Sunday, 6 September 2015

Austria, Jerman buka pintu kepada pelarian


Austria, Jerman buka pintu kepada pelarian
Austria, Jerman buka pintu kepada pelarian Pelarian menjulang gambar Canselor Jerman, Angela Merkel ketika meninggalkan zon transit di Budapest, semalam. - Foto AFP
6 SEPTEMBER 2015


VIENNA - AUSTRIA. Austria dan Jerman bersetuju untuk menerima ratusan pelarian yang kini terkandas di Hungary.

Canselor Austria, Werner Fayman mengumumkan keputusan itu semalam selepas bercakap dengan rakan sejawatnya dari Jerman, Angela Merkel.

Berikutan pengumuman itu, Hungary mula menyediakan bas bagi membawa pelarian yang keletihan.

Laporan menyebut, bas pertama tiba di sempadan Hungary-Austria pada pagi semalam.

Khamis lalu, beratus-ratus pelarian kebanyakannya warga Syria ditahan ketika kereta api membawa mereka berhenti di Bicske, kira-kira 40 kilometer dari Budapest.

Susulan itu, sebahagian pelarian bertindak lari ke landasan kereta api bagi mengelak ditahan polis dan dihantar ke kem tahanan.

Difahamkan, mereka mula berpecah dan berarak ke Eropah Barat.

Sementara itu, Merkel berkata Jerman boleh menangani masalah kebanjiran pelarian ke negara itu tahun ini, tanpa meningkatkan kadar cukai, mahupun menjejaskan bajet seimbang negara itu.

Menurutnya, keadaan belanjawan Jerman yang seimbang memudahkan negara itu untuk menangani masalah yang berlaku tanpa disangka.

Dengan dasar undang-undang pelarian asing yang liberal, serta sumber negara yang kaya, Jerman menjadi menjadi negara pertama dalam Kesatuan Eropah (EU) yang menerima ramai pelarian dari Timur Tengah serta pelarian dari bahagian Tenggara Eropah.

Sekitar 104,460 pelarian memasuki negara ekonomi terbesar di Eropah itu pada bulan Ogos lalu.

Jerman menganggarkan sekitar 800,000 lagi pelarian tiba tahun ini, iaitu peningkatan sebanyak empat kali ganda berbanding tahun lalu. - Reuters

1 comment:

  1. Singgah petang..nak tny knp pelarian syria lari ke jerman..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.bloogspot.my

    ReplyDelete