Monday, 17 February 2014

Keperitan yang amat dahsyat....

Dr Zainur Rashid Zainuddin


Sebelum ini saya pernah terbaca beberapa kali mengenai keperitan yang dilalui oleh mangsa tragedi Syria yang berlaku yang menyebabkan mereka kebulur sehinggakan ada yang terpaksa memakan anjing dan kucing untuk terus hidup.

Bahkan ada beberapa ulama di sana yang telah mengeluarkan fatwa yang mengharuskan mereka berbuat demikian dalam keadaan darurat.

Saya sempat menemui 2 aktivis kemanusiaan yang berjaya masuk ke Kem Pelarian Yarmouk di Damsyik setelah melepasi kepungan tentera Bashar al Asad dan juga pihak bersenjata yang menguasai kawasan kem tersebut. Ya, mereka mengesahkan bahawa insiden penduduk Syria yang terpaksa memakan anjing dan kucing sebenarnya memang berlaku.

Ribuan di kalangan mereka telah terkepung selama 8 bulan di kem tersebut. Mereka hanya bertemu dengan makanan asasi seperti roti pada setiap 3 atau 4 atau 5 hari sekali. Ramai di kalangan mereka telah mati kebuluran dan kesejukan sehinggakan pernah berlaku seramai 46 orang yang mati kebuluran dalam tempoh satu hari sahaja di musim dingin baru-baru ini.

Wahai teman kenalan, jangan lupakan mereka.

Sekurang-kurangnya mendoakan kebaikan dan mengambil peduli apa yang berlaku.

Apakah cara lain untuk membantu? Baca lagi :

https://www.facebook.com/AmanPalestinOfficial

SEBARKAN !

syria

Kanak-kanak di kem pelarian menulis " Ya Allah, hentikanlah daya tarikan graviti bumi supaya tong-tong letupan bom tidak jatuh keatas kami!'..

-----------------------
Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di : 

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl

syria

Kem Al Yarmuk telah jatuh ke tangan musuh. Kami meminta maaf kerana tidak dapat melaksanakan apa-apa projek atau aqiqah di Yarmuk. Walaubagaimanapun aqiqah di tempat-tempat lain seperti Ghutoh masih lagi boleh dilaksanakan.

Jazakum Allah khair.

syria

Jika orang awam berada di kawasan yang dikepung, dimana mereka hendak mendapatkan makanan dan air yang boleh diminum atau ubat atau keperluan-keperluan yang lainnya bagi menghangatkan badan mereka?

syria berdarah

syria berdarah ·

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Since the beginning of #Geneva II Peace conference, Government Forces killed 2247 civilians .

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR
Syrian network for human rights documented 59 victims killed by Syrian Government's Forces, Saturday 15/2/2014 all across Syria, including 5 children, 3 ladies ,8 FSA , and 4 tortured to death.
-----------------------
Damascus and countryside: 19 victims
Aleppo: 15 victims
Hama: 10 victim
Daraa: 5 victims
Idlib: 4 victims
Homs: 3 victims
Dier ez Zoor: 1 victim
Qunaitra: 1 victim
Tartus: 1 victim

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian Network for Human Rights documented up to this moment of Sunday 16-02-2014 , the kill of (5) children by Government Forces in different Syrian Governorates

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented up to this moment of Sunday 16-02-2014 the kill of (3) tortured to death by Government Forces in different Syrian Governorates .

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR
Syrian network for human rights documented 54 victims killed by Syrian Government's Forces, Sunday 16/2/2014 all across Syria, including 5 children, 4 ladies ,19 FSA , and 3 tortured to death.
-----------------------

Aleppo: 22 victims
Damascus and countryside: 11 victims
Idlib: 9 victims
Hama: 5 victim
Homs: 4 victims
Qunaitra: 2 victims
Daraa: 1 victim

Geneva oh Geneva... Geneva hanyalah sandiwara!

Mereka berkumpul di Geneva, dan mereka bersetuju untuk melihat kami terus dibunuh. 

TAHUKAH ANDA?Sejak bermulanya persidangan Geneva 2, tentera rejim Assad telah membunuh lebih 2247 nyawa saudara Syria kita