Saturday, 12 December 2015

Pembangkang Syria setuju berunding

12 DISEMBER 2015

 DAMSYIK - SYRIA.Kumpulan pembangkang Syria akhirnya bersetuju untuk mengadakan rundingan dengan kerajaan di ibu negara pada bulan depan.
Persetujuan itu dicapai oleh lebih 100 anggota pembangkang melalui mesyuarat selama dua hari yang berlangsung di Riyadh pada Rabu lalu.
Pengerusi mesyuarat di Arab Saudi, Abdulaziz al-Sager berkata, rundingan tersebut bertujuan untuk mencari jalan penyelesaian kepada konflik berlarutan selama lima tahun di Syria.
"Mesyuarat itu akan diputuskan oleh Wakil Khas PBB, Staffan de Mistura. Ia mungkin akan diadakan pada awal bulan depan," katanya lagi.
Dalam satu kenyataan lain, wakil pembangkang turut menggesa Presiden Bashar al-Assad dan pembantunya supaya meletak jawatan bagi menjayakan proses peralihan politik di negara itu seperti diputuskan dalam rundingan di Vienna, bulan lalu.
Oktober lalu, Gabungan Kebangsaan Syria (SNC), memutuskan untuk memboikot rundingan yang dicadangkan de Mistura selepas Rusia melancarkan campur tangan ketenteraan di negara tersebut. - Press T
V

No comments:

Post a Comment