Tuesday, 7 June 2016

Henti serangan

Falluja: Iraq semalam menangguhkan serangannya ke atas bandar ini kerana bimbang terhadap keselamatan orang awam yang terperangkap di situ.
Keputusan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Haider al-Abadi, dua hari selepas serangan besar-besaran dilancarkan untuk menawan semula bandar berkenaan daripada kumpulan pengganas Daish yang memberi tentangan sengit.
Iraq yang disokong oleh kuasa besar, termasuk Amerika Syarikat dan Iran, berikrar menawan Falluja, bandar besar pertama yang jatuh ke tangan kumpulan itu pada 2014.
“Kami mungkin boleh menamatkan peperangan itu jika tidak mengambil kira keselamatan orang awam,” kata Abadi kepada panglima tentera di bilik gerakan di pinggir Falluja.
Falluja ialah kubu kuat kumpulan Sunni yang menentang pendudukan Amerika Syarikat di Iraq dan kerajaan Baghdad yang diketuai Syiah.
Haider mula mengumumkan rancangan menyerang Falluja 10 hari lalu.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata, Daish menahan ratusan keluarga di pusat bandar itu untuk dijadikan perisai manusia.
Menurut badan dunia itu, 50,000 orang dipercayai terperangkap di bandar berkenaan.
Selepas mendapat tentangan sengit daripada Daish, tentera Iraq dilapor masih tidak dapat bergerak lebih jauh sejak 48 jam lalu dan mengekalkan kedudukan mereka di pinggir selatan Falluja.
Falluja ialah bandar kedua terbesar Iraq yang masih dikuasai Daish, selepas Mosul.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 2 Jun 2016 @ 9:49 AM


TENTERA Iraq di dalam kenderaan masing-masing di Nuaimiya, kawasan pinggir bandar Falluja, semalam.

No comments:

Post a Comment