waiting the aids..

syria berdarah

Darayya, 12 TNT barrels today so far.

syria berdarah

syria berdarah

Al-Mash'had neighborhood today after several TNT barrels dropped by Assad warplanes. 31, Jan. 2014

syria

Even cats didn't survive from Assad Warplanes

syria berdarah

syria berdarah

syria berdarah

Daraya in the Damascus Suburbs is under heavy bombardment. The regime wants to level it to the ground and bury everyone there under the rubble. The regime is screaming "terrorist" left, right & centre, but it doesn't understand what the term means! To them it means everyone who opposes them. They are the real terrorists, along with hizbulshaytan, the iranian regime & the sectrian militias from iraq & elsewhere that are helping them slaughter a nation.

syria berdarah

The regime is fighting "terrorists"
Does this victim portray one?!?!
More Explosive Barrels are being dropped on Aleppo. Mass victims between dead & injured. Mass destruction & mass terror!
RIP little child, to the highest heaven.
Picture from Zebdiyeh, Aleppo

Bekalan makanan tiba di kem Yarmouk


Gambar dikeluarkan agensi berita SANA, menunjukkan penduduk sekitar kem pelarian Palestin di Yarmouk, menerima bekalan makanan daripada kakitangan Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) di Damsyik, Syria, kelmarin. - AFP
DAMSYIK 31 Jan. - Konvoi bantuan makanan semalam dibenarkan memasuki kem pelarian Palestin di Yarmouk di mana beribu-ribu penghuninya mengalami kebuluran selepas kawasan berkenaan terkepung akibat perang saudara Syria.
Jurucakap Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA), Chris Gunness berkata, sebanyak 1,028 catuan makanan telah dihantar ke kem yang terletak di selatan Damsyik itu dalam operasi awal bantuan kemanusiaan tersebut.
"Setiap catuan cukup untuk sebuah keluarga seramai lapan orang makan selama 10 hari,'' katanya.
Beliau berkata, keadaan agak huru-hara ketika makanan tersebut diagihkan ekoran bantuan itu merupakan yang pertama memasuki kem tersebut pada 21 Januari lalu selepas lebih enam bulan tidak menerima sebarang bekalan akibat perang saudara Syria.
Katanya, UNRWA berharap dapat meneruskan penghantaran konvoi-konvoi bantuan berkenaan ketika puluhan ribu penduduk awam masih memerlukan bantuan.
"Berpuluh-puluh ribu orang termasuk 18,000 penduduk Palestin terutama wanita dan kanak-kanak di sana masih memerlukan bantuan,'' katanya.
Menurut Badan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria, sekurang-kurangnya 86 orang mati di Yarmouk dalam beberapa bulan ini akibat kebuluran atau kekurangan bekalan perubatan.
Kem tersebut terletak di bawah kawalan kumpulan penentang kerajaan dan dikepung oleh tentera kerajaan sejak Jun lalu.
Keadaan itu menyebabkan bantuan makanan serta bekalan perubatan sukar dihantar ke kawasan berkenaan.
Dijangka kira-kira 18,000 penduduk Palestin masih berada di kem tersebut walaupun sebahagian besar kawasan itu musnah akibat pertempuran antara tentera dan kumpulan penentang kerajaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140201/lu_04/Bekalan-makanan-tiba-di-kem-Yarmouk#ixzz2s1YpUJnP
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Aleppo

#‎terkinialeppo‬

Koordinator Lapangan kami di Aleppo melaporkan sehingga kini lebih 8 roket dijatuhkan di sekitar Aleppo. 

Hasbunallah wa ni'mal wakiil. 

Sumbangan anda mampu untuk terus menyelamatkan nyawa mereka yg tidak berdosa. Biiznillah.

Maybank: GABUNGAN SALAM SYRIA
No. Akaun: 562218207666
Emel: malaysia4syria@gmail.com
No telefon: 0341416732/0132226057